Διαλέγω να κλείσω αυτή τη χρονιά, με ένα γευστικό, εποχιακό, φρουτένιο και ελαφρύ γλυκάκι. Μετά από τόσα παραδοσιακά γλυκά που έχουμε όλοι γευτεί αυτές τις μέρες, ένα ελαφρύ γλυκό που θα μας δροσίσει μετά τα συνήθως βαριά γιορτινά γεύματα, είναι ιδανικό! Η συνταγή για το πορτοκαλένιο γλυκό, είναι της φίλης μου της Πέννυς. Συνταγή και σχόλια, δικά της.
Εγώ από την πλευρά μου, σας εύχομαι καλή γευστική χρονιά, με υγεία πάνω απ' όλα, γιατί η καλή υγεία, είναι κάτι που όλοι θέλουμε, αλλά η καθημερινότητα μας κάνει να το ξεχνάμε και να έχουμε άλλες προτεραιότητες. Καλή υγεία εύχομαι σε όλους!
Délice à l'orange (Πορτοκαλένια γλύκα ή Πορτοκαλόπιτα ή Πορτοκάλι με πορτοκάλι..)
Υλικά:
2 κουτιά ζελέ πορτοκάλι [εγώ δεν βρήκα στη Ζάκυνθο και χρησιμοποίησα ζελέ λεμόνι που έγινε το ίδιο εξαιρετικό! ]
1 1/2 ποτήρι νερό + 1 1/2 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
1 κιλό πορτοκάλια {ζακυνθινά ή δυνατόν - μετά από test-drive εγκρίνονται παμψηφί!}
400 γρ. ζάχαρη
1 φλυτζάνι νερό
1 λεμόνι {from Zante of course!}
Προετοιμασία:
1. Ξεφλουδίζουμε τα πορτοκάλια και κόβουμε τις φλούδες λεπτές λωρίδες.
2. Για να τις ξεπικρίσουμε τις βράζουμε 2 φορές με λίγο νερό για 10 λεπτά , ξεζουμίζοντας κάθε φορά και προσθέτοντας φρέσκο νερό.
3. Μετά το ξεπίκρισμα τις βράζουμε με τα 400γρ. ζάχαρη, 1 φλ. νερό και το λεμόνι για ένα τέταρτο της ώρας περίπου.
4. Ετοιμάζουμε το ζελέ με το 1,5 ποτήρι νερό +1,5 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να γίνει σαν "μελάτο αυγό".
5. Κόβουμε τη σάρκα των πορτοκαλιών σε πολύ μικρά κομμάτια [σαν μεγάλα ζάρια] .
6. Οταν όλα είναι έτοιμα βάζουμε σε πυρέξ διαδοχικά τα κομμάτια από τη σάρκα πορτοκαλιού,το ζελέ που δεν έχει πήξει ακόμη και από πάνω τις
γλασαρισμένες στη ζάχαρη πορτοκαλόφλουδες σε ψιλοκομμένες μπατονέτες.
7. Παραμένει στο ψυγείο 2 ώρες τουλάχιστον και αφού διακοσμήσουμε την επιφάνεια ανάλογα με την εποχή ή τη γιορτή σερβίρουμε στη θέση του
φρούτου ή της φρουτοσαλάτας και όχι μόνο...!
Είναι από τα πιο δροσιστικά επιδόρπια που έχω δοκιμάσει ειδικά μετά από ένα βαρύ, πλούσιο γεύμα! Πορτοκαλένια φιλιά! :-*
Το γλυκάκι το έχω δοκιμάσει κι εγώ και είναι πραγματικά πολύ δροσιστικό. Μην περιμένετε πως θα βγαίνει ατόφιο κομμάτι καθώς το κόβετε. Είναι όντως σαν ζελεδένια φρουτοσαλάτα!
Εγώ από την πλευρά μου, σας εύχομαι καλή γευστική χρονιά, με υγεία πάνω απ' όλα, γιατί η καλή υγεία, είναι κάτι που όλοι θέλουμε, αλλά η καθημερινότητα μας κάνει να το ξεχνάμε και να έχουμε άλλες προτεραιότητες. Καλή υγεία εύχομαι σε όλους!
Délice à l'orange (Πορτοκαλένια γλύκα ή Πορτοκαλόπιτα ή Πορτοκάλι με πορτοκάλι..)
