Λοιπόοον, κατ΄ αρχήν ευχαριστώ που μου είπατε τη γνώμη σας για το νέο μου template. Μου λείπουν τα τετραγωνάκια με τις φωτό ψηλά στον τίτλο του μπλογκ αλλά δεν μπορώ να τα έχω όλα. Η αλήθεια είναι ότι το νέο template έχει κάποια προβληματάκια, τα οποία προκύπτουν από το γεγονός ότι δεν είναι template του blogger και ότι είναι δίστηλο αντί για τρίστηλο που είχα το προηγούμενο. Κάποια τα διορθώνω σιγά-σιγά, αλλά κάποια δεν διορθώνονται, οπότε με βλέπω όταν περάσει η εποχή ... της φράουλας -χεχε- να το αλλάζω πάλι. Τεσπα, επειδή δεν είναι και δουλειά αυτή να αλλάζω template κάθε μέρα, για την ώρα μένει και όταν έρθει η ώρα θα του φορέσω άλλο ρουχαλάκι :-p Να θυμάστε όσες θέλετε να αλλάξετε template, ότι πρέπει πρώτα να αποθηκεύσετε για ασφάλεια το template που ήδη έχετε, όπως επίσης είναι καλό να αποθηκεύετε κατά καιρούς όλο το περιεχόμενο του blog σας για να μην τύχει καμιά "στραβή" και μετά κλαίτε με μαύρο δάκρυ :-p
Ας πάμε στη συνταγή τώρα. Ήθελα να βάλω ποστάκι με γλυκό σήμερα, αλλά δεν πρόλαβα να γράψω το κείμενο και να φτιάξω τις φωτό. Αυτό το πράγμα να μη μου φτάνει το 24ωρο, δεν ξέρω πώς να το παλέψω...Οπότε, κρύα σουπίτσα σήμερα αντί για γλυκό.
Εδώ και πάααααρα πολλά χρόνια, έμενε εδώ ο φίλος μας ο Διονύσης. Σπάνιο όνομα για τη Ζάκυνθο ε; Κάποια φορά, είχε έρθει ένας φίλος του ισπανός, ο οποίος μιλούσε άπταιστα ελληνικά, με το θου του και το δου του, χεχε! Ο ισπανός λοιπόν, ένα βράδυ μαγείρεψε ισπανικά φαγητά και έφτιαξε μια εύκολη σαγκρία. Από αυτά που έφτιαξε μου έμεινε το γκασπάτσο, η κρύα ισπανική ντοματόσουπα και η σαγκρία. Αυτή η σαγκρία, έχει φτιαχτεί από τότε δεκάδες φορές και μας έχει λύσει τα χέρια σε πολλά πάρτυ και μαζώξεις.
Το γκασπάτσο είναι παραδοσιακή ισπανική παγωμένη σούπα που φτιάχνεται με ωμά λαχανικά και με βάση τη ντομάτα, ιδανική για τις ζεστές μέρες. Το καλύτερο γι΄αυτή τη σούπα είναι να την έχουμε φτιάξει από ώρες νωρίτερα ή ακόμα καλύτερα από το προηγούμενο βράδυ, έτσι ώστε να παγώσει στο ψυγείο αλλά και να ενωθούν οι γεύσεις των υλικών.
Η δική μου εκδοχή που έφτιαξα πριν λίγες μέρες και ομολογώ την ευχαριστηθήκαμε πολύ, είναι η εξής:
Γκασπάτσο ή γκαθπάτσο
Υλικά για 2 άτομα
4-5 μέτριες ώριμες ντομάτες (περίπου μισό κιλό)
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1/4 από ένα αγγούρι
1/4 από μία πράσινη πιπεριά
1 κ. σ. ελαιόλαδο
2 κ. σ. ξύδι (χρησιμοποίησα αρωματισμένο με φρούτα του δάσους)
αλατοπίπερο
επιπλέον για σερβίρισμα
λίγο αγγούρι
λίγη πιπεριά
Εκτέλεση
Πλένουμε τις ντομάτες και τις ξεφλουδίζουμε. Για να τις ξεφλουδίσουμε, είτε "ξύνουμε" την επιφάνειά τους με μαχαίρι και μετά ξεφλουδίζουμε, είτε τις βουτάμε για δευτερόλεπτα σε καυτό νερό.
Τις κόβουμε στη μέση ή σε τέταρτα και τις ξεσποριάζουμε.
Τις λιώνουμε σε μπλέντερ μέχρι να έχουμε έναν πηχτό χυλό.
