Friday, October 30, 2009

Γλυκιά κολοκυθόπιτα

Treat or trick? Έτσι θα λέγαμε αν ζούσαμε στην Αμερική, που αύριο γιορτάζεται το Halloween. Για άλλη μια φορά,μου χάρισαν κολοκύθες και για άλλη μια φορά δεν ήξερα τι να τις κάνω τόσες που ήταν....(Εδώ συναντάμε πολύ τις πορτοκαλί στενόμακρες κολοκύθες και όχι τις στρογγυλές). Πέρυσι, είχα φτιάξει κολοκυθόσουπα. Φέτος, είπα να τις αξιοποιήσω αλλιώς!

Όσες κολοκυθόπιτες γλυκές έχω φτιάξει ή έχω φάει, δεν με ικανοποιούν. Η γεύση της κολοκύθας θεωρώ ότι είναι πολύ ουδέτερη. Έτσι, είπα να τη μπουμπουνίξω λίγο στα μπαχαρικά, μπας και στρώσει! Παρόλο που το έκανα αυτό, εξακολουθούσε να είναι πολύ επίπεδη η γεύση. Τελικά, αποφάσισα να βάλω λίγο λικέρ αλλά εκείνο που άλλαξε τη γεύση της εντελώς, ήταν το αλατάκι. Επιτέλους ήταν νόστιμη! Πάμε να τη δούμε;

Γλυκιά κολοκυθόπιτα
Υλικά για μεγάλο ταψί φούρνου

1 κιλό κολοκύθα πορτοκαλί, τριμμένη στον τρίφτη του κρεμμυδιού
250 γρ. μαύρη ζάχαρη
250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό και χοντρό
1 ½ κ. γ. κανέλλα σκόνη
½ κ. γ. γαρίφαλο σκόνη
1 κ. γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
100 γρ. σταφίδα μαύρη
100 γρ. σταφίδα ξανθή
1 κ. γ. αλάτι
1 σφηνάκι λικέρ ούζου ή λικέρ κανέλλας ή τεντούρα
7 φύλλα κρούστας (αν είναι λαδιού, η πίτα είναι νηστίσιμη)
λάδι για το λάδωμα των φύλλων
άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα

Εκτέλεση
Τρίβουμε την κολοκύθα. Αν έχετε χρόνο, αφήστε τη σε τρυπητό να σουρώσει λίγο, αλλιώς προχωρήστε στο παρασύνθημα.
Προσθέτουμε όλα τα υλικά στο μπωλ με την κολοκύθα, με τελευταίο το αλάτι και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Λαδώνουμε το μεγάλο ταψί φούρνου.
Στρώνουμε 3 φύλλα κάτω, λαδώνοντάς τα ένα-ένα ελαφρά και αφήνουμε τις άκρες τους να περισσεύουν από το ταψί.
Αν το υλικό μας έχει βγάλει πολύ ζουμί, αδειάζουμε λίγο.
Ρίχνουμε το υλικό πάνω στα φύλλα και απλώνουμε να πάει παντού.
Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν, έτσι ώστε να ακουμπήσουν στο υλικό.
Απλώνουμε 4 φύλλα από πάνω, λαδώνοντας ένα-ένα ελαφρά και κόβοντας όσο περισσεύει.
Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια. Είναι καλύτερα να χαραχτεί τώρα, γιατί μετά το ψήσιμο σπάνε τα φύλλα.
Ψήνουμε για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Αφήνουμε την πίτα μέσα στο σβηστό φούρνο, για άλλα 5-10 λεπτά.
Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει πριν την πασπαλίσουμε με άχνη ζάχαρη. Ακόμα καλύτερα, πασπαλίζουμε μόνο όταν σερβίρουμε.

Tips:
Η γεύση της κανέλλας είναι έντονη στην πίτα, γιατί εκτός από τη σκόνη κανέλλας, το λικέρ ούζου έχει κι αυτό κανέλλα, οπότε αν δεν θέλετε να καλύπτει τις άλλες γεύσεις, μειώστε την ποσότητα. Εμένα πάντως, μου άρεσε έτσι.

Την κολοκύθα δεν την άφησα να σουρώσει, με αποτέλεσμα να έχει λίγα υγρά, ειδικά όταν πρόσθεσα το αλάτι, αλλά δεν υπήρχε πρόβλημα. Έχυσα λίγο από το περισσευούμενο υγρό, αλλά όχι όλο.

Υπενθυμίζω, ότι αυτό που την έκανε να νοστιμίσει, ήταν το αλάτι. Το αλάτι όμως, ενδέχεται να κάνει την κολοκύθα να βγάλει υγρά, οπότε, είτε δεν το προσθέτετε αν δεν θέλετε, είτε χύνετε λίγο από τα υγρά που θα βγουν. Οπωσδήποτε προσθέστε το στο τέλος.