Υλικά:
2 κουτιά ζελέ πορτοκάλι [εγώ δεν βρήκα στη Ζάκυνθο και χρησιμοποίησα ζελέ λεμόνι που έγινε το ίδιο εξαιρετικό! ]
1 1/2 ποτήρι νερό + 1 1/2 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
1 κιλό πορτοκάλια {ζακυνθινά ή δυνατόν - μετά από test-drive εγκρίνονται παμψηφί!}
400 γρ. ζάχαρη
1 φλυτζάνι νερό
1 λεμόνι {from Zante of course!}
Προετοιμασία:
1. Ξεφλουδίζουμε τα πορτοκάλια και κόβουμε τις φλούδες λεπτές λωρίδες.
2. Για να τις ξεπικρίσουμε τις βράζουμε 2 φορές με λίγο νερό για 10 λεπτά , ξεζουμίζοντας κάθε φορά και προσθέτοντας φρέσκο νερό.
3. Μετά το ξεπίκρισμα τις βράζουμε με τα 400γρ. ζάχαρη, 1 φλ. νερό και το λεμόνι για ένα τέταρτο της ώρας περίπου.
4. Ετοιμάζουμε το ζελέ με το 1,5 ποτήρι νερό +1,5 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να γίνει σαν "μελάτο αυγό".
5. Κόβουμε τη σάρκα των πορτοκαλιών σε πολύ μικρά κομμάτια [σαν μεγάλα ζάρια] .
6. Οταν όλα είναι έτοιμα βάζουμε σε πυρέξ διαδοχικά τα κομμάτια από τη σάρκα πορτοκαλιού,το ζελέ που δεν έχει πήξει ακόμη και από πάνω τις
γλασαρισμένες στη ζάχαρη πορτοκαλόφλουδες σε ψιλοκομμένες μπατονέτες.
7. Παραμένει στο ψυγείο 2 ώρες τουλάχιστον και αφού διακοσμήσουμε την επιφάνεια ανάλογα με την εποχή ή τη γιορτή σερβίρουμε στη θέση του
φρούτου ή της φρουτοσαλάτας και όχι μόνο...!
Είναι από τα πιο δροσιστικά επιδόρπια που έχω δοκιμάσει ειδικά μετά από ένα βαρύ, πλούσιο γεύμα! Πορτοκαλένια φιλιά! :-*
Το γλυκάκι το έχω δοκιμάσει κι εγώ και είναι πραγματικά πολύ δροσιστικό. Μην περιμένετε πως θα βγαίνει ατόφιο κομμάτι καθώς το κόβετε. Είναι όντως σαν ζελεδένια φρουτοσαλάτα!
Καλή χρονιά σε όλους!
Ζακυνθινά πορτοκάλια δεν έχω την χαρά να βρω.
ReplyDeleteΘα αρκεστώ σε ότι βρω.
Γλυκαμένη να είναι η φετινή χρονιά!!!
Ωραίο μυρωδάτο και δροσιστικότατο το γλυκό!
ReplyDeleteΚαλή χρονιά πάντα με υγεία!!!!!!!
Γλυκιά χρονιά και με τη δική σου πορτοκαλόπιτα, πιο γλυκιά!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΚική, θα με κάνεις να "γεννήσω" πρωινιάτικα.. και είμαι και στην δουλειά..
ReplyDeleteΓλυκιά χρονιά να έχεις φιλενάδα..
Σε φιλώ και περιμένω πως και πως να ξανάρθεις εδώ..
Καλή και γλυκιά χρονιά όπως το γλυκάκι σου:)
ReplyDeleteΜε ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες!
Ευχές και σε σένα και την Πένυ!
ReplyDeleteΣαν το "Γλυκό με πορτοκάλια" φτιάχνω και εγώ σε ποτήρια και γίνεται υπέροχο!
Κόβω το πορτοκάλι ξεφλουδισμένο, όχι σε κυβάκια, αλλά εγκάρσια, να φαίνεται το σχήμα και τις φλούδες με το εργαλείο που τις κάνει σαν σπιρτόξυλα..
Deli,σίγουρα είναι αρωματικό,δροσερό με ξεχωριστή γεύση,που μ΄αρέσει!Κι αν πικρίζουν λίγο,τα προτιμώ!
ReplyDeleteΚαλή Πρωτοχρονιά!Υγεία και χαρά σε σένα και την οικογένειά σου-να έρθουν όσα επιθυμείτε!
Φιλιά!
