Monday, November 24, 2008

Οι περιπέτειες ενός δαμάσκηνου: The sequel

Από σήμερα στις οθόνες σας το νέο sequel
«Οι περιπέτειες ενός δαμάσκηνου».
(Ε καλά...πολλών δαμάσκηνων για την ακρίβεια, αλλά δε μου έβγαινε ο τίτλος βρε αδερφέ)!

Πρόκειται για μια τριλογία γεμάτη πάθος, μυστήριο και εκπλήξεις. Ένα έργο γεμάτο δράση. Ένα αφιέρωμα βασισμένο στο «πώς να αξιοποιήσει κανείς τα δαμάσκηνα χωρίς να πετάξει σχεδόν τίποτα» ή αλλιώς «αν είστε τρελοί και κάνετε κουφαμάρες στην κουζίνα σαν εμένα, ακολουθείστε με».

Μέρος Ι
Η συνάντηση: The project

Αυτό το έργο το έχετε ήδη δει. Τα δαμάσκηνα αντάλλαξαν χέρια ένα μεσημέρι σε σημείο έρημο, όπου πολλά μάτια δε θα έβλεπαν τη συνάντηση. Η ανταλλαγή έγινε.
-Έχεις το πράμα;
-Το έχω!
-Δώσ’ το μου!
-Όχι αν δεν δω πρώτα το αντάλλαγμα.

Το αντάλλαγμα δόθηκε, τα δαμάσκηνα παραδόθηκαν στα χέρια μου. Ήταν θέμα χρόνου να αποφασιστεί η τύχη τους.
Οι διάλογοι σκορπίστηκαν στους πέντε ανέμους. Τίποτα δεν είχε μείνει να μαρτυρά αυτή τη μυστική συνάντηση…
Έπρεπε όλα τα στοιχεία να εξαφανιστούν. Ακόμα κι αυτά τα δαμάσκηνα, έπρεπε να ξεχάσουν τη μυστική αυτή συνάντηση.
Τα δαμάσκηνα βούτηξαν στη δίνη του αλκοόλ. Με τόσο αλκοόλ, μετά από ένα μήνα, δε θα θυμόντουσαν τίποτα πια...

Μέρος ΙΙ
Μαρμελάδα μεθυσμένα δαμάσκηνο: The movie

Ο μήνας πέρασε, τα δαμάσκηνα σουρώθηκαν και ένα υπέροχο σε γεύση και άρωμα λικέρ, ήταν πια στο μακρύστομο μπουκάλι.
Στο μυαλό μου είχε ήδη μπει μια ιδέα για το τι θα κάνω τα νόστιμα δαμάσκηνα. Είχα ένα κιλό μεθυσμένα δαμάσκηνα μπροστά μου, μαλακά από την επαφή με το υγρό στοιχείο τόσο καιρό. Δε θα χρειάζονταν παραπάνω από 10 λεπτά για να γίνουν μια μεθυσμένη μαρμελάδα.

Οι πρωταγωνιστές:
1 κιλό μεθυσμένα δαμάσκηνα
300 γρ. ζάχαρη
σχεδόν ένα φλυτζάνι νερό
(Τα δαμάσκηνα ήταν ήδη γλυκά από τη ζάχαρη που είχε το λικέρ, οπότε, στo ένα κιλό δαμάσκηνα, αντί να βάλω 500 γρ. ζάχαρη, προτίμησα να βάλω 300).
Οι πρωταγωνιστές έβρασαν μαζί σε ένα μεθυστικό τουρλουμπούκι για 10-15 λεπτά.
Κατόπιν γίναν λιώμα (με το ειδικό εργαλείο λαχανικών ή μίξερ με ρύγχος ή μούλτι). (Καλό είναι να μείνουν κομμάτια μεγάλα μέσα και ουχί να γίνει νιανιά. Τι κέρατο; Πρωταγωνιστές είναι…)

Ο επίλογος: 3 βάζα μαρμελάδα καταπληκτική. Μπορεί η μαρμελάδα να μην έχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που θα έπρεπε να έχει, αφού τα φρούτα πρώτα έγιναν λικέρ, αλλά είναι ιδανική για γλυκά και………………………….

