Friday, November 28, 2008

Μπισκότα χριστουγεννιάτικα

Οι μέρες των Χριστουγέννων μας φέρνουν στα ρουθούνια θύμησες από αρώματα πορτοκαλιού καμένου ξύλου και μπαχαρικών. Τι καλύτερο λοιπόν από μπισκοτάκια με τέτοια αρώματα;
Ας φτιάξουμε χριστουγεννιάτικα ελατάκια

Μπισκότα ελατάκια
(δόση για ένα ταψί)

170-200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ρίξτε 170 γρ στην αρχή και αν κολλάει η ζύμη ρίξτε και τα υπόλοιπα 30 γρ.)
½ κ. γ. σόδα
½ κ. γ. κανέλλα σκόνη
¼ κ. γ. γαρίφαλο σκόνη
¼ κ/γ. μαχλέπι σκόνη
60 γρ βούτυρο σοφτ
60 γρ. σκούρα καστανή ζάχαρη ή ξανθή
2 κ. σ. σιρόπι αγάβης ή golden syrup ή αραιό μέλι ή ακόμα και σιρόπι από κάποιο γλυκό κουταλιού
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
Στρώνουμε σε ένα ταψί, χαρτί ψησίματος.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη σόδα, τα μπαχαρικά μέσα σε ένα μπωλ.
Ρίχνουμε το βούτυρο και με τα δάχτυλά μας ψιχουλιάζουμε το μίγμα.
Προσθέτουμε και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε και αυτή.
Συνεχίζουμε ρίχνοντας το σιρόπι και το αυγό.
Φτιάχνουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Αν σας κολλάει η ζύμη ρίξτε λίγο αλεύρι.
Αλευρώνουμε ελαφρά την επιφάνεια εργασίας που θα ανοίξουμε φύλλο.
Ανοίγουμε με τα χέρια μας ή με έναν μικρό πλάστη (ή με το χέρι μας) φύλλο μισού εκατοστού. Αν σας κολλάει ο πλάστης στη ζύμη, πασπαλίστε την με αλεύρι.
Κόβουμε με κουπ πατ έλατα.
Τα βάζουμε στο ταψί.
Μαζεύουμε όση ζύμη έχει απομείνει από το κόψιμο, ξανανοίγουμε φύλλο, ξανακόβουμε και επαναλαμβάνουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσει.
Βγαίνουν περίπου 20-25 έλατα, ανάλογα το κουπ πατ που χρησιμοποιείτε.
Η δόση είναι για ένα ταψί.

Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 10-12 λεπτά.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς, κατά προτίμηση πάνω σε σχάρα.

Αν θέλουμε να διακοσμήσουμε τα δεντράκια μας θα χρειαστούμε:
3 γεμάτες κ. σ. άχνη ζάχαρη
2-3 κ. γ. νερό
1 σταγόνα πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής

Μέσα σε ένα φλυτζάνι βάζουμε τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε το νερό, όχι μονομιάς αλλά κουταλάκι-κουταλάκι και ανακατεύουμε, μέχρι να έχουμε ένα πηχτό γλάσσο.
Αν θέλετε να βάψετε το γλάσσο σας μπορείτε να το κάνετε τώρα ή να στολίσετε μερικά δεντράκια λευκά και το βάφετε αργότερα.
Με ένα κουταλάκι βάζουμε προσεχτικά το γλάσσο στα δεντράκια.
Φτιάχνουμε μερικά άσπρα, ή γαρνίρουμε μόνο τις άκρες.
Βάφουμε το υπόλοιπο γλάσσο πράσινο και στολίζουμε και τα υπόλοιπα.
Στα συγκεκριμένα εγώ έχω χρησιμοποιήσει και γλάσσο σε σωληνάριο για τις μπάλες του δέντρου.
Μπορείτε φυσικά να τα αφήσετε αστόλιστα για βούτες στον καφέ.
Φυλάξτε τα σε τάπερ ή κουτί που κλείνει για να μην μαλακώσουν

TIPS: Τα μπισκότα γενικά, όταν τα βγάζουμε από το φούρνο δείχνουν μαλακά αλλά σκληραίνουν όπως κρυώνουν, οπότε προσοχή στον χρόνο ψησίματος. Τα συγκεκριμένα, με 10 λεπτά ψήσιμο δεν σκλήρυναν πολύ. Αν τα θέλετε πιο τραγανά, ψήστε τα 2-3 λεπτά παραπάνω.

Η δόση του γλάσσου που έδωσα, είναι ενδεικτική. Δεν φτάνει για όλα τα δεντράκια.

