Καλή εβδομάδα και χρόνια πολλά! Ελπίζω να περάσατε καλά τα Χριστούγεννα!
Το μπουτάκι αυτό, το είχα φτιάξει πέρυσι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και όπως φαίνεται θα το ξαναφτιάξω πάλι φέτος, ίσως με μικρές αλλαγές για δοκιμή. Αν δεν έχετε μπούτι από αγριογούρουνο, μην ανησυχείτε καθόλου! Αγριέψτε του εσείς και θα αγριέψει! Εξάλλου και το δικό μου που περιμένει στην κατάψυξη, νομίζω ότι είναι μίξη ήμερου με άγριου γουρουνιού, οπότε είναι μια χαρά!
Αν σας αρέσουν οι γλυκές γεύσεις πιο πολύ από ό,τι οι ξινές, παραλείψτε εντελώς το λεμόνι και βάλτε μόνο πορτοκάλια. Αρχικά, είχα βάλει περισσότερο λεμόνι και στο τέλος το γλύκανα με μέλι. Η συνταγή είναι διορθωμένη, αλλά αν εσείς δεν θέλετε λεμόνι, μην το βάλετε καθόλου Το πορτοκάλι και ο χυμός ανανά, είναι αρκετά όξινα.
Φωτογραφία καλύτερη δεν πρόλαβα να τραβήξω πέρυσι, γιατί με περίμεναν όλοι οι καλεσμένοι να το κόψω και να το φάμε! Ίσως φέτος τραβήξω καλύτερη!
Μπούτι αγριογούρουνο στο φούρνο
Υλικά
1 μπούτι αγριογούρουνο 4 κιλά
3 πορτοκάλια
1 λεμόνι
1 κονσέρβα ανανά με το σιρόπι του
1 κούπα άσπρο κρασί
2 κ. σ. μέλι
5-6 μπαχάρια
1-2 κ. σ. διάφορα πιπέρια
αρωματικό αλάτι (με μπαχαρικά και βότανα)
γαρίφαλα
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε μαρινάδα με το κρασί, το μέλι, το χυμό του λεμονιού, το σιρόπι ανανά και το χυμό ενός πορτοκαλιού.
Βάζουμε το μπούτι σε ένα ταψί και το περιχύνουμε με τους χυμούς.
Προσθέτουμε το μπαχάρι και τα πιπέρια στη μαρινάδα.
Αλατίζουμε με αλάτι με μυρωδικά.
Αφήνουμε το κρέας να μαριναριστεί τουλάχιστον 6 ώρες, καλυμμένο με αλουμινόχαρτο, ενώ το γυρίζουμε αρκετές φορές στη διάρκεια του μαριναρίσματος. Αν έχετε τη δυνατότητα χρόνου, αφήστε το όλη νύχτα ή ένα 24ωρο.
Λίγες ώρες πριν το ψήσιμο, κάνουμε χαρακιές ρομβοειδείς στο μπούτι και με τη βοήθεια ενός σουβλιού, μπήγουμε στο κέντρο κάθε ρόμβου ένα γαρίφαλο.
Πριν το ψήσουμε:
Καθαρίζουμε τα 2 πορτοκάλια, τα κόβουμε ροδέλες και τα καρφώνουμε με τη βοήθεια οδοντογλυφίδων στην επιφάνειά του. Κάνουμε το ίδιο με μερικά κομμάτια ανανά. Τα υπόλοιπα κομμάτια, τα σκορπάμε στο ταψί.
Προσθέτουμε λίγο νερό στο ταψί.
Ψήνουμε, καλυμμένο πάντα με αλουμινόχαρτο, στους 100-120 βαθμούς, για 7-8 ώρες. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ανοίγουμε και βρέχουμε το μπούτι με τα υγρά του, ανά 1-2 ώρες. Το τελευταίο μισάωρο, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο για να πάρει χρώμα.
Αν το ζουμί του κρέατος στο τέλος, είναι πολύ και αραιό, το βγάζουμε και το αφήνουμε να βράσει σε ένα μεταλλικό σκεύος μέχρι να χάσει αρκετό από τον όγκο του.
Διορθώνουμε τη γεύση του με αλάτι ή ό,τι χρειάζεται. Σερβίρουμε με ρύζι ή όπως θέλουμε και...τι άλλο; Μα φυσικά ζεστό ζυμωτό ψωμί!
Σήμερα είναι η μέρα που θα πάω στο Αγρίνιο. Στις 6 το απόγευμα, στο Εστιατόριο Ηλιάστρα. Έψησα εδώ στο πατρικό μου κριτσίνια, παξιμάδια, μπισκότα με σιρόπι κανέλλας και έφτιαξα τρουφάκια με λικέρ ούζο. Φοβόμουν ότι δεν θα τα καταφέρω με ξένο φούρνο, αλλά τελικά, ήταν πιο εύκολο από το να τα έψηνα στο δικό μου (μόνο που ο δικός μου είναι πιο γρήγορος)! Τα υπόλοιπα, αύριο στο Αγρίνιο! Όσοι είσαστε κοντά, ελάτε να δοκιμάσετε τις νοστιμιές που θα έχω φτιάξει, μαζί με το Γιάννη και το Βασίλη!
