Monday, May 18, 2015

Γλυκό κουταλιού φράουλα



Ένα από τα νόστιμα αλλά και ευαίσθητα γλυκάκια του καλοκαιριού (για ακρίβεια τέλους της Άνοιξης) είναι η φραουλίτσα. Το έχω ξαναπεί αλλά θα το ξαναπώ. Μην βιάζεστε να  αγοράζετε φράουλες με το που κάνουν την εμφάνισή τους. 


Οι φράουλες, επειδή είναι φυτό που ακουμπά στο έδαφος, δέχεται παντός είδους χημικά και φυτοφάρμακα. Γενικά θεωρείται από τα πιο επιβαρημένα φυτά από φυτοφάρμακα. Προτιμήστε να τις πάρετε στην εποχή τους, δηλαδή από τα μέσα Μαΐου και μετά. Αν έχετε τη δυνατότητα, προτιμήστε βιολογικές.


Προτιμήστε μικρές έως μέτριες σε μέγεθος. Το μεγάλο μέγεθος, να σας ανησυχεί...Πλένετε μόνο όσες πρόκειται να καταναλώσετε και μην βγάζετε το κοτσανάκι, παρά μόνο πριν τις καταναλώσετε. Είναι ευαίσθητες και δεν κρατάνε πολύ, οπότε παίρνετε λίγες, ακολουθήστε τις παραπάνω οδηγίες αλλά και πάλι θα παραμείνουν φρέσκιες για ελάχιστες μέρες.


Για γλυκό, προτιμήστε μικρές-μέτριες αν έχετε τη δυνατότητα. Εγώ πήρα κάμποσα καφασάκια, κράτησα τις μικρές για γλυκό και τις μεγαλύτερες για μαρμελάδα και λικέρ. 
Η ποσότητα που δίνω είναι πολύ μικρή. Κάνετε τουλάχιστον τη διπλάσια αν σας αρέσει το γλυκό.

Και κάτι τελευταίο που ξέχασα: αν είστε αλλεργικοί ή έχετε τάσεις για αλλεργιούλες, η φραουλίτσα είναι επικίνδυνη. Τα φρούτα που έχουν τριχούλες στην επιφάνεια, όπως φράουλες, ακτινίδιο κλπ) είναι ό,τι πρέπει για τους αλλεργικούς. Τα δε συμπτώματα, μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και στις μαγειρεμένες φράουλες, οπότε προσοχή και με μέτρο.


Γλυκό κουταλιού φράουλα
Υλικά
½ κιλό φράουλες
400 γρ. ζάχαρη
2 κ. σ. νερό


Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις φράουλες.
Τις βάζουμε σε κατσαρόλα, τις καλύπτουμε με τη ζάχαρη και τις βρέχουμε με 2 κ. σ. νερό.
Αφήνουμε να μείνουν έτσι 12-24 ώρες (αν δείτε ότι σε 12 ώρες δεν έχει κάνει ζουμάκι η ζάχαρημ αφήστε τις κι άλλες ώρες).
Μετά, παίρνουμε με τρυπητή κουτάλα τις φράουλες και τις τοποθετούμε σε ένα μπωλ.
Βράζουμε το σιρόπι που έχει προκύψει στην κατσαρόλα με τη ζάχαρη για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε και τις φράουλες και βράζουμε για 5 λεπτά ακόμα χρονομετρώντας από την ώρα που θα πάρει βράση.
Αποσύρουμε από τη φωτιά. Ξαφρίζουμε όσο καλύτερα μπορούμε.
Την επόμενη μέρα, ελέγχουμε την πυκνότητα του σιροπιού. Αν το σιρόπι θέλει δέσιμο, ξαναβράζουμε για άλλα 5-10 λεπτά. Μπορούμε επίσης, αφού ελέγξουμε αν έχει περάσει καλά το σιρόπι μέσα στις φράουλες, να τις βγάλουμε πάλι σε ένα μπωλ και να δέσουμε μόνο του το σιρόπι.
Φυλάμε σε καθαρά βάζα. 

Καλή εβδομάδα και καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά που σήμερα ξεκινάνε τις πανελλήνιες εξετάσεις!

7 comments:

  1. Λοιπόν τον Ιούνιο που θα κάνω την μαρμελάδα μου θα κάνω και ένα τέτοιο βαζάκι όπως εσύ! Είναι φανταστικές!!!Μπράβο κούκλα μου!!

    ReplyDelete
  2. Πολύ ωραίες οι φραουλίτσες σου, Κικίτσα!!! Γεια στα χέρια σου! Δυστυχώς εγώ πρέπει να περιμένω την εγχώρια παραγωγή, στο τέλος Ιουνίου...Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα, ΧΟΧΟ

    ReplyDelete
  3. Πολύ ωραίες οι φραουλίτσες σου, Κικίτσα!!! Γεια στα χέρια σου! Δυστυχώς εγώ πρέπει να περιμένω την εγχώρια παραγωγή, στο τέλος Ιουνίου...Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα, ΧΟΧΟ

    ReplyDelete
  4. Καλοφάγωτο Κικη μου το γλυκάκι σου και του χρόνου!

    ReplyDelete
  5. Ακόμη δεν αξιώθηκα φέτος... Αν κι εγώ -συμφωνώντας μαζί σου- με όψιμα φρούτα κάνω και τα γλυκά και τις μαρμελάδες μου. Και πιο γλυκά και αρωματικά είναι και πιο ...οικονομικά!

    ReplyDelete
  6. Δέν έφτιαξα τίποτα εφέτος Κική μου!!Εχω τόσες δουλειές τελευταία!!
    Ζήλεψα τό γλυκάκι σου!!Τέλειο έγινε!!Οι φωτό σου,καταπληκτικές!!
    Καλή εβδομάδα!!Φιλιά!!

    ReplyDelete
  7. Πω πωωωω! Ειναι φανταστικο το γλυκο. Πορφυρο χρωμα και τις φραουλιτσες θες να τις καταβροχθησεις!!!! Σουπερ!

    ReplyDelete