Tuesday, August 9, 2016

Τάρτα με κολοκύθι, ντομάτα, νεροκρέμμυδο Ζακύνθου και φέτα

Οι μέρες στο νησί το καλοκαίρι περνούν με ένταση. Δεν μπορώ να πω ότι περνάμε ένα ήρεμο καλοκαίρι. Όλο δουλειές που ξεφυτρώνουν, φίλοι, βόλτες, δουλειά. Στην καθημερινότητα στριμώχνουμε  το μπάνιο στη θάλασσα, το οποίο είναι απαραίτητο γιατί μας ηρεμεί και μας χαλαρώνει. 

Βλέπω ανθρώπους (ντόπιους) στην παραλία αραχτούς σε ξαπλώστρες και αναρωτιέμαι αν εγώ θα έχω ποτέ ένα τέτοιο καλοκαίρι. Στο καπάκι αναρωτιέμαι αν θα μου άρεσε να κάθομαι και να μην κάνω τίποτα. Μπα...Δεν είναι αυτά για μένα :-)


Μαγειρεύω τα απαραίτητα, μπλογκάρω και σερφάρω ελάχιστα. Ευτυχώς η τεχνολογία σε βοηθάει να έρχεσαι σε επαφή με αμεσότητα, χωρίς καν να ανοίξεις κομπιούτερ μερικές φορές. Το facebook, το instagram (καινούριο παιχνίδι που μου αρέσει), το twitter κλπ σε κρατάνε σε επαφή με τους φίλους, τους γνωστούς τους foodlovers όλου του κόσμου!


Μαγειρεύω τα συνηθισμένα, αλλά όταν έχω χρόνο δοκιμάζω κάτι καινούριο. Όπως το παρακάτω. Και εκεί που λες, μπα, δεν είναι και τίποτα σπουδαίο τελικά, ακούς τον γιο σου να λέει: μπορείς να συμπεριλάβεις και αυτό που έφτιαξες χτες στα φαγητά που μου στέλνεις καμιά φορά; Γλουπ! Δεν έχω φυσιολογικά παιδιά εγώ. Πάει και τελείωσε. Η κόρη, τόσα χρόνια στην Αθήνα, δεν ζήτησε ποτέ να της στείλω τίποτα. Ο γιος, 3 χρόνια στην Πάτρα, τις λίγες φορές που ζήτησε ήταν κοτόπουλο με κάρυ, τηγανιά, banofee κλπ. Ούτε σπανακόπιτες, ούτε τίποτα :-p


Οπότε, ας πάμε στη συνταγή :-)



Τάρτα με κολοκύθι, ντομάτα, νεροκρέμμυδο Ζακύνθου και φέτα
Υλικά για την τάρτα
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ. γ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
140 γρ. βούτυρο συν λίγο για την ταρτιέρα
1 κρόκο αυγού
4-5 κ. σ. παγωμένο νερό
για τη γέμιση
1 μέτριο κολοκύθι κομμένο κατά μήκος σε πολύ λεπτές φέτες
1 ντομάτα κομμένη σε φέτες
λίγο νεροκρέμμυδο Ζακύνθου (ή ένα μικρό απλό κρεμμύδι)
2 αυγά
100 γρ. φέτα θρυμματισμένη 
μερικά φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
αλατοπίπερο


Εκτέλεση
Μέσα σε μπωλάκι ή πιατάκι, χτυπάμε τον κρόκο με το παγωμένο νερό.
Μέσα σε ένα μπωλ, βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε στο αλεύρι το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια και ανακατεύουμε γρήγορα με τα δάχτυλά μας, έτσι ώστε να έχουμε ένα μίγμα σαν τραχανά (μπλιαχ).
Δουλεύουμε γρήγορα, γιατί ζύμη δεν πρέπει να ζεσταθεί.
Προσθέτουμε και το νερό με το αυγό λίγο-λίγο (συνήθως το παίρνει όλο). Ανακατεύουμε πάλι γρήγορα.
Η ζύμη μας θα πρέπει να μην είναι λασπωμένη και να μην κολλάει στα χέρια.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για ½- 1 ώρα.


Μέχρι να παγώσει η ζύμη, κόβουμε τα λαχανικά μας.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα (ή 190 χωρίς).
Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα.
Πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη ή τη βάζουμε στην ταρτιέρα με το χέρι μας, φροντίζοντας η ζύμη να καλύψει και τα τοιχώματα. Αν την ανοίγουμε με πλάστη, την ανοίγουμε σε μεγαλύτερο μέγεθος από την ταρτιέρα, για να καλύψει τα τοιχώματα.
Βάζουμε τη ζύμη στη βουτυρωμένη ταρτιέρα.
Την τρυπάμε σε πολλές μεριές με πηρούνι.
Χτυπάμε με ένα πηρούνι ελαφρώς το ασπράδι που έμεινε από το αυγό και αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης. Αυτό βοηθάει να μην περάσει υγρασία στη ζύμη.


Τοποθετούμε κυκλικά το κολοκύθι, τη ντομάτα, τα κρεμμύδια σε φέτες.. Καλύπτουμε τα κενά να υπάρχουν παντού λαχανικά.

Χτυπάμε σε πιάτο τα 2 αυγά και προσθέτουμε τη φέτα και το δυόσμο. Αλατοπιπερώνουμε.
Ρίχνουμε τα αυγά και τη φέτα πάνω από τα λαχανικά (μπορείτε να ρίξετε και σκέτα τα αυγά και να πασπαλίσετε με φέτα).


Ψήνουμε την τάρτα για 35-40 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο για να μπορούμε να την κόψουμε. Τρώγεται ευχάριστα και παγωμένη (που την προτιμώ)!





1 comment:

  1. Σούπερ τάρτα Κική.
    Καλοκαιρινη. Απλά υλικά αλλά ωραία.
    Δίκιο έχει ο γιος ;)

    ReplyDelete