Στις πίτες μου σπάνια βάζω αυγά, Δεν μου αρέσει ιδιαίτερα η γεύση των αυγών όταν είναι μέσα στις πίτες. Εδώ, έβαλα δύο όμως, για να είναι πιο δεμένο το μίγμα, αφού περιέχει μόνο λευκά τυριά. Αν αποφεύγετε τα αυγά, μπορείτε να τα παραλείψετε. Αν έχετε τη δυνατότητα επίσης να φτιάξετε χειροποίητο φύλλο, ακόμα καλύτερα. Αν όμως δεν έχετε χρόνο, προτιμήστε τα φύλλα κουρού, ή τα έτοιμα χωριάτικα φύλλα που κυκλοφορούν.
Τυρόπιτα με ξινομυζήθρα και φέτα
Υλικά για μεγάλο ταψί
1 πακέτο φύλλα κουρού (στη συσκευασία των 2 φύλλων)
για τη γέμιση
400 γρ. φέτα λιωμένη με πηρούνι ή με το χέρι
400 γρ. ξυνομυζήθρα λιωμένη με πηρούνι ή με το χέρι
2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
δυόσμο κατά βούληση
πιπέρι ομοίως
λίγο γάλα για μέσα και λίγο για έξω ( ένα φλυτζάνι συνολικά)
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ όλα τα υλικά της γέμισης.
Λαδώνουμε το μεγάλο ταψί φούρνου.
Στρώνουμε το ένα φύλλο κάτω, τεντώνοντας προσεκτικά το φύλλο ώστε να πιάσει λίγο και τα πλαϊνά του ταψιού.
Βάζουμε από πάνω τα υλικά της γέμισης, απλώνοντας τα έτσι ώστε να πάνε παντού.
Βάζουμε από πάνω το δεύτερο φύλλο. Το τεντώνουμε απαλά ώστε να φτάσει στις άκρες τους ταψιού.
Γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα ή τσιμπάμε τα 2 φύλλα ώστε να ενωθούν και να κλείσουν.
Από πάνω, βρέχουμε με λίγο γάλα φρέσκο ή εβαπορέ, και χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια.
Είναι καλό να τη χαράζουμε για να παίρνουν αέρα και να ψήνονται τα φύλλα. Δεν είναι απαραίτητο να κοπεί σε κομμάτια κανονικά. Απλά να χαραχτεί.
Ψήνουμε για 30 λεπτά στους 200 βαθμούς, ή μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.
Συνοδέψτε τη με μια πράσινη σαλάτα εποχής και θα έχετε ένα πλήρες γεύμα!
Καλή εβδομάδα!
Καλή εβδομάδα!
Εξαιρετικη φαινεται η πιττα, ωραια ιδεα εδωσες Κικη.
ReplyDeleteΞινομυζηθρα εννοεις κρεμα ή σκληρο τυρι;
Καλη βδομαδα.
:)
Αντώνη χρόνια πολλά και καλά! :-)
ReplyDeleteΗ ξινομυζήθρα που παίρνω εγώ, είναι σαν ανθότυρο περίπου σε σκληρότητα. Όχι η ξερή η μυζήθρα που τρίβουμε.
Deli,μμμ,τέλεια είναι και την προτιμώ χωρίς αυγά.Πολλές φορές μάλιστα βάζω μόνο ασπράδια,για να δέσει,όπως λες.
ReplyDeleteΟ κρόκος καλός για μια μασκούλα χιχι-έλα να δεις κάτι.
Φιλιά!
Πολύ ωραία η συνταγή kiki, και ευκολη, αφου δεν με βάζεις να φτιάξω φύλλο!!!!(το χειρότερο μου)!!
ReplyDeleteΑσε που η ξυνομυζήθρα μας εδώ ,αυτη την εποχή ειναι ΤΕΛΕΙΑ!!!!
Υ,Γ ..
για να μη λές πάλι ,οτι δεν πήρες ειδηση το giveaway , σε ενημερώνω, δες εδώ..
http://ririfotiadi.blogspot.com/2011/01/give-away-2011.html
Φιλιά και Καλή εβδομάδα!!!!
Κικίτσα πολύ καλή η πιτούλα με την ξινομυζήθρα, εδώ βρίσκουμε και στο Σ/Μ το κοντινό μας, οπότε στα προσεχώς!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα!
Κική μου πολύ ωραία η πίτα! Μου αρέσει που είναι χωρίς πολύ φύλλο και όχι βαριά!
ReplyDeleteΕυκολη,γρηγορη και νοστιμοτατη...
ReplyDeleteΜπραβο!!!
Καλη σου μερα και καλη εβδομαδα να εχεις!!!!
Φιλια!!!
Εξαφανίστηκε το..σχόλιο μου ..ξανά απο την αρχή γλυκιά μου καλημερα, καλή εβδομάδα.. λατρεύω την τυρόπιτα και αυτή πρωί πρωί με κολάζει.. θα πάω και στον οδοντίατρο σε λίγο!
