Όταν ήμουνα μικρή και μεγάλωνα στην Πάτρα, πίστευα πως το Ψαροφάι, είναι σίγουρα παραθαλάσσια περιοχή, όπως και το ψαρονέφρι έχει σίγουρα να κάνει με ψάρι. Μεγαλώνοντας, αντιλήφθηκα, ότι ούτε το ένα, ούτε το άλλο είχαν σχέση με ψάρια. Δεν μπορούσα φυσικά να καταλάβω, γιατί ένα μέρος της Πάτρας και ένα κομμάτι κρέατος, που δεν είχαν καμία σχέση με ψάρια και θάλασσα, έφεραν στο πρώτο συνθετικό του ονόματός τους τη λέξη ψάρι. Τι τα θες; Μήπως είναι το πρώτο ή το τελευταίο πράγμα που άλλο δηλώνει και άλλο είναι; Τεσπα…
Πάνε ήδη 4 χρόνια σχεδόν, που είχα πάει στη Γερμανία, στο Έσμπορν, ένα χωριό κοντά στη Φρανκφούρτη, για να περάσω μερικές μέρες με τη Νέλλη. Αυτές τις διακοπές, τις έχω στο top 3 των διακοπών που έχω κάνει. Οι λόγοι ήταν πολλοί. Ήταν το πρώτο μακρινό ταξίδι που έκανα μόνη μου με αεροπλάνο, η πρώτη φορά που βρέθηκα στο Ελ Βενιζέλος να κοιτάζω σαν χαζή εκεί μέσα, με μεγάλο άγχος για την πτήση, η πρώτη φορά που πήγαινα να μείνω σε ένα ξένο σπίτι, ήταν το πρώτο ταξίδι που έχω γελάσει τόσο πολύ, η πρώτη φορά που ένιωσα να αγαπάω τη Γερμανία, τους γερμανούς και τα γερμανικά μέσα από τα μάτια και τις περιγραφές της Νέλλης. Αξέχαστο ταξίδι.
Γνώρισα τη Γερμανία πιο καλά, μέσα από τα τόσα πολλά που μου έμαθε η Νέλλη. Την αγάπησα και με έκανε να τη νοσταλγώ. Να τη θυμάμαι πολύ ευχάριστα. Είναι ένα ταξίδι που σίγουρα θέλω να ξανακάνω…
Καθημερινά, με τη Νέλλη γυρίζαμε. Μου έδειξε όσο περισσότερα πράγματα μπορούσε. Τη Φρανκφούρτη, το Ρότενμπουργκ, το Κρόνμπεργκ, το Μπαντ Σόντεν, το Πάλμενγκάρντεν, το Μπαντ Χόμπουργκ. Κάθε πρωί, φεύγαμε και γυρίζαμε όσο περισσότερο μπορούσαμε. Γυρίζαμε αργά το απόγευμα και η Νέλλη τότε, έπιανε να μαγειρέψει. Στο μέρος που ζει η Νέλλη, το τραπέζι στρώνεται αρκετές φορές την ημέρα: πρωινό, μεσημεριανό ή πριν από αυτό, απογευματινό (καφές ή τσάι με κάποιο γλυκό), βραδυνό. Όλη μέρα στρώνει και ξεστρώνει ένα τραπέζι.