Για να αλευρώνετε τις επιφάνειες που δουλεύετε, τις ζύμες, ή τις φόρμες κέικ κλπ, βάλτε μέσα σε έναν αχνορίχτη αλεύρι και αλευρώνετε με αυτό. Θα σας γλυτώσει από περιττά αλευρώματα γιατί το αλεύρωμα είναι ελεγχόμενο!

Το γλάσσο το βάζουμε ΑΦΟΥ κρυώσουν τα γλυκά, αλλιώς με τη ζέστη θερμαίνεται, λιώνει και κυλάει. Το γλάσσο μπαίνει σε ζεστό γλυκό, μόνο αν θέλουμε να απορροφηθεί μέρος αυτού.

Καλή επιτυχία και καλό πσκ!

40 comments:

  1. Πολύ γλυκά μπισκοτάκια!Κιέύκολα επίσης!Με βλέπω φέτος να φτιάχνω διάφορα γλυκάκια-έχω και κάποια λιλιπούτια κουπ πατ με χριστουγενιάτικα μοτίβα.
    Πρέπει να αρχίζω σιγά σιγά.
    Deli μου φιλάκια!

    ReplyDelete
  2. Πάλι εκφράζω απορία:που μπορώ να βρω χρώμα και άρωμα ζαχαροπλαστικής;

    ReplyDelete
  3. so cute :)
    Μπορώ να βάλω λάδι ΒΙΟ αντί για βούτυρο? έχω τσακωθεί μαζί του..

    Ελένη στο Μπ@χ@ρ, πείτε στις κόρες να φέρουν..

    ReplyDelete
  4. Kική, πες μου επειγόντως, αντι αυγου τι μπορώ να βάλω;
    θέλω να φάω κι εγώ καλέ μπισκοτάκια και όχι μονο τα κορίτσια!

    ReplyDelete
  5. Μάγισσα,ευχαριστώ!Έχω να τις φορτώσω,ολόκληρη λίστα.

    ReplyDelete
  6. Αγγελική Λ.November 28, 2008 at 1:43 PM

    Oπ!
    μπήκαμε για τα καλα στο πνεύμα των Χριστουγέννων!
    Πολύ ωραια μπισκοτάκια και του χρόνου!

    ReplyDelete
  7. Ω, ναι, χριστουγεννιάτικα μπισκοτοκαμώματα, ανυπομονώ!

    ReplyDelete
  8. Ελένη, άντε να πιάσουμε όλες τις ζύμες! Η μάγισσα σου απάντησε ήδη στην ερώτησή σου!
    Φιλιά!

    Μάγισσα, πιστεύω πως ναι. Δοκίμασε ή θα δοκιμάσω κι εγώ!

    Μαριλένα, γενικά στα κέικ, αν μας λείπει ένα αυγό, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με μια κουταλιά σούπας ξύδι. Στα μπισκότα όμως που έχουν μόνο ένα αυγό, δεν νομίζω οτι γίνεται. Τυλάχιστον δεν το έχω δοκιμάσει. Κάνε το εξής: βάλε λίγο παραπάνω βούτυρο και σιρόπι για να μπορέσει να δέσει το μίγμα και βάλε και μισό κουταλάκι μπέκιν. Όλα αυτά πειραματικά στο μυαλό μου έτσι; Θα πρέπει να τα δοκιμάσω χωρίς αυγά καποια στιγμή.

    Αγγελική Λ, ευχαριστώ! Έχω κάμποσα να βάλω μέχρι τότε, οπότε είπα να αρχίσω!

    Elie, βάλε ποδιά της κόρης και ξεκίνα. Εγώ έχω βάλει στο μάτι εκείνα τα τζίντζερ ανθρωπάκια σου!

    ReplyDelete
  9. Πολύ ωραία Κική τα ελατομπισκοτάκια. Καλά μαγειρέματα και καλές γιορτές εύχομαι! Αλήθεια υπάρχει έτοιμο γλάσσο σε σωληνάρια? Δε το ήξερα.

    ReplyDelete
  10. Καλώς τη Ρένα! Καλές γιορτές και σε σας εύχομαι!
    Ναι. Υπάρχει έτοιμο γλάσσο σε σωληνάριο. Σε μικρή ποσότητα, μη νομίζεις. Ίσα για να "ζωγραφίσεις" γλυκά.