Πολύ καλό μου ακούγεται, θα το δοκιμάσουμε λίαν συντόμως!!!
ReplyDeleteΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ!!
Σου εύχομαι μια Καλή Χρονιά γεμάτη υγεία και πολλές επιτυχίες!Φιλιά Πολλά!
ReplyDeleteΓιαγιά Αντιγόνη, με ό,τι βρεις! Καλή χρονιά!
ReplyDeleteΑστεράκι ναι! Καλή χρονιά!
Πόπη ευχαριστώ! Καλή χρονιά!
Τατιάνα μου, καλωσήρθες κι εδώ! Τέλος Γενάρη ελπίζω! Καλή χρονιά!
Μαράκι μουυυυυ! Ευχαριστώ πολύυυυ! Καλή χρονιά!
ReplyDeleteΑγγελική μου, εσύ είσαι μάστορας στα τραπεζώματα. Στο έχω πει! Καλή χρονιά!
Ελένη ευχαριστώ πολύ! Να περάσετε ωραία με το μπεμπένι! Καλή χρονιά!
Ριρη, Καλή χρονιά!
happy new year kiki, may we see many many mroe of your culinary creations in the near future!
ReplyDeleteΑυτή την ιδιαίτερη γλύκα, ας έχει κι χρονιά που έρχεται Κική μου!!!
ReplyDeleteΧρόνια Πολλά!!!!!
Καλή Χρονιά, με υγεία ευτυχία και χαρές για σένα και τους δικούς σου ανθρώπους :)
Πολλά φιλιά
Καλή χρονιά με υγεία, αγάπη και ευτυχία!!!
ReplyDeleteΠολύ ωραίο το γλυκάκι! Γλυκιά να είναι και η καινούρια χρονιά για σένα Κική μου. Υγεία, ευτυχία και ό,τι επιθυμείς σου εύχομαι!
ReplyDeleteΜάγδα
Πάνω στην ώρα! Έχω ένα μπαλκόνι γεμάτο σακούλες με πορτοκάλια!! Α ρε Κική στο μυαλό μου είσαι!!
ReplyDeleteΚαλή χρονιά!!
Τρελοτουρίστρια
Καλή Χρονιά Κική μου, με υγεία, χαρές και πάντα επιτυχίες!!!
ReplyDeleteΤην αγάπη μου σου στέλνω...
Χρονια πολλα, με υγεια και μονο χαρες!!!
ReplyDeleteΚική, καλή σου χρονιά με υγειά και αγάπη. Και πάντα με γλύκες γεύσεις.
ReplyDeleteΣας δίνω δυο ευχές
ReplyDeleteγια τον καινούργιο χρόνο
πάμπλουτοι να 'στε στη χαρά
και πάμφτωχοι στον πόνο!
Καλή χρονιά και χρόνια πολλά, ο καινούριος χρόνος να είναι γεμάτος απ'ότι σου αρέσει και σε αντιπροσωπεύει.
ReplyDelete2011 ευχές για υγεία, αγάπη, ησυχία, αρμονία και ευτυχία σε μας, σε αυτούς που αγαπάμε και στα σπιτικά μας!
ReplyDeleteΜε προζύμι την υγεία και υλικά την υπομονή, την επιμονή και το μεράκι, το 2011 να περιέχει μόνο συνταγές από στιγμές γεμάτες αρώματα και σερμπέτια!!
ReplyDeleteΒοnne Année 2011!!
Μαρία, ευχαριστώ πολύ! Καλή χρονιά!
ReplyDeleteΓιώργο, ευχαριστώ για τις όμορφες ευχές!
Νατάσα, ευχαριστώ! Επίσης!
Μάγδα μου σ' ευχαριστώ πολύ!
Τρελοτουρίστρια, πάνω στην ωρα! Εγώ μια τσάντα την έκανα μαρμελάδα!
ReplyDeleteΚαλή χρονιά!
painter, ευχαριστώ! Επίσηηης!
Νίκο ευχαριστώ! Φιλάκια στα μωρά!
Ελλάδα ευχαριστώ! Επίσης!
Μανουσίνα ευχαριστωωωω!
ReplyDeleteΜαρία μακάρι! Ευχαριστώ!
Λίλα αμήν! Καλή χρονιά!
Πέννυ μου, τι όμορφα μου τα λες πάντα! Περιμένω να πιούμε λικεράκι από κοντά! Καλή χρονιά κι ευχαριστώ!