Η Νέλλη μαγείρευε καταπληκτικά και ταχύτατα (η αιτία που σε μια βδομάδα τσίμπησα ενάμιση κιλό. Η μαγειρική της έχει πια προσαρμοστεί στις γερμανικές γεύσεις και τρόπους μαγειρέματος, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μαγειρεύει και ελληνικά φαγητά. Ένα από τα πολύ νόστιμα φαγητά που είχε φτιάξει, ήταν το ψαρονέφρι με κρέμα γάλακτος και αμύγδαλο φιλέ. Πάμε να σας το δείξω;
Ψαρονέφρι με κρέμα γάλακτος και αμύγδαλο φιλέ
Υλικά
Ένα ψαρονέφρι κομμένο σε ροδελίτσες (επειδή είναι πολύ μικρά, προσαρμόστε τα δεδομένα ανάλογα με την ποσότητα που θέλετε)
1 κρέμα γάλακτος 250 ml (έβαλα light 15%)
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι αμύγδαλα φιλέ
μυρωδικά της αρεσκείας σας (χρησιμοποίησα βότανα Προβηγκίας)
αλάτι-πιπέρι ή ένα κύβο λαχανικών
½ φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ
Εκτέλεση
Ζητείστε από το χασάπη να σας κόψει σε ροδέλες το φιλέτο χοιρινού.
Πλένουμε το κρέας και πλαταίνουμε λίγο τις ροδέλες του κρέατος (αν δεν έχετε σφυράκι ξύλινο ή χάλκινο, χρησιμοποιείστε ένα μπουκάλι γυάλινο ή ένα γυάλινο βαζάκι, ή ακόμα και την παλάμη σας). Στη φωτό 1, βλέπετε τη ροδελίτσα πριν και μετά το χτύπημα.
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά τα κρεατάκια και από τις 2 πλευρές (2). Το πόσο τηγανισμένα τα θέλετε, είναι θέμα γούστου. Τα βγάζουμε σε πιάτο και σκουπίζουμε το τηγάνι (4).
Ρίχνουμε το αμύγδαλο στο τηγάνι χωρίς έξτρα λάδι και το καβουρντίζουμε για λίγα λεπτά (3).
Βγάζουμε το αμύγδαλο σε πιάτο.
Ζεσταίνουμε το κονιάκ σε ένα μπρικάκι. ΠΡΟΣΟΧΗ γιατί το αλκοόλ αναφλέγεται.
Βάζουμε το κρέας πάλι στο τηγάνι, το απομακρύνουμε από την κουζίνα και τον απορροφητήρα, ρίχνουμε μέσα το κονιάκ και το κάνουμε φλαμπέ.* Αφήνουμε να σβήσει το κονιάκ ενώ ανακινούμε απαλά.
Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, τα βότανα Προβηγκίας ή κύβο, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσει η κρέμα για 2—3 λεπτά μέχρι να πήξει ελαφρώς. Το φαγητάκι μας είναι έτοιμο (5). Φαγητό του μισάωρου!
Σερβίρεται με ρύζι ή όπως αλλιώς θέλετε.
Να πω δυο λόγια για το φλαμπάρισμα*. Η Νέλλη όταν έκανε αυτό το φαγητό, το έκανε φλαμπέ. Επειδή είδα όμως τον άντρα της που βάσταγε το τηγάνι να καψαλίζονται οι τριχούλες των χεριών του, είπα να μην το κάνω εγώ την πρώτη φορά. Έτσι, πρόσθεσα μια γουλιά κονιάκ στο τέλος του μαγειρέματος.
Αν το κάνετε φλαμπέ, θυμηθείτε να απομακρύνετε το τηγάνι από την κουζίνα για να μην είναι κάτω από τον απορροφητήρα που είναι εύφλεκτος. Καλό θα είναι επίσης, αν φοβάστε, να σας βοηθήσει κάποιος. Ένας βαστάει το τηγάνι και ο άλλος ανάβει τη φωτιά. Πριν λίγες μέρες που το έκανα, το φλαμπάρισα μόνη μου. Επειδή φοβόμουν, το απομάκρυνα από τη φωτιά, έριξα τα κονιάκ και με ένα μακρουλό ξυλάκι από σουβλάκι του άναψα τη φωτιά. Δεν κινδύνεψα καθόλου. Αν φοβάστε, απλά παραλείψτε το φλαμπάρισμα εντελώς. Το μόνο σίγουρο, είναι ότι όπως και να το κάνετε, είναι πάρα πολύ νόστιμο και εμφανίσιμο.
