Monday, November 3, 2008

Κοτόπουλο με πορτοκάλι και πετιμέζι

Πετιμέζι φτιάξαμε. Και τώρα, τι θα το κάνουμε τόσο που έχουμε; Άλλες χρονιές δεν έβρισκα πετιμέζι, φέτος δεν ξέρω τι να το κάνω (ξέρω, αλλά λέμε...)
Σκέφτομαι και αποφασίζω να φτιάξω γκουρμεδιά. Και προκύπτει το εξής:

Κοτόπουλο με πορτοκάλι και πετιμέζι

Τι χρειαζόμαστε:
Κοτόπουλο σε μερίδες (5 μισά μπούτια είχα)
1 ποτήρι του κρασιού πορτοκαλάδα
1 κ. σ. μουστάρδα γλυκιά
2-3 κ. σ. πετιμέζι
λίγο λάδι
αλάτι
πράσινα πιπέρια ολόκληρα

Τι κάνουμε:
Έβαλα το κοτόπουλο μέσα σε ένα ταψάκι.
Έριξα από πάνω το λάδι, την πορτοκαλάδα, άλειψα τα μπούτια με μουστάρδα και έβαλα από πάνω λίγο πετιμέζι.
Αλάτισα και έψησα στους 200 βαθμούς για 1,5 ώρα περίπου, ενώ στη μισή ώρα ψησίματος πρόσθεσα νερό.
Συνοδεύτηκε με ρύζι με λαχανικά, αχνιστό αχνιστό (το βλέπετε; χεχε!)

Αν το κοτόπουλό σας είναι πολλές μερίδες, αυξήστε τις ποσότητες των υλικών.
Μπορείτε να χτυπήσετε με ένα πηρούνι σε ένα μπωλάκι τη μουστάρδα, την πορτοκαλάδα, το λάδι και το πετιμέζι για να μην κάνει κομπάκια η μουστάρδα και να περιχύσετε το κοτόπουλο. Όπως και να το κάνετε, θα έχετε ένα φαγητό με μοναδική γεύση και θα αρέσει ειδικά σ’ αυτούς που τους αρέσουν οι γλυκές γεύσεις. Την επόμενη φορά, θα βάλω και ροδέλες πορτοκαλιού (όχι τη φλούδα, αλλά τη σάρκα).
Άρεσε πολύ στα παιδιά!

TIP: Αν δεν είστε τυχερή σαν εμένα και δεν έχετε πετιμέζι, μπορείτε να βάλετε λίγο μέλι ;-)


Άλλες συνταγές με μούστο-πετιμέζι:
Πετιμέζι
Μουστοκούλουρα
Μουσταλευριά

32 comments:

  1. Deli όνομα που επιβεβαιώνεται από τις νοστιμιές σου!Ξέρεις πόσο μ΄αρέσουν τα φαγητά με φρούτα, σκοπεύω να μαγειρέψω κοτόπουλο την Τρίτη-βρήκα λοιπόν τη συνταγή-φαντάσου τι γκρίνια θ΄ακούσω πάλι.Α..,δεν κάνω πίσω..θα τρώει και γκουρμεδιές.Εντάξει,ίσως τα παραλέω,γκρινιάζει,αλλά τρώει πάντα όλο το φαγητό.
    Φιλιά και καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  2. Mια και δεν είμαι ειδικός επί του κοτοπούλου, θα ζηλέψω το ρύζι με τα λαχανικά, τι ωραίο που φαίνεται...
    δώστε καλέ κυρία τη συνταγή, δώστε..

    ΥΓ ο λαός απαιτεί να δει και τη φόρμα ρυζιού, μην πω όλη την κολεξιόν σας από ρυζοφόρμες :)
    Εκεί τα τρώτε τα λεφτά σας!

    ReplyDelete
  3. δεν ειμαι τυχερή και θα βάλω μέλι!
    μ' αρεσει πολύ η συνταγή σου Κική,μ'αρεσει λεμε :))

    χρονια βάζω πορτοκάλι στο κοτοπουλο (στο φούρνο) και τα παιδια τρελλαινονται.

    καλη βδομαδα κι ευχαριστώ :))

    ReplyDelete
  4. Πολύ νόστιμο πρέπει να ειναι. Πρέπει να πλησιάζει με τις απω-ανατολίτικες γεύσεις.

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιες

    ReplyDelete
  5. yiam yiam yiammmmmmmmm
    koto-pliktiko! ;)

    ReplyDelete
  6. Ελένη, πες να γκρινιάξουν σε μένα αν δεν τους αρέσει! Χαχα! Μη νομίζεις. Και εδώ στην αρχή τα βλέπουν με περίεργο μάτι, αλλά τώρα με έχουν μάθει. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια...

