Friday, February 28, 2014

Καροτάκια γλασέ με τζίντζερ και πορτοκάλι

Τα Χριστούγεννα φάγαμε στη φίλη μου αυτά τα καροτάκια. Τα είχε σερβίρει στο κέντρο μιας πιατέλας γεμάτη με άγριο ρύζι και ήταν καταπληκτικά. Από τότε τα έχω φτιάξει πολλές φορές και αρέσουν και στα παιδιά. Εκείνο που πρόσθεσα εγώ, ήταν το τζίντζερ, που πάει πολύ ωραία με πορτοκάλι. Τα καροτάκια είναι ό,τι πρέπει για νηστίσιμο πιάτο, παρόλο που δεν είναι παραδοσιακό. Θα τα βρείτε στα ράφια με τα κατεψυγμένα. Γίνονται πάρα πολύ γρήγορα και είναι πολύ νόστιμα! Η ποσότητα που δίνω για τα καροτάκια, είναι στο περίπου. Δεν τα ζυγίζω, ούτε τα μετράω. Υπολογίστε ένα μπωλάκι σαν αυτό της φωτογραφίας για τα υλικά που λέω.

Βάζοντας κι αυτή την ανάρτηση, θα σας ευχηθώ καλές Αποκριές. Εύχομαι να έχουμε καλό καιρό, αν και χλωμό το κόβω, μα πάνω απ' όλα να περάσουμε καλά και να επανέρθουμε όλοι υγιείς και χαρούμενοι!





Καροτάκια γλασέ με τζίντζερ και πορτοκάλι
Υλικά
1,5 κούπα καρότα baby
λίγο νερό
χυμό μισού-ενός πορτοκαλιού
1 κ. σ. μαύρη ζάχαρη ή ξανθή
λίγο τζίντζερ σκόνη στη μύτη του κουταλιού
λίγο αλάτι αν θέλετε


Εκτέλεση
Ξεπαγώνουμε τα καροτάκια ή τα βάζουμε απευθείας σε κατσαρολάκι με ελάχιστο νερό.
Βράζουμε για 5-10 λεπτά τα καρότα μέχρι να τρυπιούνται, αλλά όχι να λιώσουν. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νεράκι. Πρέπει να μείνουν χωρίς νερό στο τέλος, για να ρίξουμε το χυμό πορτοκαλιού.
 Όταν βράσουν (να κρατάνε), ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να γυαλίσουν.
Ρίχνουμε το τζίντζερ και το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και σεβίρουμε.

Μπορούμε να τα σερβίρουμε με ρύζι ή σαν σαλάτα συνοδευτικά στο γεύμα μας.

Καλά να περάσετε!

Wednesday, February 26, 2014

Μερικές ιδέες για την Καθαρή Δευτέρα

Αν ψάχνετε τι να μαγειρέψετε την Καθαρή Δευτέρα, έχω μερικές προτάσεις να σας κάνω. Η πρώτη πρόταση είναι να μην περάσετε όλη τη μέρα στην κουζίνα! Αν έχει καλό καιρό, απολαύστε τον ήλιο και φτιάξτε κάτι πιο πρόχειρο. Μια καλή λαγάνα και μεζεδάκια εύκολα, γρήγορα και οικονομικά, είναι αρκετά για να χορτάσετε. Τη μέρα αυτή, αξίζει να την περάσετε με φίλους φλυαρώντας, παρά μαγειρεύοντας!
Πάρτε μερικές ιδέες για εύκολους μεζέδες που μπορούν να προετοιμαστούν από ώρες πριν. Τη λαγάνα σας, αν δεν την αγοράσετε, μπορείτε να τη φτιάξετε και να την καταψύξετε. Θα είναι το ίδιο καλή σαν φρέσκια!

Πατώντας πάνω σε κάθε φράση, θα βρεθείτε στη συνταγή.

