Monday, December 22, 2008

Capuccino brownies

Μέρες που έρχονται όλο και θα θέλουμε να φτιάξουμε κανένα γλυκάκι εκτός από τα παραδοσιακά. Σας δίνω συνταγή για μπράουνις, αγαπημένο γλυκό της οικογένειας σε όσες παραλλαγές κι αν φτιαχτεί. Το συγκεκριμένο είναι πάρα πολύ νόστιμο αλλά και παχυντικό. Δίαιτα, μετά τις γιορτές :-)

Καπουτσίνο μπράουνις
Υλικά
225 γρ. βούτυρο μαλακό (μαργαρίνη) συν έξτρα για άλειμμα
1 και ½ γεμάτη κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ή αλεύρι απλό με 1-2 κ. γλ. μπέκιν
1 κ. γλ. μπέκιν πάουντερ
1 κ. γλ. άγλυκο κακάο συν λίγο ακόμα για το άχνισμα
1 γεμάτη κούπα ξανθή ζάχαρη
4 αυγά ελαφρά χτυπημένα
3 κ. σ. σκόνη στιγμιαίου καφέ, διαλυμένο σε 2 κ. σ. ζεστό νερό

Για το γλάσο
115 γρ. λευκή σοκολάτα κομμένη κομματάκια
55 γρ. βούτυρο μαλακό
3 κ. σ. γάλα
1 και ¾ φλυτζάνια άχνη ζάχαρη

Let's jingle
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ.
Κοσκινίζουμε μέσα σε ένα μπωλ το αλεύρι, το μπέκιν και το κακάο και προσθέτουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά και τον καφέ.
Χτυπάμε καλά με το χέρι ή με μίξερ μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
Βάζουμε το μίγμα στο ταψί και το στρώνουμε να πάει ισόπαχα παντού.
Ψήνουμε στο φούρνο 30-40 λεπτά ή ανάλογα το φούρνο (στο δικό μου φούρνο που είναι μικρός έγινε στα 30 λεπτά).
Το αφήνουμε μέσα στο ταψί για 10 λεπτά και το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα να κρυώσει (εγώ το άφησα μέσα στο ταψί).

Για να φτιάξουμε το γλάσο:
Βάζουμε το βούτυρο, τη σοκολάτα και το γάλα σε μπωλ σε μπεν μαρί και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά μόλις λιώσει η σοκολάτα και προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη.
Χτυπάμε με ένα πηρούνι ή συρματάκι να ενωθούν τα υλικά και το ρίχνουμε πάνω στο γλυκό.
Αχνίζουμε με λίγο κακάο.

TIPS: αν έχετε μικρά παιδιά, μειώστε την ποσότητα του στιγμιαίου καφέ γιατί συνήθως δεν τα ξετρελαίνει η γεύση.

Το γλάσο είναι πολύ παχυντικό όπως βλέπετε από τα υλικά. Αν θέλετε, φτιάχνετε το γλυκό χωρίς γλάσο. Το συγκεκριμένο πάντως του πάει πάρα πολύ και ομολογώ ότι ήταν καταπληκτικό.

Από το βιβλίο Blissful brownies.

19 comments:

  1. Γιατί όλα τα ωραία πράγματα ή παχαίνουν ή βλάπτουν την υγεία; Δεν θα μπορούσε να συμβαίνει το αντίθετο; Να απαγορεύεται το αυστηρά η φρυγανιά σικάλεως και αντ΄αυτού οι διαιτολόγοι να συνιστούν μια μερίδα Καπουτσίνο μπράουνις μετά το γεύμα
    Μα τι λεω; Τι έχω πάθει Υπογλυκαιμικό παραλήρημα βραδιάτικο;

    ReplyDelete
  2. Deli,τι πειρασμός είναι τούτος;
    Αυτό το γλυκό πρέπει να είναι τέλειο!-κάτι διαφορετικό για τις γιορτές-θα ξετρελάνει τις κόρες!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  3. παχαινει ή όχι, υπέροχο ειναι :))

    ReplyDelete
  4. Χωραΐτη το ίδιο αναρωτιέμαι κι εγώ χρόνια. Γιατί να κάνει καλό το κουνουπίδι και όχι το κουραμπιεδάκι; Άσχημα θα ήταν να έλεγε ο γιατρός: να τρως τεις φορές τη μέρα μελομακάρονα τα Χριστούγενα... Άδικη η ζωή, πολύ άδικη...

    Ελένη..είναι τέλειο...

    Μαριλένα είναι το άτιμο...

    ReplyDelete
  5. α, επιτέλους! βάλατε και κάτι διαιτητικόν;-)

    ReplyDelete
  6. Μιαμ μιαμ!!!!

    Τρελοτουρίστρια

    ReplyDelete
  7. Πως γινεται και εισαι παντα πισω απο τις επιθυμιες μου Κικη, δεν μπορω να το καταλαβω!Εχω σκοπο,μολις γυρισω απο το γραφειο, να κανω καποια brownies που αρεσουν στα παιδια[αν και ειναι μεγαλα παιδια!]Εναιη δικη σου μια καινουρια συνταγη εκτος απο αυτες που κανω!Ευχαριστω και Καλα Χριστουγεννα!

    ReplyDelete
  8. @Marilena
    Όχι μόνο το γλάσο

    ReplyDelete
  9. Θελω η γυναικα να αγιασω και δεν με αφηνετε.Απο πειρασμο σε πειρασμο με πατε καλη μου.

    ReplyDelete
  10. Μάγισσα, όλο στα light θα σας έχω; Να σας παχύνω και λιγάκι!
    ;-)

    Τρελοτουρίστρια, μιαμ δε λες τίποτα!

    Όλγα χαίρομαι που προλαβαίνω τις σκέψεις σου! Καλή επιτυχία. Ελπίζω να σου αρέσει. Καλές γιορτές!

    Δημιουργία, είναι ένας πειρασμός. Το ξέρω! :-)))

    ReplyDelete
  11. Καλα Χριστουγεννα!
    Με υγεια,αγαπη και ειρήνη!

    ReplyDelete
  12. Φαραώνα, καλά Χριστούγεννα. Φιλιά!

    ReplyDelete
  13. Mε τέτοιο γλυκάκι δίαιτα???
    Last year:P

    ReplyDelete
  14. Έλενα, μετά τις γιορτές!

    ReplyDelete
  15. Θα το φτιάξω οπωσδήποτε τώρα στις γιορτές..!

    ReplyDelete
  16. Πιστεύω πως θα σας αρέσει πολύ! Καλή επιτυχία!

    ReplyDelete
  17. παχαίνει ή όχι.... θα το τιμήσω δεόντως!!!!!!!!

    φιλιά καλή μου..
    καλά Χαριστούγεννα να έχουμε!!!

    ReplyDelete
  18. Λαχταριστή συνταγή και αγαπημένο άρωμα καφέ.Ωραίες ιδέες όπως πάντα Κική.

    ReplyDelete
  19. Θεανώ, Ζαχαρούλα, ευχαριστώ! καλές γιορτές!

    ReplyDelete