Την περασμένη εβδομάδα, συνοδέψαμε τα γιουβαρλάκια μας με ψωμί ζυμωτό που έφτιαξα στα γρήγορα με το μίξερ. Είχα βγάλει από την κατάψυξη πουρέ κολοκύθας και είχαν περάσει 3 μέρες χωρίς να τον χρησιμοποιήσω. Οπότε, σκέφτηκα μια γρήγορα λύση για ψωμί, για να τον αξιοποιήσω επιτέλους. Αντί για φρέσκια μαγιά, χρησιμοποίησα ξηρή και αντί να ζυμώσω το ψωμί, χτύπησα τα υλικά στο μίξερ με τα εξαρτήματα για ζύμη. Έτσι, σε μιάμιση ώρα περίπου, είχαμε φρέσκο "ζυμωτό" ψωμί. Αν βιάζεστε και δεν έχετε χρόνο για ζυμώματα και διπλές αναμονές για φούσκωμα του προζυμιού και της ζύμης, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη φρέσκια μαγιά με ξηρή και να επιταχύνετε τη διαδικασία. Η παρακάτω συνταγή, μοιάζει με τη συνταγή που έχω στο βιβλίο μου, μόνο που έχει απλοποιηθεί, για να γίνει σύντομα. Αν δεν έχετε πουρέ κολοκύθας, μπορείτε να κάνετε το ψωμί, αντικαθιστώντας τον πουρέ με νερό. Ρίξτε το νερό τμηματικά, μέχρι να έχετε μια ζύμη που δεν κολλάει στο μίξερ. Μπορείτε να βάλετε μυρωδικά που σας αρέσουν μέσα στο ψωμί. Ρίγανη, θυμάρι, σκόρδο κλπ.
Ψωμί ζυμωτό με πουρέ κολοκύθας
Υλικά
½ κιλό αλεύρι για ζυμωτό ψωμί (το σκληρό χοντρόκοκκο αλεύρι, συνήθως σε πορτοκαλί συσκευασία)
1 φάκελο μαγιά (8 γρ.)
1 κ. γ. αλάτι
1 κ. γ. ζάχαρη
200 γρ. πουρέ κολοκύθας
3 κ. σ. ελαιόλαδο
¾ κούπας χλιαρό νερό (περίπου)
1 κ. σ. παπαρουνόσπορο
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα στεγνά υλικά.
Κάνουμε λακκούβα, ρίχνουμε το λάδι, τον πουρέ και μισή κούπα χλιαρό νερό.
Χτυπάμε με το μίξερ (διότι βαριόμαστε να ζυμώσουμε) με το εξάρτημα για ζύμες και προσθέτουμε καθώς χτυπάμε λίγο νερό ακόμα, (περίπου ¼ κούπας) μέχρι να έχουμε μια ζύμη που δεν κολλάει.
Διαμορφώνουμε το ζυμαράκι μας, το βάζουμε σε ταψί με χαρτί ψησίματος και το αφήνουμε να φουσκώσει για μισή ώρα σε ζεστό περιβάλλον (φούρνος στους 30 βαθμούς, καλοριφέρ, κουβερτούλα).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-190 βαθμούς και ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου.
Τσακίζουμε κατά βούληση :-)
Καλή εβδομάδα!
Τι μου κάνεις βρε Κική βραδιάτικα και θέλω να κοιμηθώ.....φρέσκο ψωμί και μάλιστα με κολοκύθα!!! Φανταστικό μου φαίνεται, έτσι όπως το βλέπω κίτρινο και λαχταριστό!!
ReplyDeleteΝα ΄χεις μια καλή εβδομάδα!!
Μμμμμμμμχχχχχχχχχχχχ!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteκαι η κραυγούλα αλλάζει ήχο!!
Το κακό είναι πως έχουμε πολύ βούληση...
ReplyDeleteΕυτυχώς δεν έχουμε κολοκύθα!
Deli,θα προτιμήσω το νεράκι χιχι,ξέρεις τη σχέση μου με την κολοκύθα-μόνο σε μεταμορφωμένη την προτιμώ.
ReplyDeleteΦιλιά!
Παίρνω την φετούλα μου και εύχομαι καλή βδομάδα!!