Από μένα, μένει να βάλω μία ακόμα συνταγή για τα καροτάκια που βλέπετε, πριν αρχίσουμε να καρναβαλιζόμαστε εδώ :-)



Φάβα ... παντρεμένη
αλλά και ... ανύπαντρη!
Κόκκινες φακές σαλάτα
Πουρές κόκκινης φακής με καραμελωμένα κρεμμύδια 
Μαύρα φασόλια γίγαντες σαλάτα 
Ρεβίθια σαλάτα

Λαγάνα
Λαγάνα-φοκάτσα

Σαλάτα πράσινη με στάρι, ρόδι, πορτοκάλι
Σαλάτα σπασμένου σταριού με καρότα Vichy
Καρότο τουρσί

Ταραμοσαλάτα 
Ταραμοκεφτέδες ψητοί 
Πατέ ελιάς
Μπαμπά γκανούς
Μανιτάρια ψητά λαδορίγανη
Μανιτάρια κρασάτα
Μανιτάρια στιφάδο

Καλαμαράκια γεμιστά
Σουπιές με σπανάκι 
Καλαμαράκια με ρύζι
Γαριδομυδοπίλαφο

Χάβαρα σούπα
Χάβαρα μακαρονάδα 

Χαλβάς σιμιγδαλένιος
Χαλβάς με αλεύρι

Άλλες ιδέες για σαρακοστιανά εδώ!

Monday, February 24, 2014

Χούμους με φάβα

Λίγες μέρες έμειναν πριν την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρή Δευτέρα. Αυτή τη βδομάδα, θα σας προτείνω δύο συνταγές για την Καθαρή Δευτέρα αλλά και τη Σαρακοστή γενικότερα.


Ξεκινάω με χούμους. Όταν απόρησα που κοίταζα τον φίλο μου τον Θεοτόκη να την φτιάχνει με φάβα και όχι με ρεβίθια μου είπε: ποιος σου είπε ότι χούμους φτιάχνουμε μόνο με ρεβίθια; Και με φάβα και με άσπρα φασόλια και με ό,τι θες γίνεται. Ήταν τόσο νόστιμο που μετά από 1-2 μέρες το έφτιαξα κι εγώ. Δοκιμάστε το!

Thursday, February 20, 2014

Τα πιο εύκολα και γρήγορα κριτσίνια από ζύμη πίτας γύρου!

Λοιπόν; Είστε έτοιμοι σήμερα για ψητοκατάσταση; Μάλλον ε; Εγώ τη θυσία πάντως την έκανα. Τώρα μένει εσείς να φτιάξετε τον σπιτικό γύρο.

Για πείτε μου...Είστε κι εσείς από αυτούς που τους αρέσουν οι πίτες γύρου σκέτες; Είστε από αυτούς που και πίτα να έχουν φάει, μπορούν άνετα να συνεχίσουν με μία ακόμα σκέτη πιτούλα κομμένη στα τέσσερα και βουτηγμένη σε τζατζικάκι; Αν ναι, είστε οι άνθρωποί μου. Μπορώ να τρώω συνέχεια σκέτες πίτες από γύρο. Είτε χειροποίητες, είτε έτοιμες. Φυσικά τις προτιμώ αλάδωτες. Είναι πολύ καλύτερες από εκείνες που τις τηγανίζουν και γίνεσαι ούλη μες στα λάδια-μπλιαχ! Ενώ η αλάδωτη πιτούλα...κυρία! Ούτε λάδια, ούτε πασαλείμματα.


Για ένα τέτοιο συνοδευτικό μεζεδάκι θα σας πω σήμερα. Πώς θα φτιάξετε το πιο απλό...κριτσίνι να το πω; Στικάκι ζύμης να το πω; Κάτι τέτοιο.

Αυτό το μεζεδάκι, το σερβίρει πολύ γνωστό μπαράκι εδώ στι Τζάντε. Μες στο λαδάκι ομολογώ. Όταν το έφαγα, μου άρεσε το άτιμο, αλλά το ονειρεύτηκα χωρίς λάδι. Και το έκανα.

