Ο Οκτώβρης μπήκε, τα χειμωνιάτικα φρούτα έχουν κάνει την εμφάνισή τους, εκλογές και πσκ έρχονται, όλο και με κάποια παρεούλα θα δούμε μαζί τα αποτελέσματα μασουλώντας. Όμως, το πιο σημαντικό: Μπήκε ο Οκτώβριος και θέλω να τον υποδεχτώ με τον πιο γλυκό τρόπο, έτσι ώστε να γλυκαθεί και να μας πάνε όλα καλά. Κέικ μήλου από τη φίλη μου τη Νέλλη που ζει στη Γερμανία και πολύ στενοχωριέμαι που δεν μπορούμε να πίνουμε καφεδάκι live μαζί... Νελλάκι, σ΄ευχαριστώ για τη συνταγή.
Μια ζουμερή γερμανική συνταγή με μήλα που βυθίζονται σε ζύμη.
Apfelkuchen-Κέικ μήλου
Υλικά
250 γρ. βούτυρο ή καλή μαργαρίνη (εκτός ψυγείου μια ώρα)
250 γρ. ζάχαρη
4 μεγάλα αυγά
250 γρ. αλεύρι
2 κουτ. γλυκού μπέκιν
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού (προαιρετικά)
100 γρ. σταφίδα ξανθιά και μουσκεμένη κανα μισάωρο (προαιρετικά)
Μήλα: Ανάλογα με το μέγεθος τους ...όσα πάρει...καθαρίζουμε και βάζουμε μέχρι να γεμίσει η φόρμα.
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το μπέκιν με το αλεύρι και αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο να ασπρίσουν.
Τα ένα μετά το άλλο ρίχνουμε τα αυγά δίχως να σταματήσουμε το χτύπημα.
Ρίχνουμε και το αλεύρι στο μίγμα λίγο-λίγο, συνεχίζοντας πάντα το χτύπημα.
Αν προσθέσουμε χυμό λεμονιού και σταφίδες, τα προσθέτουμε στο τέλος ανακατεύοντας ελαφρά.
Μια φόρμα 26-28 εκ. διάμετρο την αλείφουμε καλά με βούτυρο και στρώνουμε μέσα της το μίγμα.
Καθαρίζουμε τα μήλα από φλούδες και τα κόβουμε στη μέση (μικρά μήλα).
Καθαρίζουμε από τα κουκούτσια και χαράζουμε τα μήλα μ ένα μαχαίρι (μην πάει μέχρι κάτω το μαχαίρι...να μην κοπεί το μήλο εντελώς)
Με την χαραγμένη ράχη τα βάζουμε δίπλα-δίπλα πάνω στην ζύμη, αφήνοντάς τα απαλά.
Πάνω από τα μήλα μπορούμε να προσθέσουμε streusel (στρόιζελ) το οποίο γίνεται ως εξής:
130 γρ. αλεύρι
70 γρ ζάχαρη
70 γρ. βούτυρο
Φιλέ αμύγδαλο
Όλα μαζί δούλεμα στο χέρι μέχρι να γίνουν δεκάδες τρίμματα, σαν χοντρά ψίχουλα τα οποία τα σκορπάμε πάνω απ το γλυκό πριν το ψήσουμε.
Κι αν έχουμε και φιλετάκια αμυγδάλου τα ρίχνουμε πάνω από το streusel πριν το ψήσουμε
Ψήνουμε 50 λεπτά (ή ανάλογα το φούρνο) βγάζουμε το γλυκό απ την φόρμα, το αφήνουμε να κρυώσει και το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη
Μπορούμε να παραλείψουμε την τελευταία διαδικασία και να βάλουμε μόνο άχνη ζάχαρη χωρίς streusel
Καλή επιτυχία
Νέλλη
Η Νέλλη δεν αναφέρει θερμοκρασία, αλλά υποθέτω ότι 180 βαθμοί, είναι καλά.