Τον τελευταίο καιρό, έχουν εμφανιστεί κάτι ψιλοπροβλήματα υγείας και ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν, είναι να μένω μακριά από το πισι μου. Δεν θα σταματήσω να ποστάρω, αλλά πρέπει να μειώσω τις ώρες που περνάω εδώ, με όσα συνεπάγεται αυτό. Μην νομίζετε πως θα με χάσετε. Θα σας παρακολουθώ! ;-) Καλό πσκ!
Καλημέρα κι εύχομαι ότι είναι να περάσει γρήγορα το κυριότερο!!
ReplyDeleteΤώρα στα άλλα, την ίδια απορία είχε κι ο γιος μου για το ψαρονέφρι.
Όσο για το φλαμπέ παραλίγο να την πατήσω πριν χρόνια κι έτσι τώρα το ανάβω στη βεράντα!!
Φιλιά
Κοριτσάρα μου σου εύχομαι να είναι γρήγορα περαστικά!!!!!!!!!
ReplyDeleteΠολλά πολλά γλυκά φιλιά
Το φαγάκι τέλειο!
Περαστικά! Είσαι δυνατή δεν σε φοβάμαι. Το ψαρονέφρι αυτό το φτιάχνω και εγώ είναι super!
ReplyDeleteΧαχα και γω ψάρι νόμιζα ότι ήταν!Και τον πατέρα μου άμα τον ρωτάνε ποιο ψάρι του αρέσει,λέει το ψαρονέφρι!!:)))
ReplyDeleteΥπέροχο φαίνεται το φαγητό!Μιαμι!
Περαστικούλια!!
Μοιάζει πολύ ωραία η συνταγή.. και το μυγδαλάκι θα το κάνει ακόμα πιο νόστιμο. Ολα τα υλικά είνα ταιριαστά.
ReplyDeleteΕυχομαι περαστικά σου Κική και να ξεκουραστείς .
:)
Πολύ ωραίο το φαγητό! Νομίζω πως αγαπάμε περισσότερο μια ξένη χώρα αν τη δούμε μέσα από τα μάτια ανθρώπων που ζουν εκεί. Αν πάμε μόνοι,σαν τουρίστες, πιστεύω πως δεν είναι το ίδιο!
ReplyDeleteΠεραστικούλια!
Καλημέρα Κικί μου! Να είναι περάστικό ευχομαι και γρήγορα!!! Το φαγητό σου για άλλη μια φορά καταπληκτικό!! φιλάκια πολλά πολλα!
ReplyDeleteΚική μου εύχομαι ό,τι είναι, να είναι γρήγορα περαστικό!!
ReplyDeleteΤο πιάτο σου φοβερό και μ' αρέσει που είναι και γρήγορο.
Μάγδα
Με τρομακράτησες λιγάκι με το φλαμπέ, οφείλω να ομολογήσω , αλλά το φαγητούλι μιάζει πολύ νόστιμο!!
ReplyDeleteΠεραστικά σου Κική μου...Ελπίζω να μην είναι καμιά αθώα τενοντίτιδα γιατί αυτή με κράτησε κι εμένα μακριά από το pc μου για πολύ καιρό...!!!
Περαστικά και πάλι!
Deli,ό,τι κι αν είναι εύχομαι γρήγορα να ξεπεραστεί-περαστικά!
ReplyDeleteΜμμμ,πολύ νόστιμο,αλλά το φλαμπάρισμα και μόνο που το ακούω, το φοβάμαι,αλλά αυτό θα κάνει τη διαφορά.
Παρομοίως,τρόμαξα να μάθω ότι ψαρονέφρι και ψάρι ουδεμία σχέση έχουν.
Φιλάκια!
Εγώ πάλι που τα πάω καλά με το φλαμπάρισμα και μ'αρέσει κιόλας το ..εφέ, μήπως να ανησυχώ ότι είμαι απόγονος του Νέρονα; :P Πάντως το φαγάκι φαίνεται υπέροχο, θα το δοκιμάσω σίγουρα!
