Friday, October 2, 2009

Κέικ μήλου από τη Γερμανία

Ο Οκτώβρης μπήκε, τα χειμωνιάτικα φρούτα έχουν κάνει την εμφάνισή τους, εκλογές και πσκ έρχονται, όλο και με κάποια παρεούλα θα δούμε μαζί τα αποτελέσματα μασουλώντας. Όμως, το πιο σημαντικό: Μπήκε ο Οκτώβριος και θέλω να τον υποδεχτώ με τον πιο γλυκό τρόπο, έτσι ώστε να γλυκαθεί και να μας πάνε όλα καλά. Κέικ μήλου από τη φίλη μου τη Νέλλη που ζει στη Γερμανία και πολύ στενοχωριέμαι που δεν μπορούμε να πίνουμε καφεδάκι live μαζί... Νελλάκι, σ΄ευχαριστώ για τη συνταγή.

Μια ζουμερή γερμανική συνταγή με μήλα που βυθίζονται σε ζύμη.

Apfelkuchen-Κέικ μήλου
Υλικά
250 γρ. βούτυρο ή καλή μαργαρίνη (εκτός ψυγείου μια ώρα)
250 γρ. ζάχαρη
4 μεγάλα αυγά
250 γρ. αλεύρι
2 κουτ. γλυκού μπέκιν
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού (προαιρετικά)
100 γρ. σταφίδα ξανθιά και μουσκεμένη κανα μισάωρο (προαιρετικά)
Μήλα: Ανάλογα με το μέγεθος τους ...όσα πάρει...καθαρίζουμε και βάζουμε μέχρι να γεμίσει η φόρμα.

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το μπέκιν με το αλεύρι και αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο να ασπρίσουν.
Τα ένα μετά το άλλο ρίχνουμε τα αυγά δίχως να σταματήσουμε το χτύπημα.
Ρίχνουμε και το αλεύρι στο μίγμα λίγο-λίγο, συνεχίζοντας πάντα το χτύπημα.
Αν προσθέσουμε χυμό λεμονιού και σταφίδες, τα προσθέτουμε στο τέλος ανακατεύοντας ελαφρά.
Μια φόρμα 26-28 εκ. διάμετρο την αλείφουμε καλά με βούτυρο και στρώνουμε μέσα της το μίγμα.
Καθαρίζουμε τα μήλα από φλούδες και τα κόβουμε στη μέση (μικρά μήλα).
Καθαρίζουμε από τα κουκούτσια και χαράζουμε τα μήλα μ ένα μαχαίρι (μην πάει μέχρι κάτω το μαχαίρι...να μην κοπεί το μήλο εντελώς)
Με την χαραγμένη ράχη τα βάζουμε δίπλα-δίπλα πάνω στην ζύμη, αφήνοντάς τα απαλά.

Πάνω από τα μήλα μπορούμε να προσθέσουμε streusel (στρόιζελ) το οποίο γίνεται ως εξής:
130 γρ. αλεύρι
70 γρ ζάχαρη
70 γρ. βούτυρο
Φιλέ αμύγδαλο

Όλα μαζί δούλεμα στο χέρι μέχρι να γίνουν δεκάδες τρίμματα, σαν χοντρά ψίχουλα τα οποία τα σκορπάμε πάνω απ το γλυκό πριν το ψήσουμε.
Κι αν έχουμε και φιλετάκια αμυγδάλου τα ρίχνουμε πάνω από το streusel πριν το ψήσουμε

Ψήνουμε 50 λεπτά (ή ανάλογα το φούρνο) βγάζουμε το γλυκό απ την φόρμα, το αφήνουμε να κρυώσει και το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη
Μπορούμε να παραλείψουμε την τελευταία διαδικασία και να βάλουμε μόνο άχνη ζάχαρη χωρίς streusel
Καλή επιτυχία
Νέλλη

Η Νέλλη δεν αναφέρει θερμοκρασία, αλλά υποθέτω ότι 180 βαθμοί, είναι καλά.

Καλό πσκ και καλό μήνα!

UPDATE ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!!!
Από λάθος της Νέλλης έχει μπει αυγό στο στρόιζελ. Δεν μπαίνει αυγό εκεί!!! Ευχαριστώ το Χαρτουλίνι που το θυμήθηκε!!!

