Την τελευταία φορά που πήγα στην Αθήνα και ήμασταν μαζί με τη Μαρία, συζητούσαμε για τα στολίδια από κανέλλα που ανέβασε προ ημερών στο blog της. Ενθουσιάστηκα στην ιδέα των μυρωδάτων στολιδιών και της ζήτησα να μου στείλει τη συνταγή. Στο μεταξύ, μέχρι να μου τη στείλει (η ανυπόμονη κριός), έψαξα στο ίντερνετ και βρήκα αυτή τη συνταγή, η οποία μάλιστα δεν χρειαζόταν applesuse, την οποία εδώ δεν θα έβρισκα εύκολα και θα έπρεπε να την φτιάξω. Η πρώτη φορά που προσπάθησα να τα φτιάξω, ήταν μια σκέτη απογοήτευση. Το μίγμα, δεν έδενε με τίποτα. Ήταν αδύνατον να σταθεί σε συμπαγή μάζα, έστω μικρή και να κοπεί με κουπ πατ. Πώς λέει το άσμα "σκόνη και θρύψαλα"; Ένα τέτοιο πράμα....Βρε και τι δεν έκανα μπας και σφίξει το μίγμα και ενώσει. Τι κόλλα έβαλα κι άλλη, τι γλυκόζη πρόσθεσα, τι αλεύρι...Και τι δεν έβαλα. Μόνο εγώ δεν μπήκα μέσα στο μίγμα. Στο τέλος, παραιτήθηκα, άνοιξα τον κουβά και το πέταξα...
Το λέω στη Μαρία, το λέω στη Ρούλα που η εμπειρία της της έλεγε ότι το νερό ήταν πολύ στη συνταγή, οπότε, ξεκινάω δεύτερη προσπάθεια. Και επιτέλους κάτι γίνεται! Μην νομίζετε ότι έγινε μια ζύμη που μπορούσες να την κόψεις σαν να έφτιαχνες μπισκότα. Όοοοοχι! Απλά, μπορούσες να απλώσεις μικρά κομμάτια και να τα κόψεις με κουπ πατ.
Τι χρησιμοποίησα τελικά:
1/2 κούπα κανέλλα σκόνη
1/4 κούπας νερό
4 κ. σ. κόλλα ατλακόλ (άσπρη κόλλα που χρησιμοποιούν στα νηπιαγωγεία)
Οι αναλογίες δηλαδή σε σχέση με την αρχική συνταγή που βρήκα, καμία σχέση! Ομοίως και η εκτέλεση!
Μέσα στην κούπα με το νερό, διέλυσα την κόλλα ώστε να πάει παντού και πρόσθεσα την κανέλλα. Μάλιστα, αρχικά είχα βάλει μόνο 2 κ. σ. κόλλα, και τις άλλες 2, τις πρόσθεσα στη συνέχεια.
Άνοιγα μικρά κομματάκια ζύμης και τα έκοβα με κουπ πατ. Στο πάνω μέρος, έκανα τρυπούλα με ένα καλαμάκι, για να περάσω κορδέλες.
Τα άφησα πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια (ένα σου πλα), που είχα βάλει χαρτί ψησίματος.
Αν τα φτιάξετε, αφήστε τα να στεγνώσουν 3-4 μέρες, αλλά γυρίζετέ τα και από τις δύο πλευρές κάθε μέρα, γιατί αλλιώς κυρτώνουν.
Ξέχασα το πιο σημαντικό και το θυμήθηκα καθώς πρόσθετα τις φωτογραφίες! Εκεί που θα ανοίγετε τη ζύμη και θα την κόβετε, μην προσπαθήσετε να σηκώσετε το στολιδάκι, γιατί δεν θα τα καταφέρετε. Αντιθέτως, βάλτε ένα μικρό κομμάτι ζύμης, εκεί που θα μείνει να στεγνώνει το στολίδι. Κόψτε το με το κουπ πατ και με ένα μαχαίρι ή με το χέρι σας, αφαιρέστε την περιττή ζύμη ολόγυρά του. Κάνετε το ίδιο για όλα τα στολίδια.
Με αυτή τη ζύμη, βγήκαν 20 μικρά στολίδια σαν αυτά που βλέπετε.
Τελικά, σκλήρυναν καλά και είναι όντως μυρωδάτα! Σκεφτόμουν μάλιστα να τα βάλω στην παρουσίαση στα κλαριά από κούμαρα που είχα στολίσει, αλλά φοβήθηκα μην τα φάει κανένα παιδάκι και τρέχουμε! :-)
Αυτά με τις περιπέτειες των στολιδιών μου! Καλή επιτυχία σε όσες το δοκιμάσουν! Και μην απογοητεύεστε! Ό,τι πάει μια φορά στραβά, δεν σημαίνει ότι θα ξαναπάει ;-)
Μην ξεχάσετε τα μπαζάρ αυτό το σαββατοκύριακο!
