Μια συνταγή που υιοθέτησα εδώ και χρόνια από το παλιό hungry, ήταν η συνταγή της Ραλού, (η οποία έχει ένα μοναδικό τρόπο να περιγράφει) για κέικ σοκολάτας και μάλιστα νηστίσιμο. Έγινε από τα αγαπημένα μου, αφενός μεν γιατί μπορούσα να χαρώ σοκολατογλυκό στη νηστεία, αφετέρου δε χρειαζόταν αυγά, κάτι που βόλευε όχι μόνο σε νηστεία, αλλά και σε περιόδους που δεν είχα αυγά στο ψυγείο και ήθελα κέικ. Αρέσει δε και στα παιδιά μου, οπότε γράφτηκε στις αγαπημένες συνταγές μου.
Ζήτησα την άδεια από τη Ραλού να ποστάρω το κέικ της.
Η Ραλού το λέει ενάρετο.
Εγώ το λέω κολασμένο. Γιατί; Γιατί πολλές φορές η ευχαρίστηση μέσα στη νηστεία, προκαλεί ενστάσεις. Για όσους νηστεύουν λοιπόν, για όσους αποφεύγουν τα αυγά, και για όλους όσους επιθυμούν, πάμε να φτιάξουμε το σοκολασμένο κέικ και ας το φάμε χωρίς ενοχές.
Σο-κολασμένο νηστίσιμο κέικ
Υλικά για το κέικ
2 και 1/2 φλυτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
1 και 1/4 φλυτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζανιού κακάο
3 κουταλάκια του γλυκού baking powder
2 βανίλιες
9 κουταλιές σούπας ηλιέλαιο ( ή καλαμποκέλαιο)
1 και 1/2 φλιτζάνι νερό
Υλικά για την γλάσσο
3 κουταλιές σούπας κακάο
5 κουταλιές σούπας νερό
2 και 1/2 φλυτζάνια ζάχαρη άχνη
1/2 φλυτζάνι μαργαρίνη (π.χ. βιτάμ)
Το φτιάχνουμε;
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς.
Βουτυρώστε ή λαδώστε μια φόρμα ή ταψάκι και αλευρώστε το.
Φτιάξτε το κέικ εύκολα και απλά ανακατεύοντας μέσα σε ένα μπωλ όλα τα υλικά χωρίς μίξερ.
Θα γίνει ένας πολτός λίγο πιο αραιός από αυτόν του κλασσικού κέικ.
Χρειάζεστε ένα ταψάκι μικρό (ή φόρμα) περίπου 28-30 εκατ.
Μην ξεχνάτε ότι δεν θα φουσκώσει πολύ αφού δεν έχει αυγά. Αλλά θα γίνει αρκετά αφράτο ειδικά αν έχετε πετύχει την σωστή θερμοκρασία στο φούρνο.
Ο χρόνος ψησίματος στον δικό μου φούρνο δεν ξεπερνάει τα 35 λεπτά.
Το κέικ έχει ψηθεί καλά αλλά δεν έχει στεγνώσει τελείως. Δοκιμάστε με ένα μαχαίρι ή σουβλάκι.
Αφήστε το να κρυώσει σε μια σχάρα και κόψτε το οριζόντια σε δύο δίσκους.
Φτιάξτε το γλάσσο για την επικάλυψη και τη γέμιση:
Σε κατσαρολάκι ανακατέψτε όλα τα υλικά να διαλυθούν και να δέσουν.
Αφήστε το να κρυώσει για να πήξει.
Αλείψτε την εσωτερική επιφάνεια του κέικ με λίγο από το γλάσσο και συναρμολογήστε το ξανά.
Καλύψτε όλη την εξωτερική επιφάνεια με το υπόλοιπο και έτοιμο το γλυκάκι.
TIPS: Επειδή η άχνη δεν διαλύεται εύκολα και στην αρχή η επικάλυψη έχει ελαφρά κριτσανιστή υφή, συνήθως φτιάχνω μια μεγαλύτερη ποσότητα και την διατηρώ στο ψυγείο για μελλοντική χρήση. Όσο μένει τόσο πιο απαλή γίνεται.
