Θυμάστε τα σπιτάκια της φίλης μου; Ας μάθουμε πως τα χτίζουμε.
Τα υλικά οικοδομής:
Για τα μπετά:
1-2 πακέτα μπισκότα petit-beurre Παπαδοπούλου (ανάλογα πόσα σπίτια θα χτίσετε)
Για το σοβάντισμα
Κρέμα με ζελατίνα:
300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
1 κουταλιά σούπας ζελατίνα σκόνη
χυμό 2 λεμονιών
Χτυπάμε το γιαούρτι λίγο για να μην έχει σβώλους, προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα, χτυπάμε να ανακατευτούν.
Διαλύουμε τη ζελατίνα στο χυμό των 2 λεμονιών και την προσθέτουμε στο προηγούμενο μείγμα.
Ανακατεύουμε και βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο μέχρι να πήξει για τουλάχιστον μία ώρα.
Αν δεν θέλουμε την προηγούμενη κρέμα για σοβάντισμα, μπορούμε να φτιάξουμε μια απλή χωρίς ζελατίνα:
Κρέμα απλή:
1 ζαχαρούχο
1 και 1/3 τυρί Φιλαδέλφεια
χυμό ενός λεμονιού
Χτυπάμε το γάλα με το τυρί και στο τέλος προσθέτουμε το λεμόνι, το οποίο βοηθάει να πήξει η κρέμα. Βάζουμε αυτή την κρέμα για 2 ώρες στο ψυγείο.
Το χτίσιμο του σπιτιού:
Στρώνουμε ένα φύλλο αλουμινόχαρτο και πάνω σ’ αυτό ρίχνετε την πρώτη «πλάκα».
4 μπισκότα κατά μήκος, τρία στο φάρδος όπως στη φωτό.
Ρίχνετε γερές κουταλιές κρέμας στο μέσον της «πλάκας». Μην σας απασχολήσει αν περάσει υλικό και στα διπλανά μπισκότα, αλλά μην τα γεμίσετε επίτηδες. Όπως και να έχει, τα πλαϊνά μπισκότα θα παίξουν το ρόλο της σκεπής.
Αφού κάνουμε αυτό, σηκώνουμε τα πλαϊνά μπισκότα και φτιάχνουμε σκεπές.
Κλείνουμε το αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο ψυγείο για να παγώσει η κρέμα και να σφίξουν τα σπιτάκια.
Καλό είναι να φτιάξουμε τα σπιτάκια από το προηγούμενο βράδυ ή από νωρίς το πρωί και να τα σερβίρουμε πολλές ώρες αργότερα. Με αυτόν τον τρόπο, τα σπιτάκια μαλακώνουν και κόβονται εύκολα με κουταλάκι. Ξεδιπλώνουμε τα σπιτάκια όταν έρθει η ώρα να ... βάψουμε τη σκεπή!
Για το βάψιμο της σοκολατοσκεπής:
1 ποτήρι νερό
1 ποτήρι ζάχαρη κρυσταλλική
2 κ. σ. κακάο
2 κ. σ. άνθος αραβοσίτου βανίλια
1 κ. σ. βούτυρο γάλακτος
Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε το νερό με το άνθος αραβοσίτου. Βάζουμε το κατσαρολάκι στη φωτιά και όταν ζεστάνει λίγο προσθέτουμε τη ζάχαρη και το κακάο. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Κατεβάζουμε το γλάσο από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε.
Αν δεν σας αρέσει αυτή η διαδικασία, μπορείτε να την απλουστεύσετε λιώνοντας απλά σε
μπεν μαρί, σοκολάτα κουβερτούρα με λίγο γάλα ή βούτυρο.
Περιχύνουμε τα σπιτάκια μας.
Φυλάμε στο ψυγείο όπως όλα τα γλυκά ψυγείου.
Ας προσθέσουμε και μια νότα χριστουγεννιάτικη:
Όταν στερεοποιηθεί το σκούρο σοκολατένιο γλάσσο πάνω στα σπιτάκια, τρίψτε λευκή σοκολάτα πάνω από τη σκεπή, έτσι ώστε τα σπιτάκια σας να μοιάζουν χιονισμένα και χριστουγεννιάτικα.
TIP: Αν αποφασίσετε να φτιάξετε αυτό το γλυκό, φτιάξτε το από την προηγούμενη μέρα έτσι ώστε να έχουν το χρόνο να μαλακώσουν τα μπισκότα.
