Wednesday, May 27, 2015

Φαγητό στην Κομοτηνή: Κουζουλό. Κρητικές γεύσεις στην Κομοτηνή

Όπως σας έλεγα τις προάλλες, στην Κομοτηνή η φίλη μου με πήγε στα καλύτερα. Τις ταβέρνες τις παρουσίασα με τη σειρά που τις επισκέφτηκα, γιατί αν έπρεπε να διαλέξω την καλύτερη, θα μου ήταν πολύ δύσκολο. Όταν μου είπε ότι θα πάμε στο Κουζουλό, σε ταβέρνα με κρητική κουζίνα, εσκέφτηκα ότι εκουζουλάθηκε. Ή κουζουλάθηκαν αυτοί που το άνοιξαν τόσο μακριά από την Κρήτη :-) Ασυναίσθητα άρχισα να ψιθυρίζω από μέσα μου το τραγούδι "Καράβια στη στεριά" και ειδικά το στίχο "...κι ένα καράβι από την Κρήτη, να πιάνει Ξάνθη-Κομοτηνή". Δεν ξέρω γιατί, αλλά μου φαινόταν απίστευτο που κάποιος σκέφτηκε να ανοίξει τόσο μακριά από την Κρήτη μαγαζί με κρητικές γεύσεις. Βέβαια, όπως διαπίστωσα μόνη μου, πολύ καλά έκανε, γιατί όλα τα πιάτα του ήταν ένα κι ένα. Αλλά ας πάμε να σας τα δείξω!


Η σαλάτα που φάγαμε


Φάβα. Εξαιρετική!


Φέτα ψητή με μέλι. Από πάνω μπαλσάμικο και αποξηραμένα δαμάσκηνα και βερύκοκα. Ήταν ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ!


Όταν παραγγέλναμε, το παιδί που έπαιρνε την παραγγελία, είπε πως έπρεπε να πάρουμε οπωσδήποτε τις πατάτες τους κι εμείς συμφωνήσαμε γιατί προφανώς κάτι ήξερε. Όντως κάτι ήξερε. Ήταν καταπληκτικές.


Και το ψωμάκι τους ήταν επίσης τέλειο. Άλλα σκέτα, άλλα με σποράκια κλπ.


Εδώ θα σταθώ για λίγο γιατί πρέπει να το πω. Εγώ λάτρης της πικρής γεύσης δεν είμαι. Και ένας λόγος που δεν μου αρέσει το σταμναγκάθι είναι αυτός. Επίσης, η τσουχτερή τιμή του με την οποία φτάνει σε μας, το κάνει απαγορευτικό για πειράματα. Εδώ λοιπόν το παραγγείλαμε και πίστευα ότι ίσα που θα το δοκιμάσω. Αμ δε! Η ντομάτα μέσα στην οποία ήταν μαγειρεμένο και το γιαουρτάκι που το συνόδευε, έσπαγε την πικράδα του και του έδινε μια πικρογλυκόξινη γεύση που ήταν πάρα πολύ ωραία! Έφαγα και ξανάφαγα!


Μεζεδάκι εξαιρετικό: Απάκι και σύγλινο.


Χοιρινή τηγανιά, σβησμένη με ρακόμελο αν θυμάμαι καλά. Πάρα πολύ καλό!


Γαμοπίλαφο. Δεν είχα ξαναφάει και μου άφησε πολύ θετικές εντυπώσεις. Την ονομασία μου είπε το παιδί την πήρε επειδή το φτιάχνουν σε γάμους (κάτι που νομίζω γνωρίζουμε όλοι), και το έβραζαν στο ζουμί του κρέατος που έφτιαχναν για το γάμο.


Τέλος, μας κέρασαν μια πεντανόστιμη κρέμα, που η μικρούλα που βάφτισα μου μέτραγε τις κουταλιές καθώς έτρωγα και την είχα στην αγκαλιά μου :-)))


Αν βρεθείτε στην Κομοτηνή, επιδιώξτε να φάτε κι εκεί. Αυτή τη φορά τα πιάτα ήταν λιγότερα γιατί ήμασταν μόνο 4 μεγάλοι.
Τα παιδιά που δουλεύουν εκεί ήταν ευγενέστατοι και εξυπηρετικοί, το σέρβις γρήγορο. Επίσης, στο μαγαζί μπορεί κάποιος να αγοράσει κρητικά ζυμαρικά και άλλα κρητικά προϊόντα.

3 comments:

  1. Καλά...έπαθα μέ όλα αυτά τά εξαιρετικά πιάτα Κική!!
    Πανδαισία γεύσεων!!!Πολλά φιλιά!!

    ReplyDelete
  2. Πολύ ωραία πιάτα! Να είσαι καλά να ξαναπάς το ταξιδάκι αυτό σύντομα :)

    ReplyDelete
  3. Όλα πολύ ωραία,Κικίτσα, η φέτα ψητή με μέλι όμως νομίζω ότι θα μου άρεσε ιδιαίτερα! Καλημέρα, ΧΟΧΟ

    ReplyDelete