Μέρος ΙΙΙ
Σάλτσα για ψητό: The hardcore movie

Παρακαλείσθε όπως απομακρύνατε τα παιδιά από τις οθόνες σας. Επίσης, οι συντηρητικοί της κουζίνας, καλό θα είναι να σταματήσουν στην ταινία ΙΙ, αφού η ταινία ΙΙΙ είναι με απαγορευμένες σκηνές για συντηρητικά μυαλά. Η διεύθυνση του μπλογκ προειδοποιεί και ουδεμία ευθύνη φέρει για όποιον αποφασίσει να διαβάσει παρακάτω. Εεεεεε να δει την ταινία ήθελα να πω! Καμία ευθύνη δε φέρει για επιφωνήματα του τύπου «Ιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι», «Ωωωωωωωωωωωωω», γούρλωμα ματιών, επιπλέον κιλά στη ζυγαριά και άλλα τέτοια.

Τρία βάζα μεθυσμένης μαρμελάδας στέκονται μπροστά μου. Το μυαλό μου τρέχει 3 χρόνια πίσω, όταν με μια παρέα φίλων βρισκόμαστε σε μια μπυραρία. Το γκαρσόνι-φίλος, κάνει ό,τι μπορεί για να μας εξυπηρετήσει και να μείνουμε ευχαριστημένοι.
Κάποια στιγμή, μπροστά μας αφήνεται μια πιατέλα με διάφορα είδη λουκάνικων. Οι σιελογόνοι αδένες παίρνουν μπροστά. Μέσα με την πιατέλα, υπάρχει ένα μπωλάκι με μια σκούρα σάλτσα και κομμάτια από…δαμάσκηνο!
2 ζευγάρια μάτια κοιτάζουν επίμονα το μπωλάκι με απορία.
-Τι ‘ν’ τούτο;
-Έλα ντε!
-Σάλτσα είναι!
- Ε το βλέπω ότι είναι σάλτσα, αλλά τι σάλτσα;
Βουτάμε ένα κομμάτι λουκάνικο στο μπωλάκι με τη σάλτσα. Οποία έκπληξις! Τι γευστική απόλαυση είναι αυτή; Τι χάρμα γεύσης! Τι απόλαυση!
-Ντίνα! πρέπει να μάθω πως γίνεται αυτή η σάλτσα ή να επινοήσω μια δική μου!
-Κική, μάθε και όταν μάθεις, πες μου κι εμένα...
Εννοείται, ότι κάθε φορά σχεδόν που πάμε Αθήνα, το μαγαζί είναι στα must και η σαλτσούλα στα ακόμα πιο must.

Με αυτούς τους συνειρμούς στο μυαλό μου και έχοντας κάποια στοιχεία καταγεγραμμένα στα data των γευστικών καλύκων μου, ανοίγω το ντουλάπι και βγάζω το ξύδι μπαλσάμικο από μέσα.
Ανοίγω το βάζο με τη μαρμελάδα και προσθέτω 1-2 κ. σ. μπαλσάμικο.
Η γεύση μο-να-δι-κή. Οι γευστικοί κάλυκες ξαναδουλεύουν στο φουλ!
Η γεύση είναι τόσο μοναδικά υπέροχη, η όξινη μυρωδιά του μπαλσάμικου τρυπάει απαλά τα ρουθούνια μου και…ανοίγω και το 2ο βάζο και επαναλαμβάνω.

Γουρλώσαμε μάτια; Για συνέρθετε!

Πρόταση: συνοδέψτε ψητά φούρνου με μια κουταλιά τέτοιας σάλτσας. Φανταστείτε τα άνοστα και στεγνά κομμάτια της γαλοπούλας, συνοδευμένα με σάλτσα δαμάσκηνο. Φανταστείτε το καμαμπέρ του γιορτινού τραπεζιού στολισμένο με αυτή τη σάλτσα….

