Friday, January 14, 2011

Κέικ με αλεύρι ολικής άλεσης και μέλι

Πριν λίγες μέρες έκανα ένα κέικ ολικής με μέλι, σαν μια πιο υγιεινή λύση μετά από τις γιορτές. Υποσχέθηκα στους φίλους στο facebook να το βάλω μέσα στη βδομάδα μια και το ανέφερα εκεί. Μην περιμένετε να το δεχτούν τα παιδιά με μεγάλη χαρά! Αν θέλετε να το φάνε τα παιδιά αδιαμαρτύρητα, ακολουθήστε τις συμβουλές στα tips που δίνονται στο τέλος!

Κέικ με αλεύρι ολικής άλεσης και μέλι
Υλικά
½ κούπα μέλι
¼ κούπας ελαιόλαδο
¼ κούπας ανθόνερο
¼ κούπας χυμό πορτοκαλιού
2 αυγά
2 κούπες αλεύρι ολικής άλεσης που φουσκώνει μόνο του
1 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ. γ. μοσχοκάρυδο
προαιρετικά:
1 κ. σ. κακάο
επιπλέον
1 κ. σ. μέλι
1 κ. σ. νερό

Εκτέλεση
Η εκτέλεση απλή, πολύ απλή! Διαβάστε όμως οπωσδήποτε τα tips!
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
Μέσα σε ένα μπωλ, ανακατεύουμε τα υγρά υλικά με σύρμα.
Προσθέτουμε το αλεύρι ολικής μαζί με το μπέικιν πάουντερ, το κακάο και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
Κάνουμε τη ζωή μας εύκολη και αντί να λαδώσουμε μια μακρόστενη φόρμα, την ντύνουμε με χαρτί ψησίματος. Έτσι, μετά δεν θα έχουμε πλύσιμο της φόρμας, αλλά περισσότερο χρόνο για blogging, facebook, βόλτες κλπ. ;-)
Ρίχνουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 35 περίπου λεπτά (στο δικό μου τόσο χρειάστηκε) ή μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα ενός μαχαιριού.
Μέχρι να ετοιμαστεί το κέικ, ανακατεύουμε το μέλι με το νερό σε ένα μπωλάκι.
Όταν τα το βγάλουμε, έτσι όπως είναι ζεστό μέσα στη φόρμα, περνάμε με πινέλο την επιφάνεια του κέικ με το μέλι. Αφήνουμε 5 λεπτάκια να περάσουν και το βγάζουμε με τη βοήθεια του χαρτιού ψησίματος (μεγάαααααλη εφεύρεση το χαρτί ψησίματος!!!).

Τρώμε χωρίς πολλές τύψεις!

Tips:
Όταν έκανα το κέικ, ξεκίνησα βάζοντας μόνο ανθόνερο. Μετά, χρειάστηκε να προσθέσω υγρό και έβαλα χυμό πορτοκαλιού για να γίνει πιο γλυκό (σε σχέση με το σκέτο νερό). Οπότε, μπορείτε εξαρχής να βάλετε μόνο νερό ή μόνο χυμό πορτοκαλιού, τροποποιώντας την ποσότητα.

Αν έχετε σκοπό να το δώσετε σε παιδάκια, θα τα ξενίσει η γεύση του αλευριού ολικής άλεσης. Το δικό μου παιδάκι, ετών 19, είπε ότι νομίζει ότι το γλυκό έχει μέσα…άχυρο!!! Αν νομίζετε ότι δεν θα τους αρέσει, χρησιμοποιήστε μισό-μισό αλεύρι (1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και 1 κούπας ολικής), ή από την αρχή, αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Στη 2η περίπτωση, μην προσθέσετε επιπλέον μπέικιν πάουντερ.

Το κακάο, μπήκε για να δώσει σκούρο χρώμα και έδινε μια νότα πικρίλας. Μπορείτε να μην το προσθέσετε αν δεν θέλετε (τα παιδάκια που λέγαμε).

Γενικά θα έλεγα ότι είναι ένα κέικ για μεγάλους, αφού η γεύση του ξενίζει τα παιδιά. Μετά από τόσα γλυκά στις γιορτές, είπα να φτιάξω μια πιο υγιεινή λύση, χωρίς πολλά λιπαρά και ζάχαρη, πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά κλπ.