Η μαύρη ζάχαρη, δημιουργεί στην πίτα υγρά επίσης. Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μαύρη ζάχαρη, χρησιμοποιήστε κρυσταλλική, αλλά μειώστε λίγο την ποσότητα.

Το σιμιγδάλι μπήκε σε αναλογία μισό-μισό, ψιλό-χοντρό.

Η πίτα έγινε πάρα πολύ νόστιμη, με εντελώς δικό της χαρακτήρα και στυλ!

Άλλες συνταγές με κολοκύθα:
Κολοκυθόπιτα αλμυρή

Κολοκυθόσουπα

Καλό σκ σε όλους!

34 comments:

  1. Λατρεύω την γλυκιά κολοκυθόπιτα! Θα δοκιμάσω την πρότασή σου για το αλάτι!
    Το δικό μου "κόλπο" για αφυδάτωση και σπάσιμο της έντονης κολοκυθήλας είναι ότι δεν την τρίβω την κολοκύθα την κάνω κομματάκια και την βάζω λίγο στο φούρνο να μαραθεί... Αυτό το κάνω και στις σούπες. Γενικά αν κόβοντας την κολοκύθα μου φανεί βαριά η μυρουδιά της πρώτα την φουρνίζω...

    ReplyDelete
  2. Παραλίγο θα ξεχνούσα να το αναφέρω!
    Το πρώτο που πρόσεξα στην ανάρτηση ήταν το σταιλιγκ των φωτογραφιών και πόσο ωραίο είναι το σετ τραπεζομάντιλο, πιάτο και μαχαιροπίρουνα! Μαγεία!

    ReplyDelete
  3. μελαχρινή μπουγάτσα την κόβω!

    ReplyDelete
  4. Deli,θα συμβουλευτώ τη συνταγή για να την φτιάξω στα κορίτσια-τρελαίνονται!Εγώ ούτε την αγγίζω,είναι από τα ελάχιστα γλυκά που δεν τρώω.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  5. Μμμμμ!Ωραία!
    Να τολμήσω να σου δώσω μια συνταγή κατευθείαν απο την προγιαγιά μου απο την Κωνσταντινούπολη?Μιλάω πάντα για γλυκειά κολοκύθα.Και ειναι μαγική πραγματικά.
    Ειναι δοκιμασμένη σε πολλές γενιές και πετυχαίνει εξαιρετικά.Αν θέλεις να σου την γράψω πές μου.
    Πολλά φιλιά.

    ReplyDelete
  6. Αχ έχω και γω μια τεράστια κολοκύθα στο μπαλκόνι μου...
    πότε θα αξιωθώ να την μαγειρέψω;

    Σίγουρα ένα τμήμα της θα γίνει με τη συνταγή σου...

    καλημέρα σου

    ReplyDelete
  7. Κική μου, μονο εμενα μ' αρέσει, η γλυκιά κολοκυθόπιτα.

    οποτε, για μενα μονο ..βαριέμαι να τη φτιάχνω.

    θα περιμενω συνταγή για αλμυρή :))

    ReplyDelete
  8. Την τιμητική τους έχουν οι κολοκυθοσυνταγές! Νόστιμη όπως όλα όσα φτιάχνεις!!!!!!

    ReplyDelete
  9. Treat..treat...treat.... ακούυυυυυυυυυυυςςςςςςςςςςςςς????

    ReplyDelete
  10. Ένα έχω να πω ....... ΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ την λιγουρεύτηκα. Το ΣΚ την ''σφάζω'' την κολοκύθα που έχω σπίτι.
    Ααααααα τα μαχαιροπήρουνα στην φωτό, πολύ όμορφα.
    Καλό ΣΚ

    ReplyDelete
  11. Κική μου θα συμφωνήσω μαζί σου για την άνοστη γεύση της γλυκειάς κολοκοθόπιτας. Παλιότερα την έφτιαχνε συχνά η πεθερά και δεν μου άρεσε καθόλου. Προφανώς το τιπ του αλατιού δεν θα το είχε υπόψη της.
    Θα προτιμήσω λοιπόν να θαυμάζω το όμορφο σερβίτσιο σου χωρίς το περιεχόμενό του!!! Καλό σ/κ.

    ReplyDelete
  12. Καλημέρα σας! Θα συμφωνήσω ότι η κολοκύθα έχει ουδέτερη γεύση και σε γλυκιές συνταγές, ταιριάζει με όλα όσα έβαλες για άρωμα Κική. Για το αλάτι επίσης θα συμφωνήσω. Βάζω πάντα αλάτι στα cookies με σοκολάτα. Κάτι άλλο που μου έκανε κλικ: το λικέρ ούζου είναι λικέρ με άρωμα γλυκάνισου; Ακούγεται πολύ ενδιαφέρον! Καλό Σ/Κ!

