Monday, August 29, 2016

Χταπόδι ξυδάτο

Αναμφισβήτητα το χταποδάκι ξυδάτο είναι ο τελειότερος μεζές του καλοκαιριού. Οκ. Ίσως μετά τις γαρίδες σαγανάκι. Οκ. Ίσως και μετά τα μύδια. Εντάξει λοιπόν! Το χταποδάκι ξυυδάτο είναι ΕΝΑΣ από τους τελειότερους μεζέδες του καλοκαιριού! Και μην τολμήστε να πείτε "ποιανού καλοκαιριού; αφού τελειώνει τώρα" γιατί σας έφαγα! Όσο έχει ζέστη είναι καλοκαίρι. Τελεία και παύλα!


Εγώ με τα καθαρίσματα των ψαριών και ψαρικών δεν τα έχω και πολύ καλά όπως ξέρετε. Παίρνεις μια συσκευασία ωραιότατα πλοκαμάκια, καθαρά, πεντακάθαρα και κάνεις τη δουλειά σου. Κύριοι! Ούτε καθαρίσματα ούτε τίποτα.


Για την ιστορία, χρησιμοποίησα κατεψυγμένα πλοκάμια χταποδιού, σε συσκευασία 700 γρ. Τώρα, αν εσείς θέλετε να πάρετε ολόκληρο οκτάπους και να καθαρίζετε, κακό του κεφαλιού σας και δικαίωμά σας βεβαίως βεβαίως! ;-)


Χταπόδι ξυδάτο
Υλικά για ένα μεγάλο βάζο
Χταπόδι πλοκάμια 700 γρ. ή ολόκληρο χταπόδι
2 μπαχάρια
1 φύλλο δάφνης
½ κούπα κόκκινο ή ροζέ κρασί
ξύδι
ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Σε χύτρα ταχύτητας βάζουμε το χταπόδι (όχι κομμένο απαραίτητα, αλλά καθαρισμένο αν το έχετε πάρει ολόκληρο), ρίχνουμε το κρασί, το μπαχάρι και τη δάφνη και τα βράζουμε για 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά με κλειστή τη χύτρα.
Σβήνουμε, αφήνουμε να κρυώσει η χύτρα, ανοίγουμε, αφήνουμε να κρυώσει και το χταπόδι, το τεμαχίζουμε και το βάζουμε σε βάζο.



Καλύπτουμε με ελαιόλαδο και ξύδι σε αναλογία μισό-μισό.


Το βάζουμε στο ψυγείο για μία μέρα και είναι έτοιμο!

Αλάτι δεν χρειάζεται. Προσθέστε μόνο αφού δοκιμάστε!


Είναι εθιστικότατο! Δεν ησυχάζεις αν δεν τελειώσει!

Καλή εβδομάδα!

Tuesday, August 23, 2016

Εύκολη τυρόπιτα με φύλλο

Για την εύκολη τυρόπιτα με έτοιμο φύλλο σας έχω ξαναπεί. Έρχονται ξαφνικά φίλοι και θέλετε κάτι για μεζέ; Κάτι για βραδυνό των παιδιών; Κάτι για έξτρα συνοδευτικό στο χτεσινό φαγητό σας; Είναι η εύκολη λύση, αρκεί να έχεις φύλλο στην κατάψυξη και 2-3 υλικά.


Επειδή μια φωτογραφία είναι χίλιες λέξεις, αλλά ένα βίντεο είναι ακόμα περισσότερες, για τις φίλες που με ρωτάνε με μέιλς για το πλέξιμο του φύλλου, έφτιαξα ένα βιντεάκι για να δείτε πόσο απλό είναι.