Και αφού ασχοληθήκαμε με το μελένιο κέικ, ας ασχοληθούμε και με ένα καροτάκι! Το καροτάκι τη Φοίβη την ξέρετε; Η Φοίβη, που έχει το donkey and the carrot, μου χάρισε βραβείο! Τη Φοίβη τη γνώρισα στο camp του Greek food blog και είναι μεγάλη φατσούλα μιλάμε! Κι επειδή με μπερδεύει με τα ονόματά της, τη φωνάζω καροτάκι!
Τώρα εγώ δυσκολεύομαι να βρω σε ποιους θα το χαρίσω! Ήδη κάποιοι το έχετε, οπότε διαλέγω άλλα φιλαράκια και κάποια από αυτά, που έχω γνωρίσει πρόσφατα!
Ευχαριστώ καροτάκι!

Στο μεταξύ, βλέπω ότι μου το χάρισε και ο φίλος μου Γιάννης που έχει του μάγειρες! Thanks Johnny!!!

And the award goes to.....

Ρεγγίνα
Τατιάνα
Μάρα
Anthivolon
Χαρά
Θαλασσίτσα
Μαρία
Ριρή
painter
Έφη

Για να αποδεχθείτε αυτό το βραβείο:
1. Κάντε μια ανάρτηση για το βραβείο
2. Περάστε το σε δέκα αγαπημένους σας bloggers
3. Στείλτε το σύνδεσμο για το βραβείο με το link που ακολουθεί: http://thetrendytreehouse.blogspot.com/2009/12/grab-one-of-our-buttons.html
4. Πείτε κάτι για το βραβείο!


Καλό πσκ!!!

33 comments:

  1. Tο μελένιο κεικάκι μπήκα να δώ, και ειδα και το βραβείο που απλόχερα μου εδωσες!!!
    σε ευχαριστώ πολύ kiki, !!!!!!Βραβείο απο σένα, εχει μια βαρύτητα παραπάνω...
    Οσο για το κείκ,με προδιαθέτεις για γεύση ..περίεργη, αλλά απο την άλλη ειναι υγιεινό,και θα το δοκιμάσω!!!
    Σε ευχαριστώ πολύ -φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  2. Μμμμούρλια φαίνεται το υγιεινό κέικ σου!!!!
    Συγχαρητήρια για το βραβείο!
    Πολλά φιλιά
    Καλημέρααααα

    ReplyDelete
  3. Εγώ θα το έτρωγα ευχαρίστως το κεκάκι, έχω συνηθίσει το αλεύρι ολικής, για το γιο μου έχω τις αμφιβολίες μου. Συνήθως τρώει μια μπουκιά από κάτι και αν δεν του αρέσει μου λέει:"Πολύ ωραίο, δεν θέλω άλλο". Χα,χα, υποψιάζομαι ότι ίσως πει το ίδιο και γι'αυτό.

    ReplyDelete
  4. Καλημέρα, είμαι αφάνταστα χαρούμενη, που μου χαρίζεις αυτό το βραβείο, γιατί είναι το πρώτο βραβείο που παίρνω!! σ' ευχαριστώ πάρα πολύ.
    Μόνο που ίσως χρειαστώ κάποια βοήθεια πως θα κάνω την όλη διαδικασία, αν είναι θα σου πω.
    Το κέικ (όχι το ίδιο) με αυτό το αλεύρι το είχα δοκιμάσει κι εγώ κάποια φορά, αλλά όντως έχει περίεργη γεύση, μπορεί όμως να το επιχειρήσω με αυτή την εκδοχή.
    Φιλιά πολλά.

    ReplyDelete
  5. Μμμ πολύ ενδιαφέρον και πιστεύω ότι θα αρέσει στα παιδιά τουλάχιστον στα μικρά που τρώνε οτιδήποτε φτάνει να είναι γλυκό:)
    Καλή σου μέρα Κική μου

    ReplyDelete
  6. Pali glyko agapimeni mou? Skeftomai sobara na kano post 2 pantelonia pou KSE-skistikan to proi giati den mou empainan. Milame gia kommatakia... !!!! Pragmatika apistefto kai omos alithino! Mi me kolazeis loipon!!!!! Pantos deixnei teleio... kai go sagapooooooooo

    ReplyDelete
  7. Ωραίο κεκάκι, μελένιο και γλυκό όσο πρέπει!

    ReplyDelete
  8. Ωραίο και Μυρωδάτο κεκάκι!