Μια ζουμερή γερμανική συνταγή με μήλα που βυθίζονται σε ζύμη.
Apfelkuchen-Κέικ μήλου
Υλικά
250 γρ. βούτυρο ή καλή μαργαρίνη (εκτός ψυγείου μια ώρα)
250 γρ. ζάχαρη
4 μεγάλα αυγά
250 γρ. αλεύρι
2 κουτ. γλυκού μπέκιν
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού (προαιρετικά)
100 γρ. σταφίδα ξανθιά και μουσκεμένη κανα μισάωρο (προαιρετικά)
Μήλα: Ανάλογα με το μέγεθος τους ...όσα πάρει...καθαρίζουμε και βάζουμε μέχρι να γεμίσει η φόρμα.
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το μπέκιν με το αλεύρι και αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο να ασπρίσουν.
Τα ένα μετά το άλλο ρίχνουμε τα αυγά δίχως να σταματήσουμε το χτύπημα.
Ρίχνουμε και το αλεύρι στο μίγμα λίγο-λίγο, συνεχίζοντας πάντα το χτύπημα.
Αν προσθέσουμε χυμό λεμονιού και σταφίδες, τα προσθέτουμε στο τέλος ανακατεύοντας ελαφρά.
Μια φόρμα 26-28 εκ. διάμετρο την αλείφουμε καλά με βούτυρο και στρώνουμε μέσα της το μίγμα.
Καθαρίζουμε τα μήλα από φλούδες και τα κόβουμε στη μέση (μικρά μήλα).
Καθαρίζουμε από τα κουκούτσια και χαράζουμε τα μήλα μ ένα μαχαίρι (μην πάει μέχρι κάτω το μαχαίρι...να μην κοπεί το μήλο εντελώς)
Με την χαραγμένη ράχη τα βάζουμε δίπλα-δίπλα πάνω στην ζύμη, αφήνοντάς τα απαλά.
Πάνω από τα μήλα μπορούμε να προσθέσουμε streusel (στρόιζελ) το οποίο γίνεται ως εξής:
130 γρ. αλεύρι
70 γρ ζάχαρη
70 γρ. βούτυρο
Φιλέ αμύγδαλο
Όλα μαζί δούλεμα στο χέρι μέχρι να γίνουν δεκάδες τρίμματα, σαν χοντρά ψίχουλα τα οποία τα σκορπάμε πάνω απ το γλυκό πριν το ψήσουμε.
Κι αν έχουμε και φιλετάκια αμυγδάλου τα ρίχνουμε πάνω από το streusel πριν το ψήσουμε
Ψήνουμε 50 λεπτά (ή ανάλογα το φούρνο) βγάζουμε το γλυκό απ την φόρμα, το αφήνουμε να κρυώσει και το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη
Μπορούμε να παραλείψουμε την τελευταία διαδικασία και να βάλουμε μόνο άχνη ζάχαρη χωρίς streusel
Καλή επιτυχία
Νέλλη
Η Νέλλη δεν αναφέρει θερμοκρασία, αλλά υποθέτω ότι 180 βαθμοί, είναι καλά.
Καλό πσκ και καλό μήνα!
UPDATE ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!!!
Από λάθος της Νέλλης έχει μπει αυγό στο στρόιζελ. Δεν μπαίνει αυγό εκεί!!! Ευχαριστώ το Χαρτουλίνι που το θυμήθηκε!!!
UPDATE ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!!!
Από λάθος της Νέλλης έχει μπει αυγό στο στρόιζελ. Δεν μπαίνει αυγό εκεί!!! Ευχαριστώ το Χαρτουλίνι που το θυμήθηκε!!!
Γιαααααααααααααα περάστε από την κουζίνα του Γιώργου να κεραστείτε νοστιμότατη φθινοπωρινή μηλόπιτα κι εκεί!!!
Το έχω φτιάξει αυτό το κέικ, από παλιότερα που το είχες αναρτήσει Κικίτσα.