ReplyDeleteΚαλημέρα!!!
ReplyDeleteΠολύ ωραία η τυρόπιτα Κικί μου. Και εμένα δεν μου αρέσουν τα αυγά μέσα, γι΄αυτό κάνω κάτι που κάνουν εδώ στα Χανιά. Βάζουμε στην γέμιση 2-3 κουταλιές νεσεστέ, ανάλογα την ποσότητα του μείγματος. Δεν μυρίζει, ούτε αλλάζει την γεύση, ενώ δένει τέλεια το μείγμα των τυριών. Δοκίμασε το μια φορά και θα δεις.
Φιλάκια!!
Καλή εβδομάδα!!
Ο άντρας μου είναι φανατικός της πίτας. Όπου πάμε ψάχνει να βρει τι είδος θα φάει. Θα του τη φτιάξω τώρα που θέλω να μου αναβαθμίσει το blog μπας και τον δελεάσω γιατί όλο δεν προλαβαίνει μου λέει.
ReplyDeleteκαλημέρα, η τυροπιτούλα είναι ότι πρέπει, για όλες τις ώρες !
ReplyDeleteκαλή βδομάδα !!
Καλή βδομάδα Κικίτσα, παίρνω ένα κομματάκι φεύγοντας για τον ... δρόμο (μέχρι να πάω στο blog μου δηλαδή);-)
ReplyDeleteΦιλιά!
Τέλεια!!!!!!!!! και έχω μια πείνα!!!
ReplyDeleteΦιλιά
Καλή εβδομάδα
Ελαφριά και νόστιμη φαίνεται η πιτούλα σου Κική! Καλή εβδομάδα:)
ReplyDeleteΥπέροχη και μοσχομυριστή!!!
ReplyDeleteΤι καλά που σε άκουσα προχθές :)
Φιλιά
Καλό απόγευμα
τις πιτούλες τις αγαπάω πολύ ειδικά αν το φύλλο είναι χειροποίητο
ReplyDeleteΔεν την είχα σκεφτεί ποτέ έτσι την τυρόπιτα!!! Νόστιμη φαίνεται!!! Αλλά επειδή είμαι "σαλατού" να σου πω την αλήθεια τη σαλάτα τη ζήλεψα περισσότερο, μιας και εδώ από σαλατικά φτωχά και...φαρμακωμένα πολύ!!!
ReplyDeleteΩραιος ο συνδυασμός ξινομυζήθρας και φέτας.
ReplyDeleteΝαχα ένα κομματάκι τώρα..
Νοστιμοτατη και λαχταριστη η τυροπιτα σου.Καλη εβδομαδα να εχεις.
ReplyDeleteΕλένη πρέπει να σου στείλω άργιλο! χαχα!
ReplyDeleteΡιρή δεν ξέρεις πόσο μου αρέσει η ξινομυζήθρα!!!
Εγώ πάλι δεν έχω πρόβλημα με το φύλλο. Απλά μερικές φορές δεν προλαβαίνω!
Α! Θα έρθω να δω!!! (αν και έβαλα το μπλογκ σου στον ριντερ τωρα και το βλεπω!).
Εφη, γενικά όταν κάνεις τυρόπιτες, βάζε μέσα λίγο ανθότυρο ή ξινομυζήθρα. Τις κάνει νοστιμότατες!
Αγγελική, σαν το σπιτικό φύλλο δεν είναι κανένα, αλλά και έτσι είναι νοστιμότατη!
Γωγούλα καλωσήρθες! Ευχαριστώ!
Αχτίδα, αν μπαίνεις με εξπλόρερ, χάνονται εύκολα τα σχόλια...
ReplyDeleteΠεραστικά στο δοντάκι!
Λίνα, καλή ιδέα! Θα το δοκιμάσω αν και δεν έχω πρόβλημα να είναι και "άδετη" η γέμιση ;-)
Κατερίνα!!! χαχα! Τάξε του για να στο φτιάξει!!! χαχα!
Μαρία ευχαριστώ! Επίσης!
Έλενα ευχαριστώωω! Επίσης!
Αστέρι άστα! Μα κάνει μια πείνα!!!
Μαράκι, κάνω ελαφριές πιτούλες εγώ ;-) Ευχαριστώ! Σμουτς!
ReplyDeleteΓιώργο ευχαριστώ!
Αχ τι καλά που ήταν! Πολύ μου άρεσε. Και βγήκε όμορφο. Φιλικό, γλυκό... Πολύ χάρηκα που είχαμε μαζευτεί πάλι παρεούλα :-)
μανουσίνα, παρομοίως!
Μαρίνα κι εγώ λατρεύω τις σαλάτες!!!
Μάριον πράγματι είναι καλός! :-)
Κατερινα ευχαριστώ! Επίσης!
Ωραία πίτα και η ιδέα της ξινομυζήθρας μου αρέσει πολύ!
ReplyDeleteΠόπη έχω αδυναμία στην ξινομυζήθρα!
ReplyDelete