Αν θέλετε να το αποφύγετε, φτιάξτε ένα γλάσσο με 2 πλάκες κουβερτούρα (είναι νηστίσιμη), και την μαργαρίνη με το νερό. Ή μην βάλετε καθόλου γλάσσο. Το κέικ είναι καλό και σκέτο, ειδικά αν δεν παραψηθεί και έχει τρυφερή υφή.
Για το κέικ μια άλλη παραλλαγή που φτιάχνω παίρνει και λίγη κανέλα για την μυρωδιά.
Και ένα μικρό τρικ που χρησιμοποιώ σε όλα μα όλα τα γλυκά:
Μην ξεχάσετε να βάλετε ελάχιστο αλάτι στο κέικ και στην επικάλυψη.
Το αλάτι τονίζει την γεύση στα γλυκά και τα κάνει πιο νόστιμα.
Επίσης αν βάλετε κανέλα στο κέικ, βάλτε μαζί και λίγο –ελάχιστο- μαύρο πιπέρι.
Σας φαίνεται περίεργο;
Δοκιμάστε το και θα δείτε.
Η συνταγή και ο τρόπος παρασκευής είναι της Ραλού, εκτός από κάνα δύο σημεία που πρόσθεσα εγώ. Η Ραλού το φτιάχνει σε ταψάκι. Εγώ το κάνω σε φόρμα και αυτό της φωτό δεν έχει γέμιση στη μέση.
Ευχαριστώ Ραλούκα!
Update: Τα TIPS ανήκουν στη Ραλού!
Κόλαση δε θα πει τίποτα Deli!Τι κάνεις μες στα μεσάνυχτα και ψάχνομαι για γλυκό!
ReplyDeleteΠολύ ωραίο και υγιεινό-τα μικρά μυστικά σου με εκπλήσσουν κάθε φορά-πόσα πράγματα αγνοούσα-κανέλα και πιπέρι,ε;Για αλάτι ήξερα μόνο απ΄όσα γράφουν διάφορες συνταγές,μα ποτέ δε λένε το λόγο.
Φιλιά!
Κολασμένο ή ενάρετο... θα το ονειρεύομαι, αγαπητή Κική....
ReplyDeleteΘα το μετατρέψω να το κάνω σε κούπα σε 5 λεπτά...
Ελένη σας μπέρδεψα γι΄ αυτό μόλις έβαλα update! Από τα πολλά tips που γράφω, φάνηκε ότι έγραψα εγώ τα τιπ, αλλά αυτή τη φορά ανήκουν στη Ραλού!
ReplyDeleteΑγγελική, κουπάτο! χαχα!
Τα εύσημα λοιπόν στη Ραλού!
ReplyDeleteΠάντως διαβάζω όλα σου τα tips και πολύ προσεκτικά μάλιστα,μπορείς να μάθεις τα μυστικά της κουζίνας που ελάχιστοι ή κανένας οδηγός μαγειρικής δεν γράφει.
Περιμένω το...επόμενο μάθημα.
Φιλιά!
Κολασμενη αρετή
ReplyDeleteη μήπως Εναρετη κολαση?
Γιαμι γιαμι!!!!
φιλι
καλημέρα...και ευχαριστούμε για την γλυκιά σου συνταγή.Είναι ότι πρέπει για τις μέρες αυτές.
ReplyDeleteΦιλιά
Τέλειο!!!
ReplyDeleteΘα το φτιάξω οπωσδήποτε!! Έκλεψα και μπουκίτσα!!
Α! Σα γέμιση και λίγη μαρμελάδα πορτοκάλι ή φράουλα δε θα ήταν άσχημη!!
Φιλιά!!
Τρελοτουρίστρια
Ευχαριστούμε Ραλού-Κική για την συνταγή, για τις συμβουλές, για όλα.
ReplyDeleteΑχ αυτές οι φόρμες τι ομορφες που είναι!!!! βρήκα και μια που ήταν ενα μεσαιωνικό κάστρο, αλλα δεν την πήρα-δεν χωράνε πια τα ντουλάπια μου τίποτα.
Ειχα ξεχασει πως είχα γράψει αυτά τα τιπς!
ReplyDeleteΑλήθεια Κική μου, μέχρι να φτάσω στο τέλος και να δω το animation νόμισα ότι είναι δικά σου και σκεφτόμουν :
Ε! τα μεγάλα πνευματα συναντώνται!!
Τα μαγειρικά πνεύματα εννοώ καλέ!
