Monday, November 17, 2008

Φασολάδα

Η νηστεία των Χριστουγέννων ξεκίνησε και το διάστημα που θα ακολουθήσει μέχρι τα Χριστούγεννα, θα βάλω πολλές συνταγές με νηστίσιμα φαγητά και γλυκά αλλά και χριστουγεννιάτικα γλυκά. Και αφού ζούμε στην Ελλάδα, με τι άλλο θα μπορούσα να ξεκινήσω εκτός από ένα καθαρά ελληνικό φαγητό όπως η φασολάδα; Ιδανική για τις κρύες μέρες του χειμώνα, φαγητό πλούσιο σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, με πολλές θερμίδες, αλλά ελάχιστα λιπαρά.
Αλήθεια, πως τη φτιάχνετε εσείς τη φασολάδα;

Φασολάδα
(4-6 άτομα)
1/2 κιλό φασόλια
1/2 κιλό καρότα κομμένα σε ροδέλες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 ποτ. κρασιού λάδι
2 κ. σ. πάστα ντομάτας ή 1 κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα
λίγο σέλινο ψιλοκομμένο
αλάτι ή 1 κύβο λαχανικών ΒΙΟ
προαιρετικά: μία μικρή πιπερίτσα καυτερή
κοκκινοπίπερο γλυκό ή καυτερό για το σερβίρισμα

Από το προηγούμενο βράδυ μουσκεύουμε τα φασόλια σε νερό (νερό τόσο ώστε να καλύπτει τα φασόλια και παραπάνω).
Την επόμενη μέρα, βράζουμε τα φασόλια με τα καρότα και το κρεμμύδι (το οποίο δεν έβαλα για να μην γίνει ακόμα πιο βαριά για το ευαίσθητο στομαχάκι μας) στο νερό που μούσκεψαν, αφού συμπληρώσουμε κι άλλο στην κατσαρόλα. Συμπληρώνουμε τόσο νερό, ώστε να είναι 2-3 δάχτυλα πάνω από τα φασόλια.
Βράζουμε σε χύτρα για 20 λεπτά ΧΩΡΙΣ αλάτι, σε μέτρια φωτιά.
Ανοίγουμε τη χύτρα, προσθέτουμε λάδι, σέλινο, πάστα και ξανακλείνουμε για άλλα 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Ανοίγουμε, προσθέτουμε αλάτι ή τον κύβο, αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις, αν έχει πολύ νερό αφήνουμε να βράσει με ανοιχτή την κατσαρόλα και έτοιμη η σούπα μας.
Συνοδέψτε τη με ένα κομμάτι τυρί φέτα και ζυμωτό ψωμί! Τι καλύτερο;

Αν αντέχετε τα καυτερά φαγητά, στο 2ο μέρος, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, προσθέστε και μια καυτερή πιπεριά και ο Θεός μαζί σας!
Αν δεν σας αρέσει η προσθήκη της ντομάτας στη φασολάδα, μπορείτε να την παραλείψετε και να την κάνετε άσπρη.
Αν σας αρέσουν τα καρότα πολύ, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερα. Εμείς στην οικογένεια, όταν ήμασταν πιτσιρίκια, σκοτωνόμασταν για τα καρότα (και ακόμα το ίδιο γίνεται...)


TIPS:
Πολλοί συνηθίζουν να πετούν το νερό μέσα στο οποίο φούσκωσαν τα φασόλια. Πετούν επίσης το νερό μετά το 1ο βράσιμο. Μπορεί αυτό, να κάνει λίγο πιο ελαφρύ το φαγητό μας, αλλά να ξέρετε ότι αν το κάνετε, πετάτε μαζί και πολλές υδατοδιαλυτές βιταμίνες στο νεροχύτη…

Αλάτι δεν βάζουμε από την αρχή γιατί πολύ απλά ξεφλουδίζουν τα φασόλια.

Για τον ίδιο λόγο, αν προσθέσετε νερό, θα πρέπει να μην είναι κρύο αλλά ζεστό.

Υπενθυμίζω, ότι ο σίδηρος που περιέχουν τα όσπρια και οι φυτικές τροφές, για να απορροφηθεί από τον οργανισμό, χρειάζεται να συνδυάζεται με βιταμίνη C (πχ. χυμό λεμονιού).