Καλή επιτυχία και χρόνια πολλά σε όλους όσους γιορτάζουν!
Ααααα!!!Εεεεε!!Οοοοο!!!
ReplyDeleteΠολύ τα είχα λιμπιστεί αυτά τα σπιτάκια!
Και δεν είναι όσο δύσκολα όσο έδειχναν!
Θα ρίξω μπετά σύντομα!
Κάτι σε ουρανοξύστη έχουμε;;
Ότι θα γινόσουν και χτίστης για χάρη των γεύσεων ... ε! αυτό κι αν είναι έκπληξη!
ReplyDeleteΚαλημέρα Κική.
ReplyDeleteΠολύ ωραία ιδέα τα "σπιτάκια" για τις γιορτές.
Γενικά ότι κάνεις είναι τέλειο!
Να είσαι καλά.
Χα...
ReplyDelete΄Ομορφη ιδέα για τις γιορτές..
:-)
Φιλί και Γλρένιες αγκαλιές
Πολύ πρωτότυπο γλυκάκι!!!
ReplyDeleteΠρέπει να είναι πολύ νόστιμο με τις 2 κρέμες.
Δεν κατάλαβα όμως, το τρως σαν ... πάστα ένα πράγμα?? Μαλακώνουν τα μπισκότα και τρώγεται με κουταλάκι?? Η το παίρνεις στο χεράκι σου και το απολαμβάνεις??
Μου φαίνονται τόσο όμορφα τα σπιτάκια σου!!!! Σκέφτομαι να τα κάνω για τη γιορτή μου στις 4 Δεκέμβρη. Θα μπορούσαμε να βάλουμε κρέμα ζαχαροπλαστικής για το σοβάντισμα?
DeleteΝομίζω πως μπορείς ναι. Φρόντισε να είναι πηχτή για να στέκεται!
Deleteφιλόξενα φαίνονται :)
ReplyDeleteΚαλό θα το επιχειρήσω
ReplyDeleteΑν βάλω μιράντα θα γίνει σαν θερμοκήπιο;
καλέ, τι ωραία ιδέα και τι ωραία παρουσίαση; :)))
ReplyDeleteμπραβο και ευγε
(αντε να δουμε, ποσο θα αντέξω η γυναικα με τοσους πειρασμους)
Αγγελική πάρε ένα. Τι προτιμάς; Ουρανοξύστη; Μεζονέτα;
ReplyDelete:-)))
Just a friend, εδώ κάναμε τα δαμάσκηνα αλκοολικά, στο χτίσιμο θα κολλήσουμε; Ευχαριστώ!
Lila, καλώς την! Κάτσε να σε κεράσουμε; Να σου φέρω ένα εξοχικό, μια βιλίτσα; Τι προτιμάς;
Ευχαριστώ πολύ!
Γλαρένια, ε, ήρθε η ώρα να δώσουμε καιγιορτινές ιδέες! Φιλιά!
Έλενα, μια παό τις 2 κρέμες χρησιμοποιείς, υποθέτω ότι το κατάλαβες σωστά.
Τρωγεται με κουταλάκι σαν πάστα γιατί μαλακώνουν λίγο τα μπισκότα.
Μάγισσα, φιλόξενα και διαμπερή! ;-)
Apokso, τα μιράντα είναι στενόμακρα. Δεν θα είναι εύκολο να φτιάξεις σπιτάκι με αυτά.
Μαριλένα, σώωωωωπα, σώωωωπα, θα σου βάλω και νηστίσιμο, οκ;
Ευχαριστώ!
kollisa me to sovantisa!
ReplyDeleteΆντε, και γεφύρια!! ;)
ReplyDeleteΕύκολο ακούγεται και ό,τι πρέπει για συνεργασία μαμάς-παιδιών στην κουζίνα!
(νόστιμο; μάλλον μη μου λές..άσε..)
Κική:Τώρα και αρχιτέκτων!!!
ReplyDeleteΧτίζει τα πιό γλυκά σπίτια!
Deli,υπέροχα γλυκόσπιτα!
ReplyDeleteΚι εγώ αναρωτιόμουν από τότε που τα πρωτοείδα πότε θα μας δώσεις τη συνταγή.Τη φανταζόμουν δυσκολώτερη.
Φιλιά!
Μη βροντοχτυπάς τις χάντρες, η δουλειά κάνει τους άντρες! Το γιαπί, το πηλοφόρι, το μυστρί!
ReplyDeleteΚική μου, τα φανταστικά σπιτάκια σου μου θύμισαν το γνωστό άσμα! Και:
Προσοχή στην σκαλωσιά!