Γιαααααααααααααα περάστε από την κουζίνα του Γιώργου να κεραστείτε νοστιμότατη φθινοπωρινή μηλόπιτα κι εκεί!!!

28 comments:

  1. Το έχω φτιάξει αυτό το κέικ, από παλιότερα που το είχες αναρτήσει Κικίτσα.
    Πραγματικά πολύ νόστιμο!
    Καλό μήνα να χουμε!

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα και καλό μήνα! Το γλυκό είναι καταπληκτικό, πεντανόστιμο. Εδώ το σερβίρουν και με σαντιγύ, αλλά το κάνει πιο παχυντικό.
    Χαιρετίσματα από το Βερολίνο.

    ReplyDelete
  3. καλημέρα ! τι ωραιότερο απο το να ξεκινάς την μέρα σου με μια υπεροχη μυρωδάτη και ζουμερή μηλόπιτα !! οπως κατάλαβες είμαι πολύ φαν του συγκεκριμένου εδέσματος. παίρνω μεγάλο κομμάτι, δεν πιστεύω να πειράζει ?

    φιλια

    ReplyDelete
  4. Το έχω ακούσει αυτό το κέικ αλλά δεν το έχω φάει. Θα το φτιάξω γιατί τα μηλογλυκά είναι τα αγαπημένα του άντρα μου!

    ReplyDelete
  5. Από τις καλύτερες και πιο νόστιμες συνταγές για μηλόπιτα είναι τούτη δω κυρά μου.
    Καλημέρα και καλό ΣΚ.

    ReplyDelete
  6. Κι εγώ κάτι με μήλο είχα στα υπόψιν :)
    Αν προλάβω θα το ανεβάσω να κάνουμε παράλληλη σύνδεση (διακαναλική που είναι και της μοδός):))
    Το γλυκό σου υπέροχο και μυρωδάτο. Καλημέρα και καλό μήνα Κική!!!

    ReplyDelete
  7. Deli,οι μηλόπιτες κι ό,τι περιέχει μήλα είναι μμμμ πεντανόστιμο!Τα μήλα δεν μου πολυαρέσουν,αλλά στα γλυκά,δεν το συζητώ.Κανελίτσα,δε βάζουμε;Έχω συνδυάσει αυτά τα δυο μαζί.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  8. Άντε να χειμωνιάσει να αρχίσουμε τα γλυκάκια με μήλα! Πολύ όμορφο φαίνεται και το streusel θα πρέπει να κάνει διαφορετικό!
    Καλό Σ/Κ σου εύχομαι!

    ReplyDelete
  9. Παραπλήσια μηλόπιτα κάνω βάζοντας από κάτω όμως τα μήλα και πάνω τη ζύμη,η δική σου συνταγή κάτι μου κάνει κι όπως λες μιας κι ήρθε η ώρα των γλυκών με αυτά τα φρούτα θα δοκιμάσω.
    Είναι κι από τα λίγα γλυκά που τρώγονται σ'αυτό το σπίτι.
    Καλό Σ/Κ

    ReplyDelete
  10. Έλενα...Αν το πιστέψεις ότι έχω 3 διαφορετικές συνταγές για κέικ μήλου της Νέλλης και ακόμα δεν έχω κάνει καμία...Γκρ...Η οικογένεια δεν θέλει φρουτένια γλυκά ενώ εμένα μου αρέσουν πολύ!

    Benikos, έχω δει που βάζουν και σαντιγουλα! Μιαμ! Φουλ της θερμίδας, μα νόστιμοοοο!

    Μαρία, όχι φυσικά! Βολέψου!

    Λίλα, κι εμένα μου αρέσουν αλλά οι υπόλοιποι...

    Πηνελόπη λες; Καλό πσκ!

    Γιώργο ευχαρίστως! Θα βάλω λινκ να οδηγείσ τη δική σου και τούμπαλιν! Μ΄αρέσει! Καλό μήνα!

    Ελένη, και δεν βάζεις Ποιος θα μας μαλώσει;

    Big mama, το στρόιζελ γενικώς δινει ωραίο τελείωμα και γεύση στα γλυκά! Δοκίμασέ τη!