    ReplyDelete
  11. Πολύ όμορφα,ίσως να τα φτιάξω, αν και τα γλυκά δεν τα πετυχαίνω σχεδόν ποτε. Συνήθως τα τρώνε τα πουλάκια, τα μόνα που χαίρονται με τα γλυκά μου. :)

    ReplyDelete
  12. Tι όοοομορφα που είναι!!!
    Εχω κι εγώ κουπ πατ χριστουγεννιάτικα (αμέ) και θέλω επίσης να φτιάξω μπισκοτάκια και άλλα χριστουγεννιάτικα καλούδια.
    Κικίτσα θέλουμε κι άλλα χριστουγεννιάτικα, περιμένουμε, περιμένουμε, ε??

    ReplyDelete
  13. Ισιδώρα είναι εύκολα! Εξάλλου αν δεν γίνουν καλά, τα πουλάκια θα σε ευγνωμονουν! ;-)

    Έλενα, πάρε κουπ πατ και ξεκίνα λοιπόν! Θα μπουν αρκετές χριστουγεννιατικες συνταγές... Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  14. Ξεκινησες με τα "κουτσελε" βλεπω!
    μπραβισιμο Κικιτσα
    luna

    ReplyDelete
  15. τι είναι το σιρόπι αγάβης?

    ReplyDelete
  16. Luna, έτοιμη για το αντβέντ! Χαχα! Φιλιά!

    Νατάσσα, το σιρόπι αγάβης είναι σιρόπι που βγαίνει από το φυτό αγάβη ή αλλιώς αθάνατο.

    ReplyDelete
  17. Μα τι φυτό και αυτό ...ολα τα κάνει !

    ReplyDelete
  18. Ω έλατο...ω έλατοοοοο...μ'αρέσεις πώς μ'αρέσεις! Καλά και γλυκά Χριστούγεννα!

    ReplyDelete
  19. εγώ ήθελα να αφήσω το σχόλιο που άφησε η Δημιουργίαααααα! καλά, θα το πω στ'αγγλικά τότε: ο κρίσμας τρις, ο κρίσμας τρις, μ'αρέσουν πώς μ'αρέσουν!:))

    ReplyDelete
  20. Κι εγώ θέλω!!!

    Τρελοτουρίστρια

    ReplyDelete
  21. Αφού τα ελατάκια έγιναν ιντερνάσιοναλ, εγώ θα το πώ στη Γερμανική: ο τανενμπαουμ, ο τανενμπαου, βι γκρουν ζιντ νταινε μπλετερ... Καλώς σε βρήκα! Παίρνω το ελατάκι μου και πάω στο blog μου, για να το φάω με την ησυχία μου!Καλο βραδυ!

    ReplyDelete
  22. Νατάσσα, είδες;

    Δημιουργία, στο τσακίρ κέφι! Χαχα! Καλά να περάσουμε παιδιά!

    Χαρτ, θέλω και στα ιταλικά. Μπορείς; χεχε!

    Τρελοτουρίστρια τι θέλεις εσύ; Μπισκοτάκια η τραγουδάκι; χαχα!

    Να και η Ντόροθυ με τα παπούτσια της. Καλώς τηνε. Μα γίναμε Ευρώπη εδώ μέσα. Κάποιος στα ιταλικά βρε παιδιά!!!

    ReplyDelete
  23. Από γεύση δεν ξέρω, αλλά από εμφάνιση σκίζουν!

    ReplyDelete
  24. Πέννυ, και από γεύση και από γεύση!
    Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  25. Κικιτσα ονειρεμένα!!!

    ReplyDelete
  26. Μαρία ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  27. Συγγνώμη, να κάνω μια χαζή ερώτηση?? Πόσο είναι 60 γρ ζάχαρη (σε κούπα, φλυτζάνι, κουταλιές πχ)?? Ξεκίνησα τη συνταγή αλλά ντεν έκω ζυγαριά η αδαής!!

    ReplyDelete
  28. Γεωργία, 4 κουταλιές σούπας κοφτές.

    ReplyDelete
  29. Ευχαριστώ πολύ!! Θα ενημερώσω για τα αποτελέσματα! Πολύ ωραίο blog! :))))

    ReplyDelete
  30. Ευχαριστώ! Καλή επιτυχία!

    ReplyDelete
  31. Καταρχάς έχω να δηλώσω ότι πρώτη φορά στη ζωή μου φτιάχνω κουλουράκια-μπισκοτάκια!
    Νόμιζα ότι είναι πραγματικά πολύ δύσκολο!
    Λοιπόν, η συνταγή σου είναι απίθανη!!!!!! Αφού την κατάφερα εγώ που έχω κάψει μέχρι και ποπ κορν (ω ναι!) δεν ξέρω τι άλλο να πω!
    Ακόμα δεν τα έχω στολίσει με το γλάσο, φοβάμαι λίγο το τρεμάμενο χέρι μου αλλά από γεύση σκίζουν!!!
    Να προσθέσω επίσης ότι χρησιμοποίησα σιρόπι γλυκόζης, δε βρήκα golden syrup αλλά νομίζω ότι δεν έχει μεγάλη διαφορά!
    Νομίζω ότι θα δακρύσω από τη συγκίνηση... :)))

    ReplyDelete
  32. AYTO είναι για μένα επιτυχία Γεωργία. Να πείσω εσένα που δεν έχεις ξανακάνει μπισκότα, να τα φτιάξεις. Πολύ χαίρομαι! Πάρα πολύ! Πάντα επιτυχίες!

