Ένα από τα αγαπημένα γλυκά του γιού μου. Ταιριάζει απόλυτα τώρα το καλοκαίρι με μια μπάλα παγωτό. Το αστείο και περίεργο είναι, ότι παρόλο που είμαι φοβερά γλυκατζού, σ' αυτό το γλυκό μπορώ άνετα να αντισταθώ. Μάλλον επειδή έχει πολύ βούτυρο και εγώ δεν είμαι πολύ του βούτυρου. Είναι ένα από τα λίγα γλυκά που δεν ζηλεύω να φάω. Στην αναβροχιά βέβαια, καλό είναι κι αυτό! :-)
Το γλυκό αυτό, βρίσκεται στο τετράδιο που κρατάω από 16 περίπου χρονών, συνταγή της μάνας μου. Η αρχική συνταγή, περιείχε και αυγά, για να δένει το μίγμα. Τα αυγά με τα χρόνια έφυγαν, για ευνόητους λόγους... Το λέγαμε σαλάμι, εδώ το άκουσα μωσαϊκό, άλλοι το λένε κορμό. Όπως κι αν το λένε, είναι αγαπημένο γλυκό πολλών...
Σαλάμι
Υλικά
1 και 1/4 πακέτο μπισκότα πτι μπερ σπασμένα στο χέρι
1 κουτί 250 γρ. μαργαρίνη σοφτ
1-2 βανίλιες
250 γρ. άχνη ζάχαρη ή όση εσείς θέλετε
λίγο λικέρ ή κονιάκ (εγώ έβαλα λικέρ κανέλλας)
μερικές κουταλιές κακάο (ανάλογα πόσο σκούρο το θέλετε, άλλοι βάζουν όλο το πακέτο, εγώ βάζω το μισό)
Προαιρετικά:
Καρύδια
Τρούφα
Εκτέλεση
Σπάμε τα μπισκότα με το χέρι σε μικρά κομμάτια.
Σε ένα μπωλ χτυπάμε το βούτυρο, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το λικέρ, το κακάο, τη βανίλια.
Αφήνουμε το μίξερ στην άκρη, πετάμε τα χτυπητήρια στο νεροχύτη (αφού τα γλύψουμε -επιβάλλεται- και αναθεματίσουμε που ξαναγέμισε ο νεροχύτης με τσουμπλέκια για πλύσιμο).
Ρίχνουμε τα μπισκότα (και αν θέλουμε καρύδια ψιλοκομμένα-όχι σκόνη) και τα ανακατεύουμε με κουτάλι. Αν βάλουμε πάρα πολλά μπισκότα και καρύδια, επειδή δεν έχει αυγά, θα κόβεται σε κομματάκια όταν προσπαθήσουμε να κόψουμε μια φέτα. Γι’ αυτό προσοχή.
Αφού ανακατευτεί καλά, στρώνουμε λαδόκολλα ή χαρτί ψησίματος, χωρίζουμε το μίγμα στη μέση και φτιάχνουμε 2 μακρόστενα ρολά. Εννοείται σε 2 χαρτιά. Πατικώνουμε το μίγμα για να μη μείνουν κενά.
Αν θέλουμε να έχει τρούφα εξωτερικά το γλυκό μας, πασπαλίζουμε το χαρτί με τρούφα και πασπαλίζουμε μετά τα πλαϊνά μέρη και από πάνω.
Τυλίγουμε σφιχτά και διπλώνουμε τις άκρες.
Το βάζουμε στην κατάψυξη για αρκετές ώρες να σφίξει.
Tip: (αγαπημένη μου συνήθεια)
Όταν το τυλίξετε, διπλώστε στην ακρούλα το χαρτί ψησίματος όπως στη φωτό. Με αυτό τον τρόπο, όταν παγώσει, θα ανασηκώσετε εύκολα το χαρτί για να κόψετε τα κομμάτια σας και το χαρτί δε θα έχει εισχωρήσει στο παγωμένο πια γλυκό.
Καλή εβδομάδα!
Το γλυκό αυτό, βρίσκεται στο τετράδιο που κρατάω από 16 περίπου χρονών, συνταγή της μάνας μου. Η αρχική συνταγή, περιείχε και αυγά, για να δένει το μίγμα. Τα αυγά με τα χρόνια έφυγαν, για ευνόητους λόγους... Το λέγαμε σαλάμι, εδώ το άκουσα μωσαϊκό, άλλοι το λένε κορμό. Όπως κι αν το λένε, είναι αγαπημένο γλυκό πολλών...
Σαλάμι
Υλικά
1 και 1/4 πακέτο μπισκότα πτι μπερ σπασμένα στο χέρι
1 κουτί 250 γρ. μαργαρίνη σοφτ
1-2 βανίλιες
250 γρ. άχνη ζάχαρη ή όση εσείς θέλετε
λίγο λικέρ ή κονιάκ (εγώ έβαλα λικέρ κανέλλας)
μερικές κουταλιές κακάο (ανάλογα πόσο σκούρο το θέλετε, άλλοι βάζουν όλο το πακέτο, εγώ βάζω το μισό)
Προαιρετικά:
Καρύδια
Τρούφα
Εκτέλεση
Σπάμε τα μπισκότα με το χέρι σε μικρά κομμάτια.
Σε ένα μπωλ χτυπάμε το βούτυρο, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το λικέρ, το κακάο, τη βανίλια.
Αφήνουμε το μίξερ στην άκρη, πετάμε τα χτυπητήρια στο νεροχύτη (αφού τα γλύψουμε -επιβάλλεται- και αναθεματίσουμε που ξαναγέμισε ο νεροχύτης με τσουμπλέκια για πλύσιμο).
Ρίχνουμε τα μπισκότα (και αν θέλουμε καρύδια ψιλοκομμένα-όχι σκόνη) και τα ανακατεύουμε με κουτάλι. Αν βάλουμε πάρα πολλά μπισκότα και καρύδια, επειδή δεν έχει αυγά, θα κόβεται σε κομματάκια όταν προσπαθήσουμε να κόψουμε μια φέτα. Γι’ αυτό προσοχή.
Αφού ανακατευτεί καλά, στρώνουμε λαδόκολλα ή χαρτί ψησίματος, χωρίζουμε το μίγμα στη μέση και φτιάχνουμε 2 μακρόστενα ρολά. Εννοείται σε 2 χαρτιά. Πατικώνουμε το μίγμα για να μη μείνουν κενά.
Αν θέλουμε να έχει τρούφα εξωτερικά το γλυκό μας, πασπαλίζουμε το χαρτί με τρούφα και πασπαλίζουμε μετά τα πλαϊνά μέρη και από πάνω.
Τυλίγουμε σφιχτά και διπλώνουμε τις άκρες.
Το βάζουμε στην κατάψυξη για αρκετές ώρες να σφίξει.
Tip: (αγαπημένη μου συνήθεια)
Όταν το τυλίξετε, διπλώστε στην ακρούλα το χαρτί ψησίματος όπως στη φωτό. Με αυτό τον τρόπο, όταν παγώσει, θα ανασηκώσετε εύκολα το χαρτί για να κόψετε τα κομμάτια σας και το χαρτί δε θα έχει εισχωρήσει στο παγωμένο πια γλυκό.
Καλή εβδομάδα!