Τα υλικά είναι απλά και εύκολα:

Εύκολη τυρόπιτα με φύλλο
Υλικά για 1 φύλλο από τη συσκευασία με 2
170-200 γρ. φέτα ή άλλα τυριά (αν δεν θέλετε να είναι αλμυρή, βάλτε και ανθότυρο ή και άλλα τυριά)
λίγα μανιτάρια κονσέρβας
λίγο καλαμπόκι
ή ό,τι άλλο σας αρέσει


Εκτέλεση
Πάνω σε ταψί με χαρτί ψησίματος, τοποθετήστε το ένα φύλλο το οποίο έχετε ξεπαγώσει (αν είναι καλοκαίρι, μην το αφήσετε εκτός ψυγείου για πολλές ώρες γιατί θα δυσκολευτείτε να το δουλέψετε. αφήστε το στη συντήρηση μέχρι να το χρησιμοποιήσετε).
Τοποθετήστε κατά μήκος το τυρί και τα υπόλοιπα υλικά.
Χαράξτε πλάγιες λωρίδες (δείτε στο βίντεο) και στη συνέχεια πλέξτε τις εναλλάξ.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς με αέρα ή χωρίς για 20-30 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα το φύλλο.

Τόσο απλό!

Thursday, August 18, 2016

Ψητά ρεβίθια πικάντικα

Το καλοκαίρι στην Ελλάδα σημαίνει βράδια με φίλους ή χαζολόγημα στο μπαλκόνι με μια παγωμένη μπυρίτσα. Συχνά θέλουμε κάτι να συνοδέψουμε τη μπύρα μας ή το κρασί μας.


Αν θέλετε να κάνετε ένα υγιεινό σνακ, μπορείτε να φτιάξετε τα ρεβίθια όπως περιγράφω παρακάτω. Η ποσότητα που δίνω, βγάζει ένα βαζάκι των 200 ml, οπότε αν θεωρήσετε ότι είναι μικρή, διπλασιάστε τη. Δοκιμάστε για πρώτη φορά με αυτή την ποσότητα και αυτά τα μπαχαρικά.


Η ιδέα μου ήρθε ενώ μούλιαζα ρεβίθια για να φτιάξω ρεβιθοκεφτέδες. Κράτησα τα μισά τελικά για να τα κάνω ψητά. Αν σας αρέσουν τα στραγάλια, θα τα λατρέψετε!


Ψητά ρεβίθια πικάντικα
Υλικά
250 γρ. ρεβίθια αποφλοιωμένα
1 κ. σ. ελαιόλαδο
1 κ. γ. κάρυ
1 κ. γ. κύμινο
1 κ. γ. πάπρικα καπνιστή
λίγο αλάτι


Μουσκεύουμε τα ρεβίθια αποβραδίς.
Την επόμενη μέρα, Τα βράζουμε για 10 λεπτά*. Στο τέλος προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι.
Τα σουρώνουμε, ρίχνουμε τρεχούμενο νερό, αφήνουμε να στραγγίξουν και τα στεγνώνουμε καλά σε πετσέτα. Τα τρίβουμε απαλά, να απορροφηθεί το νερό που έχουν.
Απομακρύνουμε τα φλούδια που τυχόν υπάρχουν.


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς με αέρα.
Τα βάζουμε μέσα σε ένα μπωλ και ρίχνουμε από πάνω το λάδι.
Ανακατεύουμε καλά να πάει παντού το λάδι. Το λάδι θα βοηθήσει να γίνουν τραγανά στο ψήσιμο.

Τα σκορπάμε πάνω σε χαρτί ψησίματος σε ταψί.


Τα ψήνουμε για 20 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά για να ψηθούν ομοιόμορφα. Μετά τα 15 λεπτά, δοκιμάστε ένα για να αποφασίσετε πόσο σκληρά τα θέλετε. Υπολογίστε ότι αφού κρυώσουν θα σκληρύνουν λίγο ακόμα.


Σε ένα μπωλάκι ανακατεύουμε τα μπαχαρικά με μια πρέζα αλάτι ακόμα.


Μόλις τα βγάλουμε, αφήνουμε να περάσουν 2-3 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία τους και τα βάζουμε σε καθαρό μπωλ.
Αμέσως ρίχνουμε τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε να πάνε παντού. Το λάδι που έχει απομείνει επάνω τους, θα βοηθήσει να κολλήσουν τα μπαχαρικά.


Δοκιμάστε αν θέλετε παραπάνω αλάτι.
Αφού κρυώσουν, φυλάξτε τα σε αεροστεγές βάζο για να παραμείνουν τραγανά.

Είναι τέλεια!

Tips: 
1. Το μίγμα μπαχαρικών μπορεί να διαφέρει. Μπορείτε να βάλετε σκόρδο σκόνη, πιπέρι, κλπ.

