Tuesday, January 28, 2020

Τηγανίτες με κοτόπουλο με σάλτσα γιαουρτιού


Σας έμεινε κοτόπουλο ή άλλο κρεατικό και δεν φτάνει για όλη την οικογένεια; Και βαριέστε να μαγειρέψετε γιατί είχατε υπολογίσει να μείνει αρκετό ε; Έλα τώρα. Πες το, μη ντρέπεσαι. 


Εγώ το έπαθα πάντως. Χαχα! Αφού το κοτοπουλάκι δεν έφτανε για όλους, το ξεψάχνισα  και το έβαλα σε χυλό για τηγανίτες. Τις τσάκισαν με μεγάλη ευχαρίστηση. Μπορείτε να συνοδεύσετε τις τηγανίτες σας με λίγη σάλτσα  γιαουρτιού.

Μη φοβάσαι να φτιάξεις αυτές τις τηγανίτες. Ξέχασε τις παλιές τηγανίτες που κολυμπούσαν στο λάδι. Αυτές είναι στεγνές απ' έξω και αφράτες μέσα!


Tηγανίτες με κοτόπουλο και σάλτσα γιαουρτιού
Υλικά για 10 περίπου τηγανίτες, ανάλογα το μέγεθος
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ. γ. baking powder
2 μεγάλα αυγά 
130 γρ. γάλα
σχεδόν ένα κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι (ή ό,τι γιαούρτι έχετε) των 200 γρ.
1 κ. γ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
το ψαχνό από ένα στήθος κοτόπουλους ή μπούτι ή ό,τι κρεατικό έχετε από την προηγούμενη
λίγο γλυκιά πάπρικα ή σουμάκ που έβαλα εγώ
ελάχισττο βούτυρο για επάλειψη του αντικολλητικού


Για τη σάλτσα γιαουρτιού
1/2 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
μουστάρδα και κέτσαπ κατά βούληση (από 1 κουταλάκι τουλάχιστον)
αλάτι, πάπρικα, σουμάκ ή ό,τι θέλετε

Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπωλ, βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε το μπέκιν. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα (αρχικά βάζουμε 4 κ.σ. γιαούρτι) υλικά και ανακατεύουμε καλά με πηρούνι ή σύρμα, έτσι ώστε να έχουμε ένα πυκνό και βελούδινο χυλό. Προσθέτουμε γιαούρτι για να αραιώνουμε λίγο το μείγμα, σιγά-σιγά. Την πρώτη φορά πρόσθεσα σχεδόν όλο το γιαούρτι και τη 2η, όλο το κεσεδάκι.
Σε αντικολλητικό τηγάνι, αλείφουμε με ελάχιστο βούτυρο ή λάδι. Αν το τηγάνι σας είναι αντικολλητικό, δεν χρειάζεται παρά ελάχιστο. Επίσης, δεν χρειάζεται να βάζετε βούτυρο  σε κάθε τηγανίτα, παρά μόνο όταν δείτε ότι κολλάνε. 
Όταν κάψει καλά (στο 12 με διαβάθμιση 1-12), ρίχνουμε μια κουταλιά σούπας από το μείγμα και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 9. Αν θέλουμε μικρές τηγανίτες βάζουμε κουταλιές σούπας. Αν θέλουμε μεγάλες, μισή κουτάλα αρκεί. Μπορείτε να βάζετε 2 μεγάλες κουταλιές και να διαμορφώνετε το σχήμα της σιγά-σιγά με τη βοήθεια του κουταλιού.
Αφήνουμε ένα-δύο λεπτά να πάρουν χρωματάκι και με τη βοήθεια μια σπάτουλας και ενός πηρουνιού, γυρίζουμε τις τηγανίτες. Μόλις τις γυρίσετε, κάνουνε το χαρακτηριστικό φούσκωμα. 
Συνεχίζουμε έτσι για όλες τις τηγανίτες. 

Φτιάχνουμε τη σάλτσα ανακατεύοντας τα υλικά και σερβίρουμε ζεστέ ή κρύες. Τρώγονται ευχάριστα ακόμα και την επόμενη μέρα.