ReplyDeleteΠραγματικά πολύ νόστιμο!
Καλό μήνα να χουμε!
Καλημέρα και καλό μήνα! Το γλυκό είναι καταπληκτικό, πεντανόστιμο. Εδώ το σερβίρουν και με σαντιγύ, αλλά το κάνει πιο παχυντικό.
ReplyDeleteΧαιρετίσματα από το Βερολίνο.
καλημέρα ! τι ωραιότερο απο το να ξεκινάς την μέρα σου με μια υπεροχη μυρωδάτη και ζουμερή μηλόπιτα !! οπως κατάλαβες είμαι πολύ φαν του συγκεκριμένου εδέσματος. παίρνω μεγάλο κομμάτι, δεν πιστεύω να πειράζει ?
ReplyDeleteφιλια
Το έχω ακούσει αυτό το κέικ αλλά δεν το έχω φάει. Θα το φτιάξω γιατί τα μηλογλυκά είναι τα αγαπημένα του άντρα μου!
ReplyDeleteΑπό τις καλύτερες και πιο νόστιμες συνταγές για μηλόπιτα είναι τούτη δω κυρά μου.
ReplyDeleteΚαλημέρα και καλό ΣΚ.
Κι εγώ κάτι με μήλο είχα στα υπόψιν :)
ReplyDeleteΑν προλάβω θα το ανεβάσω να κάνουμε παράλληλη σύνδεση (διακαναλική που είναι και της μοδός):))
Το γλυκό σου υπέροχο και μυρωδάτο. Καλημέρα και καλό μήνα Κική!!!
Deli,οι μηλόπιτες κι ό,τι περιέχει μήλα είναι μμμμ πεντανόστιμο!Τα μήλα δεν μου πολυαρέσουν,αλλά στα γλυκά,δεν το συζητώ.Κανελίτσα,δε βάζουμε;Έχω συνδυάσει αυτά τα δυο μαζί.
ReplyDeleteΦιλιά!
Άντε να χειμωνιάσει να αρχίσουμε τα γλυκάκια με μήλα! Πολύ όμορφο φαίνεται και το streusel θα πρέπει να κάνει διαφορετικό!
ReplyDeleteΚαλό Σ/Κ σου εύχομαι!
Παραπλήσια μηλόπιτα κάνω βάζοντας από κάτω όμως τα μήλα και πάνω τη ζύμη,η δική σου συνταγή κάτι μου κάνει κι όπως λες μιας κι ήρθε η ώρα των γλυκών με αυτά τα φρούτα θα δοκιμάσω.
ReplyDeleteΕίναι κι από τα λίγα γλυκά που τρώγονται σ'αυτό το σπίτι.
Καλό Σ/Κ
Έλενα...Αν το πιστέψεις ότι έχω 3 διαφορετικές συνταγές για κέικ μήλου της Νέλλης και ακόμα δεν έχω κάνει καμία...Γκρ...Η οικογένεια δεν θέλει φρουτένια γλυκά ενώ εμένα μου αρέσουν πολύ!
ReplyDeleteBenikos, έχω δει που βάζουν και σαντιγουλα! Μιαμ! Φουλ της θερμίδας, μα νόστιμοοοο!
Μαρία, όχι φυσικά! Βολέψου!
Λίλα, κι εμένα μου αρέσουν αλλά οι υπόλοιποι...
Πηνελόπη λες; Καλό πσκ!
Γιώργο ευχαρίστως! Θα βάλω λινκ να οδηγείσ τη δική σου και τούμπαλιν! Μ΄αρέσει! Καλό μήνα!
Ελένη, και δεν βάζεις Ποιος θα μας μαλώσει;
Big mama, το στρόιζελ γενικώς δινει ωραίο τελείωμα και γεύση στα γλυκά! Δοκίμασέ τη!
Ξανθή κι εγώ τετοια συνταγή έχω. Μήλα στον πάτο και μετά αναποδογύρισμα. Καλό πσκ!
