Friday, December 10, 2010

Στολίδια από κανέλλα

Την τελευταία φορά που πήγα στην Αθήνα και ήμασταν μαζί με τη Μαρία, συζητούσαμε για τα στολίδια από κανέλλα που ανέβασε προ ημερών στο blog της. Ενθουσιάστηκα στην ιδέα των μυρωδάτων στολιδιών και της ζήτησα να μου στείλει τη συνταγή. Στο μεταξύ, μέχρι να μου τη στείλει (η ανυπόμονη κριός), έψαξα στο ίντερνετ και βρήκα αυτή τη συνταγή, η οποία μάλιστα δεν χρειαζόταν applesuse, την οποία εδώ δεν θα έβρισκα εύκολα και θα έπρεπε να την φτιάξω. Η πρώτη φορά που προσπάθησα να τα φτιάξω, ήταν μια σκέτη απογοήτευση. Το μίγμα, δεν έδενε με τίποτα. Ήταν αδύνατον να σταθεί σε συμπαγή μάζα, έστω μικρή και να κοπεί με κουπ πατ. Πώς λέει το άσμα "σκόνη και θρύψαλα"; Ένα τέτοιο πράμα....Βρε και τι δεν έκανα μπας και σφίξει το μίγμα και ενώσει. Τι κόλλα έβαλα κι άλλη, τι γλυκόζη πρόσθεσα, τι αλεύρι...Και τι δεν έβαλα. Μόνο εγώ δεν μπήκα μέσα στο μίγμα. Στο τέλος, παραιτήθηκα, άνοιξα τον κουβά και το πέταξα...

Το λέω στη Μαρία, το λέω στη Ρούλα που η εμπειρία της της έλεγε ότι το νερό ήταν πολύ στη συνταγή, οπότε, ξεκινάω δεύτερη προσπάθεια. Και επιτέλους κάτι γίνεται! Μην νομίζετε ότι έγινε μια ζύμη που μπορούσες να την κόψεις σαν να έφτιαχνες μπισκότα. Όοοοοχι! Απλά, μπορούσες να απλώσεις μικρά κομμάτια και να τα κόψεις με κουπ πατ.

Τι χρησιμοποίησα τελικά:
1/2 κούπα κανέλλα σκόνη
1/4 κούπας νερό
4 κ. σ. κόλλα ατλακόλ (άσπρη κόλλα που χρησιμοποιούν στα νηπιαγωγεία)
Οι αναλογίες δηλαδή σε σχέση με την αρχική συνταγή που βρήκα, καμία σχέση! Ομοίως και η εκτέλεση!
Μέσα στην κούπα με το νερό, διέλυσα την κόλλα ώστε να πάει παντού και πρόσθεσα την κανέλλα. Μάλιστα, αρχικά είχα βάλει μόνο 2 κ. σ. κόλλα, και τις άλλες 2, τις πρόσθεσα στη συνέχεια.
Άνοιγα μικρά κομματάκια ζύμης και τα έκοβα με κουπ πατ. Στο πάνω μέρος, έκανα τρυπούλα με ένα καλαμάκι, για να περάσω κορδέλες.

Τα άφησα πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια (ένα σου πλα), που είχα βάλει χαρτί ψησίματος.
Αν τα φτιάξετε, αφήστε τα να στεγνώσουν 3-4 μέρες, αλλά γυρίζετέ τα και από τις δύο πλευρές κάθε μέρα, γιατί αλλιώς κυρτώνουν.

Ξέχασα το πιο σημαντικό και το θυμήθηκα καθώς πρόσθετα τις φωτογραφίες! Εκεί που θα ανοίγετε τη ζύμη και θα την κόβετε, μην προσπαθήσετε να σηκώσετε το στολιδάκι, γιατί δεν θα τα καταφέρετε. Αντιθέτως, βάλτε ένα μικρό κομμάτι ζύμης, εκεί που θα μείνει να στεγνώνει το στολίδι. Κόψτε το με το κουπ πατ και με ένα μαχαίρι ή με το χέρι σας, αφαιρέστε την περιττή ζύμη ολόγυρά του. Κάνετε το ίδιο για όλα τα στολίδια.

Με αυτή τη ζύμη, βγήκαν 20 μικρά στολίδια σαν αυτά που βλέπετε.

Τελικά, σκλήρυναν καλά και είναι όντως μυρωδάτα! Σκεφτόμουν μάλιστα να τα βάλω στην παρουσίαση στα κλαριά από κούμαρα που είχα στολίσει, αλλά φοβήθηκα μην τα φάει κανένα παιδάκι και τρέχουμε! :-)

Αυτά με τις περιπέτειες των στολιδιών μου! Καλή επιτυχία σε όσες το δοκιμάσουν! Και μην απογοητεύεστε! Ό,τι πάει μια φορά στραβά, δεν σημαίνει ότι θα ξαναπάει ;-)

Μην ξεχάσετε τα μπαζάρ αυτό το σαββατοκύριακο!

Update:
Επειδή ειπώθηκε γι' αστείο στα σχόλια, διευκρινίζω, ότι τα στολίδια ΔΕΝ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ αφού περιέχουν κόλλα φυσικά!!!