Τέλος, δεν μπορώ να κλείσω με κανέναν άλλον τρόπο, παρά μόνο με μια ατάκα του Αρκά:
Το καλύτερο φάρμακο για το βήχα, είναι η φασολάδα. Μετά, θα φοβάσαι να βήξεις!!!

30 comments:

  1. Απολαυστική και η φασο[ελ]λάδα και ο τρόπος σου!

    ReplyDelete
  2. Νόμιζα ότι τα ήξερα όλα για την φασολάδα... Κούνια που με κούναγε!
    Σε ευχαριστώ Για τις πληροφορίες!

    ReplyDelete
  3. Deli,έτσι την φτιάχνω,με πολλά πολλά καρότα,αλλά δυστυχώς τα κορίτσια δεν την τρώνε.Μόνο που την κάνω σε απλή κατσαρόλα-έχω χρόνο.Δε χύνω το νερό,γιατί -όπως λες-πάνε και οι βιταμίνες.

    Μου έστειλαν ένα βαζάκι με καυτερές πιπεριές σε λάδι,με οδηγίες να βάζω μια κουταλιά στο φαγητό ή στο πιάτο,αν δε θέλουν όλοι τα καυτερά-μετά συμπληρώνουμε την κουταλιά λάδι στο βάζο.

    ReplyDelete
  4. αααχ, κρέας δεν τρωω, κι ετσι πολύ που με νοιάζει, αλλά το τυράκι, σαραντα μερουλες, θα μου λείψει,δεν μπορω να πω..

    η αληθεια ειναι, πως μια συνηθεια, τη δευτερη μερα κιολας, ούτε που το θυμαμαι :))

    προσωπικά Κική, σε ευχαριστώ πολυ, απαραίτητες μου ειναι οι νηστίστιμες συνταγές.

    σε φιλω και σε καληνυχτίζω :))

    ReplyDelete
  5. Φασολαδα!Οικογενειακη μας υποθεση!Δεν ηξερα ουτε για το αλατι,ουτε για το ζεστο νερο.Εκεινο ομως που με τρελλανε απο χαρα ειναι τα γλυκα μηλα!!!Εγιναν τελεια,δοκιμασμενα απο φιλους,ομως ισως συνεβαλε,και σου το λεω να το δ0κιμασεις,αντι κονιακ που δεν ειχα,εβαλα ενα ξεχασμενο απο καποια γιορτη,λικερ απο ουισκι..Κριμα που εκανα μονον τεσσερα γιατι φοβηθηκα οτι θα τα πεταξω! Ευχαριστω που σε ανακαλυψα!!!...

    ReplyDelete
  6. Κάπως έτσι τη φτιάχνω κι εγώ μόνο που βάζω περισσότερο σέλινο γιατί μας αρέσει να "ακούγεται". Με την ευκαιρία να πω δυο τρία πραγματάκια για τα φασόλια. Αν δώσετε λίγη προσοχή στο συνδυασμό τους με άλλα τρόφιμα πχ πουρέ οσπρίων με ρύζι ή ζυμαρικά τότε θα σας είναι αφενός πιο εύπεπτα χωρίς να μετεωρίζονται στο έντερο... αφετέρου ο συνδυασμός με τους υδατάνθρακες αποδίδει πρωτείνη άριστης βιολογικής αξίας.
    Κι αν σας ήρθε ξαφνικά να κάνετε φασόλια αλλά δεν θυμηθήκατε να τα μουσκέψετε απ το βράδυ, μη στεναχωριέστε καθόλου. Ξεκινήστε το βράσιμό τους κι όταν κοχλάζουν σβήστε την εστία σκεπάστε τα και ξεχάστε τα έτσι για μία ώρα. Μετά ακολουθείστε τις άριστε οδηγίες της Κικής και θα το ευχαριστηθείτε.

