Μη μου πείτε ότι έμπειρες και άπειρες μαγείρισσες δεν έχετε βρεθεί ποτέ στο σπίτι με ένα κουτί έτοιμο πουρέ πατάτας σε σκόνη, γιατί δεν θα σας πιστέψω. Ακόμα κι εγώ έχω στο ντουλάπι ένα για ώρα ανάγκης! Η αλήθεια όμως είναι ότι ο σπιτικός πουρές δεν συγκρίνεται με τον έτοιμο. Και αν βάλετε καλής ποιότητας γάλα και βούτυρο, τον απογειώνει. Για όσους θεωρούν λοιπόν τον πουρέ πατάτας μπελά, παραθέτω συνταγή.
Πουρές πατάτας
Υλικά
4-5 μέτριες πατάτες
1 κ. σ. βούτυρο αγελαδινό
1 κύβο λαχανικών ή αλάτι
1-1 ½ κούπα γάλα (συνήθως χρησιμοποιώ light)
μοσχοκάρυδο
λευκό πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε σε κατσαρόλα αρκετό νερό να βράσει.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε στο νερό που βράζει.
Τις βράζουμε μέχρι να τρυπιούνται με πηρούνι.
Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα και προσθέτουμε εκεί το βούτυρο, τον κύβο ή αλάτι, το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι.
Όταν βράσουν οι πατάτες, τις σουρώνουμε και τις λιώνουμε με το ειδικό εργαλείο αμέσως. Προσθέτουμε το γάλα και χτυπάμε όλο το υλικό με μπλέντερ χειρός, μέχρι να έχουμε ένα λείο και βελούδινο πουρέ.
Tip: Είναι πολύ καλύτερο να πλύνουμε καλά τις πατάτες, να τις βράσουμε με τη φλούδα και να τις καθαρίσουμε μία-μία μετά. Οι πατάτες έτσι μπορεί να κρυώσουν όμως και να μη λιώνουν καλά μετά. Διατηρείστε τις πατάτες ζεστές μέχρι να τις λιώσετε, αν τις κάνετε με αυτό τον τρόπο.
Οι πατάτες μπορούν να γίνουν πουρές και με μύλο ή με το ειδικό εργαλείο για λαχανικά. Με το μπλέντερ όμως, έχει πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα.
Ένα μαγικό εργαλείο για το λιώσιμο της πατάτας είναι το παρακάτω. Μεγάλη εφεύρεση μιλάμε! Αν το βρείτε κάπου πάρτε το! Κάνει τη δουλειά σας πιο εύκολη! Δείτε περισσότερες φωτό και πληροφορίες γι' αυτό πατώντας εδώ.
Μπορείτε να σερβίρετε τον πουρέ σε βαθύ σκεύος, αλλά μπορείτε να τον σερβίρετε απευθείας στα πιάτα με κορνέ, για πιο εντυπωσιακή εμφάνιση.
Το ξέρατε ότι σε άλλες χώρες ξεχωρίζουν τις πατάτες προς πώληση σε πατάτες για βράσιμο, για ψήσιμο κλπ; Υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες, κατάλληλες για τον τρόπο μαγειρέματος που θέλει ο καθένας!
Πουρές πατάτας
Υλικά
4-5 μέτριες πατάτες
1 κ. σ. βούτυρο αγελαδινό
1 κύβο λαχανικών ή αλάτι
1-1 ½ κούπα γάλα (συνήθως χρησιμοποιώ light)
μοσχοκάρυδο
λευκό πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε σε κατσαρόλα αρκετό νερό να βράσει.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε στο νερό που βράζει.
Τις βράζουμε μέχρι να τρυπιούνται με πηρούνι.
Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα και προσθέτουμε εκεί το βούτυρο, τον κύβο ή αλάτι, το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι.
Όταν βράσουν οι πατάτες, τις σουρώνουμε και τις λιώνουμε με το ειδικό εργαλείο αμέσως. Προσθέτουμε το γάλα και χτυπάμε όλο το υλικό με μπλέντερ χειρός, μέχρι να έχουμε ένα λείο και βελούδινο πουρέ.
Tip: Είναι πολύ καλύτερο να πλύνουμε καλά τις πατάτες, να τις βράσουμε με τη φλούδα και να τις καθαρίσουμε μία-μία μετά. Οι πατάτες έτσι μπορεί να κρυώσουν όμως και να μη λιώνουν καλά μετά. Διατηρείστε τις πατάτες ζεστές μέχρι να τις λιώσετε, αν τις κάνετε με αυτό τον τρόπο.
Οι πατάτες μπορούν να γίνουν πουρές και με μύλο ή με το ειδικό εργαλείο για λαχανικά. Με το μπλέντερ όμως, έχει πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα.
Ένα μαγικό εργαλείο για το λιώσιμο της πατάτας είναι το παρακάτω. Μεγάλη εφεύρεση μιλάμε! Αν το βρείτε κάπου πάρτε το! Κάνει τη δουλειά σας πιο εύκολη! Δείτε περισσότερες φωτό και πληροφορίες γι' αυτό πατώντας εδώ.
Μπορείτε να σερβίρετε τον πουρέ σε βαθύ σκεύος, αλλά μπορείτε να τον σερβίρετε απευθείας στα πιάτα με κορνέ, για πιο εντυπωσιακή εμφάνιση.
Το ξέρατε ότι σε άλλες χώρες ξεχωρίζουν τις πατάτες προς πώληση σε πατάτες για βράσιμο, για ψήσιμο κλπ; Υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες, κατάλληλες για τον τρόπο μαγειρέματος που θέλει ο καθένας!
Από τα πολύ αγαπημένα συνοδευτικά Κική μου! Το άρωμα του μοσχοκάρυδου ταιριάζει πολύ όμορφα στον πουρέ, ενώ η βελούδινη υφή του τον κάνει ακόμα πιο λαχταριστό!
ReplyDeleteΩραία ιδέα η προσθήκη του κύβου, θα δίνει ακόμα περισσότερη γεύση!
Να σου πω την αμαρτία μου, όταν βιάζομαι πολύ λιώνω τις πατατούλες απλά με το πιρουνάκι... και πάλι τέλειο είναι το αποτέλεσμα!
Φιλιά πολλά, καλό βράδυ!
Καλά κάνεις και τις λιώνεις με το πηρούνι. Άμα βιαζόμαστε δεν χρειάζονται πολλά πολλά!
Deleteεχεις δικιο για τις πατατες. εμεις εχουμε πατατες για βρασιμο, για νιοκκι, για ψησιμο, για τηγανισμα κλπ. πατατες με σελενιο.....
ReplyDeleteεγω ποτε δεν αγορασα πουρε σε φακελακι διοτι ο συζυγος ειναι πολυ απαιτητικος. το σλογκαν του ειναι οτι εαν δεν εχουμε χρονο , φιαχνουμε κατι αλλο. σπαγγεττι aglio e olio για παραδειγμα.
βρε κικη μου εκανε εντυπωση για την πρεσα. γιατι εγω νομιζα οτι βρισκεται στην ελλαδα? ετσι εξηγειται γιατι μια φιλη απο την ελλαδα που ερχεται τακτικα εδω, αγορασε πρεσσα για πουρε.
καλη σου μερα
Την πρέσα την έχω δει πια και εδώ αλλά πριν 5-6 χρόνια που την απέκτησα δεν υπήρχε...
DeleteΝαι αλλά δεν το είχα διαβάσει το σχετικό βίντεο του κόσμου
DeleteΤα αγόρια μου λένε οτι ο σπιτικός πουρές μυρίζει πατατίλα....βγάλε εσύ άκρη!!!! Εμένα μου αρέσει πάρα πολύ πάντως!!!
ReplyDeleteΒγάλε άκρη...καλά λες!
DeleteΚική μου μου αρέσει και μένα πολύ περισσοτερο ο σπιτικός πουρές, η πρέσα τέλεια!!!
ReplyDeleteΦιλιά!
Φιλάκια!
DeleteΚαλημέρα Κική!Κύβο δέν βάζω!Θά τό δοκιμάσω!Φιλάκια!
ReplyDeleteΔοκίμασε μια φορά!
DeleteΤέλειος είναι έτσι εντέλως κρεμώδης αν και μου αρέσει και chunky, όπως και να ειναι ο πουρές είναι καταπληκτικός με μια σαλτσούλα απο πάνω θα γίνει χαμός!
ReplyDeleteΦιλάκια Κική μου!
Φαν του πουρέ διακρίνω! χαχα!
DeleteΚική, πολύχρονη για την ονομαστική σου εορτή. Εύχομαι υγεία και ευτυχία, σε εσένα και την οικογένειά σου. Να συνεχίσεις να κάνεις όσα αγαπάς και σε ευχαριστούν.
ReplyDeleteΌσο για τον πουρέ, έχει και αυτός τα μυστικά του. Ο σπιτικός είναι σαφώς ανώτερος, από όποια πλευρά και αν το δει κανείς.
Καλό βράδυ.
Ευχαριστώ πολύ!
DeleteΚαταρχήν χρόνια πολλά αν σε λένε Αγγελική! Να είσαι πάντα καλά και ευτυχισμένη!
ReplyDeleteΌσο για τον πουρέ σχεδόν πάντα τον έτοιμο χρησιμοποιώ! Πού και πού όμως κάνω και καμιά αλλαγή! Μου άνοιξες την όρεξη!
Καλό βράδυ.
Ευχαριστώ πολύ αν και η γιορτή είναι 25 Μάρτη :-)
DeleteΙσως λέω ίσως συναγωνίζεται την αγάπη μου για μακαρονάδα. Και οι μακαρονάδες είναι απλώς ο μεγάλος μου έρωτας!!! Έτσι κάνω κι εγώ τον πουρέ, μόνο που βάζω ΠΟΛΥ περισσότερο βούτυρο... καταλαβαίνεις... ¨=
ReplyDeleteΜπροστά στη μακαρονάδα, τίποτα! ;-)
DeleteΧρόνια πολλά Κική μου,να χαίρεσαι ότι αγαπάς.
ReplyDeleteΕυχαριστώ!
DeleteΚαλησπερα και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!
ReplyDeleteΟντως με τις πατατες υπαρχει αυτο ,οτι πωλουνται αναλογως με την χρηση τους!!Κοκκινες Μαλτας,σκληρες για τηγανι,baby-πατατες για φουρνο με την φλουδα,ασπρες απαλες για φουρνο και μαγειρεμα,κλπ.
Αυτα ,ετσι,για να μας βαλουν εμας δυσκολα!!!
Ο πουρες τελειος παντως,και εμενα μου αρεσει ΤΡΕΛΑ!!Ποτε δεν αγορασα ετοιμο!!
Φιλη απο Ολλανδια!!
Φιλιά στην Ολλανδία!
DeleteΚαλημέρα Κικίτσα!Το έτερο μπλογκο-ήμισύ μου με πληροφόρησε ότι δε γιόρταζες χτες κι έτσι δεν έσπευσα να ευχηθώ..Πολύ τσαχπίνικες οι πατατούλες, με τι καρδιά να τις φας..Ο σπιτικός πουρές δεν συγκρίνεται..Πολλά φιλιά!!!
ReplyDeleteΧαχα! Σωστά σε πληροφόρησε!
DeleteΦιλάκια!
Πολυ καλο post!
ReplyDeleteΕυχαριστώ!
DeleteΔεν θυμάμαι να έχω παρει ποτέ έτοιμο πουρέ..
ReplyDeleteΙσως στις πολύ πολύ αρχές της νοικοκυροσύνης μου.. αλλά νομιζω δεν μου άρεσε η μυρωδικά του..μπλιαχχ..
Ο πουρές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας.Τα παιδιά μου τον τρώνε απο πολυ πολύ μικρά και τώρα ακόμα. Θεωρώ οτι μου είναι πιο εύκολο να κάνω πουρέ απο το να τηγανίσω πατάτες.
Φιλιά
Σωστή σε βρίσκω! :-)
DeleteKικη μου σημερα εφτιαξα πουρε μαζι με ρολο κιμα, απολαυστικο κυριακατικο φαγακι για τις ανηψιές μου. Λοιπόν εδώ και χρονια δεν βραζω πατατες. Τις ψηνω στα μικροκυματα. Θελουν 3-4 λεπτα η μια. Σημερα λοιπόν επλυνα καλα 4 μετριες πατατες και τις εβαλα στα μικροκυματα για 12 λεπτα (στο μισο χρονο τις γυριζω).Αν στο τελος του χρονου τις πατας και δεν πιεζονται καλα ψηνεις 1-2 λεπτα ακομα. Τις βγαζεις, τις ξεφλουδιζεις και ετοιμες για πουρε, πατατατοσαλατα κ.λπ. Ναι η πρεσα ειναι πολυ καλή. Σαν γκατζετομανης την εχω φυσικα χα χα. Αν και προτιμω απλα αυτο που απλα τις πατας. Μ΄αρεσει να μην ειναι πολυ λειος ο πουρές. Α και καμια φορα βαζω και κανενα καροτακι. Δεινει χρώμα και γευση. Φιλιαααα ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ Μ
ReplyDeleteΣτα μικροκύματα είχα ψήσει κι εγώ κυβάκια πατάτας. Τέλεια ιδέα Σταυρούλα!
DeleteΚική μου δοκιμασε ολοκληρες με το φλουδι, οπως περιεγραψα. Δεν θα ξαναβρασεις πατατες...
DeleteΣΤΑΥΡΟΥΛΑ Μ
Θα το δοκιμάσω στην κόρη γιατί εδώ δεν έχω φούρνο μικροκυμάτων! ;-)
DeleteΗ δική μου μανάβισσα μου ξεχωρίζει τις πατάτες. Είναι Λασιθιώτισσα και ξέρει τα πάντα γι αυτές. Ο πουρές από τα αγαπημένα συνοδευτικά των ανδρών της οικογένειας και πάντα σπιτικός!
ReplyDeleteΣωστή η μανάβισσα!
Deleteμακρια απο τα μικροκυματα αλοιωνουν το dna της τροφης κα ικαταστρεφει καθε θρεπτικη αξια.
ReplyDeleteΣήμερα εκάνα τον πρώτο μου πουρέ χιχιχι το μοσχοκαρυδο όντως πολύ καλό του δίνει νοστιμια
ReplyDeleteΧαίρομαι! :-)
Delete