    ReplyDelete
  13. 2 μικρα σχολιακια, δεν την εχω βεβαια φτιαξει ποτέ αλλά την εχω φαει παρα πολλες φορες.

    α. στο χωριο βαζουν λιγο ρυζι, υποθετω για να τραβαει τα υγρα.
    β. προτεινω τεντουρα ανεπιφυλακτα.
    Και μεσα στο γλυκο, αλλά και σαν συνοδευτικο ποτό.

    Καλημερες!

    ReplyDelete
  14. Η δική μου συνταγής (της μαμάς μου),αντί για σιμιγδάλι έχει γλυκό τραχανα όπως λέμε στη Σπάρτη, δηλαδή σταρένιο (τον οποίο αλέθω λίγο στο μούλτι). Επίσης έχει μάραθο.(Αν μου λείπει αλέθω λίγο μαραθόσπορο και βάζω ελάχιστη σκόνη του, για να μη πικρίζει, για άρωμα). Όλα τα άλλα είναι ίδια.
    Και του χρόνου!

    Υ.Γ. Τα υγρά της κολοκύθας τα χρησιμοποιώ στο άνοιγμα φύλλου συνήθως.

    ReplyDelete
  15. Κική παραπλήσια συνταγή έχω κι εγώ φτιάξει και περιμένει τη σειρά της για ανάρτηση, αλάτι βάζω πάντα για να βγάλει η κολοκύθα τα ζουμιά της.
    Επίσης φτιάχνω γλυκιά κολοκυθόπιτα με αυγά ζάχαρη και καρύδια αλλά με πολλά φύλλα κάποια στιγμή θα την αναρτήσω κι αυτή.
    Κοινώς θα κάνουμε κολυθοσυζήτηση!!!
    Καλό Σ/Κ

    ReplyDelete
  16. Αγγελική, το σετάκι με τα λιλιπούτεια μαχαιροπήρουνα, είναι δωράκι πολύ αγαπημένης μπλόγκερ-φίλης. Είδες τι γλυκούία που είναι; Ευχαριστωωωώ!

    Χαρτ, έτσι μοιάζει γευστικά. Άστα να πάνε...Δίαιτα ξεδίαιτα, ένα κομμάτι το χτύπησα! Αλλά εσύ μην ακούς!!! ;-)

    Ελένη, αν την κάνεις έτσι, κάνε μου τη χάρη και δοκίμασε!

    Φαραώνα, θα πω όχι σε συνταγή; Φυσικά και θέλω! Ευχαριστώ!!!

    logia, το σκ! Αχ αυτό το σκ, πόσα να χωρέσει πια;;;

    Μαριλένα, συνταγή για αλμυρή κολοκυθόπιτα, έχω εδώ. Είπα κι εγώ πως θα σε ενδιέφερε το νηστίσιμο γλυκάκι!

    ReplyDelete
  17. Λίλα, είναι η εποχή τους! Ευχαριστώ!

    Νίκη! Χαχα! Το καλύτερο σχόλιο ήταν αυτό!!! χαχαχα!

    Αστέρι, σφάχ' την την άτιμη! Πες της: κολοκύθα...κρατάω μαχαίρι! Και όρμα! χαχα!

    Ειρήνη, πάντως γενικά στις συνταγές για κολοκυθόπιτα γλυκια, δεν βλέπω αλάτι. ¨ομως είναι εντελώς άνοστη ρε παιδί μου χωρίς! Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  18. Dark chef, το λικέρ ούζου φτιάχνεται με ούζο (με γλυκάνισο εννοείται) με ζάχαρη και κανέλλα. Είναι τέλειο!

    Αντώνη, ημουν σίγουρη ότι όταν μυρίσεις την τεντούρα θα έρθεις απο δω! χαχα! Τι σιμιγδάλι, ρύζι, τραχανάς (μπλιαχ) μπαίνει για να μαζεύει τα υγρα.

    Κατερίνα, καλέ δεν σας έχω πει ότι απαγορεύεται η λέξη τραχανάς μέσα σ΄αυτότ ο μπλογκ; χαχα! Ούτε να τον δω δεν θέλω! Ξέρω όμως ότι τον βάζουν στις πίτες για τα υγρά... Μαραθο ε; Ενδιαφέρον!

    Ξανθή, αφήσαμε την κυδωνοσυζήτηση και πιάσαμε την κολοκυθοσυζήτηση! χαχα!

    ReplyDelete
  19. Τι μου θύμισες τώρα Κική μου με τη συνταγή σου αυτή!
    Η καταγωγή μου είναι από Μ.Ασία και πολύ συχνά όσο ζούσε η λατρευτή γιαγιά μου απολαμβάναμε την κολοκυθόπιτά της.
    Ευκαιρία να φτιάξω τη δική σου,που από τα υλικά που έχεις βάλει νομίζω οτι θα είναι πεντανόστιμη!