    ReplyDelete
  7. Super αγαπημένη η φασολάδα!
    Κι εγώ έτσι την κάνω, αλλά μου αρέσει που και που να την κάνω σκέτη κοκκινιστή με λίγη ρίγανη, ή να της βάζω πολλές μικρές κόκκινες καυτερές(τις επονομαζόμενες και τσούτσκες :) Την έχω μαγειρέψει και με παστουρμά, καλή συνταγή για τον βόρειο πόλο, και με μπούκοβο και λουκάνικα για να ανάψουνε τα αίματα και να μην μπορείς να κλείσεις μάτι... Ωραίο κλείσιμο έκανε η ατάκα του Αρκα!! :)))

    ReplyDelete
  8. Σήμερα τη φάγαμε. Με πολλά καρότα, πιπερίτσες και ψημένο χωριάτικο ψωμί!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  9. Οταν υπάρχει: λίγο λουκάνικο ψιλοκομμένο και περασμένο από το αντικολλητικό τηγάνι και πιπεριά κόκκινη και πράσινη. Μια άλλη παραλλαγή της φασολάδας!

    ReplyDelete
  10. Φασολάδες δεν κάνουμε, όμως μας αρέσουν!

    ReplyDelete
  11. Π.Κ. ευχαριστώ: Μιαμ πάντως είναι!

    Αγγελική, πάντα κάτι παραπάνω μαθαίνουμε ε; Καλό είναι αυτό!

    Ελένη κι εμένα τα παιδιά αντιδρούν (ειδικά ο γιος), αλλά που και που τη φτιάχνω...Καλη ιδέα αυτη με τις πιπεριές και το λάδι...

    Μαριλένα, ναι. Για το τυράκι είναι πολλές οι μέρες...Καλα...Μην νομίζεις ότι θα πρωτοτυπίσουμε σε νηστίσιμα. Απλά θα δίνουμε ιδέες...
    Εγώ σ' ευχαριστώ!

    Όλγα! Ούτε εγώ έβαλα κονιάκ στα μήλα! Τεντούρα έβαλα!
    Κι εγώ σ' ευχαριστώ! Κάθε ιδέα δεκτή!

    Νένα, έχεις απόλυτο δίκιο για όσα λες περί οσπρίων και συνδυασμών. Έτσι είναι ακριβώς!

    Ισιδώρα, καλώς την! Καλά...με μπούκοβο ή πιπεριές, τρέχουν μύτες, μάτια, όλα! χαχα! Στο Βόρειο Πόλο και αν!

    None, με τις πιπερίτσες προσθέσατε και βιταμίνη C απαραίτητη για τον σίδηρο των οσπρίων... Μπραβο!

    Δημιουργία, ξέρω για τα λουκανικάκια αλλά ομολογώ την προτιμώ στη νηστισιμη εκδοχή. Και πιπερίτσα ε; Ωραία!

    Κωνσταντίνε, κακώς δεν την φτιάχνετε. Αλλά γιατί; Δεν έχει πασάλειμμα!!!

    ReplyDelete
  12. Ξέχασα: Αχ βρε Ισιδώρα, μόνο εσύ σχολίασες το αστειάκι μου με τον Αρκά! Χαχα!

    ReplyDelete
  13. με καλύψατε απόλυτα, δεν έχω τίποτα να προσθέσω:) μόνο το συνοδευτικό: στουμπηχτό κρεμμύδι από δίπλα, ή καπνιστή ρέγγα:)

    ReplyDelete
  14. Xaxaxa!!!TΟ τελευταιο πολυ μ αρεσε!
    Γιαμι γιαμι η φασολαδιτσα...μ αρεσει πολυ!

    ReplyDelete
  15. ..ή αλλιώς, "Ωδή στη φασολάδα" :)

    Πληρέστατο το φασολαδοποστ!

    ReplyDelete
  16. Τί ωραία που περνάμε με τις κατσαρόλες μας!!!
    :)
    Φτου-Φτου-Φτου (για το κακό το μάτι)

    ReplyDelete
  17. Φασολάδα και για μας σήμερα (από χθες, δηλαδή...).
    Στο HFL την είχα προτείνει και με σελινόριζα, είναι πολύ ωραία...

    ReplyDelete
  18. Χαρτ , το κρεμμυδι το ωμό, το κρατάω για τη φάβα!
    ;-)

    Φαραώνα , μα επιτέλους να προσέξετε το αστειάκι μου...άντε μην πω κι άλλο ένα που έχω...Χαχα!