    ReplyDelete
  9. Εμένα πάλι μου αρέσει τρελά το αλεύρι ολικής και σε κέικ και σε ψωμιά και σε brownies. Μετά τις κραιπάλες των εορτών χρειάζεται και λίγη υγιεινή διατροφή ε;

    ReplyDelete
  10. Ας φάω και κάτι μόνη μου, όλα να τα τσακίζουν τα παμφάγα μου????χαχαχα!!!
    Συμφωνώ στο πείραγμα του αλευριού για να σπάσει λίγο την γεύση!

    Σε ευχαριστώ πολύ, πολύ για το όσκαρ...εννοώ το βραβείο...παρασύρθηκα λίγο...χιχιχι!!!
    Οπως βλέπεις είμαι καλό παιδάκι και το μοιρασα κιόλας!
    Σμουάτς!

    ReplyDelete
  11. Καλέ εγώ κέικ μπήκα να κεραστώ που είναι υγιεινό και λαχταριστό, τσίμπησα και το βραβειάκι μου...
    Είδες που λέει η παροιμία " Όποιος γυρίζει μυρίζει κι όποιος κάθεται βρομίζει"...κερδίζει λέω εγώ, το παίρνω και φεύγωωωωωωωωωωω...
    και το βραβείο και το κέικ!

    Κικίτσα μου ευχαριστώ
    μάκιαααααααααααααα

    ReplyDelete
  12. Έχει φωτογένεια το ατιμούλι!!!

    Τρελοτουρίστρια

    ReplyDelete
  13. χρειαζόμαστε γλυκάκια που δεν μας γεμίζουν τύψεις...

    ReplyDelete
  14. Deli,μπράβο για το βραβείο και για το κεκάκι!
    Μια χαρά είναι και ολικής και μέλι-τι πιο υγιεινό!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  15. Ριρή, χαίρομαι που χάρηκες με το βραβείο :-) Κι εγώ ευχαριστώ!

    Αστεράκι, εσύ πρέπει να πάρεις ένα ολόκληρο βραβείο μόνη σου! Σμουατς!

    Κατερίνα κι εγώ! Μου αρέσουν τα κέικ μ εαλεύρι ολικής! Τα παιδιά μου το ίδιο μου κάνουν! Χαχα!

    Μαρία χαίρομαι! Δεν είναι τίποτα δύσκολο. Ακολουθείς τα βήματα που έκανα κι εγώ. Ρωτα ό,τι θες!

    Μαργκο καλά τα λες! Φιλάκια!

    ReplyDelete
  16. Καροτάκι!!! Δεν είπαμε δίαιτα; Άσε κάτω τα μακαρόν λέμεεεεε! Και βγάλε τη φόρμα και φόρα παντελόνι!!!

    Λίλα μερσί!

    Πόπη νιε! ;-)

    Μάγδα κι εμένα σε όλα!!!

    Έφη έχεις και πολλά και δεν σε αφήνουνε να δοιμάσεις τη μάνα! Καταπληκτική η κόκκινη τουαλέτα σου χρυσή μου! ;-)

    ReplyDelete
  17. painter έτσι!!! Όποιος γυρίζει μυρίζει! χαχα!

    Τρελοτουρίστρια είδες; χαχα!

    Μανουσινα συμφωνώ!

    Ελένη έτσι! Σμακ!

    ReplyDelete
  18. Φαίνεται ότι είμαι παιδάκι και εγώ, δεν μπορώ να το δικαιολογήσω διαφορετικά! Σου το έχω ομολογήσει ότι, το κέικ το θέλω τρυφερό και απαλό σαν χάδι στο στόμα! Χωρίς φλούδια!!!!
    Ενώ λατρεύω το αλεύρι ολικής άλεσης στο ψωμί και στα μάφινς! Όπως λέγαν και οι Λατίνοι de gustibus et coloribus non disputandum est....

    ReplyDelete
  19. Kική μου, σ΄ευχαριστώ για την τιμή!!! Θα το πάρω ευχαρίστως και θα το αναρτήσω!!
    Το κεκάκι σου καταπληκτικό και πρωτότυπο!!
    Σ΄ευχαριστώ, καλό Σ/Κ.
    Φιλιά

    ReplyDelete
  20. Κικίτσα τα δικά μου παιδάκια, ετων ... you know... είναι σίγουρο ότι θα πουν τα ίδια με την δικιά σου τα σκασμένα!
    Οπότε για μόνο ολικής, χλωμό το βλέπω!
    Φιλάκια, καλό ΠΣΚ!