ReplyDeleteΠολύ νόστιμο θα γίνεται το κολοκυθόψωμο και τι ωραίο κιτρινο-πορτοκαλένιο χρώμα! Εγώ τη δική μου φετούλα τη θέλω με μαρμελάδα, χε χε!
ReplyDeleteΠολύ ωραία ιδέα Κική αυτό το ψωμί. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ με κολοκύθα. Έχει πολύ ωραίο χρώμα κι είναι ο,τι πρέπει για τσαλαβούτες μέσα στα γιουβαρλάκια!
ReplyDeleteΤέλεια ιδέα Κική μου! Έχω μπόλικες κολοκύθες στον κήπο ακόμα!:)
ReplyDeleteΦαντάζομαι τι υπέροχο χρώμα θάχει (εκτός των άλλων) αυτό το ψωμί!
ReplyDeleteΤέλειο το ψωμάκι σου Κική μου όπως και τα υπόλοιπα! Με τέτοιο κρύο είναι ότι πρέπει για μακροβούτια σε σούπες και φασολάδες!
ReplyDeleteΈχω στη βεράντα μια τεράστια κολοκύθα να δω πότε θα την κόψω, πρέπει να έχω χρόνο να την καταναλώσω ποικίλως γιατί δεν μου αρέσει στην κατάψυξη.
ReplyDeleteΚαλό βράδυ.
πολύ πρωτότυπη ιδέα!
ReplyDeleteΑνthivolon, δύσκολη ώρα! χαχα! Δες και την ορίτζιναλ συνταγή στο βιβλίο σου!
ReplyDeleteΜαριέλα, κάποιος βρυχάται! χαχα!
Νένα, μπορείς να το κάνεις και σκέτο! χεχε!
Ελένη ήμουν σίγουρη! Αχ...μια φορά θα σε ταΐσω τέτοιο ψωμί και χαμπάρι δεν θα πάρεις!!! χαχα!
Έλενα, επίσης!
ReplyDeleteDark chef, ρίχνεις λάδι στη φωτιά με τη μαρμελάδα! Χαχα!
Μάγδα, όντως είναι ΠΟΛΥ νόστιμο και πολύ κίτρινο!
Λίλα, εσύ έχεις το βιβλίο με τα ψωμιά από πέρυσι, έχεις κολοκύθες δικές σου και δεν έχεις τη συνταγή με την κολοκύθα; Πώς και δεν την πήρες χαμπάρι;
Vita ναι! ΠΟρτοκαλένιο!
ReplyDeleteΚατερίνα, δεν έχεις αδικο!
Ξανθή, εγώ γι αυτό κατέληξα σε συνταγές που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατεψυγμένη. Επειδή όταν την έκοβα, δεν ήξερα τι να την κάνω όλη!
Eve ευχαριστώ!
Αχ το νιώθω να μοσχοβολάει ήδη!!!!!
ReplyDeleteΚική μου δημιουργική, τέλεια!
ReplyDeleteΠω πω!! Τέλειο πρέπει να είναι!
ReplyDeleteΕντομεταξύ πρώτη φορά ακούω ψωμί με πουρέ κολοκύθας αλλά μαρέσει! Εχουμε και εμεις,λες να την περάσω στη μαμά τη συνταγή?
Πολλά φιλιά!
Και συγγνώμη πάλι για το...παζλ που σου έστειλα!
Τέτοιες συνταγές είναι πάντα καλοδεχούμενες!!!
ReplyDeleteΜαρια Ζ, όντως! χαχα!
ReplyDeleteΠόπη ευχαριστώ! Φιλάκια!
Μάγδσ και δεν την περνάς; Δεν πειράζει καλέ για τα τεύχη! χαχα!
Μανουσίνα χαίρομαι!
Καταχωρήθηκε στο σκληρό δίσκο και όχι μόνο!!
ReplyDeleteΕυχαριστούμε!!
Τα γιουβαρλάκια με mix κυμά έγιναν τέλεια.
Καλημέρα και καλό μήνα:)
πολύ ενδιαφέρον!!!είμαι και του ψωμιού κιόλας....
ReplyDeleteΚατριν χαιρομαι! Καλό μήνα!
ReplyDeleteΈλενα δοκίμασέ το!