2. Μπορείτε να βάλετε τα μπαχαρικά από την αρχή και να ψηθούν μαζί, ΑΛΛΑ, τα μπαχαρικά όταν ψήνονται καίγονται και πικρίζουν, οπότε καλύτερα να τα βάλετε μετά.


Tuesday, August 9, 2016

Τάρτα με κολοκύθι, ντομάτα, νεροκρέμμυδο Ζακύνθου και φέτα

Οι μέρες στο νησί το καλοκαίρι περνούν με ένταση. Δεν μπορώ να πω ότι περνάμε ένα ήρεμο καλοκαίρι. Όλο δουλειές που ξεφυτρώνουν, φίλοι, βόλτες, δουλειά. Στην καθημερινότητα στριμώχνουμε  το μπάνιο στη θάλασσα, το οποίο είναι απαραίτητο γιατί μας ηρεμεί και μας χαλαρώνει. 

Βλέπω ανθρώπους (ντόπιους) στην παραλία αραχτούς σε ξαπλώστρες και αναρωτιέμαι αν εγώ θα έχω ποτέ ένα τέτοιο καλοκαίρι. Στο καπάκι αναρωτιέμαι αν θα μου άρεσε να κάθομαι και να μην κάνω τίποτα. Μπα...Δεν είναι αυτά για μένα :-)


Μαγειρεύω τα απαραίτητα, μπλογκάρω και σερφάρω ελάχιστα. Ευτυχώς η τεχνολογία σε βοηθάει να έρχεσαι σε επαφή με αμεσότητα, χωρίς καν να ανοίξεις κομπιούτερ μερικές φορές. Το facebook, το instagram (καινούριο παιχνίδι που μου αρέσει), το twitter κλπ σε κρατάνε σε επαφή με τους φίλους, τους γνωστούς τους foodlovers όλου του κόσμου!


Μαγειρεύω τα συνηθισμένα, αλλά όταν έχω χρόνο δοκιμάζω κάτι καινούριο. Όπως το παρακάτω. Και εκεί που λες, μπα, δεν είναι και τίποτα σπουδαίο τελικά, ακούς τον γιο σου να λέει: μπορείς να συμπεριλάβεις και αυτό που έφτιαξες χτες στα φαγητά που μου στέλνεις καμιά φορά; Γλουπ! Δεν έχω φυσιολογικά παιδιά εγώ. Πάει και τελείωσε. Η κόρη, τόσα χρόνια στην Αθήνα, δεν ζήτησε ποτέ να της στείλω τίποτα. Ο γιος, 3 χρόνια στην Πάτρα, τις λίγες φορές που ζήτησε ήταν κοτόπουλο με κάρυ, τηγανιά, banofee κλπ. Ούτε σπανακόπιτες, ούτε τίποτα :-p


Οπότε, ας πάμε στη συνταγή :-)



Τάρτα με κολοκύθι, ντομάτα, νεροκρέμμυδο Ζακύνθου και φέτα
Υλικά για την τάρτα
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ. γ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
140 γρ. βούτυρο συν λίγο για την ταρτιέρα
1 κρόκο αυγού
4-5 κ. σ. παγωμένο νερό
για τη γέμιση
1 μέτριο κολοκύθι κομμένο κατά μήκος σε πολύ λεπτές φέτες
1 ντομάτα κομμένη σε φέτες
λίγο νεροκρέμμυδο Ζακύνθου (ή ένα μικρό απλό κρεμμύδι)
2 αυγά
100 γρ. φέτα θρυμματισμένη 
μερικά φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
αλατοπίπερο


Εκτέλεση
Μέσα σε μπωλάκι ή πιατάκι, χτυπάμε τον κρόκο με το παγωμένο νερό.
Μέσα σε ένα μπωλ, βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε στο αλεύρι το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια και ανακατεύουμε γρήγορα με τα δάχτυλά μας, έτσι ώστε να έχουμε ένα μίγμα σαν τραχανά (μπλιαχ).
Δουλεύουμε γρήγορα, γιατί ζύμη δεν πρέπει να ζεσταθεί.
Προσθέτουμε και το νερό με το αυγό λίγο-λίγο (συνήθως το παίρνει όλο). Ανακατεύουμε πάλι γρήγορα.
Η ζύμη μας θα πρέπει να μην είναι λασπωμένη και να μην κολλάει στα χέρια.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για ½- 1 ώρα.