Τα υλικά μας απλά, πολύ απλά. Χειροποίητες ή έτοιμες πίτες για γύρο. Εγώ προτίμησα ολικής αλέσεως που είναι πεντανόστιμες. Δύο πίτες, βγάζουν 20 στικάκια υπολογίστε. Εκτός από τις πίτες, θα χρειαστείτε και αλάτι χοντρό, ή αλάτι με μυρωδικά, ή αλάτι και ρίγανη. Εγώ προτίμησα αλάτι χοντρό με μυρωδικά και μπαχαρικά. 


Τι κάνουμε λοιπόν:
Φτιάχνουμε πιτούλες ή ξεπαγώνουμε έτοιμες. Σε 5 λεπτά στο φούρνο στους 60-100 βαθμούς έχουν ξεπαγώσει.
Κόβουμε τις πίτες ανά 1-1,5 εκατοστό και τις αραδιάζουμε πάνω σε ταψί με χαρτί ψησίματος.


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ με αέρα στους 180 βαθμούς.

Βρέχουμε με λίγο νερό (πιτσιλάμε στην ουσία) τις πίτες και πασπαλίζουμε με αλάτι και ρίγανη, ή χοντρό αλάτι και μυρωδικά ή με ό,τι θέλουμε. Αν αντί για νερό θέλετε να τις λαδώσετε, κακό του κεφαλιού σας :-p
Ψήνουμε τα στικάκια μας για 5-10 λεπτά, ή μέχρι να κριτσινίζουν. Υπολογίστε ότι αφού κρυώσουν κριτσινίζουν περισσότερο.
Δεν είναι υπερβολικά απλό; Δεν φαντάζεστε όμως πόσο νόστιμο.

Σκεφτείτε τώρα τον εαυτό σας, με ένα ποτήρι παγωμένη μπύρα ή ένα ωραίο κρασί, καλή παρέα και αφού έχετε φάει τα πιτόγυρα που λέγαμε, τώρα απολαμβάνετε την παρέα σας με τα στικάκια αυτά, ενώ τα βουτάτε πού και πού -πάντα με χάρη- σε ένα καυτερό κέτσαπ ή σε τζατζικάκι... Τρέξαν σαλάκια;


Καλή Τσικνοπέμπτη να έχουμε και μην φάτε πολύ!

Το σημερινό, είναι αφιερωμένο στη Ραλού...χωρίς λόγια και εξηγήσεις...

Monday, February 17, 2014

Χοιρινός γύρος σπιτικός

Σας ορκίζομαι, δεν φταίω εγώ! Η Πέννυ και η Τασία φταίνε που μου έβαλαν την ιδέα. Εκεί που καθόμασταν και μιλούσαμε λέει η Πέννυ : Έφτιαξα γύρο σπιτικό... Τι έφτιαξες; λέω εγώ! Γύρο σπιτικό λέει. Την ανέκρινα κανονικά με όλες τις λεπτομέρειες. Θεωρούσα λίγο απίθανο να γίνει το ίδιο νόστιμος με τον έτοιμο. Όλα αυτά μέχρι που το δοκίμασα χτες. Εγώ δεν ήθελα να το φτιάξω. Ούτε να το φάω! Απλά ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΑ για να έχω κάτι να σας προτείνω για την Τσικνοπέμπτη (παρόλο που ήδη είχα σχεδιάσει να γράψω ένα ποστ για μπριζόλες με μανιτάρια...)



Thursday, February 13, 2014

Γλυκό κουταλιού περγαμόντο

Ένα από τα πιο αρωματικά γλυκά κουταλιού, είναι αδιαμφισβήτητα το περγαμόντο. Ένα από τα καλά όταν ζεις σε επαρχία, είναι ότι μπορείς ακόμα να βρεις τέτοια φρούτα και ένα από τα ακόμα καλύτερα είναι ότι όταν ασχολείσαι με την κουζίνα και το ξέρουν οι φίλοι σου, σε σκέφτονται και σου στέλνουν τέτοια πεσκέσια. Καταπιάστηκα λοιπόν την περασμένη βδομάδα με περγαμόντα που μου χάρισαν. Αράντιστα, ακέρωτα, ό,τι πρέπει για γλυκό, λικέρ, μαρμελάδα.


