Το καλοκαίρι στην Ελλάδα σημαίνει βράδια με φίλους ή χαζολόγημα στο μπαλκόνι με μια παγωμένη μπυρίτσα. Συχνά θέλουμε κάτι να συνοδέψουμε τη μπύρα μας ή το κρασί μας.
Αν θέλετε να κάνετε ένα υγιεινό σνακ, μπορείτε να φτιάξετε τα ρεβίθια όπως περιγράφω παρακάτω. Η ποσότητα που δίνω, βγάζει ένα βαζάκι των 200 ml, οπότε αν θεωρήσετε ότι είναι μικρή, διπλασιάστε τη. Δοκιμάστε για πρώτη φορά με αυτή την ποσότητα και αυτά τα μπαχαρικά.
Η ιδέα μου ήρθε ενώ μούλιαζα ρεβίθια για να φτιάξω ρεβιθοκεφτέδες. Κράτησα τα μισά τελικά για να τα κάνω ψητά. Αν σας αρέσουν τα στραγάλια, θα τα λατρέψετε!
Ψητά ρεβίθια πικάντικα
Σε ένα μπωλάκι ανακατεύουμε τα μπαχαρικά με μια πρέζα αλάτι ακόμα.
Αν θέλετε να κάνετε ένα υγιεινό σνακ, μπορείτε να φτιάξετε τα ρεβίθια όπως περιγράφω παρακάτω. Η ποσότητα που δίνω, βγάζει ένα βαζάκι των 200 ml, οπότε αν θεωρήσετε ότι είναι μικρή, διπλασιάστε τη. Δοκιμάστε για πρώτη φορά με αυτή την ποσότητα και αυτά τα μπαχαρικά.
Η ιδέα μου ήρθε ενώ μούλιαζα ρεβίθια για να φτιάξω ρεβιθοκεφτέδες. Κράτησα τα μισά τελικά για να τα κάνω ψητά. Αν σας αρέσουν τα στραγάλια, θα τα λατρέψετε!
Ψητά ρεβίθια πικάντικα
Υλικά
250 γρ. ρεβίθια αποφλοιωμένα
1 κ. σ. ελαιόλαδο
1 κ. γ. κάρυ
1 κ. γ. κύμινο
1 κ. γ. πάπρικα καπνιστή
λίγο αλάτι
Μουσκεύουμε τα ρεβίθια αποβραδίς.
Την επόμενη μέρα, Τα βράζουμε για 10 λεπτά*. Στο τέλος
προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι.
Τα σουρώνουμε, ρίχνουμε τρεχούμενο νερό, αφήνουμε να
στραγγίξουν και τα στεγνώνουμε καλά σε πετσέτα. Τα τρίβουμε απαλά, να
απορροφηθεί το νερό που έχουν.
Απομακρύνουμε τα φλούδια που τυχόν υπάρχουν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς με αέρα.
Τα βάζουμε μέσα σε ένα μπωλ και ρίχνουμε από πάνω το λάδι.
Ανακατεύουμε καλά να πάει παντού το λάδι. Το λάδι θα
βοηθήσει να γίνουν τραγανά στο ψήσιμο.
Τα σκορπάμε πάνω σε χαρτί ψησίματος σε ταψί.
Τα σκορπάμε πάνω σε χαρτί ψησίματος σε ταψί.
Τα ψήνουμε για 20 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά για να ψηθούν
ομοιόμορφα. Μετά τα 15 λεπτά, δοκιμάστε ένα για να αποφασίσετε πόσο σκληρά τα θέλετε.
Υπολογίστε ότι αφού κρυώσουν θα σκληρύνουν λίγο ακόμα.
Σε ένα μπωλάκι ανακατεύουμε τα μπαχαρικά με μια πρέζα αλάτι ακόμα.
Μόλις τα βγάλουμε, αφήνουμε να περάσουν 2-3 λεπτά να πέσει η
θερμοκρασία τους και τα βάζουμε σε καθαρό μπωλ.
Αμέσως ρίχνουμε τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε να πάνε
παντού. Το λάδι που έχει απομείνει επάνω τους, θα βοηθήσει να κολλήσουν τα
μπαχαρικά.
Δοκιμάστε αν θέλετε παραπάνω αλάτι.
Αφού κρυώσουν, φυλάξτε τα σε αεροστεγές βάζο για να
παραμείνουν τραγανά.
Είναι τέλεια!
Tips:
1. Το μίγμα μπαχαρικών μπορεί να διαφέρει. Μπορείτε να βάλετε σκόρδο σκόνη, πιπέρι, κλπ.
2. Μπορείτε να βάλετε τα μπαχαρικά από την αρχή και να ψηθούν μαζί, ΑΛΛΑ, τα μπαχαρικά όταν ψήνονται καίγονται και πικρίζουν, οπότε καλύτερα να τα βάλετε μετά.
Ενδιαφέρον!
ReplyDelete