    Μάγισσα μερσί! Φασόλια πήρατε;
    ;-)

    Ισιδώρα , αχ ναι! φτου φτου! Τι καλά που περναμε!

    Elie , το θυμάμαι! Θα βάλω κάποια φορά κι εγώ σελινοριζα για να δοκιμάσω! Σίγουρα του πάει!

    ReplyDelete
  19. Μπράβο, Κικουλία.
    Εκείνο που με τρελλαίνει είναι οι ..περιφερειακές (για μένα) οδηγίες που κουβαλάνε και πολλά από τα μυστικά της επιτυχίας ( Το νερό που πετάμε ή δεν πετάμε, το αλάτι και το πότε του, ο βήχας...τέτοια)
    Muy bien, chica!

    ReplyDelete
  20. Διονύση, ειδικά ο βήχας! Ειδικά ο βήχας!

    ReplyDelete
  21. ΑΚΡΙΒΏΣ ΕΤΣΙ
    Είναι καταπληκτική η συνταγη, η διαδικασία και το αποτέλεσμα σε δικαιώνει .
    Τέτοια φασολάδα είχα χτές και δεν θυμάμαι αν με σταματησανε στα 3 πιάτα η σταμάτησα γιατί τελείωσε η φέτα
    Ψωμί δεν τρώω γιατί κάνω δίαιτα.........

    ReplyDelete
  22. Καλώς τον apokso. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
    Δίαιτα; Ουφ....

    ReplyDelete
  23. Αγγελική ΛεμοντζήNovember 20, 2008 at 5:58 PM

    Φασολάδα τρομερή κάθε βήμα και βροντή!
    Μου αρέσει όπως και να είναι, χυλωμένη, ξεχείλωτη, με πολλά καρότα, με σέλινα, με καυτερή πιπεριά, με ρέγγα απο δίπλα ή έστω μια ελιά, αλλά πάνω απ΄όλα μου αρέσει η λεμονάτη φασολάδα που έκανε ο θείος μου ο Μιχάλης.
    Άσπρη με μπόλικο λεμονάκι, ωμό κρεμμυδάκι και λίγη ριγανη.
    Απο δίπλα ψωμί κατά προτίμηση μπαγιάτικο.

    ReplyDelete
  24. Αγγελική, εγώ το ξέρω: Φασολάδα και φακή, κάθε βήμα και π...ή! χεχε!
    Αχ κι εμένα μ΄αρέσει με όοοοοολους τους τρόπους ΚΑΙ με λεμόνι! Μιαμ!
    Το δε μπαγιάτικο έγραψε! Έτσι. Να μην το χάνουμε μέσα στη σουπούλα!

    ReplyDelete
  25. Αγγελική Λ.November 21, 2008 at 1:51 PM

    Xαχαχαχαα!!!
    Να σου πω κάτι; Και εγώ έτσι το ξέρω αλλα ειπα να το..ελαφρύνω λίγο!!

    ReplyDelete
  26. Χαχαχαχα! Ήμουν σίγουρη ότι το ήξερες ΚΑΙ έτσι! Χαχα!

    Γιόρταζες σήμερα;

    ReplyDelete
  27. όοοοοχι!!!Γιορτάζω στις 8/11 των Ταξιαρχών!

    ReplyDelete
  28. Και σου είπαμε τότε χρόνια πολλά; Δε θυμάμαι! Ε δεν πειράζει! Τα λέμε τώρα! Χρόνια πολλά!

    ReplyDelete
  29. Εξαιρετική συνταγή, προστέθηκε στις αγπαημένες μου. Έχοντας ταλαιπωρηθεί χρόνια με σκληρά φασόλια (ακόμη και στη χύτρα), έχω να συνεισφέρω το εξής: αν προσθέσουμε ένα κουταλάκι κρασί στο νερό της πρώτης βράσης, δεν υπάρχει περίπτωση να μη μαλακώσουν τα φασόλια μας.

    ReplyDelete
  30. Ευχαριστώωωω και για τα 2!

    ReplyDelete