Friday, November 7, 2008

Μήλα ψητά κατσαρόλας

Ελαφρύ γλυκάκι, για ελαφριές τύψεις.

Μήλα ψητά στην κατσαρόλα
6-7 Μήλα (όσα παίρνει μια μέτρα κατσαρόλα)
6-7 κ. γλ. ζάχαρη (όσα και τα μήλα)
κανέλα σκόνη
1/2 ποτήρι νερού κονιάκ
προαιρετικά: καρύδια

Καθαρίζουμε ολόκληρα τα μήλα. Αν δεν έχουμε το ειδικό εργαλείο για να βγάλουμε τα κουκούτσια από το κέντρο, τα βγάζουμε προσεχτικά με ένα μυτερό μαχαίρι.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα, να είναι όρθια και στριμωχτά μεταξύ τους.
Τα βρέχουμε στο κέντρο με το κονιάκ καθώς το βάζουμε στην κατσαρόλα.
Σε κάθε τρύπα μήλου βάζουμε 1 κ. γλ ζάχαρη και κανέλλα (εγώ ανακάτεψα 7 κ. γλ. ζάχαρη με κανέλλα και τα έβαζα έτσι μαζί).
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν, με καπάκι στην κατσαρόλα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: επειδή το υγρό με το οποίο τα βράζουμε είναι λίγο, είναι εύκολο να καούν αν ξεχαστούμε. 10 λεπτά είναι αρκετά για να γίνουν. Ανοίγουμε την κατσαρόλα ενδιάμεσα και δοκιμάζουμε με πηρούνι αν τρυπιούνται. Αν τρυπιούνται, είναι έτοιμα.
Στη συγκεκριμένη συνταγή, επειδή δεν είχα κονιάκ, τα έκανα με τεντούρα.
Είναι ένα ελαφρύ γλύκισμα και γίνεται γρήγορα.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ξινόμηλα.
Καλό πσκ!

22 comments:

  1. ωραίο το ψητό κατσαρόλας!:Ρ
    με ξινόμηλα έκανα κι εγώ το ελαφρών τύψεων επιδόρπιό μου, του πάει πολύ η αντίθεση ξινό-γλυκό

    ReplyDelete
  2. Λαχταριστά!Μ΄αρέσουν τα μήλα σε γλυκά(μηλόπιτες)-αυτό είναι πολύ ελαφρύ επιδόρπιο-γλυκό.Τα ξινόμηλα συμφωνώ με τη Heart ότι θα κάνουν αντίθεση με το γλυκό.
    Deli φιλάκια !

    Υ.Γ.Όταν σε επισκέπτομαι βράδυ είσαι πειρασμός,μου ανοίγει η για γλυκό.

    ReplyDelete
  3. γιαμι!

    να βάλω μελάκι, ω μαγίστρα?

    ReplyDelete
  4. Heart ψητό κατσαρόλας αλλά όχι λεμονάτο! ;-)))

    Ελένη, ελαφρύ για λίγες τύψεις είπαμε. Πειρασμός μεταμεσονύκτιος είμαι δηλαδή!

    Μαγισσούλι, εννοείς στο βράσιμο; Αντι για ποτό; ή μετά; Αν το βάλεις στο βράσιμο, αραιωμένο με νερό θα το έβαζα, αλλα φοβάμαι μην καραμελώσει και κολλήσει.

    ReplyDelete
  5. poli orea kai klasiki sidagi... mou aresei... sxedon ta mirizo apo tis foto! ;)

    ReplyDelete
  6. Ναι,Deli,μεταμεσονύκτιος-δε μπορώ ν΄αντισταθώ,προτιμώ να μη φάω για να απολαύσω γλυκάκια.Πρέπει να προσέχω όμως γιατί με τα χρόνια ένα-δυο κιλά φεύγουν δυσκολότερα και να φανταστείς πως έχω καλό μεταβολισμό.

    ReplyDelete
  7. deli,
    εννουσα μέλι αντι για ζάχαρη..

