Monday, November 26, 2012

Μαρμελάδα κυδώνι

Έχετε δοκιμάσει μαρμελάδα κυδώνι; Μια ασυνήθιστη μαρμελάδα θα έλεγα, αφού δεν είναι από αυτές που κυκλοφορούν συνήθως στις κουζίνες μας ή στο εμπόριο. Ασυνήθιστη επίσης στην υφή της. Δεν είναι όπως οι συνηθισμένες ζουμερές και βελούδινες μαρμελάδες. Το κυδώνι έχει κόκκους και οι κόκκοι είναι "εμφανείς" στη γεύση. Παρόλα αυτά νόστιμη και ιδιαίτερη!


Μαρμελάδα κυδώνι 
Υλικά 
2 κιλά κυδώνια, ζυγισμένα πριν καθαριστούν
1 κιλό ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
προαιρετικά:
1 σφηνάκι λικέρ κυδώνι
1 σφηνάκι πετιμέζι ροδιού


Εκτέλεση 
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κυδώνια.
Τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με το νερό, μέχρι να καθαριστούν όλα.
Βράζουμε τα κυδώνια για 15 λεπτά, με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας.
Λιώνουμε τα φρούτα σε μπλέντερ ή μίξερ χειρός.
Ξαναβάζουμε το υλικό στην κατσαρόλα (αν το λιώσαμε στο μπλέντερ), προσθέτουμε τη ζάχαρη και βράζουμε για 5 λεπτά.
Αν θέλουμε να προσθέσουμε το λικέρ και το πετιμέζι, τα προσθέτουμε τώρα κατά τη διάρκεια του βρασμού.
Φυλάμε σε καθαρά βάζα.

Καλή εβδομάδα!

31 comments:

  1. Καλημέρα Κικίτσα, τι ωραία μαρμελάδα!Το κυδώνι είναι από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά του κουταλιού, σε μαρμελάδα όμως δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ! Το σημειώνω για προσεχή δοκιμή..Καλή εβδομάδα, φιλιά!

    ReplyDelete
  2. Πολύ ιδιαίτερη αυτή η μαρμελάδα! Πολύ θα ήθελα να τη δοκιμάσω!
    Καλή εβδομάδα!!!

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα, καλή εβδομάδα! Το κυδώνι μου αρέσει πολύ αλλά δεν το έχω δοκιμάσει σε μαρμελάδα. Μου έδωσες ιδέα να ασχοληθώ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να λοιπόν η ευκαιρία να ασχληθείς! :-)

      Delete
  4. Καλημέρα Κική πολύ ωραία και όντως πρωτότυπη μαρμελάδα δεν έχω δοκιμάσει ποτέ αλλά φαντάζομαι θα είναι πολύ ωραία.
    Γεια στα χέρια σου,φιλιά!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δοκίμασέ τη σε πρώτη ευκαιρία!

      Delete
  5. Χτες έφτιαξα 10 βάζα κυδώνι ρόδι και σήμερα υπάρχουν μόνο τα μισά.
    θα δοκιμάσω αν προλάβω κι έτσι.
    καλή βδομάδα!

    ReplyDelete
  6. Καλημέρα Κική και καλή εβδομάδα!
    Αν κρίνω από το γεγονός ότι το αντίστοιχο γλυκό του κουταλιού είναι το αγαπημένο μου, πιθανολογώ ότι θα μου αρέσει πολύ και αυτή η μαρμελάδα που μας προτείνεις!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κι εγώ λέω πως θα σου αρέσει! :-)

      Delete
  7. Deli,πραγματικά έχει διαφορετική υφή.Άλλες χρονιές έφτιαχνα,γιατί βαριόμουν να κάνω γλυκό-φέτος ούτε μαρμελάδα,περνάω περίοδο μεγάλης βαρεμάρας.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαχα! Να πω ότι δε σε νιώθω;;; Χαχα!

      Delete
  8. Λατρεύω το γλυκό κουταλιού κυδώνι ... μου φαίνεται ότι θα μου αρέσει και η μαρμελάδα ... δεν μένει παρά να το φτιάξω για να πειστώ.

    Φιλιά

    ReplyDelete
  9. Kiki moy den exw ksanadei marmelada kydwni alla to kydwni einai agapimeno frouto kai tha dokimaza eyxaristws na tin ftiaksw. Poly wraia idea!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κάνει ωραία μαρμελάδα πάντως! :-)

      Delete
  10. Tό γλυκό κυδώνι ναί τήν μαρμελάδα δέν τήν ήξερα!Ακούγετε καλή!Καλή εβδομάδα Κική!!

    ReplyDelete
  11. Το κυδώνι, είναι από τα αγαπημένα μας φρούτα και κάθε χρόνο φτιάχνω διάφορα γλυκάκια από αυτό. Η μαρμελάδα του δεν είναι συνηθισμένη, παρότι θα πρέπει να είναι νόστιμη και αρωματική. Ωραία η συνταγή σου, Κική. Η συγκεκριμένη μαρμελάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν πρώτης τάξεως υλικό μέσα σε άλλα γλυκά. Καλοφάγωτη.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  12. Νόστιμη που θα είναι! Δεν έχω φτιάξει ποτέ μαρμελάδα.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεν έχεις φτιάξει ποτέ καμία μαρμελάδα;

      Delete
  13. Κλασικός, σχετικά, ο συνδυασμός μήλο-κυδώνι (χωρίς να το δέσουμε πολύ) με ένα χρυσοπορτοκαλί χρώμα...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μήλο κυδώνι δεν έχω κάνει, αλλά ταιριάζουν!

      Delete
  14. το μπλογκ σου είναι στην κορυφή των προτιμήσεων μου..πολυ χαρούμενα τα κείμενα σου και ευχάριστη η γραφή σου..είμαι καινούργια στην μπλογκοπαρέα, άρχισα μόλις το δικό μου μπλογκ κ είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη..οπιεσδήποτε συμβουλές σου θα είναι πολύτιμες!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ πολύ! Έχω έρθει ήδη!

      Delete
  15. Αγαπημένη μαρμελάδα. Μάλιστα είναι από τις λίγες που προτιμώ με λεία υφή και τη χρησιμοποιώ για γέμισμα μπισκότων κλπ κλπ. Καλοφάγωτη!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να και μία που τη φτιάχνει! Α λάθος! Τη φτιάχνει και η Ξανθή!

      Delete
  16. λεμόνι δεν μπαίνει;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μπορείς να βάλεις αν θέλεις.

      Delete