 

Tuesday, January 21, 2020

Εύκολο Γαλλικό κέικ μήλου χωρίς μίξερ, χωρίς ζυγαριά

Η συνταγή που ακολουθεί είναι της φίλης μου της Αγγελικής. Πράγμα που σημαίνει, δοκιμασμένη και εγγυημένη! Οι φωτογραφίες της δε, πάντα δελεαστικές. Ευχαριστώ Αγγελική!



Εύκολο Γαλλικό κέικ μήλου χωρίς μίξερ, χωρίς ζυγαριά. Gâteau au yaourt aux pommes
1.      1 κούπα γιαούρτι 2% ( την κούπα θα την χρησιμοποιήσουμε για μέτρηση των υπολοίπων                      υλικών)
2.      3/4 της κούπας σπορέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο
3.      2 κούπες ζάχαρη (οι Γάλλοι βάζουν λιγότερη 1και 1/2 τους είναι αρκετή)
4.      3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5.      2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιγκ πάουντερ
6.      1 πρέζα αλάτι
7.      2 αυγά
8.      1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
9.      1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα (προαιρετικό)
10.   1 μήλο τριμμένο στον χοντρό τρίφτη του τυριού ( ή σε κυβάκια ή κομμένο σε λεπτά φετάκια). Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε μέχρι 3 μήλα προσθέτοντας 1 αυγό επιπλέον και αυξάνοντας λίγο (4-5 λεπτά) τον χρόνο ψησίματος.

Ένα από τα πιο εύκολα κέικ που μπορεί να φτιάξει κάποιος, που θέλει ένα όμορφο γλυκό, αλλά δεν έχει διάθεση να ταλαιπωρηθεί, δεν έχει ογκομετρικά δοχεία, ζυγαριά, ή μίξερ…  Είναι ένα κλασσικό κέικ, που οι Γάλλοι το ονομάζουν Gâteau au yaourt, δηλαδή κέικ (γλυκό) με γιαούρτι. Γίνεται πανεύκολα ανακατεύοντας τα 7 πρώτα υλικά της συνταγής, σε ένα μεγάλο μπολ και  αρωματίζοντας την ζύμη με ξύσμα λεμονιού (ή βανίλια). Το κέικ τοποθετείται σε φόρμα προσεκτικά βουτυρωμένη και πασπαλισμενη με αλεύρι και ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, για 40 λεπτά.
Το κέικ αυτό μπορεί να γίνει σε διάφορες παραλλαγές. Μπορούμε να το κάνουμε με σοκολάτα, μαρμπρέ, με ξηρούς καρπούς, με ινδοκάρυδο, με φρούτα…

Επειδή λατρεύω τον χειμώνα το άρωμα του πορτοκαλιού, της κανέλας και του μήλου το έφτιαξα έτσι απλά, ανακατεύοντας τα 10 υλικά που αναφέρω και ψήνοντας για 45 λεπτά σε 170 βαθμούς στο κέντρο του φούρνου! Είναι πανεύκολο και μοσχοβολάει! Δοκιμάστε το!


Tuesday, January 14, 2020

Ζακυνθινά παξιμάδια πορτοκαλιού, μαλακά

Σας το έχω πει; Λατρεύω τα ζακυνθινά παξιμάδια σε κάθε τους εκδοχή. Μαλακά, σκληρά, χωρίς ζάχαρη, κρασιού, πορτοκαλιού, με σταφίδες, με γλυκάνισο, ΟΛΑ.


Χρόνια τώρα, αφού ασχολήθηκα με τις συνταγές του βιβλίου μου, αλλά και ακόμα πιο πριν, έτρωγα τα μαλακά παξιμάδια που αγόραζε και αγοράζει η πεθερά μου απ΄τον φούρνο της γειτονιάς. Είναι μαλακά, θυμίζουν πιο πολύ σφιχτό κέικ παρά παξιμάδια και είναι απλά τέλεια. Μπορείς να φας απίστευτες ποσότητες από αυτά αν είσαι γλυκατζής όπως εγώ. Γι' αυτό και αποφεύγω να τα παίρνω. Δεν τα βρίσκει η άλλη μέρα.


Χρόνια τώρα όλο έλεγα πως θα ασχοληθώ να δοκιμάσω να φτιάξω τα παξιμάδια μου μαλακά. Όρεξη υπάρχει, χρόνος δεν υπάρχει. Πάντα κάτι άλλο προέχει. Επιπλέον, ήξερα ότι αν τα φτιάξω, θα τα φάμε σε 2 μέρες μέσα...Όπως και έγινε.