    Μαγισσούλα, καλέ τι συνταγή να δώσω για το ρύζι;;;; Θα γελάνε μαζί μας!!! Έβρασα σε λίγο νερό ανάμικτα λαχανικά, και μετά από 5-10 λεπτά πρόσθεσα και το ρύζι. Τα έβρασα μέχρι να μην έχει νερό και να τρώγεται (δε μετράω ΠΟΤΕ νερό στο ρύζι).
    Μόνο μια ρυζοφόρμα έχω και είναι και δώρο.
    Τα λεφτά μου πλέον τα χαλάω αλλού με κάτι κακές παρέες που κάνω!
    ;-)

    Μαριλένα βάζεις και ροδέλες πορτοκάλι; Μεγάλη! Με νιώθεις!
    Καλή εβδομάδα και σ' ευχαριστώ κι εγώ!

    Γλαρένια μου δεν ξέρω αν τις πλησιάζει, εκείνο που ξέρω είναι ότι πλησιάζει τις αγαπημένες μου γεύσεις πολύ! Να μπορούσα να σου στείλω λίγο!

    Γιάννη! Χαχα! Κοτο-πληκτικόοοοο! Καλοοοοό!

    ReplyDelete
  7. ...κοτόπουλο ...ουφφφ και έχω μια πείνα ...τι θέλω πάλι εγώ εδώ μεσα και μου ανοίγεις την όρεξη ....

    ReplyDelete
  8. Πολύ περιποιημένες οι φωτό, ειδικά η αχνιστή...

    Παρ'όλα ταύτα, πορτοκάλι, πετιμέζι και μουστάρδα επί κοτόπουλου (καημένο πτηνό...) μου θυμίζει λίγο χοιρινό με σάλτσα μέντας (καημένο ζώο... -που έλεγε ο Οβελίξ!)

    Η αλήθεια είναι ότι μιά και έχει την μεγάλη υπογραφή (by Kiki), θα το δοκίμαζα...

    (Μήπως, άν πασπαλίζαμε με λίγο στιγμιαίο καφέ και άχνη ζάχαρη από πάνω, και γαρνίραμε ακτινικά το πιάτο με αντσούγες με μία κουταλιά μέλι στην καθεμιά από πάνω;)
    (Μή βαράς!)

    ReplyDelete
  9. α, μη το θεωρείτε δεδομένο αγαπητή..
    Επειδή(ς) εσείς το ξέρετε δε σημαίνει πως το ξέρουν και άλλοι,
    πχ, τι λαχανικά βάλατε, αν βαλατε κρόκο, ζωμό λαχανικών κλπ, πως, έτσι εύκολο είναι;-)

    ReplyDelete
  10. Είστε χρυσοχέρα... Σας διαβάζω κλεφτά και ένοχα σχεδόν, καθότι το φαγητό ουδείς εμίσησε, το περιττό βάρος πολλοί...

    ReplyDelete
  11. Νατάσσα, μας πως κάνετε έτσι; Ενα κοτοπουλάκι βάλαμε πια! :-)))

    Κωνσταντίνε!!! ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕ ΛΕΩ!!! Με πειράζεις; Με πειράζεις λέωωωω;;;;
    Βρε, αν το έτρωγες απο τα χεράκια μου, θα παρακαλούσες και για 2ο πιάτο...

    Μαγισσούλα μου γλυκιά, να σου βάλω update με το ρυζάκι;

    Scalidi dear. Μη ντρέπεστε. εδώ δε δαγκώνουμε. Μόνο οι επισκέπτες μου δαγκώνουν ό,τι βρουν μαγειρεμένο.
    Περάστε να σας κεράσουμε!

    ReplyDelete
  12. Αυτό δεν είναι απλή μαγειρικη, ειναι μοντελινγκ φαγητού!
    Κατερινα
    ΥΓ: Επιτελους απέκτησα μπλογκοσπιτο!

    ReplyDelete
  13. Γιαμι γιαμι!!!
    Αμαν πρωι πρωι...να αφησω τον καφε να παει κατω πρωτα ...

    χαχα!!!

    καλο μηνα

    ReplyDelete
  14. Εκανα την συνταγή σου με φασιανό αντί για κοτόπουλο.
    Και το ρίζι με τα λαχανικά το έκανα με άγρια μανιτάρια.
    Το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό

    ReplyDelete
  15. Εκανα την συνταγή σου με φασιανό αντί για κοτόπουλο.
    Και το ρίζι με τα λαχανικά το έκανα με άγρια μανιτάρια.
    Το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό

    ReplyDelete
  16. Αγγελική Λ.November 4, 2008 at 12:58 PM

    Αυτό ειναι φάι!
    Μπράβο βρε Κική! Την Κυριακή πάει για... εκτέλεση ελπίζω όχι κυριολεκτική!Η αληθεια είναι πως εχω κάνει πολύ πετιμέζι.Κουλουρια καναμε, μουσταλευριά την συγυρίσαμε και αυτήν, σε σαλάτες το βάλαμε, σε μοσχάρι στην γάστρα το ρίξαμε, αλλά ακόμα έχω απόθεμα πολύ.
    Αλήθεια χαλάει;;

    ReplyDelete
  17. όποτε μπορέσεις ή σε κανένα άλλο ποστ..