Φιλάκια από Πάτρα!
Ολα να πανε καλα στο Αγρινιο, που θα πανε!!!
ReplyDeleteΚαλη βδομαδα.
:)
Ευχαριστώωωωω!
ReplyDeleteΚική μου, θα τους εντυπωσιάσεις! Καλή επιτυχία! Περιμένω να μου πεις τα νέα σου!
ReplyDeleteDeli,το αγριογούρουνο εξαιρετικός μεζές!
ReplyDeleteΌπως το μαγείρεψες,θα είναι νοστιμότατο!
Καλή επιτυχία!!!
Φιλάκια!
Ξέρω τι εννοείς με τις φωτό. Εμένα περιμένουν μερικές φορές με τα μαχαιροπίρουνα αγκαλιά, τεράστιο άγχος. Τρελλαίνομαι για αυτές τις γεύσεις. Καλή Επιτυχία!
ReplyDeleteΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !!!
ReplyDeleteκαλή επιτυχία στο Αγρίνιο και καλοφάγωτα τα καλούδια σου !!!
καλημέρα και καλή βδομάδα
μου αρέσει πολύ η ιδέα που βάζεις κομμάτια των φρούτων,εγώ περιορίζομαι μόνο στους χυμούς
ReplyDeleteκαλή βδομάδα
Κατι παρόμοιο έκανα το Νοέμβριο και ήταν πολύ μαλακό, στην γάστρα όμως.
ReplyDeleteΜε το αγριογούρουνο θα είναι εξαιρετικό, έστω και με εκτροφής.
Και η επιτυχία στο Αγρίνιο θα είναι σιγουρη, παρ'όλα αυτά όμως την εύχομαι!
Καλή Πρωτοχρονιά με Υγεία!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και καλά με υγεία και χαρά!
ReplyDeleteKαλά ντε και λίγα σε λεφτάκια δεν θα πούμε και όχι!!! :-D
Υπέροχο και ότι πρέπει για πρωτοχρονιάτικο τραπέζι!
Έτσι με τόσες ωρες σιγοψήσιμο θα είναι λουκούμι! Δεν θα 'χω πρόβλημα με τα δόντια μου κιόλας!!
:-D
Καλή επιτυχία στο Αγρινιο!!!
(με τέτοια καλούδια είναι κάτι παραπάνω από σίγουρη)
Μόνο που βλέπω την πετσούλα ,τόσο υπέροχο χρώμα,ξεροψημένη..αχ τι μας κάνεις Κική!!!!
ReplyDeleteΤέλεια συνταγή! Σκέφτομαι να κάνω κάτι τέτοιο για παραμονή Πρωτοχρονιάς! Θα ταίριαζε με μπούτι χοιρινό ή όχι;
ReplyDeleteViky
Όλα καλά να πάνε αύριο!!!! Δεν ενοχλούν καθόλου οι φωτογραφίες, είμαι σίγουρη για την νοστιμιά του
ReplyDeleteMπουτάκι τσιμπάω και εύχομαι καλή επιτυχία....που σίγουρη την έχεις!
ReplyDeleteΝόστιμο!!!!
ReplyDeleteΚαι την καλύτερη επιτυχία!
Καλη επιτυχια στο Αγρινιο.Οσο για το γουρουνοπουλο, λες αμα το αρχισω στις φωνες να αγριεψει?
ReplyDeleteΑγριογούρουνο δεν έχω μαγειρέψει ποτέ, αν τύχει όμως ξέρω πως θα το φτιάξω... :)
ReplyDeleteΚαλή επιτυχία στο Αγρίνιο, που εγώ την θεωρώ σίγουρη!!!
Αγγελική ευχαριστώ! Θα τα πούμε τηλεφωνικά!
ReplyDeleteΕλένη, όντως ήταν νόστιμο!
Ευχαριστώ!
Κατερίνα, άσε!!! Ασεεεε!!!!
Ευχαριστώ!
Μαρία ευχαριστώ!
Και λοιπον, τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιώ πολύ τα φρούτα και μου αρέσουν! Ευχαριστώ!
ReplyDeleteΔυσπιστε ευχαριστώωω! Καλή χρονιά να έχεις!
kikop ευχαριστώ! Καλή χρονιά να έχεις κι εσύ! Είμαι σίγουρη ότι θα σου άρεσε το μπουτάκι!
Ριρή όρμα! χαχα!
Άργησα να γράψω και ξέρω πια ότι το πάρτυ στο Αγρίνιο ήταν πολύ επιτυχημένο:)) Πάντα τέτοια!
ReplyDeleteΤο φαγάκι μούρλια, να είχα ένα γουρουνάκι!
Βίκυ ναι! Μια χαρά θα ήταν νομίζω!
ReplyDeleteΜανουσίνα ευχαριστωωω!
Λιλάκι ευχαριστώ!
Πόπη ευχαριστώωω!
Δημιουργια ναι καλέ! Αγρίεψέ του! Χαχα! Ευχαριστώ!
Μπέττυ ευχαριστώ! Δοκίμασέ το κάποτε!
Μαράκι περάσαμε όμορφα! Ευχαριστώ ζουζούνα μου!