Κικί μου τι λαχταριστό που είναι!! Καλή ιδέα για ένα διαφορτικό γλυκάκι!! Καλό σου μήνα.
ReplyDeleteΚαι εγω το έχω δοκιμάσει από παλιότερα.. μάλιστα είναι η αγαπημένη συνταγή της μαμάς μου... Υπέροχο ευχαριστούμε...
ReplyDeleteΑχ, οι γερμανοί και οι μηλόπιτές τους. Μονο που τις κάνουν λίγο πιο άγλυκες απ τα δικά μας. Αυτή Κικόν μου δείχνει κουκλα. Την τσακίσατε όλη;
ReplyDeleteΚέικ Μήλου;! Α, μήλου...Ωραία, ωραία, μπράβο Νέλλη. Καλό μήνα σε Γερμανία και Ελλάδα.
ReplyDeleteΕντυπωσιακό.
ReplyDeleteΚέικ μήλου μιαμ...δείχνει πολύ ωραίο.
Καλό μήνα και καλό Σαββατοκύριακο.
Καλησπέρα Κική.
ReplyDeleteTόπα και τόκανα!!
Καλό βράδυ!
Καλό Σαββατοκύριακο :)
Τωρα που βγηκανε τα μηλα ποιος μας πιανει.Τα γλυκα με μηλα ειναι παντα ευπροσδεκτα.Καλο Σαββατοκυριακο.
ReplyDeleteοτιδηποτε εχει μηλο,σε γλυκο ειμαι μεσα.συγχαρητηρια στη Νελλη που μας εδωσε αυτη την ωραια συνταγη και στην Κική ,που μας την σερβιρισε!
ReplyDeleteΌ,τι με μήλο με τρελαίνει! Θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε! Φιλιά Κική μου, καλό σαβ/κο!
ReplyDeleteΚική, τα μήλα στη ζαχαροπλαστική είναι ..θαύμα!
ReplyDeleteωραιότατο φαίνεται το κέικ σου
μακάρι να συναντηθείτε με τη φιλενάδα σου, να το κεραστείτε κι από κοντά!
καλό Σαββατοκύριακο :))
ρίξτε κανα κομμάτι κι απο δω καλέ κυρία..
ReplyDelete:)
Πλεκτό εγκώμιο, δοκίμασέ το!
ReplyDeleteΝίκη παρακολουθούσες το χφλ;
Νένα, τα περισσότερα γλυκά τους είναι άγλυκα όπως έχεις δει...Δεν είναι κακό ε;
Διονύση! χαχα! Σ' ευχαριστούμε!
Λίνα, σε 1η ευκαιρία δοκίμασέ το!
ιώργο! Το 'πες και τό' κανες! Γρήγορος!
Δημιουργία και κάνουν τα γλυκά γλυκά! χαχα!
Πανόπτη κι εσείς φανατικός του μήλου; Μερσί!
Μαρία, καλό σκ! Φιλιά!
Μαριλένα μου, αχ να ήξερες πώς το θέλω....
Μαγισσουλίνι μου! Έφτασε!
Κόλαση.
ReplyDeleteΣοφία, ο όφις λείπει! χαχα!
ReplyDeleteμαντεψε ποιος θα το φτιάξει?!!!
ReplyDeleteΝατάσσααααααααααα! Μάντεψα κιόλας!
ReplyDeleteΑν και το είδα καθυστερημένα, συγχαρητήρια Κική για το εξαιρετικό αυτό κέικ, που κατά τη γνώμη μου, το streusel στην επιφάνεια είναι που κάνει τη διαφορά! Δοκιμάστε το και σε άλλα γλυκά, δημιουργεί μια πολύ καλή αντίθεση όσον αφορά την αίσθηση μαλακού - τραγανού! Καλή σας μέρα!
ReplyDeleteDark chef, όντως το στρόιζελ δίνει στα γλυκά ένα πολύ ωραίο τελείωμα. Ευχαριστώ!
ReplyDelete