Η δοκιμή έγινε και πέτυχε. Ίδια με του φούρνου δεν είναι (πολύ θα ήθελα να δω τη δική τους συνταγή για παξιμάδια πορτοκαλιού) αλλά είναι μαλακά, νόστιμα και παραμένουν μαλακά και τις επόμενες μέρες (αν υπάρχουν ;) )

Πάμε λοιπόν να σας δείξω πώς να τα φτιάξετε;



Μαλακά Ζακυνθινά παξιμάδια πορτοκαλιού
(για μία δόση, δηλαδή  4 μικρά κουλούρια, περίπου 40 παξιμάδια)
Υλικά
3/4 κούπας ελαιόλαδο
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ. γλ. κανέλλα σκόνη
1/4 κ. γλ. γαρίφαλο σκόνη
1 κ. σ. γλυκάνισο σπόρους
1 κ. γ. ξύσμα πορτοκαλιού ή εκχύλισμα πορτοκαλιού σε σκόνη
1 κούπα σταφίδες μαύρες 
1 κούπα σταφίδες ξανθές
1 κούπα ζάχαρη
720-750 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Προαιρετικά:
Σουσάμι για το στόλισμα



Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπωλ βάζουμε τα υγρά υλικά (λάδι, χυμό πορτοκαλιού).
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις σταφίδες, το γλυκάνισο, τα μυρωδικά και ανακατεύουμε με το χέρι μας ή σύρμα για να λιώσει λίγο η ζάχαρη.
Προσθέτουμε ένα μέρος από το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε για να πάει παντού το διογκωτικό.
Ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι σιγά-σιγά, μέχρι να πάρει τα 700 γρ.
Αν κολλάει στα χέρια μας η ζύμη, προσθέτουμε μία-μία κουταλιά αλεύρι ακόμα, έτσι ώστε να έχουμε μια ζύμη σαν των κουλουριών, να πλάθεται δηλαδή χωρίς να κολλάει. Η ζύμη μας θέλουμε να είναι πολύ μαλακή. Ίσα που να μπορούμε να τη διαμορφώσουμε σε κουλούρι. Όταν χώρισα σε 4 μέρη και έφτιαχνα τα κουλούρια, ήταν χαρακτηριστικό ότι κολλούσε λίγο στα χέρια μου. Μαλακή ζύμη, μαλακά παξιμάδια. Όσο περισσότερο αλεύρι θα βάζετε, τόσο πιο σκληρά παξιμάδια θα προκύψουν. 

Πλάθουμε 4 μικρά και λεπτά (θα φουσκώσουν πολύ) μακρόστενα κουλούρια (σαν φρατζόλα), τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί ή σε λαδωμένο ταψί και τα χαράζουμε μέχρι κάτω σε στενόμακρα κομμάτια πάχους ενός λεπτού δαχτύλου. Μπορούμε αν θέλουμε να βάλουμε σουσάμι από πάνω.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς για 35 λεπτά σε πάνω κάτω αντιστάσεις. Μετά τα 20 λεπτά, πρόσθεσα αλουμινόχαρτο γιατί είχαν πάρει χρώμα. Ξεκίνησα με 190 βαθμούς χωρίς αέρα και χαμήλωσα στους 180 όταν πήραν χρώμα.Δοκίμασα ένα στη μισή ώρα, ήταν έτοιμο, οπότε τα έβγαλα στα 35 λεπτά. Αν τα θέλετε πιο σκληρά, αφήστε τα παραπάνω.

Τα βγάζουμε από τον φούρνο και δεν τα πειράζουμε (αν αντέξουμε) μέχρι να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν, τα κόβουμε μεταξύ τους, κάθε φορά όσα θέλουμε. Δεν σκληραίνουν με τις μέρες.




Φυλάξτε τα σε τάπερ που κλείνει (αν υπάρχουν την επόμενη μέρα :p)




Tip:
Μπορείτε να βάλετε περισσότερη κανέλλα, γαρίφαλο και γλυκάνισο αν θέλετε.

Thursday, January 2, 2020