    ReplyDelete
  8. Από τα πιο γρήγορα και νόστιμα επιδόρπια.
    Εγώ να σου πω την αλήθεια Κικίτσα, τα κάνω όπως κι εσύ, αλλά στο ταψί του φούρνου, όχι στην κατσαρόλα.
    Γίνονται πολύ καλά και έτσι. Κατά διαστήματα τα ραντίζω με τα υγρά τους.
    Μετά, τα σερβίρω με σαντιγί .... η αναίσθητη:P

    ReplyDelete
  9. ωω τι σύμπτωση! μόλις πριν λιγο, έγραφα σε φίλη μπλογκερ που έδινε συνταγή μηλόπιτας, πως αυτο που κανω ειναι να κόβω και να καθαριζω μήλα, να τα πασπαλίζω με μαύρη ζάχαρη και μετά στον φουρνο! :)))

    καλησπερα Κική :))

    ReplyDelete
  10. Γιάννη! Δυνατή μύτη!

    Ελένη...αχ...εγώ έχω πολύ κακό μεταβολισμό κλαψ....Παχαίνω πολύ εύκολα!

    Μαγισσούλι, το ίδιο είναι σχεδόν. Χμμμ... αραίωσέ το λίγο και δοκίμασέ το...Or else...Demerara!!!

    Έλενα! Βρε καλώς την Έλενα. Κάτσε να σε κεράσουμε. Στο φούρνο ναι...Απλά πρέπει να τα βρέχεις τα άτιμα, ενώ εδώ ξεμπερδεύεις... Με σαντιγύ θα ήταν ακόμα πιο σούπερ, αλλά είπαμε να μην έχουμε πολλές τύψεις...

    Μαριλένα, γιάμι, γιάμι!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  11. Κρύα-κρύα, με συνοδεία γιαουρτιού...ααααααχχχχχχχ!!!! Και μια παραλλαγή, όπως τα φτιάχνω εγώ: γλυκό κρασί σαμιώτικο και μέλι! Οπως και να τα κάνεις βέβαια...αααααχχχχ!!!!

    ReplyDelete
  12. Κατερίνα, το σαμιώτικο κρασί το ακούω συχνά, αλλά δεν το εχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Θα ήθελα κάποια στιγμή να το δοκιμάσω....

    ReplyDelete
  13. Αμ' έπος αμ' έργον. Μέσα στη βδομάδα δεσμεύομαι να σου πω τι κατάφερα με τα μήλα κατσά ψηταρόλας.
    Γλυκειά Κυριακή να έχετε, κυρία μου.

    ReplyDelete
  14. Άντε βρε Διονύση να το δω!

    ReplyDelete
  15. πολύ ωραία ιδέα!και ελαφριά :)

    ReplyDelete
  16. Eve, ναι! Για light τύψεις! ;-)

    ReplyDelete
  17. Σάμπως να με βολεύει καλύτερα η παρασκευή αυτή, παρά του φούρνου. Νομίζω πως αργούν πολύ στο φούρνο και βαριέμαι.(Αθλιότης)

    ReplyDelete
  18. Νένα, γίνονται σε 10 λεπτά! Είναι να μην το προτιμάς; Αυτή τη συνταγή μου την έδωσε μια συνάδελφος καλονοικοκυρά εδώ και 20 χρόνια. Κάτι ήξερε!

    ReplyDelete
  19. mou eferan delivery psonia kai ta prasina mila itan poli stifa. ta eftiaksa me ayto to tropo, kai eginan mourlia!

    ReplyDelete
  20. Αφροδίτη, χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν. Πράγματι, αν ειναι πολύ ξινά ή στιφά τα μήλα, έτσι δεν πάνε χαμένα!

    ReplyDelete
  21. Κικη μου με έσωσες σήμερα!Είχα δυο φίλους καλεσμένους για φαγητό και δεν είχα προβλέψει επιδόρπιο!Ήταν και τα μαγαζιά κλειστά αυτές τις μέρες...το μόνο που είχα ήταν κάτι ξεχασμένα μήλα!Βρήκα την συνταγή σου με τα ψητά μήλα και βουαλά!!!!φιλιά

    ReplyDelete
  22. Eve τα έκανες; Χαίρομαι που σας άρεσαν και σου έδωσαν λύση! Καλά να περνάτε! Φιλιά!

    ReplyDelete