Α! Και μην ακούσω σχόλια για την ηλικία μου και αυτό που δεν έρχεται μόνο του ε;!
Αντε! θα το φτιάξω την Κυριακή το γλυκάκι για τα καλωσορίσματα των καινούριων πατουσακίων!
Μας σοκο-λάζετε άσχημα και οι δύο;-)
ReplyDeleteΜ'αυτό το κεκάκι βρίσκεις αφορμή να νηστέψεις για να το απολαύσεις!! Αν και εκτός νηστείας, μια χαρά το απολαμβάνεις θα έλεγα!
Κική, ένα θα "πω": τρέχω
ReplyDelete(όχι να περιμενω την Ελενη, που μ' έπρηξε με τα μπισκότα "σε λίγο" και "σε λίγο". ΤΩΡΑ μονη μου :)))
Ενάρετο δεν ειναι..ενάρετος ειναι ο χαλβάς του μπακάλη και βαριά βαριά και κανα γλυκό του κουταλιού.
ReplyDeleteΑυτο δεν ειναι ενάρετο επαναλαμβάνω, διότι η φωτό και μονο με έχει κολάσει και με απομάκρυνε ενα βήμα ακόμα απο τον παράδεισο!
Τέλειο γλυκάκι!
το θέλω το ενάρετο, το θέλω ως κολασμένη :)
ReplyDeleteΕλένη, κάθε τιπ και ένα μάθημα! Στο τέλος της χρονιάς θα σας εξετάσω! χαχα!
ReplyDeleteΦαραώνα και τα δύο!!!
Δήμητρα ευχαριστώ! Καλή επιτυχία με το βιβλίο!
Τρελοτουρίστρια εσύ το τσίμπησες και έψαχνα ποιος; Χαχα!
Και με γέμιση μαρμελάδα, πάλι κολασμένο θα είναι! χεχε!
Μαρία μου, ούτε εμένα χωράει τίποτα. Μην ξεχνάς ότι έχω και μικρή κουζίνα, χεχε! Όμως χώνω συμπράγκαλα μέχρι και κάτω από το τραπέζι...
Ραλού, κι εγω είχα ξεχάσει τα τιπς! Διβάζοντάς τα έλεγα: θα μπορούσα να τα είχα γράψει εγώ! χαχα!
Το πιπέρι στα τιπς είναι όλα τα λεφτά! (ξέρεις ότι κυκλοφορούν σοκολάτες στο εξωτερικό με καυτερή πιπεριά ε; ΣΟΥΠΕΡ).
Με το καλό να δεχτείς τα βελουδένια πατουσάκια!
Έλενα, σε νηστεία ή μη, μπορούμε να σοκολαστούμε!
Μαριλένα, ΤΡΕΧΑ και κάνε το. Για σένα το έβαλα!
Αγγελική, άντε και κανα υποβρύχιο, χεχε! Σοκολασμένο σου λέω παιδί μου!!!
Witch, εγά πάλι θέλω το κολασμένο η ενάρετη!
:-)))
Τη νηστεία την κάνουμε για να αγιάσουμε...Αλλά εσύ απ'ό,τι βλέπω και τη νηστεία κόλαση την έκανες!
ReplyDeleteΑπό άποψη ονομασίας ( ενάρετο - σο-κολασμένο ), Ραλού -Κική σημειώσατε 2! Σο-κολασμένο, μικρή Ραλού μου, σο-κολασμένο!
ReplyDeleteΑθώος ο πειρασμός σας... Φαίνεται πολύ λιχουδιαστός, αν τον τολμήσω όμως, είμαι σίγουρη πως θα κάνω τα πουλάκια της γειτονιας παχύσαρκα... :)
ReplyDeleteΔεν την έχω τη ζαχαροπλαστική, δεν την έχω :(
Δημιουργία δεν πταίω εγώ! Η Ραλού με παρέσουρε! :-)))
ReplyDeleteΔιονύση μου είδες; Με παρασέρνουν στον σο-κολασμένο δρόμο ενώ εγώ δε θέλω :-)))
Ισιδώρα καλέ πάλι τα πουλάκια έβαλες στόχο; Θα τα κάνεις τετράπαχα! Δοκίμασε. Είναι εύκολο!