    ReplyDelete
  21. Ειμαι σε τρομερό δίλλημα.
    Τι να κάνω να πάρω κέικ η βραβείο;
    Για το βραβείο είμαι πολύ μικρή(μηνών) ως λιχούδα όμως μετρώ δεκαετίες...χααχαχαχαχ
    Κική μου σε ευχαριστώ και ακόμη μια φορά μπράβο για την όμορφη και τόση πληθωρική συνεντευξη σου!!!Φιλιά μελωμένα.

    ReplyDelete
  22. Πω πω τετράπαχοι θα γίνουμε πάλι!!!
    :-DDD

    Καλή ιδέα το χαρτί στη φόρμα! Εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας!

    Και μπράβο για το βραβείο!!!!
    Πολλές καλές και νόστιμες συνταγές έυχομαι και να πάει πολύ καλά το νέο βιβλιαράκι σου!!!
    :-))

    ReplyDelete
  23. Κική μου, σ ευχαριστώ για το βραβείο, και δηλώνω..Υπευθύνως ότι: η πιο trendy μαγείρισσα είσαι ΕΣΥ!!

    ReplyDelete
  24. Πως το έχασα αυτό το κεκάκι εγώ;-)
    Συγχαρητήρια για το βραβείο σου Κικίτσα. μουτς!

    ReplyDelete
  25. Θα το κάνω το κέικ, μου αρέσει την συνταγή σου. Καλή εβδομάδα.

    ReplyDelete
  26. Αγγελική, το θυμάμαι που μου το είχες πει! :-)

    Anthivolon χαίρομαι που χάρηκες! Φιλάκια!

    Έλενα, εγώ λέω να τα τιμωρήσουμε! χαχα!

    Μάρα, πάρε κι από τα δύο καλέ! Ευχαριστώ για όλα!

    ReplyDelete
  27. kikop80, όχι μ΄αυτό το κέικ! Δεν έχει πολλά λιπαρά, ζάχαρη κλπ. :-)
    Ευχαριστώ πολύ!

    Ρεγγίνα χαχα! Μερσί!!!

    Μαράκι έλα ντε! Μάκια!

    Ελλάδα ευχαριστώ! Επίσης!

    ReplyDelete
  28. Να κανω μια ερωτηση?!Αν και φοβαμαι θα ακουστει καπως κουτη...Απλα ειμαι πολυ πρωταρα!Το μελι που αναφερεται στη συνταγη μπαινει μονο στο τελος απο πανω ετσι?Μπαινει καθολου μεσα πριν το ψησιμο?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καμία μαγειρική ερώτηση δεν είναι κουτή όταν δεν ξέρεις! Το μέλι μπαίνει μέσα στο κέικ όπως και τα υπόλοιπα υγρά υλικά. :-)

      Delete
  29. Σας ευχαριστώ πολύ για αυτήν την συνταγή. Θα το κάνω πρέπει να είναι πεντανόστιμο.
    Επειδή είστε πολύ έμπειρη όπως φαίνεται θα μπορούσατε να βάλετε συνταγές για γλυκά με μέλι γενικά χωρίς ζάχαρη και χωρίς γαλακτοκομικά? Γενικά το μέλι το χρησιμοποιούμε αντί για ζάχαρη σε λιγότερη ποσότητα απο την ζάχαρη? Μια φορά έκανα χαλβά με μέλι και μου βγήκε σαν τσιμέντο χιχι, δεν τρωγόταν με τίποτα. Να είστε πάντα καλά σας ευχαριστώ.
    Χρυσή

    ReplyDelete
  30. Ευχαριστώ πολύ!
    Θα προσπαθήσω! Ναι. Χρειάζεται λιγότερο μέλι σε σχέση με τη ζάχαρη. Πχ 3/4 κούπας μέλι αντί για 1 κούπα ζάχαρη. Επίσης θα πρέπει να μειώνει λίγο τα υπόλοιπα υγρά αν βάζεις μέλι σε κάποια συνταγή.

    ReplyDelete
  31. εμενα παντως δεν μου πετυχε, το εψηνα 1:30 ωρα κ ακομα υγρο ηταν μεσα. Τι δεν εκανα σωστα αραγε?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αν έκανες ΑΚΡΙΒΏΣ τα ίδια, δεν ξέρω τι έφταιξε.

      Delete