24 comments:

  1. απιστευτα...θα τα δοκιμασω σιγουρα...!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  2. Deli ,σεπειρασμό και δουλειά με βάζεις...θα τα δοκιμάσω γυρίζοντας από Αθήνα.
    Είναι πολύ όμορφα!Είναι πολύ μυρωδάτα;
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  3. Θάθελα πολύ να τα φτιάξω!!!Να μυρίση κανέλα το σπίτι !!!!!
    Ερώτηση:
    Κική , εχεις συνταγή για ζαχαρόπαστα??
    υπέδειξε μου κάτι σε παρακαλώ ...
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  4. Πωπωπωπωωωωωω μυρωδιέςςςςςςςς :)))
    Σμουάτς πολλά πολλά

    ReplyDelete
  5. Τέλεια, λέω να τα δοκιμάσω!!

    ReplyDelete
  6. Έφτιαξα κι εγώ φέτος τέτοια αρωματικά στολιδάκια και μοσχοβολάει το σπίτι.
    Μπράβο Κική!!!
    Φιλάκια

    ReplyDelete
  7. Πολύ όμορφα. Άξιζε ο κόπος σου.

    ReplyDelete
  8. Σε θαυμάζω! Χαίρομαι την δημιουργική σου διάθεση! Και του χρόνου!

    ReplyDelete
  9. Φαντάζομαι αρώματα!!!!
    Κι εγώ μπορεί να τα έτρωγα.....παιδάκι δεν είμαι είμαι λιχούδω όμως!

    ReplyDelete
  10. Καλά, αυτό το τελευταίο που λες είναι το μότο μου!! Πανέμορφα τα στολιδάκια σου!!!

    ReplyDelete
  11. Ομορφα και μυρωδάτα τα στολίδια σου!
    Καλές γιορτές Κικίτσα!

    ReplyDelete
  12. ΦΟΒΕΡΑ ΣΤΟΛΙΔΙΑ!! ΕΚΤΟΣ ΟΤΙ ΘΑ ΣΤΟΛΙΖΟΥΝ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΘΑ ΜΥΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΩΡΑΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ!! ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ....ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΑ ΤΡΩΜΕ!!!!! ΙΩΑΝΝΑ (κινεζα).

    ReplyDelete
  13. Πολύ ωραία γίνανε!!

    Τρελοτουρίστρια

    ReplyDelete
  14. Κική αν παραλείψουμε την κόλλα τι θα πάθουν; Ώστε πράγματι να μπορούμε να τα φάμε στο ξεστόλισμα :-)

    ReplyDelete
  15. Πολύ όμορφα τα στολίδια Κικίτσα!
    Και του χρόνου να είσαι καλά!
    Αλήθεια, τι ρόλο παίζει η κόλλα?
    Καλό Σ/Κ!

    ReplyDelete
  16. Μαρία, δοκίμασε! Θα μυρίζει το σπίτι!

    Ελένη ναι. Είναι πολύ μυρωδάτα!

    Ριρή, θα σου στείλω λινκ για να μην ψάχνεις :-)

    Αστέρι, φιλάκιαααα!

    ReplyDelete
  17. Anthivolon, ναι!!!

    Νατάσα και του χρόνου!

    Κατερινα ευχαριστώ! Ο επιμένων νικά!

    Αγγελική, ξέρεις...Ντούρασελ! χαχα!

    Λίλα! χαχα! Δεν τρώγονται καλέ!

    ReplyDelete
  18. Ανεράιδα, συμφωνούμε!

    Ελνα ευχαριστώ! Επίσης!

    Ιωάννααααα! χαχα! ΔΕΝ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ καλεεεεε! χαχα!

    Τρελοτουρίστρια ευχαριστώ!

    Vita, δεν θα σφίξει το μίγμα. Ειναι ο συνδετικός κρίκος στη ζύμη. Και ΔΕΝ τρώγονται τα στολίδια!!!

    Εφη, λόγω της κόλλας σκληραίνουν!

    ReplyDelete
  19. Έπρεπε να το γράπθειθ πιο πθηλά ότι δεν τρώγονται τα μπιθκοτάκια!
    Τώρα έγινε η δημιά!!!!
    :-DDD

    ReplyDelete
  20. Δε με λέτε καλέ κύριε kikop, έπρεπε να δειτε το update για να μην τα φάτε; Η κόλλα στα υλικά δεν σας ανησύχησε; Χαχα! Γέλασα πάντως!

    ReplyDelete
  21. καλημερα, μπορω να αναδημοσιευσω το συγκεκριμενο αρθρο στο ιστολογιο μου με αναφορα φυσικα στο ιστολογιο σου;

    ReplyDelete
  22. Μπορείς να αναδημοσιεύσεις μέρος του ποστ και τη συνέχεια με λινκ. Τι λες; Ευχαριστώ που ρώτησες!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ευχαριστώ να και η αναρτηση μου http://beautyharmonyblog.blogspot.gr/2013/11/blog-post_25.html

      Delete