Μέχρι να παγώσει η ζύμη, κόβουμε τα λαχανικά μας.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα (ή 190 χωρίς).
Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα.
Πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη ή τη βάζουμε στην ταρτιέρα με το χέρι μας, φροντίζοντας η ζύμη να καλύψει και τα τοιχώματα. Αν την ανοίγουμε με πλάστη, την ανοίγουμε σε μεγαλύτερο μέγεθος από την ταρτιέρα, για να καλύψει τα τοιχώματα.
Βάζουμε τη ζύμη στη βουτυρωμένη ταρτιέρα.
Την τρυπάμε σε πολλές μεριές με πηρούνι.
Χτυπάμε με ένα πηρούνι ελαφρώς το ασπράδι που έμεινε από το αυγό και αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης. Αυτό βοηθάει να μην περάσει υγρασία στη ζύμη.


Τοποθετούμε κυκλικά το κολοκύθι, τη ντομάτα, τα κρεμμύδια σε φέτες.. Καλύπτουμε τα κενά να υπάρχουν παντού λαχανικά.

Χτυπάμε σε πιάτο τα 2 αυγά και προσθέτουμε τη φέτα και το δυόσμο. Αλατοπιπερώνουμε.
Ρίχνουμε τα αυγά και τη φέτα πάνω από τα λαχανικά (μπορείτε να ρίξετε και σκέτα τα αυγά και να πασπαλίσετε με φέτα).


Ψήνουμε την τάρτα για 35-40 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο για να μπορούμε να την κόψουμε. Τρώγεται ευχάριστα και παγωμένη (που την προτιμώ)!





Thursday, August 4, 2016

Παγωτό με δύο υλικά: Παγωτό μπανάνα με χαρουπόσκονη

Θυμάστε το παγωτό μπανάνα νουτέλα; Το παγωτό με τα δύο υλικά; Φέτος το έκανα ακόμα πιο light. Αντί για νουτέλα, έβαλα απλά χαρουπόσκονη.


Η χαρουπόσκονη μοιάζει σε υφή και γεύση με το κακάο, μόνο που είναι πολύ πιο γλυκιά. Βάζοντας χαρουπόσκονη, έχεις τη σοκολατένια γεύση, τη γλύκα της, αλλά όχι έξτρα λιπαρά. Η χαρουπόσκονη έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, περιέχει φώσφορο, κάλιο, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, δεν περιέχει γλουτένη, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες κλπ κλπ.


Έχετε δηλαδή κάθε λόγο για να τη βάλετε στη διατροφή σας. Εγώ την προσθέτω στα δημητριακά μου το πρωί αντί για ζάχαρη και κακάο. Εδώ, την πρόσθεσα σε παγωμένη μπανάνα και έφτιαξα ένα υγιεινό παγωτό.


Παγωτό μπανάνα με χαρουπόσκονη
Υλικά
3 ώριμες μπανάνες
2 κ. σ. χαρουπόσκονη

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις μπανάνες σε φέτες.
Τις βάζουμε στην κατάψυξη, αραιά μεταξύ τους για να μην γίνουν μια μάζα και τις αφήνουμε να παγώσουν (ή να μισοπαγώσουν). Αν τις "ξεχάσετε" στην κατάψυξη ή δεν μπορείτε άμεσα να φτιάξετε το παγωτό, μην ανησυχείτε. Όταν θελήσετε να το φτιάξετε, βγάλτε τις από την κατάψυξη και αφήστε τις να ξεπαγώσουν για 10 λεπτά, ώστε να μπορείτε να τις λιώσετε στο μπλέντερ και να μην το κάψετε.


Χτυπάμε τις μπανάνες στο μπλέντερ.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη χαρουπόσκονη, ξαναχτυπάμε στο μπλέντερ να ενωθούν και το παγωτό μας είναι έτοιμο. 


Μπορούμε να φάμε ακόμα και την ίδια στιγμή, ή να το βάλουμε στην κατάψυξη να παγώσει περισσότερο.