    ReplyDelete
  20. πολύ πολύ νόστιμη συνταγή και υπέροχη παρουσίαση!
    καλό σαββατοκύριακο...

    ReplyDelete
  21. Ιδια και η δικιά μου συνταγή Κική μου, εκτός από το λικέρ ούζου, που πιστεύω θα ταιριάζει όμορφα στην πίτα.
    Εμένα μου θυμίζει μπακλαβά με κολοκύθα, πειρασμός!

    ReplyDelete
  22. Treaaaaaaaaaat!!!
    Πολύ καλή η πίτα!!!!

    ReplyDelete
  23. Πρίν από λίγο τη διάβαζα τη συνταγή σου στην φίλη μου από τον Καναδά που ήθελε να φτιάξει κάτι τέτοιο. Το λικέρ ούζου υπάρχει και έτοιμο ή μόνο μπορεί κανείς να το φτιάξει; Δεν το έχω ξανακούσει!

    ReplyDelete
  24. μου φαινεται οτι αργησα να ερθω και απ`οτι καταλαβαινω δεν θε εχει μεινει κανενα κομματακι μικρο να δοκιμασω, επειδη ειμαι λατρης σε οτιδηποτε φαγητο ή γλυκο που περιεχει την λεξη "πιτα".

    ReplyDelete
  25. Θεανώ, όμορφες αναμνήσεις...Νομίζω πως θα σ΄αρεσει κι αυτή...

    Μπέττυ ευχαριστωωω!

    Ελενα, εμένα μπουγάτσα με σταφίδες!

    Δέσποινα, έφτασεεεεεεεε!

    Big mama, το λικέρ είναι χειροποίητο... Μπορεί να βάλει κάποιο άλλο με βάση την κανέλλα ή κάποιο που να της ταιριάζει.

    Πανόπτη! Μα αυτά τα λένε! Κική κάνεις πίτα; Φύλαξε και για μένα! Χωρίςπλάκα τώρα, πάντα κρατάω ένα κομμάτι για τους φίλους! Έλα να σε τρατάρω...

    ReplyDelete
  26. Κική καλημέρα.
    Ενω όλες τις άλλες πίτες τις τρώγαμε για φαγητό μόνο την κολοκυθόπιτα την κάναμε για γλυκό.
    Αλμυρή κολοκυθόπιτα εμείς δεν κάνουμε.
    Φιλιά

    ReplyDelete
  27. Δήμητρα, πρέπει να δοκιμάσεις μια φορά!

    ReplyDelete
  28. Είμαι μια μικρή θαυμάστρια...
    Μου άρεσε πολύ η συνταγή.
    Τι γίνεται με την κολοκύθα που περισσεύει?
    Διατηρείται στο ψυγείο για μελλοντική χρήση?
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ReplyDelete
  29. Σοφάκι χαίρομαι που σου άρεσε. Την υπολοιπη κολοκύθα, μπορείς να τη βράσεις και να τη φυλλάξεις σαν πουρέ στην κατάψυξη (για να τη βάζεις σε σούπες, ψωμί, κέικ) ή να την τριψεις και να τη βάλεις πάλι στην κατάψυξη.

    ReplyDelete
  30. Θα την τρίψω ωμή η βρασμένη???Ευχαριστώ πολύ...
    Με περιμένουν οι κολοκύθες μου για να φτιάξω αυτή την καταπληκτική πιτούλα.

    ReplyDelete
  31. Αν τη φυλάξεις για πίτα (γλυκιά, αλμυρή) θα την τρίψεις ωμή.

    ReplyDelete
  32. Κική τέλεια φαίνεται η πιτούλα σου εγώ δεν βάζω σιμιγδάλι μέσα αλλά καρύδια χοντροκοπανισμένα.Και ένα μυστικό είναι 5 λεπτά πριν την βγάλεις από το φούρνο να της ρίξεις λίγες κουταλίτσες μέλι ελάχιστα αραιωμένο.Έτσι δεν χρειάζεται να ρίξεις άχνη από πάνω γιατί κάνει μια ωραία μελένια κρούστα.
    Θεανώ

    ReplyDelete
  33. Α ξέχασα να σου πω ότι βάζω 2 φύλλα κάτω και μετά εναλλάξ στο ένα φύλλο τη ζάχαρη με τα μπαχαρικά και τις σταφίδες και στο επόμενο την κολοκύθα με τα καρύδια.Τέλος άλλα 2 φύλλα από πάνω. Δοκίμασε και αυτή την παραλλαγή ίσως σου αρέσει καλύτερα.

    ReplyDelete
  34. Ευχαριστώ για τα τιπ! Θα δοκιμάσω!

    ReplyDelete