Ξαναγουρλώσαμε; Αααααα!!!!

Και τώρα, αφού ξεπεράσαμε το αρχικό σοκ, ας πάμε στον επίλογο.
Το ένα βάζο θα το κρατήσω για μένα. Το άλλο βάζο θα το κρατήσω για τη φίλη μου τη Ντίνα, αφού μαζί έχουμε απολαύσει τα λουκάνικα και τη σάλτσα που λέγαμε. Το τρίτο βλέπουμε! Εσείς, αν δεν έχετε δει και τις τρεις ταινίες, αγοράστε (ή νοικιάστε από το κοντινότερο Ντου Βου Ντου Στορ (DVD Store) μια μαρμελάδα δαμάσκηνο καλή μάρκας. Αραιώστε τη με λίγο νερό και ζεστάνετέ τη σε ένα μεταλλικό σκεύος. Στο τέλος, έτσι όπως είναι ζεστή, αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε 1-2 κ. σούπας μπαλσάμικο ή όσο αντέχει το συντηρητικό πνεύμα σας :-)
Παρακολουθείστε την έκπληξη των καλεσμένων σας. Φέρνει μεγάλη απόλαυση αυτό, χεχε!

Τέλος, να κλείσω με ένα ανέκδοτο: εδώ και 3 μέρες κάνω δίαιτα. Γελάσατε; Καλά! Γελάτε εσείς αλλά εγώ τα Χριστούγεννα θα είμαι συλφίς (ξανά). Τη δίαιτα τη θυμάμαι προ Χριστουγέννων, προ Πάσχα και προ καλοκαιριού. Ε, μέχρι τα Χριστούγεννα θα είμαι σε δίαιτα για να χάσω τα 3 κιλάκια του καλοκαιριού.

And they lived happily ever after
THE END

19 comments:

  1. 1) Είσαι τελείως τρελή
    2) Είσαι Θεά
    3) Τι τα κάνεις αυτά μέσα στη νύχτα;
    4) Σούπερ ιδέα η σάλτσα δαμάσκηνο
    5) Ποια είναι αυτή η μπυραρία;
    Καληνύχταααααααααααα!!!!!!!!!

    Τρελοτουρίστρια

    ReplyDelete
  2. 1)Ευχαριστώ για το κοπλιμάν! (το επίθετο "τρελή" το παίρνω ΠΑΝΤΑ σαν κοπλιμάν).
    2)Νιώθω ήδη 2 μέτρα ψηλή από τον χαρακτhρισμό. Μερσί!
    3)Γίνεται hardcore movie μέσα στη μέρα; Κυκλοφορούν και παιδιά!
    4)Μερσί!
    5)Η Craft babe. Γιατί να μην το πω αφού είναι καλή; (χωρίς babe το όνομα ε;)

    Καληνύχτααααα!
    :-)))

    ReplyDelete
  3. Αααααα, αυτό το έργο ήταν αυστηρώς ακατάλληλο, δεν έπρεπε να μας ταράξεις έτσι και να μας κάνεις να τρέχουμε για μαρμελάδα δαμάσκηνο, μιας και η σάλτσα δαμάσκηνο πάνω σε ψητά μου ακούστηκε απλά θεϊκή!!

    ReplyDelete
  4. Δαμάσκηνο - Ορέστη Μακρή πρώτη φορα ακούω...Καλά και δεν το σταμάτησε κανεις για αλκοτεστ! Με χειροπεδες θα το πήγαιναν μεσα!!!

    ReplyDelete
  5. Tετοια αγωνια για μαρμελαδα δαμασκηνο ,πρωτη φορα στην ζωη μου!!!Συγχαρητηρια στην... συγγραφεα!!!Βεβαια μια περιεργεια να δοκιμασω λουκανικα με μαρμελαδα την εχω..Πρεπει να εξασφαλισω ομως και παρεα για την πρωτη δοκιμη!!!