Update:
Επειδή ειπώθηκε γι' αστείο στα σχόλια, διευκρινίζω, ότι τα στολίδια ΔΕΝ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ αφού περιέχουν κόλλα φυσικά!!!
απιστευτα...θα τα δοκιμασω σιγουρα...!!!!!!!!!!
ReplyDeleteDeli ,σεπειρασμό και δουλειά με βάζεις...θα τα δοκιμάσω γυρίζοντας από Αθήνα.
ReplyDeleteΕίναι πολύ όμορφα!Είναι πολύ μυρωδάτα;
Φιλιά!
Θάθελα πολύ να τα φτιάξω!!!Να μυρίση κανέλα το σπίτι !!!!!
ReplyDeleteΕρώτηση:
Κική , εχεις συνταγή για ζαχαρόπαστα??
υπέδειξε μου κάτι σε παρακαλώ ...
Φιλάκια
Πωπωπωπωωωωωω μυρωδιέςςςςςςςς :)))
ReplyDeleteΣμουάτς πολλά πολλά
Τέλεια, λέω να τα δοκιμάσω!!
ReplyDeleteΈφτιαξα κι εγώ φέτος τέτοια αρωματικά στολιδάκια και μοσχοβολάει το σπίτι.
ReplyDeleteΜπράβο Κική!!!
Φιλάκια
Πολύ όμορφα. Άξιζε ο κόπος σου.
ReplyDeleteΣε θαυμάζω! Χαίρομαι την δημιουργική σου διάθεση! Και του χρόνου!
ReplyDeleteΦαντάζομαι αρώματα!!!!
ReplyDeleteΚι εγώ μπορεί να τα έτρωγα.....παιδάκι δεν είμαι είμαι λιχούδω όμως!
Καλά, αυτό το τελευταίο που λες είναι το μότο μου!! Πανέμορφα τα στολιδάκια σου!!!
ReplyDeleteΟμορφα και μυρωδάτα τα στολίδια σου!
ReplyDeleteΚαλές γιορτές Κικίτσα!
ΦΟΒΕΡΑ ΣΤΟΛΙΔΙΑ!! ΕΚΤΟΣ ΟΤΙ ΘΑ ΣΤΟΛΙΖΟΥΝ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΘΑ ΜΥΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΩΡΑΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ!! ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ....ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΑ ΤΡΩΜΕ!!!!! ΙΩΑΝΝΑ (κινεζα).
ReplyDeleteΠολύ ωραία γίνανε!!
ReplyDeleteΤρελοτουρίστρια
Κική αν παραλείψουμε την κόλλα τι θα πάθουν; Ώστε πράγματι να μπορούμε να τα φάμε στο ξεστόλισμα :-)
ReplyDeleteΠολύ όμορφα τα στολίδια Κικίτσα!
ReplyDeleteΚαι του χρόνου να είσαι καλά!
Αλήθεια, τι ρόλο παίζει η κόλλα?
Καλό Σ/Κ!
Μαρία, δοκίμασε! Θα μυρίζει το σπίτι!
ReplyDeleteΕλένη ναι. Είναι πολύ μυρωδάτα!
Ριρή, θα σου στείλω λινκ για να μην ψάχνεις :-)
Αστέρι, φιλάκιαααα!
Anthivolon, ναι!!!
ReplyDeleteΝατάσα και του χρόνου!
Κατερινα ευχαριστώ! Ο επιμένων νικά!
Αγγελική, ξέρεις...Ντούρασελ! χαχα!
Λίλα! χαχα! Δεν τρώγονται καλέ!
Ανεράιδα, συμφωνούμε!
ReplyDeleteΕλνα ευχαριστώ! Επίσης!
Ιωάννααααα! χαχα! ΔΕΝ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ καλεεεεε! χαχα!
Τρελοτουρίστρια ευχαριστώ!
Vita, δεν θα σφίξει το μίγμα. Ειναι ο συνδετικός κρίκος στη ζύμη. Και ΔΕΝ τρώγονται τα στολίδια!!!
Εφη, λόγω της κόλλας σκληραίνουν!
Έπρεπε να το γράπθειθ πιο πθηλά ότι δεν τρώγονται τα μπιθκοτάκια!
ReplyDeleteΤώρα έγινε η δημιά!!!!
:-DDD
Δε με λέτε καλέ κύριε kikop, έπρεπε να δειτε το update για να μην τα φάτε; Η κόλλα στα υλικά δεν σας ανησύχησε; Χαχα! Γέλασα πάντως!
ReplyDeleteκαλημερα, μπορω να αναδημοσιευσω το συγκεκριμενο αρθρο στο ιστολογιο μου με αναφορα φυσικα στο ιστολογιο σου;
ReplyDeleteΜπορείς να αναδημοσιεύσεις μέρος του ποστ και τη συνέχεια με λινκ. Τι λες; Ευχαριστώ που ρώτησες!
ReplyDeleteευχαριστώ να και η αναρτηση μου http://beautyharmonyblog.blogspot.gr/2013/11/blog-post_25.html
DeleteΩραία :-)
Delete