    μερσι :)

    ReplyDelete
  18. Κατερίνα, καλώς τηνε! Εύχομαι να είναι δημιουργικό το μπλογκ σου!
    (δεν είσαι η γνωστή Κατερίνα που με επισκέπτεσαι υποθέτω;)

    Φαραώνα, ε...να πάει κάτω ο καφές πρώτα!

    Δήμητρα, με φασιανό! Φαντάζομαι!

    Αγγελική! Βουρ! Όχι, δε χαλάει. Εγώ έχω πετιμέζι σε πλαστικό μάλιστα μπουκάλι από πέρυσι και δεν έχει πάθει τίποτα!

    Μαγισσούλα, έφτασεεεε...

    ReplyDelete
  19. Εμ, πέρυσι τα λένε αυτά βρε Κική που είχαμε άφθονο... Είχαμε φτιάξει τα πάντα! Μέχρ και μουστόπιτα! Φέτος δεν έχουμε μούστο, άρα ούτε και πετιμέζι. Άντε μπορεί να αγοράσουμε λίγο να φτιάξουμε τη συνταγούλα...
    Φιλάκια
    CrazyTourist1

    ReplyDelete
  20. Τρελοτουρίστα, στείλε δ/νση και σου στέλνω! Φιλιά!

    Ααααα!!! Κατερίνααα! Ε πες το να χαρώ διπλά!!! Το κατάλαβα από το μπλογκ σου γιατί ανέφερες τη Σάμο!

    ReplyDelete
  21. Παρα πολυ νοστιμη συνταγη.
    Γεις τα χερια σου κι ας μην το δοκιμασα, φαινεται καταπληκτικο. Το συνιθηζω και εγω το πορτοκαλι στο κοτοπουλο και στην γαλοπουλα, αλλά πετιμεζι;! δεν το εχω φαει! θα το δοκιμασω....

    αφου ξερεις γιατι βρε δεν κανεις και κανενα μουστοκουλουρο να εχουμε με τον καφε μας;

    ReplyDelete
  22. Μα, τώρα κι εσύ... Είναι ερωτήσεις αυτές, "τι να το κάνω το πετιμέζι;"
    Τόσοι ενδεείς φίλοι, τόσες ανυπόμονες αναμονές.." Και μη σε νοιάζει. Το κοτόπουλο και το πορτοκάλι θα τα βάλει η μεγαθυμία μας.
    Ν'ανάψω το τσουκάλι;

    ReplyDelete
  23. Πουαντερί ευχαριστώ!
    Αχ...δεν πρόσεξες τα μουστοκουλουράκια μου; Έχω βάλει συνταγή! Φέρε καφέ!

    Διονύση καλέ μου... Βάλε φωτιά στο τσουκάλι και γρήγορα!

    ReplyDelete
  24. α γεια σου κι είχα ξεροσταλιάσει! είμεθα από τας τυχεράς βλέπετε, τας ιδιοκτητρίας πετιμεζίου:)))

    ReplyDelete
  25. Χαρτ! εκμεταλεύσου το!
    :-)))

    ReplyDelete
  26. ποπο συνονόματη, μέχρι εδώ μύρισε αυτό το φαγάκι... αχ και πεινάω!

    ReplyDelete
  27. ΚικιΤρι, κεράσου!

    ReplyDelete
  28. Και εδώ παίρνεις άριστα, μικρούλα μου (το ξέρω πως σ αρέσει αυτό). Δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις πετιμέζι ροδιού. Μ αυτό μπορείς να γλασάρεις κεφτέδες κι όπου αλλού θες. Τώρα επειδή ίσως δεν θα βρεις εκεί, χτύπα τηλέφωνο να σου στείλω.

    ReplyDelete
  29. Νένα μου, τι καλή μαθήτρια θα ήμουν αν δεν το έπαιρνα; Και για να δεις αν το αξίζω, σου λέω ότι στο μπαλκόνι μου πειραματίζομαι με πετιμέζι ροδιού :-)))
    Ευχαριστώ για την προσφορά πάντως!

    ReplyDelete
  30. Despoina
    Πεντανόστιμο!! Εγώ πρόσθεσα και τις ροδέλες πορτοκαλιού και αντι για ρύζι εβαλα πατατούλες. Σκέτη γλύκα βγήκαν και αυτές!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε! :-)

      Delete