Monday, June 13, 2016

Σκορδοπιτάκια

Όταν πρωτοήρθα στη Ζάκυνθο, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, πολλά μαγαζιά για να βγεις και να ΜΗΝ φας το χειμώνα, δεν υπήρχαν. Κάπως έτσι, η διασκέδαση συνδεόταν με το φαγητό. Πηγαίναμε σε ένα μαγαζί, τη Μαρινάρα, πάρα πολύ καλό, με ιταλική κουζίνα. Ένα από τα ορεκτικά που παίρναμε, ήταν σκορδοπιτάκια (που μπορείς να τα πεις και σκορδοπιτσάκια). Μας άρεσαν πάρα πολύ! Κάπως έτσι, πηγαίνοντας συχνά στο μαγαζί, γίναμε σαν γουρ.... εεεε ήθελα να πω πήραμε μερικά κιλάκια παραπάνω. Αυτά έχει η επαρχία τον χειμώνα (όχι τώρα πια...).


Όπως και να' χει, δοκιμάστε τα δικά μου σκορδοπιτάκια, που μοιάζουν πάρα πολύ με αυτά που τρώγαμε. Και αν δεν σας αρέσει το σκόρδο, βάλτε απλά τυράκι ή μυρωδικά!


Σκορδοπιτάκια
Υλικά για 16 πιτάκια
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¾ κ. γ. ξηρή μαγιά
¾ κ. γ. αλάτι
½ κ. γ. ζάχαρη
2 κ. σ. ηλιέλαιο (ή ελαιόλαδο)
¾ κούπας χλιαρό προς ζεστό νερό
λίγο αλεύρι ακόμα για πασπάλισμα
μερικές σκελίδες σκόρδου
λίγο κέτσαπ ή σάλτσα ντομάτας


Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπωλ βάζουμε το αλευρι, τη μαγιά το αλάτι και ανακατεύουμε.
Κάνουμε λακκούβα, ρίχνουμε το λάδι και το νερό.
Ανακατεύουμε με πηρούνι. Ζυμώνουμε με το χέρι. Αν κολλάει στο τέλος η ζύμη, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι ακόμα.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20-30 λεπτά.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια εργασίας και το ζυμαράκι μας αν κολλάει και το χωρίζουμε στη μέση. 


Ξαναχωρίζουμε στη μέση κάθε κομμάτι, ξανά και ξανά, μέχρι να έχουμε συνολικά 16 ίσα κομματάκια, τα οποία τα διαμορφώνουμε σε μπαλάκια και τα αφήνουμε στην άκρη.


Καθαρίζουμε σκόρδο και το κόβουμε φετούλες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σκόρδο τουρσί. Αν πάλι δεν σας αρέσει το σκόρδο, μπορείτε απλά να βάλετε τυρί ή μυρωδικά.
Στρώνουμε χαρτί ψησίματος σε ταψί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 με αέρα.
Παίρνουμε ένα μπαλάκι, το πλαταίνουμε με το χέρι μας και το βάζουμε στο ταψί.


Από πάνω, βάζουμε περίπου ένα κουταλάκι κέτσαπ στο καθένα και το απλώνουμε. Μπορείτε ακόμα να βάλετε αραιωμένη πάστα ή σάλτσα που έχει μείνει από προηγούμενο φαγητό.
Βάζουμε φετούλες σκόρδο, όσες θέλουμε στο καθένα.


Ή απλά λίγη παρμεζάνα


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 12-15 λεπτά.
Τρώγονται ευχάριστα ζεστά ή κρύα, ακόμα και τις επόμενες μέρες.


Καλή εβδομάδα!

8 comments: