Οκ. Έφτιαξα ένα φαγητό που θέλω 5 λεπτά μόνο για να πω τον τίτλο!
Στην πραγματικότητα όμως, έφτιαξα ένα από τα πιο νόστιμα φαγητά πρώτης δοκιμής που έχω κάνει τελευταία.
Ας τα πάρω όμως τα πράγματα από την αρχή. Μπορεί ο τίτλος και η περιγραφή να φοβίζει λόγω μεγέθους, αλλά είναι απλό πολύ.
Εδώ και πολλά χρόνια, σε ένα ταξίδι στην Κέρκυρα, είχα δοκιμάσει κάτι παρόμοιο. Η αγάπη για τις ζύμες υπήρχε και υπάρχει, οπότε το επέλεξα από όλο τον κατάλογο του μαγαζιού. Βέβαια, να πω τη μαύρη μου αλήθεια, ήταν τόσο βαρύ, που νόμισα πως κάτι θα πάθω. Ήταν αδύνατον να χωνέψω. Δεν έφταιγε μόνο το βαρύ φαγητό, αλλά ο συνδυασμός θάλασσα, ήλιος, φαγητό, φέτα, μπύρα, είναι ένας συνδυασμός που μπορεί να με σκοτώσει! χαχα! Παρόλο όμως που υπέφερα μέχρι να χωνέψω, πάντα είχα στο μυαλό μου ότι κάποια στιγμή θέλω να δοκιμάσω να φτιάξω κάτι ανάλογο.
Ο καλός μου τρώει γιαουρτάκια. Του αρέσουν αυτά τα παραδοσιακά με την πέτσα (μπλιαχ...δεν μου αρέσει η πέτσα από το γιαούρτι-γάλα καθόλου....παιδικά κατάλοιπα...). Αγοράζει γιαούρτι σε πήλινο που μου αρέσουν πολύ. Τα πήλινα. Όχι το γιαούρτι ;)
Τα φυλάω και τα χρησιμοποιώ σε διάφορες χρήσεις. Όμως, εδώ και πολύ καιρό θέλω να τα αξιοποιήσω με ένα γιουβετσάκι. Κάτι νόστιμο και εξαιρετικό όμως. Όχι ένα απλό γιουβέτσι.
Η κατάλληλη μέρα ήρθε και ήταν χτες. Αγόρασα μαλακό κομμάτι μοσχαριού (ζητήστε από το χασάπη σας και αυτός ξέρει. Δεν θυμάμαι τι μέρος ήταν), το έβρασα πρώτα σε χύτρα ταχύτητας και μετά μπήκε στα πήλινα. Στη συνέχεια ψήθηκε μαζί με τη ζύμη ψωμιού για μισή ωρίτσα. Ήταν
ΘΕ-Ο-ΝΟ-ΣΤΙ-ΜΟ! Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα και μάλιστα εγώ, που δεν είμαι καθόλου φανατική με το μοσχάρι ;)
Μη σας ξεγελάει το "μικρά πήλινα" που γράφω παρακάτω. Είναι χορταστικά και μαζί με το ψωμάκι από πάνω είναι ιδανική δόση για μεσημεριανό.
Μοσχάρι γιουβέτσι με λαχανικά στο πήλινο, σκεπαστό με ζύμη ψωμιού
Υλικά για 4 μικρά πήλινα μπωλάκια διαμέτρου 14 εκατοστών ή ένα πήλινο ταψί για 4 άτομα
750 γρ. μοσχάρι
λίγο λάδι (3-4 κ. σ.)
1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
2 καρότα μέτρια, κομμένα σε χοντρά καρεδάκια
10-12 μικρά μανιτάρια αγαρικά, κομμένα στα 4
1/4 κούπας κόκκινο κρασί (χρησιμοποίησα ζακυνθινό Αυγουστιάτη)
αλάτι
πιπέρι
ζεστό νερό
8 κ. σ. κριθαράκι μέτριο
για τη ζύμη
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή ακόμα καλύτερα αλεύρι για ψωμί
1 κ. γ. μαγιά σε κόκκους
1 κ. γ. ζάχαρη
1 κ. γ. αλάτι
1-2 κ. σ. ελαιόλαδο ή καλαμποκέλειο/ηλιέλαιο
μια τσιμπιά ρίγανη
προαιρετικά: λίγο αποξηραμένο κρεμμύδι
1 κούπα χλιαρό νερό
Εκτέλεση
Ζητάμε από τον χασάπη μαλακό κομμάτι για κατσαρόλα. Επίσης ζητάμε να μας το κόψει σε μικρές μπουκιές, ή το κόβουμε μόνοι μας.
Πλένουμε το κρέας και το αφήνουμε να σουρώσει για ώρες. Εγώ το έπλυνα, το άφησα να σουρώσει και το άφησα τη νύχτα στο ψυγείο σε σουρωτήρι με πιάτο από κάτω, ώστε να στεγνώσει εντελώς. Αυτό, βοηθάει μετά στο τσιγάρισμα για να μην "βράζει" αντί να τσιγαρίζεται το κρέας.
Αφού έχει στεγνώσει καλά το κρέας, το βάζουμε σε χύτρα ταχύτητας (ή κανονική κατσαρόλα) με το λάδι, σε πολύ δυνατή φωτιά.
Σωτάρουμε το κρέας από όλες τις μεριές να ασπρίσει.
Προσθέτουμε και το κρεμμύδι αφού ασπρίσει το κρέας.
Συνεχίζουμε το σωτάρισμα. Αν έχει βγάλει υγρά, περιμένουμε να τα πιει, να ακουστεί το γνωστό "τσιτσίρισμα" και σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις με το κρασί.
Ρίχνουμε ζεστό νερό να καλύπτει το κρέας και κλείνουμε τη χύτρα ταχύτητας για 20 λεπτά. Αν μαγειρεύετε σε κοινή κατσαρόλα, βράστε μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Στο μεταξύ, φτιάχνουμε τη ζύμη.
Σε ένα μπωλ, ρίχνουμε το χλιαρό νερό.
Προσθέτουμε το λάδι τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε,
Προσθέτουμε το αλεύρι τη ρίγανη και το κρεμμύδι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια απαλή και ελαστική ζύμη που δεν κολλάει. Αν χρειάζεται, προσθέστε ελάχιστο νεράκι ή αλεύρι.
Αφήνουμε τη ζύμη σε ένα μπωλ να ξεκουραστεί και να φουσκώσει (δεν φουσκώνει πολύ).
Ανοίγουμε τη χύτρα αφού αφήσουμε να ηρεμήσει ο ατμός (ή ελέγχουμε αν έγινε το κρέας μας σε κοινή κατσαρόλα.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τα καρότα και τα μανιτάρια και βράζουμε για 5-10 λεπτά.
Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να πέσει ο βρασμός. Το φαγητό μας θα πρέπει να μείνει με αρκετό ζουμάκι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα.
Μοιράζουμε το κρέας με τα λαχανικά σε 4 πήλινα μπωλ ή το βάζουμε σε ένα πήλινο ταψί.
Φροντίζουμε να έχει ζουμάκι αρκετό, γιατί θα χρειαστεί για το κριθαράκι.
Προσθέτουμε σε κάθε μπωλάκι 2 κ. σούπας κριθαράκι μέτριο.
Κόβουμε τη ζύμη σε 4 μέρη και διαμορφώνουμε με τα χέρια μας τα ζυμαράκια, ώστε να πάρουν στρογγυλό σχήμα, 2-3 εκατοστά μεγαλύτερα από τα μπωλάκια μας.
Βρέχουμε τα χείλη του πήλινου μπωλ και βάζουμε επάνω τη ζύμη, έτσι ώστε να εξέχει.
Πατάμε να κολλήσει στα χείλη του πήλινου.
Κάνουμε το ίδιο σε όλα τα πήλινα και τρυπάμε σε μερικές μεριές τι ζύμη με ένα μαχαίρι.
Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς με αέρα.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 140 (αν έχουν πάρει χρώμα τα ζυμάρια μας) και ψήνουμε για ακόμα 10 λεπτά.
Κλείνουμε τον φούρνο και αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία για 10 λεπτά.
Σερβίρουμε με προσοχή, πάνω σε σουπλά.
Tips:
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλο κρέας αντί για μοσχάρι, πχ κοτόπουλο.
Αν ανοίξετε η ζύμη σας και δείτε ότι το κριθαράκι δεν έχει γίνει, απλά αφήστε τα για λίγο στον φούρνο. Ή ζέστη του φούρνου και το ζουμάκι, θα βράσει τελικά το κριθαράκι.
Μπορείτε να προσθέσετε άλλα λαχανικά, όπως και τυρί.
Ένα τέτοιο φαγητό, πρέπει να τρώγεται με παρέα. Αυτό έκανα κι εγώ και κατά γενική ομολογία, το φαγητό είπαν ότι ήταν πεντανόστιμο. Το λέω κι εγώ, που δεν συμπαθώ το μοσχάρι καθόλου.
Επειδή δεν χρησιμοποιήθηκε πολύ λάδι, πολύ τσιγάρισμα του κρεμμυδιού κλπ, δεν ήταν καθόλου βαρύ. Αν θέλετε να το κάνετε πιο τούρμπο, μπορείτε να προσθέσετε τυρί.
Καλή εβδομάδα!
Στην πραγματικότητα όμως, έφτιαξα ένα από τα πιο νόστιμα φαγητά πρώτης δοκιμής που έχω κάνει τελευταία.
Ας τα πάρω όμως τα πράγματα από την αρχή. Μπορεί ο τίτλος και η περιγραφή να φοβίζει λόγω μεγέθους, αλλά είναι απλό πολύ.
Εδώ και πολλά χρόνια, σε ένα ταξίδι στην Κέρκυρα, είχα δοκιμάσει κάτι παρόμοιο. Η αγάπη για τις ζύμες υπήρχε και υπάρχει, οπότε το επέλεξα από όλο τον κατάλογο του μαγαζιού. Βέβαια, να πω τη μαύρη μου αλήθεια, ήταν τόσο βαρύ, που νόμισα πως κάτι θα πάθω. Ήταν αδύνατον να χωνέψω. Δεν έφταιγε μόνο το βαρύ φαγητό, αλλά ο συνδυασμός θάλασσα, ήλιος, φαγητό, φέτα, μπύρα, είναι ένας συνδυασμός που μπορεί να με σκοτώσει! χαχα! Παρόλο όμως που υπέφερα μέχρι να χωνέψω, πάντα είχα στο μυαλό μου ότι κάποια στιγμή θέλω να δοκιμάσω να φτιάξω κάτι ανάλογο.
Ο καλός μου τρώει γιαουρτάκια. Του αρέσουν αυτά τα παραδοσιακά με την πέτσα (μπλιαχ...δεν μου αρέσει η πέτσα από το γιαούρτι-γάλα καθόλου....παιδικά κατάλοιπα...). Αγοράζει γιαούρτι σε πήλινο που μου αρέσουν πολύ. Τα πήλινα. Όχι το γιαούρτι ;)
Τα φυλάω και τα χρησιμοποιώ σε διάφορες χρήσεις. Όμως, εδώ και πολύ καιρό θέλω να τα αξιοποιήσω με ένα γιουβετσάκι. Κάτι νόστιμο και εξαιρετικό όμως. Όχι ένα απλό γιουβέτσι.
Η κατάλληλη μέρα ήρθε και ήταν χτες. Αγόρασα μαλακό κομμάτι μοσχαριού (ζητήστε από το χασάπη σας και αυτός ξέρει. Δεν θυμάμαι τι μέρος ήταν), το έβρασα πρώτα σε χύτρα ταχύτητας και μετά μπήκε στα πήλινα. Στη συνέχεια ψήθηκε μαζί με τη ζύμη ψωμιού για μισή ωρίτσα. Ήταν
ΘΕ-Ο-ΝΟ-ΣΤΙ-ΜΟ! Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα και μάλιστα εγώ, που δεν είμαι καθόλου φανατική με το μοσχάρι ;)
Μη σας ξεγελάει το "μικρά πήλινα" που γράφω παρακάτω. Είναι χορταστικά και μαζί με το ψωμάκι από πάνω είναι ιδανική δόση για μεσημεριανό.
Μοσχάρι γιουβέτσι με λαχανικά στο πήλινο, σκεπαστό με ζύμη ψωμιού
Υλικά για 4 μικρά πήλινα μπωλάκια διαμέτρου 14 εκατοστών ή ένα πήλινο ταψί για 4 άτομα
750 γρ. μοσχάρι
λίγο λάδι (3-4 κ. σ.)
1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
2 καρότα μέτρια, κομμένα σε χοντρά καρεδάκια
10-12 μικρά μανιτάρια αγαρικά, κομμένα στα 4
1/4 κούπας κόκκινο κρασί (χρησιμοποίησα ζακυνθινό Αυγουστιάτη)
αλάτι
πιπέρι
ζεστό νερό
8 κ. σ. κριθαράκι μέτριο
για τη ζύμη
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή ακόμα καλύτερα αλεύρι για ψωμί
1 κ. γ. μαγιά σε κόκκους
1 κ. γ. ζάχαρη
1 κ. γ. αλάτι
1-2 κ. σ. ελαιόλαδο ή καλαμποκέλειο/ηλιέλαιο
μια τσιμπιά ρίγανη
προαιρετικά: λίγο αποξηραμένο κρεμμύδι
1 κούπα χλιαρό νερό
Εκτέλεση
Ζητάμε από τον χασάπη μαλακό κομμάτι για κατσαρόλα. Επίσης ζητάμε να μας το κόψει σε μικρές μπουκιές, ή το κόβουμε μόνοι μας.
Πλένουμε το κρέας και το αφήνουμε να σουρώσει για ώρες. Εγώ το έπλυνα, το άφησα να σουρώσει και το άφησα τη νύχτα στο ψυγείο σε σουρωτήρι με πιάτο από κάτω, ώστε να στεγνώσει εντελώς. Αυτό, βοηθάει μετά στο τσιγάρισμα για να μην "βράζει" αντί να τσιγαρίζεται το κρέας.
Αφού έχει στεγνώσει καλά το κρέας, το βάζουμε σε χύτρα ταχύτητας (ή κανονική κατσαρόλα) με το λάδι, σε πολύ δυνατή φωτιά.
Σωτάρουμε το κρέας από όλες τις μεριές να ασπρίσει.
Προσθέτουμε και το κρεμμύδι αφού ασπρίσει το κρέας.
Συνεχίζουμε το σωτάρισμα. Αν έχει βγάλει υγρά, περιμένουμε να τα πιει, να ακουστεί το γνωστό "τσιτσίρισμα" και σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις με το κρασί.
Ρίχνουμε ζεστό νερό να καλύπτει το κρέας και κλείνουμε τη χύτρα ταχύτητας για 20 λεπτά. Αν μαγειρεύετε σε κοινή κατσαρόλα, βράστε μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Στο μεταξύ, φτιάχνουμε τη ζύμη.
Σε ένα μπωλ, ρίχνουμε το χλιαρό νερό.
Προσθέτουμε το λάδι τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε,
Προσθέτουμε το αλεύρι τη ρίγανη και το κρεμμύδι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια απαλή και ελαστική ζύμη που δεν κολλάει. Αν χρειάζεται, προσθέστε ελάχιστο νεράκι ή αλεύρι.
Αφήνουμε τη ζύμη σε ένα μπωλ να ξεκουραστεί και να φουσκώσει (δεν φουσκώνει πολύ).
Ανοίγουμε τη χύτρα αφού αφήσουμε να ηρεμήσει ο ατμός (ή ελέγχουμε αν έγινε το κρέας μας σε κοινή κατσαρόλα.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τα καρότα και τα μανιτάρια και βράζουμε για 5-10 λεπτά.
Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να πέσει ο βρασμός. Το φαγητό μας θα πρέπει να μείνει με αρκετό ζουμάκι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα.
Μοιράζουμε το κρέας με τα λαχανικά σε 4 πήλινα μπωλ ή το βάζουμε σε ένα πήλινο ταψί.
Φροντίζουμε να έχει ζουμάκι αρκετό, γιατί θα χρειαστεί για το κριθαράκι.
Προσθέτουμε σε κάθε μπωλάκι 2 κ. σούπας κριθαράκι μέτριο.
Κόβουμε τη ζύμη σε 4 μέρη και διαμορφώνουμε με τα χέρια μας τα ζυμαράκια, ώστε να πάρουν στρογγυλό σχήμα, 2-3 εκατοστά μεγαλύτερα από τα μπωλάκια μας.
Βρέχουμε τα χείλη του πήλινου μπωλ και βάζουμε επάνω τη ζύμη, έτσι ώστε να εξέχει.
Πατάμε να κολλήσει στα χείλη του πήλινου.
Κάνουμε το ίδιο σε όλα τα πήλινα και τρυπάμε σε μερικές μεριές τι ζύμη με ένα μαχαίρι.
Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς με αέρα.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 140 (αν έχουν πάρει χρώμα τα ζυμάρια μας) και ψήνουμε για ακόμα 10 λεπτά.
Κλείνουμε τον φούρνο και αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία για 10 λεπτά.
Σερβίρουμε με προσοχή, πάνω σε σουπλά.
Tips:
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλο κρέας αντί για μοσχάρι, πχ κοτόπουλο.
Αν ανοίξετε η ζύμη σας και δείτε ότι το κριθαράκι δεν έχει γίνει, απλά αφήστε τα για λίγο στον φούρνο. Ή ζέστη του φούρνου και το ζουμάκι, θα βράσει τελικά το κριθαράκι.
Μπορείτε να προσθέσετε άλλα λαχανικά, όπως και τυρί.
Ένα τέτοιο φαγητό, πρέπει να τρώγεται με παρέα. Αυτό έκανα κι εγώ και κατά γενική ομολογία, το φαγητό είπαν ότι ήταν πεντανόστιμο. Το λέω κι εγώ, που δεν συμπαθώ το μοσχάρι καθόλου.
Επειδή δεν χρησιμοποιήθηκε πολύ λάδι, πολύ τσιγάρισμα του κρεμμυδιού κλπ, δεν ήταν καθόλου βαρύ. Αν θέλετε να το κάνετε πιο τούρμπο, μπορείτε να προσθέσετε τυρί.
Καλή εβδομάδα!
Τώρα τι να σου πω! Παρόλο που μόλις έφαγα, μου έτρεξαν τα σάλια...
ReplyDeleteΑχ αυτή η κουζίνα σου!!!
Φιλιά πολλά
Στην Αγγλία όλες οι πίτες είναι σκεπασμένες με μια ζύμη,όλο θέλω να φτιάξω κάτι ανάλογο αλλά δεν είχα σκεφτεί το ατομικό.Ωραία ιδέα λοιπόν η χρήση αυτών των κεσέδων με ζύμη από πάνω.
ReplyDeleteΠρέπει να πάω στην Αγγλία! χαχα!
DeleteΤι έφτιαξες πάλι! Υπέροχο φαίνεται!
ReplyDeleteΘεεεεενκς ζουζούνα μου!
Deleteαυτή η ζύμη ψωμιού από πάνω δίνει κάποια ιδιαίτερη γεύση στο φαγητό απ'ότι αν το φτιάχναμε χωρίς τη ζύμη;
ReplyDeleteΘα έλεγα ότι περισσότερο δίνει γεύση στο ψωμί :) Η αλήθεια είναι ότι σκεπάζοντάς το, κρατάει μέσα αρώματα και υγρασία, δεν ξεραίνεται το κρέας. Ιδιαίτερη γεύση...όχι μάλλον.
Delete