Thursday, October 15, 2009

Blog action day 2009

H Blog action day, φέτος έχει για θέμα της την κλιματική αλλαγή. Πάνω από 7.000 χιλιάδες μπλογκ συμμετέχουν σήμερα και ενώνουν τη φωνή τους με ένα ποστ για τη μέρα αυτή. Πέρυσι η Blog action day ασχολήθηκε με τη φτώχεια, ενώ πρόπερσι με το περιβάλλον.

Η αλλαγή που συντελείται στον πλανήτη, οφείλεται σε μια σειρά ανθρώπινων συμπεριφορών και λαθών. Οι μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που που απελευθερώνονται κάθε χρόνο στην ατμόσφαιρα, έχει σαν αποτέλεσμα την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Τα αποτελέσματα γνωστά:
Λιώσιμο των πάγων, πλημμύρες, ξηρασία, έλλειψη πόσιμου νερού.
Άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ακραία καιρικά φαινόμενα. Ζώα και πουλιά, μεταναστεύουν άσκοπα και άκαιρα σε αναζήτηση τροφής, εξαιτίας των λανθασμένων μηνυμάτων που παίρνουν από τη φύση, με αποτέλεσμα να εξαντλούνται στη διαδρομή και να αφανίζονται. Πόλεις καταστρέφονται από τις ξαφνικές πλημμύρες, λαοί αφανίζονται από την ξηρασία, η αύξηση της θερμοκρασία θέτει σε κίνδυνο τα δάση και ό,τι ζουν μέσα σ' αυτά, καύσωνες, πυρκαγιές, έλλειψη νερού, είναι λίγες μόνο από τις επιπτώσεις που αντιμετωπίζουμε όλοι μας σήμερα.

Λουλούδια που ανθίζουν σε άλλες εποχές, λουλούδια και καρποί πάνω στο ίδιο δέντρο, φυτά που εμφανίζονται μήνες νωρίτερα από την εποχή τους, πλημμύρες και ακραία καιρικά φαινόμενα είναι αυτά που εγώ εντοπίζω στην καθημερινότητά μου.






Τι μπορούμε να κάνουμε; Οι περισσότεροι άνθρωποι λένε "εγώ θα σώσω το περιβάλλον; τι μπορώ να κάνω μόνος μου;" Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι δεν μπορούμε, ακόμα και ένας ένας, να κάνει τίποτα. Ένας-ένας και όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε. Είναι κάτι που αφορά όλους μας. Πρόκειται για το μέλλον το δικό μας αλλά και των παιδιών μας που ακούγεται δυσοίωνο. Η WWF, όπως και πολλές άλλες οργανώσεις, προτείνει απλές λύσεις που μπορεί ο καθένας να ακολουθήσει εδώ. Λογική χρήση του ηλεκτρικού και του νερού, λογική χρήση των κλιματιστικών και άλλων ηλεκτρικών συσκευών και άλλα πολλά. Όλοι μαζί και ο καθένας μόνος του μπορεί να συμβάλλει. Άλλωστε εμείς όλοι και ο καθένας μόνος του συμβάλλαμε για να φτάσουν τα πράγματα σ' αυτό το άσχημο σημείο.

Ας ενημερωθούμε λοιπόν για το τι μπορούμε να κάνουμε και ας ελπίσουμε ότι κάτι θα διορθωθεί παγκόσμια ενώνοντας τη φωνή μας αυτή τη μέρα.