    ReplyDelete
  6. Mέχρι και τη μαρμελάδα όλα ήταν γλυκά και ευτυχισμένα..

    Με κομμένα τα γόνατα τρέμω στην ιδέα μιας πρόσκλησης με μενού ρέγγες με μαρμελάδα φράουλα!

    α, με μπαλσάμικο εννοείται;-)

    ReplyDelete
  7. Έλενα, μια δοκιμή θα σας πείσει!

    Δημιουργία, είχε μέσον στην αστυνομία :-)

    Όλγα, μακάρι να είμαστε πιο κοντά. Θα σου έκανα ευχαρίστως παρέα!
    Ευχαριστώ!

    Μάγισσα, μετά τη σκηνή 2, να βάλετε μάσκα στα ματάκια σας για να μην βλέπετε.
    Όχι ομορφιάς. Την άλλη. Που βάζουν μέσα στα αεροπλάνα για να μην τους ενοχλεί το φως!
    :-))))

    ReplyDelete
  8. Αγγελική Λ.November 24, 2008 at 3:36 PM

    Nα είσαι καλά βρε Κική γέλασα!
    Τα κακόμοιρα τα δαμάσκηνα έπεσαν θύματα trafficking,τα μέθυσες, τα έβρασες μέχρι να γίνουν μαρμελάδα και σαν να μην έφταναν όλα αυτα,τους εβαλες μπαλσάμικο για να συνοδεύσουν ψητά!
    Μιλάμε για πολύ hard core κατάστάσεις!

    ReplyDelete
  9. E δεν μπορω θα το πω!...
    AAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!
    ΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ!!!!!!!!!!!!
    Θα τα φτιαξω τα ατιμα ...μεθυσμένα ξεμεθυσμενα θα τα φτιαξω.
    Εισαι Θεα!

    ReplyDelete
  10. και θα περιμενω ΕΝΑ ΜΗΝΑ;
    yep θα περιμενω: θα είναι το χριστουγεννιάτικο δώρο στον εαυτο μου :)))

    ReplyDelete
  11. Αγγελική, ή ν τα βασανίσω, ή όχι! Χαχα!

    Φαραώνα, χαχα! Μερσί!

    Μαριλένα, τι θα περιμένεις ένα μήνα; Να τα μεθύσεις; Που θα βρεις δαμάσκηνα τώρα; Έχεις;

    ReplyDelete
  12. Καταπληκτική η ιδέα για τη σάλτσα και απολαυστικότατη η ιστορία! Mille mercis!

    ReplyDelete
  13. Just a friend, αγαπητή...Νομίζω ότι αφολύ μένουμε και οι 2 εδώ στο νησί και αφού εκτιμήσατε δεόντως τη σαλτσούλα μου, δικαιούσθαι εσείς να λάβετε την 3η ταινία του sequel από τα χεράκια μου. Θα συννενοηθούμε για το πως θα γίνει αυτό. Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  14. Παραδίνομαι! Παραδίδω και τη διατεταγμένη δίαιτα μετά από αύτό το εμπνευσμένο και πρωτότυπης καταγραφής δημιούργημα!

    ReplyDelete
  15. Κατερίνα ευχαριστώ! Πάει η δίαιτα! χαχα!

    ReplyDelete
  16. Yeeeesss! Η τρίτη σαλτσούλα είναι δική μου!!! Σκύβω να μου πεις στο αυτί πότε και πού θα συναντηθούμε! Ευκαιρία, επιτέλους, να γνωριστούμε!

    ReplyDelete
  17. Just a friend, θα χαρώ να στην παραδώσω! Γράψε μου στο μειλ μου για να συνεννοηθούμε!

    ReplyDelete
  18. Ξερά δαμάσκηνα υποθέτω.!;;..

    ReplyDelete
  19. Kavo Papas, μιλάω για φρέσκα δαμάσκηνα που πρωτα έγιναν λικέρ και μετά μαρμελάδα!

    ReplyDelete