Καθαρίζουμε το αγγούρι, βγάζουμε τα σπόρια, το κόβουμε κυβάκια και το ρίχνουμε κι αυτό στο μπλέντερ. Προσθέτουμε επίσης το σκόρδο, το κρεμμύδι, την πιπεριά και τα λιώνουμε κι αυτά.
Τελειώνουμε με το λάδι, ξύδι και αλατοπίπερο. Διορθώνουμε τη γεύση αν θεωρούμε ότι θέλει κάτι ακόμα.
Βάζουμε τη σούπα σε μπωλ, σκεπάζουμε με μεβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για ώρες ή όλη νύχτα.
Σερβίρουμε με κρουτόν ή φρυγανισμένο ψωμί με λίγο αγγούρι και πιπεριά ψιλοκομμένα από πάνω!
Ας πάμε στη συνταγή τώρα. Ήθελα να βάλω ποστάκι με γλυκό σήμερα, αλλά δεν πρόλαβα να γράψω το κείμενο και να φτιάξω τις φωτό. Αυτό το πράγμα να μη μου φτάνει το 24ωρο, δεν ξέρω πώς να το παλέψω...Οπότε, κρύα σουπίτσα σήμερα αντί για γλυκό.
Εδώ και πάααααρα πολλά χρόνια, έμενε εδώ ο φίλος μας ο Διονύσης. Σπάνιο όνομα για τη Ζάκυνθο ε; Κάποια φορά, είχε έρθει ένας φίλος του ισπανός, ο οποίος μιλούσε άπταιστα ελληνικά, με το θου του και το δου του, χεχε! Ο ισπανός λοιπόν, ένα βράδυ μαγείρεψε ισπανικά φαγητά και έφτιαξε μια εύκολη σαγκρία. Από αυτά που έφτιαξε μου έμεινε το γκασπάτσο, η κρύα ισπανική ντοματόσουπα και η σαγκρία. Αυτή η σαγκρία, έχει φτιαχτεί από τότε δεκάδες φορές και μας έχει λύσει τα χέρια σε πολλά πάρτυ και μαζώξεις.
Το γκασπάτσο είναι παραδοσιακή ισπανική παγωμένη σούπα που φτιάχνεται με ωμά λαχανικά και με βάση τη ντομάτα, ιδανική για τις ζεστές μέρες. Το καλύτερο γι΄αυτή τη σούπα είναι να την έχουμε φτιάξει από ώρες νωρίτερα ή ακόμα καλύτερα από το προηγούμενο βράδυ, έτσι ώστε να παγώσει στο ψυγείο αλλά και να ενωθούν οι γεύσεις των υλικών.
Η δική μου εκδοχή που έφτιαξα πριν λίγες μέρες και ομολογώ την ευχαριστηθήκαμε πολύ, είναι η εξής:
Γκασπάτσο ή γκαθπάτσο
Υλικά για 2 άτομα
4-5 μέτριες ώριμες ντομάτες (περίπου μισό κιλό)
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1/4 από ένα αγγούρι
1/4 από μία πράσινη πιπεριά
1 κ. σ. ελαιόλαδο
2 κ. σ. ξύδι (χρησιμοποίησα αρωματισμένο με φρούτα του δάσους)
αλατοπίπερο
επιπλέον για σερβίρισμα
λίγο αγγούρι
λίγη πιπεριά
Εκτέλεση
Πλένουμε τις ντομάτες και τις ξεφλουδίζουμε. Για να τις ξεφλουδίσουμε, είτε "ξύνουμε" την επιφάνειά τους με μαχαίρι και μετά ξεφλουδίζουμε, είτε τις βουτάμε για δευτερόλεπτα σε καυτό νερό.
Τις κόβουμε στη μέση ή σε τέταρτα και τις ξεσποριάζουμε.
Τις λιώνουμε σε μπλέντερ μέχρι να έχουμε έναν πηχτό χυλό.
Καθαρίζουμε το αγγούρι, βγάζουμε τα σπόρια, το κόβουμε κυβάκια και το ρίχνουμε κι αυτό στο μπλέντερ. Προσθέτουμε επίσης το σκόρδο, το κρεμμύδι, την πιπεριά και τα λιώνουμε κι αυτά.
Τελειώνουμε με το λάδι, ξύδι και αλατοπίπερο. Διορθώνουμε τη γεύση αν θεωρούμε ότι θέλει κάτι ακόμα.
Βάζουμε τη σούπα σε μπωλ, σκεπάζουμε με μεβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για ώρες ή όλη νύχτα.
Σερβίρουμε με κρουτόν ή φρυγανισμένο ψωμί με λίγο αγγούρι και πιπεριά ψιλοκομμένα από πάνω!