Thursday, May 14, 2015

Ρεβανί Βέροιας

Στα σιροπιαστά γλυκά τύπου ρεβανί, κάποιος θα υπέθετε ότι πετυχημένο γλυκό, είναι ένα φουσκωτό-φουσκωτό και αφράτο. Οκ. Όχι όμως για το ρεβανί. Το διάσημο ρεβανί που κυκλοφορεί στη Βέροια (μετά από πληροφορίες μεταφέρω) δεν είναι φουσκωτό-φουσκωτό αλλά χαμηλό, με πυκνή υφή και γεμάτη γεύση. Το παρακάτω ρεβανί φάγαμε ανήμερα το Πάσχα, συνοδεία παγωτού. το οποίο είχε φτιάξει η Πέννυ, με συνταγή από τα οικογενειακά της τετράδια. Δοκιμάστε το και δεν θα το μετανιώστε παρά μόνο τη στιγμή που θα ανεβείτε στη ζυγαριά :-p
Συνταγή και περιγραφή: Πέννυ
 
Ρεβανί Βέροιας
Από της γιαγιάς Χρυσούλας και της νονάς μας Ευγενίας  τους γλυκούς θησαυρούς!!
Υλικά:
3 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα γάλα
3 κουταλιές σούπας βούτυρο λιωμένο
250 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
1 κούπα αλεύρι
1 μπέκιν
2 βανίλιες
Για το σιρόπι:
4 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό



Εκτέλεση:
1. Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι 12-15 λεπτά μετρώντας μετά το ξεκίνημα του βρασμού. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
2.Ανακατεύουμε τα αυγά με τη ζάχαρη καλά μέχρι να ασπρίσει το μείγμα και προσθέτουμε το γάλα και το λιωμένο βούτυρο συνεχίζοντας να ανακατεύουμε.
3. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το μπέκιν και τις βανίλιες ανακατεύοντας απαλά με μία μαρίζ, μέχρι να ενωθεί καλά όλο το μείγμα μας.
4. Βάζουμε το μείγμα μας σε ένα βουτυρωμένο ταψί [ή καλυμένο με λαδόκολλα!!] μεγέθους περίπου 20χ30 εκ.
5. Ψήνουμε το ρεβανί στους 175-180 βαθμούς μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα και να στεγνώσει καλά μέσα [τεστ με ξυλάκι], για να είναι έτοιμο να φουσκώσει με το σιρόπι στη συνέχεια.
6. Μόλις ψηθεί το κόβουμε σε κομμάτια, και το σιροπιάζουμε, όσο είναι ακόμη πολύ ζεστό, με το σιρόπι σε θερμοκρασία δωματίου. Αφήνουμε να ρουφήξει καλά.
7. Το πιο δύσκολο σημείο της συνταγής είναι αυτό!! Δεν αρχίζουμε να δοκιμάζουμε από τις άκρες, δήθεν για να δούμε αν έτυχε ή αν πέτυχε!! Θα ρουφήξει όλο το σιρόπι με την ησυχία του και θα μπεί στο φυγείο να κρυώσει καλά!!! Τουτέστιν, ΚΑΝΕΤΕ ΥΠΟΜΟΝΗ για την επόμενη μέρα ή έστω για λίγες ώρες πριν κόψτε/τσιμπήστε/κλέψτε κλπ κλπ
8. Επιτέλους δ ο κ ι μ ά ζ ο υ μ ε!! Ναι με τύψεις και ενοχές!! Ρεβανί λάιτ δεν υπάρχει, αλλά μπορούμε να μη φάμε το φαγητό μας ...!!  Δεν θα περιγράψω τίποτε για γαρνιτούρες και συνοδευτικά με κρέμα παγωτό καϊμάκι ή βανίλια ή .... ή ...... Πάντως είναι το πιο κοντινό σε γεύση, εμφάνιση [λεπτό] και υφή  με το λατρευτό παραδοσιακό ρεβανί που βρίσκουμε σε κεντρικό σημείο της πόλης της Βέροιας, με ιστορία πάνω από μισό αιώνα και που η συνταγή πάει από γενιά σε γενιά χωρίς να μεταδίδεται!!

9 comments:

  1. Α θα το στείλω στην κόρη, έφτιαξε πριν λίγο καιρό και το πήγε στη δουλειά της, ψάχνει για αυθεντική συνταγή Βέροιας.

    ReplyDelete
  2. Πολύ λαχταριστό! Να είχα λίγο...:)

    ReplyDelete
  3. Eνα κομμάτι θα το έτρωγα τώρα Κική.
    Φαίνεται ωραίο κι έτσι όπως μου αρέσει.
    Μπράβο στην Πεννυ :)

    ReplyDelete
  4. Πω πω τέλειο!!!!!!

    ReplyDelete
  5. Φαίνεται πολύ ωραίο και αρκετά σιροπιαστό. Έτσι όπως μ' αρέσει!!
    Αφού είναι συνταγή γιαγιάς και μοιάζει με της Βέροιας θα το δοκιμάσω!!

    ReplyDelete
  6. Τέλειο το ρεβανί, πολύ λαχταριστό!

    ReplyDelete
  7. Τέλειο το ρεβανί, πολύ λαχταριστό!

    ReplyDelete
  8. Θα τό κάνω σίγουρα αυτό το γλυκό

    ReplyDelete
  9. Καλή επιτυχία!
    Κική

    ReplyDelete