    ReplyDelete
  33. Καλημέρα, συγγνώμη για τις απορίες μου αλλά πρωτάρα βλέπεις!
    Έχω θέμα με το γλάσο! (όχι που δε θα είχα!)
    Καλά πώς τα φτιάχνεις τόσο τέλεια? Πρέπει να βγάλω φωτό τα δικά μου να τα δεις να πάθεις!
    Με το κουταλάκι δε μπορώ να το απλώσω καλά, τρέχει από δω, πάει από κει, κολλάει πάνω στο κουταλάκι, δε μπορώ να το απλώσω ομοιόμορφα!Με κορνέ...εκεί δε έγινε το σώσε! Μισό εκατοστό το μπισκότο, ένα εκατοστό το γλάσο από πανω!
    Κάποια συμβουλή, κάποιο κόλπο, κάτι?? Γιατί θα τα ξαναφτιάξω το Σάββατο που έχω επισκέψεις και όσο να 'ναι μετράει και η εμφάνιση!
    Α, χρώμα ζαχαροπλαστικής που θα βρω? (Σου υπόσχομαι μετά από αυτό να μην ξαναποστάρω ερωτησεις για μία βδομάδα!)

    ReplyDelete
  34. Γεωργία, το γλάσσο για να μείνει στη θέση του πρέπει να είναι σφιχτό, Αν σου βγει αραιό, βάλε κι άλλη ζάχαρη να σφίξει. Αν αντιθέτως βγαίνει σφιχτό, με λίγο νεράκι αραιώνει.

    Τα μπισκοτάκια που βλέπεις με γλασσαρισμένη όλη την επιφάνεια έγιναν με την ανάποδη του κουταλιού. Λίγο γλάσσο, το οποίο απλώνεις με την ανάποδη του κουταλιού.

    Τα άλλα έχουν γλάσσο από σωληναριο γι αυτό είναι τόσο λεπτό το περίγραμμα. Αν θέλεις να κάνεις περίγραμμα, θα φτιάξεις ένα χωνάκι με λαδόκολλα. Θα κόψεις μια πολύ μικρή τρυπούλα στην άκρη και θα κάνεις περίγραμμα. Θα έλεγα να δοκιμάσεις να τα στολίσεις ολόκληρα, ή να βάλεις απλά "μπάλλες" με το γλάσσο.
    Ξαναλέω: αν δεν ειναι σφιχτό, τρέχει.

    Χρώμα ζαχαροπλαστικής βρίσκεις είτε σε εξειδικευμένα καταστήματα ζαχαροπλαστικής, ή στο Μπ@χ@ρ ή σε μεγάλα σμ όπως το Κ@ρφούρ. Αν είσαι στην Αθηνα, άνετα θα βρεις. Αλί από μας στην επαρχία!

    ReplyDelete
  35. η αλήθεια είναι πως σας ανακάλυψα εντελώς τυχαία πάνω στην ώρα που έψαχνα μια καλή συνταγή για χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια. ελπίζω να είναι τόσο λαχταριστά όπως και στις φωτο. θα τα φτιαξω και θα σας πω

    ReplyDelete
  36. Εύχομαι να σου αρέσουν όσο άρεσαν και σε μένα! Καλή επιτυχία! Περιμένω εντυπωσεις!

    ReplyDelete
  37. Καλησπερα μηπως γνωριζετε που μπορω να βρω golden syrup?Μενω Θεσσαλονικη αλλα εχω πολλες συνταγες στις οποιες θελω να το χρησιμοπιησω.Ευχαριστω εκ των προτερων!!

    ReplyDelete
  38. Είδα ότι έφερε το ΑΒ, ακόμα κι εδώ στη Ζάκυνθο. Οπότε δεν θα δυσκολευτείς κι εκεί να βρεις!

    ReplyDelete
  39. τα καναμε σημερα με τα παιδακια μου...εγιναν τελεια..μυρισε ολο το σπιτι..
    τα καναμε σε πολλα σχεδια χριστουγεννιατικα))))
    κιριακη

    ReplyDelete