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteΠραγματικά όμορφα και γιορτινά!
ReplyDeleteΤελειο το σπιτακι Κικη!!Θα το κανω και θα σου πω τα αποτελεσματα απο βδομαδα!!Μαρεσουν οι νοστιμες και απλες συνταγες σου ..Οτι πρεπει για μενα την τεμπελα...
ReplyDeleteΝατάσσα, είσαι να σοβαντίσουμε; Χαχα!
ReplyDeleteΚατερίνα, ο,τι πρέπει για δημιουργική απασχόληση παιδιών!
Δημιουργία, με το κλειδι στο χέρι μιλάμε τα σπιτάκια! Χαχα!
Ελένη είδες τι απλή που είναι;
Αγγελική, να σου στείλω μια φωτό σχετική με αυτό το άσμα;
;-)))
Elie, να τα κάνεις με την κορούλα σου!
Όλγα, αν αποφάσισες να κάνεις κάθε βδομάδα και μία μου συνταγή, μη μου στείλεις το λογαριασμό της διαιτολόγου μετά πλιζ! Χαχα!
Αστειεύομαι. Χαίρομαι πάρα πολύ να ξέρω ότι κάποιος μπαίνει στη διαδικασία να δοκιμάσει συνταγές μου! Ευχαριστώ!
Περιμένω την φωτογραφία!
ReplyDeleteΔεν θα σταματήσω την δίαιτα? Το πρώτο γλυκό που θα φτιάξω θα είναι αυτό!
Το έστειλα, χεχε!
ReplyDeleteμας το κλείσατε το σπίτι πάλι!
ReplyDeleteΧαρτ εγώ; ΕΓΩΩΩΩΩ;;;
ReplyDelete:-O
oui kiki ouiiiiiiii!:))))
ReplyDeleteΜα.....εγώ....δεν....
ReplyDelete:-)))
απίστευτη συνταγή, φτιάξαμε τα σπιτάκια μαζί με τα ανήψια μου και τα μικρά ξετρελαθηκαν.
ReplyDeleteΧαίρομαι που τα φτιάξατε και το φχαριστηθήκατε! Πάντα επιτυχίες!
ReplyDeleteΈχεις δοκιμάσει να βάλεις χυμό πορτοκαλιού αντί για λεμόνι? Σκέφτομαι να πειραματιστώ και ήθελα τη γνώμη σου? Λες να είναι αποτυχία???
ReplyDeleteΤο λεμόνι βοηθάει το τυρί με το γάλα να πήξει. Αν υποθέσουμε ότι και το πορτοκάλι που είναι όξινο το ίδιο θα κάνει, θα δουλέψει, αλλά δεν ορκίζομαι κιόλας γιατί δεν το έχω δοκιμάσει!
ReplyDeleteΤελικά τα έφτιαξα με τις δύο κρέμες που προτείνεις και με κρέμα ζαχαροπλαστικής με γεύση σοκολάτα. Κατά γενική ομολογία του ταιριάζει περισσότερο η κρέμα ακόμα και σε μένα που η σοκολάτα είναι η μεγάλη μου αδυναμία. Πολλά συγχαρητήρια για τη συνταγή γιατί είναι και εύκολη και γευστική. θα το δοκιμάσω με πορτοκάλι τα Χριστούγεννα και θα σας ενημερώσω!!!!
ReplyDeleteΞεκίνησες διατριβή! :-) Ωραία είναι να αναφέρονται οι δοκιμές για να τις βλέπει και όποιος θέλει να δοκιμάσει! Ευχαριστώ και περιμένω!
ReplyDeleteΣπιτάκια ή τρίγωνο γλυκό.
ReplyDeleteΤην ίδια εκπομπή θα είχαμε δει με την φίλη σου και μας έμεινε αυτή η ωραία συνταγή. Μα την ίδια ακριβώς!!
Καλή ιδέα ο χυμός πορτοκαλιού αντί λεμονιού με στόλισμα γλασαρισμένες φέτες πορτοκάλι....άντε άντε σήριαλ το κάναμε το γλυκό:)))
Φιλιά θαλασσένια.
Λοιπόν, όταν την είχα ρωτήσει πού τη βρήκε, μου είπε ότι η μαμά της την είχε πάρει από κάποιο περιοδικό εποχής τότε στυλ Ρομάντζου ή κάτι τέτοιο :-) Παμπάλαια δλδ... :-)
Delete