Monday, February 10, 2014

Πέννες με μπρόκολο και λούτζα

Ναι! Πάλι ζυμαρικά! Και ναι πάλι με λαχανικά! Και ναι, στα πλαίσια "μαγειρεύω για δύο". Εύκολο, απλό, γρήγορο, οικονομικό, νόστιμο και light! Θέλετε κάτι περισσότερο από αυτά;



Πέννες με μπρόκολο και λούτζα 
Υλικά 
250 γρ. πέννες
1-2 μικρά φουντάκια μπρόκολο
1-2 κ. σ. ελαιόλαδο
3-4 φέτες λούτζα ψιλοκομμένες
½ κούπα γάλα light
1 κ. γ. κορν φλάουρ
½ κύβο ΒΙΟ λαχανικών

Εκτέλεση
Πλένουμε το μπρόκολο και το κόβουμε σε μικρά φουντάκια.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και γυρίζουμε το μπρόκολο για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε λίγο νεράκι (πολύ λίγο) και αφήνουμε να βράσει μαζί με τον κύβο για λίγα λεπτά. Δεν θέλουμε να λιώσει. Μόνο να μαλακώσει.
Όταν μαλακώσει λίγο, ρίχνουμε το γάλα ανακατεμένο με το κορν φλάουρ  και τη λούτζα (ή μπέικον ή γαλοπούλα).
Αφήνουμε στην άκρη.
Βράζουμε τις πέννες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Σουρώνουμε και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα μπρόκολα με τη σάλτσα.
Απολαμβάνουμε χωρίς τύψεις!

Καλή εβδομάδα!

Thursday, February 6, 2014

Μπεζέδες με γέμιση σοκο-βουτυρόκρεμας

Την αγάπημου για τους μπεζέδες την ξέρετε. Πάθος αγιάτρευτο. Αυτό το γλυκό, είτε το λατρεύεις, είτε το μισείς. Εγώ ανήκω στους πρώτους και στους τυχερούς που μετά από πολλά πειράματα έμαθα να το φτιάχνω  μόνη μου εδώ και πολλά χρόνια, γιατί δεν τους βρίσκεις και εύκολα έτοιμους τους άτιμους (άσε που αν περίμεναν τα ζαχαροπλαστεία να ζήσουν από μένα θα είχαν κλείσει...). 




Monday, February 3, 2014

Ψωμί με προζύμι και αλεύρι ζέας

Εδώ και καιρό είχα γράψει για ψωμί με αλεύρι ζέας, το οποίο είχα φτιάξει με προζύμι από κεφίρ. Ο λόγος ήταν ότι αναγνώστρια του μπλογκ, της οποίας η οικογένεια έχει δυσανεξία στη γλουτένη, προσπαθούσε να φτιάξει προζυμένιο ψωμί με ζέα (επειδή έχει ελάχιστη γλουτένη και είναι καλά ανεκτό από άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη. Το προζυμένιο της ψωμί με νερό αρνιόταν να γίνει, ενώ με κεφίρ είχε καλύτερη ανταπόκριση. Τότε έκανα παράλληλα πείραμα και και με νερό και με κεφίρ. Και τα δύο ψωμιά έγιναν τέλεια. Μάλιστα, παρόλο που το προζύμι με νερό έδειχνε τη 2η μέρα να μην είναι δυνατό, δεν είχε φουσκάλες και είχε βγάλει νερό, έγινε στη συνέχεια μια χαρά. Μάλιστα, μπορώ να πω, ήταν κατά τι ελάχιστα πιο φουσκωμένο από το ψωμί με προζύμι από κεφίρ. Με όποιο τρόπο και να κάνετε, θα έχετε ένα πολύ νόστιμο ψωμί. Θυμηθείτε να κρατήστε μετά το ανάπιασμα προζύμι για επόμενη φορά, αν θέλετε να ξανακάνετε ψωμί με ζέα.