εγώ θέλω αυτό της τελευταίας φωτό, που είναι κάτι ανάμεσα σε καθεδρικό και την όπερα του Σίδνευ:))
ReplyDeleteΧαρτουλίνι, όποιο και να πάρεις, το ίδιο είναι. Στο πάνω πιάτο είναι κομμάτι από τον κάτω καθεδρικό/όπερα!
ReplyDeleteΑκομα και εγω που δεν νηστευω το βρισκω καλη ιδεα αυτο το κεικ γιατι νομιζω πως δεν ειναι πολυ επιβαρυμένο απο λιπαρα και θερμιδες!
ReplyDeleteόταν διαβάζω όλες τούτες τις νηστίσιμες συνταγές σκέφτομαι το εξής..η νηστεία μήπως είναι μια άλλη κουζίνα π.χ. βεγκαν να πω? ή μήπως έχει να κάνει με την εγκράτεια? δλδ την μεγαλοβδομάδα ξεσκιζομαστε σε γαριδοκαραβιδοαστακούς μαζι μ αυτα κατεβάζουμε χ (όπου χ τήνει στο συν απειρο) κρασιά, τρώμε άπειρες μερίδες λουκουμάδες (στου Μητσακάκη είναι γλυκό χιτ της περιοχής ) όπου τεινουμε να σπάσουμε τα μηχανάκια που μετράνε το ζαχαρο ...αναρωτιέμαι είναι όλα αυτά νηστεία ? ή εξαπατούμε ολίγον τους εαυτούς μας ...
ReplyDeleteπάντως αν και νηστίσιμο μοιάζει κολασμένο ...
Πουαντερί κι εγω σε περιόδους μη νηστείας το φτιάχνω.
ReplyDeleteΝατάσσα μου, με τσιγκλάς να πω κάτι το οποίο έσβησα όταν έγραφα το ποστ για να μην προκαλέσω γκρίνιες. Συμφωνώ μαζί σου. Σαβουρώνουμε αστακουδάκια και γαριδούλες νούμερο 0 (λέμε τώρα) αλλά νηστεύουμε. Επίσης, έχουμε κακία για τους διπλανούς αλλά κατά τ' αλλα νηστεύουμε. Η νηστεία θέλει εγκράτεια και όχι μόνο στο φαγητό. Σίγουρα η νηστεία είναι βέγκαν και το βέγκαν είναι τρόπος ζωής. Πχ, εγώ είμαι χορτοφάγος. Σημαίνει ότι σέβομαι και τη νηστεία απαραίτητα; Όπως και να 'χει, η νηστεία πολλές φορές ξεφεύγει από τη διάσταση που έχει. Λιχουδιές παραδοσιακές υπήρχαν και υπάρχουν στη νηστεία: χαλβάς, υποβρύχιο, γλυκά κουταλιού. Από κει και πέρα, όλα τα έφτιαξε ο άνθρωπος προς τέρψην. Για να κάνει πιο νόστιμη και εύκολη αυτή την περίοδο. Δεν το κατηγορώ καθόλου αυτό και παίρνω ένα κομμάτι για το απογευματινό καφεδάκι μου :-)
Κική μου, χθές το βράδυ έφτιαξα το κέηκ (χωρίς το γλάσο) το οποίο ήταν υπέροχο, αφράτο-αφράτο και φουσκωτό.
ReplyDeleteΟι τρεις άντρες του σπιτιού που δοκίμασαν, εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια.
Μπράβο στη Ραλλού για την συνταγή και σ'εσένα που την ξανάφερες στην επιφάνεια και την θυμηθήκαμε και εμείς οι παλιοι του hungry.
Catελινάκι μου, χαίρομαι! Να είσαι καλά! Φιλιά!
ReplyDeleteΚαλέ τι "μικρή κουζίνα" μου τσαμπουνάτε! Εδώ είναι κολαστήριο!! και οι αναρτήσεις μόνο μικρές δεν είναι....
ReplyDeleteΘέτω επι τραπέζης μια ιδέα, που μου έχει δώσει ο θείος Σταμάτης ο Ζαχαροπλάστης.
Γλάσο!! Η εύκολη λύση, ειναι βανίλια, υποβρύχιο, αραιωμένο με λίγο νερό, σε μπρικάκι να ζεσταθεί λίγο (για να λιώσει) και με χρώμα ζαχαροπλαστικής να γίνει ότι χρώμα θέλουμε. Το σπατουλάρουμε στο κεκάκι και μια χαρά, σε ότι χρώμα θέλουμε....