    Ξανθή κι εγώ τετοια συνταγή έχω. Μήλα στον πάτο και μετά αναποδογύρισμα. Καλό πσκ!

    ReplyDelete
  11. Κικί μου τι λαχταριστό που είναι!! Καλή ιδέα για ένα διαφορτικό γλυκάκι!! Καλό σου μήνα.

    ReplyDelete
  12. Και εγω το έχω δοκιμάσει από παλιότερα.. μάλιστα είναι η αγαπημένη συνταγή της μαμάς μου... Υπέροχο ευχαριστούμε...

    ReplyDelete
  13. Αχ, οι γερμανοί και οι μηλόπιτές τους. Μονο που τις κάνουν λίγο πιο άγλυκες απ τα δικά μας. Αυτή Κικόν μου δείχνει κουκλα. Την τσακίσατε όλη;

    ReplyDelete
  14. Κέικ Μήλου;! Α, μήλου...Ωραία, ωραία, μπράβο Νέλλη. Καλό μήνα σε Γερμανία και Ελλάδα.

    ReplyDelete
  15. Εντυπωσιακό.
    Κέικ μήλου μιαμ...δείχνει πολύ ωραίο.
    Καλό μήνα και καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
  16. Καλησπέρα Κική.
    Tόπα και τόκανα!!
    Καλό βράδυ!
    Καλό Σαββατοκύριακο :)

    ReplyDelete
  17. Τωρα που βγηκανε τα μηλα ποιος μας πιανει.Τα γλυκα με μηλα ειναι παντα ευπροσδεκτα.Καλο Σαββατοκυριακο.

    ReplyDelete
  18. οτιδηποτε εχει μηλο,σε γλυκο ειμαι μεσα.συγχαρητηρια στη Νελλη που μας εδωσε αυτη την ωραια συνταγη και στην Κική ,που μας την σερβιρισε!

    ReplyDelete
  19. Ό,τι με μήλο με τρελαίνει! Θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε! Φιλιά Κική μου, καλό σαβ/κο!

    ReplyDelete
  20. Κική, τα μήλα στη ζαχαροπλαστική είναι ..θαύμα!

    ωραιότατο φαίνεται το κέικ σου
    μακάρι να συναντηθείτε με τη φιλενάδα σου, να το κεραστείτε κι από κοντά!

    καλό Σαββατοκύριακο :))

    ReplyDelete
  21. ρίξτε κανα κομμάτι κι απο δω καλέ κυρία..

    :)

    ReplyDelete
  22. Πλεκτό εγκώμιο, δοκίμασέ το!

    Νίκη παρακολουθούσες το χφλ;

    Νένα, τα περισσότερα γλυκά τους είναι άγλυκα όπως έχεις δει...Δεν είναι κακό ε;

    Διονύση! χαχα! Σ' ευχαριστούμε!

    Λίνα, σε 1η ευκαιρία δοκίμασέ το!

    ιώργο! Το 'πες και τό' κανες! Γρήγορος!

    Δημιουργία και κάνουν τα γλυκά γλυκά! χαχα!

    Πανόπτη κι εσείς φανατικός του μήλου; Μερσί!

    Μαρία, καλό σκ! Φιλιά!

    Μαριλένα μου, αχ να ήξερες πώς το θέλω....

    Μαγισσουλίνι μου! Έφτασε!

    ReplyDelete
  23. Σοφία, ο όφις λείπει! χαχα!

    ReplyDelete
  24. μαντεψε ποιος θα το φτιάξει?!!!

    ReplyDelete
  25. Νατάσσααααααααααα! Μάντεψα κιόλας!

    ReplyDelete
  26. Αν και το είδα καθυστερημένα, συγχαρητήρια Κική για το εξαιρετικό αυτό κέικ, που κατά τη γνώμη μου, το streusel στην επιφάνεια είναι που κάνει τη διαφορά! Δοκιμάστε το και σε άλλα γλυκά, δημιουργεί μια πολύ καλή αντίθεση όσον αφορά την αίσθηση μαλακού - τραγανού! Καλή σας μέρα!

    ReplyDelete
  27. Dark chef, όντως το στρόιζελ δίνει στα γλυκά ένα πολύ ωραίο τελείωμα. Ευχαριστώ!

    ReplyDelete