φιλιά
Γλυκό - Κερασο - Ζουζούνα, καλωσήρθατε στο κολαστήριο η Μικρή Κουζίνα :-)
ReplyDeleteΤην ιδέα σου την ξέρω και την τιμώ. Κάποτε, μια αποτυχημένη προσπάθεια να φτιάξω βανίλια (υποβρύχιο) κατέληξε ωραιότατο γλάσσο και γέμιση σε κέικ. Μερσί που μοιράστηκες τη γνώση του θείου σου μαζί μας.
Κική το κεικ σοκολατα φαίνεται τέλειο.... θα το δοκιμάσω.. Ευχαριστώ!
ReplyDeleteτο εκανα κ εγινε τελειο οτι πρεπει για τη νηστεια ....κ μετα τη νηστεια το συνοδευεισ με παγωτο ανετοτατα!!!!ευχαριστω!!!
ReplyDeleteΣυμφωνώ!
DeleteΕίναι σκέτο βλακεία, το έκανα και το έκοψα και έγινε κομματάκια.... Μην το κάνει κανείς!!! Η γνώμη μου είναι αυτή και τα υλικά πήγαν τζάμπα. Μην το βάζεις στην φόρα κυρά μου γιατί θα έχεις μεγαλύτερα σχόλια από τα δικά μου!
ReplyDeleteΥπάρχει και το πλέξιμο και είναι μόδα τελευταία! Σκέψου το...κυρά μου!
ReplyDeleteΚαλησπέρα κι από μένα, με λίγα χρονάκια καθυστέρηση :)
ReplyDeleteΤέλειο... υπέροχο κέικ. Ότι πρέπει για νηστεία αλλά και για όσους προσέχουν τη διατροφή τους. Το δοκίμασα με τις εξής παραλλαγές:
- αλεύρι ολικής άλεσης αντί για λευκό αλεύρι (αν και νομίζω με κανονικό αλεύρι θα είναι καλύτερο)
- canderel αντί ζάχαρη
- το γλάσο βγήκε υπέροχο ακόμα και χωρίς μαργαρίνη
Το δοκίμασαν οι δύο άντρες της ζωής μου (το αίσθημα και ο κολλητός μου) και το λάτρεψαν!
Άμα το αφήσεις να κρυώσει λίγο κόβεται πολυυυυύ εύκολα χωρίς να γίνει κομματάκια :)
Την επόμενη εβδομάδα θα το δοκιμάσω με λιγότερο γλάσο και με γέμιση μαρμελάδα (κάποιος το εισηγήθηκε και μου άρεσε πολύ σαν ιδέα)!
Ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή!
Φιλάκια
Μ
Καλέ δεν σε απέτρεψε το παραπάνω σχολιάκι να το κάνεις; :-)))
ReplyDeleteΕυχαριστούμε για τις παραλλαγές. Είναι καλό να γράφοντα από όσους κάνουν τις συνταγές, γιατί βοηθούν αυτούς που δεν τις έχουν κάνει! Γίνεται ωραίο και σε ταψάκι. Πρόσεξε τη μαρμελάδα, γιατί συνήθως πάει στον πάτο και καίγεται!
ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΤΕ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ Η ΣΥΝΤΑΓΗ, ΕΓΩ ΑΠΟΨΕ ΤΗΝ ΕΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΑΝΑ, ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟ!!!! ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΖΗΛΕΨΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΥΓΑ!!! ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΤΟ ΠΕΡΑΣΑ ΟΣΟ ΗΤΑΝ ΖΕΣΤΟ ΑΠΟ ΣΟΥΡΟΤΙΡΑΚΙ ..... ΤΕΛΕΙΟ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΛΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ. "(ΜΑΓΕΙΡΑΣ)
ReplyDeleteΕίναι παλιά αλλά πάντα επίκαιρη! Και αρέσει σε όλους (εκτός από τους άσχετους καιπαράξενους). Χτες την έκανα σε κάπ κέικς και άρεσε πολύ! Σ' ευχαριστώ!
ReplyDeleteΗ συνταγή για το κέικ ήταν υπέροχη!!!Το έφτιαξα Μεγάλη Πέμπτη που είχα τα γενέθλια μου, μια και όλοι νηστεύαμε, και έκανε θραύση!!! Εγώ έβαλα την κανέλα και το πιπεράκι, και όντως δίνουν τσαχπινιά στη γεύση...Επίσης το γλάσο το έφτιαξα με κουβερτούρα, νεράκι και βουτυράκι και ήταν άψογο! Θα το φτιάχνουμε και εκτός νηστείας, γιατί δεν έχει να ζηλεψει σε τίποτα τα υπόλοιπα γλυκά!!!
ReplyDeleteΣ' ευχαριστούμε για τη συνταγή!
Μεγάλη Πέμπτη είχε και ο γιος μου και του το εκανα για τα γενέθλιά του σε ταψάκι, με το γλάσο, λιωμένη κουβερτούρα από πάνω και τρούφα. Τέλειο ήταν! Κι εγώ το φτιάχνω συχνά εκτός νηστείας!
ReplyDeleteΠαρακαλώ!
Πολύ νόστιμο και σοκολατένιο το κέικ!το δοκίμασα χτες, μόνο που τελικά χρειάστηκε αρκετά περισσότερο από τα 35΄στο φούρνο.Δεν είναι μόνο για νηστεία είναι για όλον τον καιρό!
ReplyDeleteΕξαρτάται από τον φούρνο! :-) Κι εγώ το φτιάχνω εκτός νηστείας. Χαίρομαι που σου άρεσε!
DeleteΥπέροχοοο το κέικ!!! Το έχω λατρέψει!! Δοκιμάστε να βάλετε και ξύσμα πορτοκαλιού και χυμό πορτοκαλιού αντί για νερό! Είναι μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή! :)
ReplyDeleteΧαίρομαι που σου άρεσε! Θα το δοκιμάσω!
DeleteΕίναι καταπληκτικό όντως το κέικ! κι εγώ βάζω χυμό πορτοκάλι (στυμμένο) συχνά, μας ταιριάζει πολύ! όμως έχω ένα πρόβλημα συνήθως και μ'αυτό το κέικ και με τα αρτύσιμα. Ακόμα κι αν ακολουθήσω κατά γράμμα τη συνταγή, (σχεδόν) πάντα χρειάζεται να προσθέσω περισσότερο νερό (ή γάλα), έως και διπλάσιο. Τι γίνεται λάθος;
ReplyDeleteΜπορεί να φταίει η ποιότητα του αλευριού ή η θερμοκρασία των υλικών. Αν βάλεις πχ έναν παγωμένο χυμό ή ζεστό λάδι, δεν θα πάρουν την ίδια ποσότητα αλευριού. Γιατί όμως θεωρείς ότι χρειάζεται περισσότερο υγρό; Έχεις δοκιμάσεις να το ψήσεις με την ποσότητα που λέει η εκάστοτε συνταγή ή είναι στούκας και γι΄αυτό προσθέτεις υγρό;
ReplyDeleteΌλα είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Σήμερα για παράδειγμα, έκανα ακριβώς τη συνταγή, με όσο νερό λέτε, αλλά πόρρω απείχε από χυλό το μείγμα! Ήταν μια βρεγμένη μάζα στο κέντρο του μπωλ, οπότε πρόσθετα νερό μέχρι να γίνει χυλός. Τελικά έβαλα 3 φλιτζ. νερό. Τις περισσότερες φορές πάντως δε χρειάζεται τόσο νερό, αλλά σχεδόν πάντα χρειάζεται να προσθέσω. Τα αρτήσιμα συχνά μου βγαίνουν σε ρευστή μορφή (σαν το μέλι).
ReplyDeleteΠερίεργο...Αν θες στείλε μειλ λέγοντας τι μάρκες υλικά χρησιμοποίησες και αν έκανες ακριβώς ό,τι λέει η συνταγή. Στη ζαχαροπλαστική η παραμικρή αλλαγή μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα...Αν δεν σε νοιάζει, πες τα κι εδώ...
ReplyDeleteΧαίρε Κικίτσα, πολύ εύκολο και ωραίο το κέικ, μου αρέσει ιδιαίτερα η ιδέα της κανέλας και του πιπεριού!!! Έχω δοκιμάσει σοκολάτα με πιπέρι όπως είπες πιο πάνω και είναι το κάτι άλλο! Φιλάκια :)
ReplyDelete