ReplyDeleteΠεραστικά Κική μου, και δες το θετικό του πράγματος.. με λιγότερο pc θα έχεις περισσότερο χρόνο για θαλασσίτσα και μπανάκια ;)
Με το ψαρονέφρι εκνεύριζα την μητέρα μου, όταν της έλεγα να μου το φτιάχνει, αντί για ψάρι....
ReplyDeleteΜακάρι να περιορίζαμε όλοι μας την καθιστική ζωή! Θα βελτιώναμε την ποιότητα της ζωής μας! Ιδιαίτερα στην διάρκεια του καλοκαιριού στην Ελλάδα! Αν κάνεις μπανάκια να κάνεις και βουτιές για μένα!
Ωραία ιδέα για αύριο το φαγάκι αυτό....Θέλω βέβαια κι ένα σεμινάριο για το ρύζι, να βγει σπυρωτό και νόστιμο, όπως στα εστιατόρια, γιατί δεν το πετυχαίνω πάντοτε... καλές μαγείρισσες βοηθήστε!
ReplyDeleteΠεραστικά σου!
Ξανθή, ευχαριστώ. Κι εγώ το άναψα μπροστά στο ανοιχτό παράθυρο! :-)
ReplyDeleteΑστέρι ευχαριστώ!
Κατερίνα, λες ε; :-))) Ευχαριστώ!
Μάγδα, είδες; Όλοι το ίδιο πιστεύουμε μέχρι κάποια ηλικία!
Μάριον ευχαριστώ! Όνυτως το αμύγδαλο του δίνει μια ξεχωριστή νότα στη γεύση!
ReplyDeleteBig mama, ευχαριστώ! Έτσι! Είναι εντελώς διαφορετικό να σε ξεναγεί ένας ξεναγός και ένας που ζει στον τόπο που πας. Πολύ καλύτερα!
Πλεκτό εγκώμιο ευχαριστώ!
Μάγδα ευχαριστώ. Μου αρέσουν τα γρήγορα να είναι και νόστιμα αν είναι δυνατόν!
Ζωή, κάνε το χωρίς φλαμπέ. Το ίδιο νόστιμο είναι.
ReplyDeleteΗ τενοντίτιδα, είναι το επόμενο που θα πάθω αν συνεχίσω να μένω πολλές ώρες στο πισι...Ήδη πονάνε οι αντίχειρές μου...Ευχαριστώ!
Ελένη ευχαριστώ! Είναι νόστιμο και χωρίς φλαμπάρισμα. Δοικίμασέ το!
Ειρήνη! χαχαχα! Πολύ πιθανό! Όταν ήταν μικρός ο άντρας μου, του άρεσε να ανάβει φωτιές. Να ανησυχήσω; χαχα!
Ευχαριστώ Ειρήνη. Ναι. Θετικά το βλέπω...
Αγγελική, αυτές τις μέρες επιτέλους ζέστανε ο καιρός και πάμε καθημερινά. Μας κάνει καλό και τη χαιρόμαστε!
Ανεράιδα, δοκίμασε ένα κίτρινο ρύζι ή κάποιο ειδικά για πιλάφι. Εγώ δεν μετράω καν το νερό. Το μισοβράζω και το σβήνω. Με τη θερμοκρασία, μαλακώνει το ρύζι μετά.
Κικίτσα περαστικά!
ReplyDeleteΕλπίζω να είναι κάτι περαστικό...
Περί του ...ψαρονεφρίου, δεν θα ξεχάσω ποτέ την κουμπάρα μου που ζωγράφισε όταν ρώτησε τι πιάτα είχε ένα ωραιότατο μεζεδοπωλείο στο Μπουρνάζι που είχαμε πάει.
Ο σερβιτόρος βεβαίως της πρότεινε ψαρονέφρι και τον ρώτησε από τι ψάρι είναι....οπότε ο δόλιος ο σερβιτόρος πήρε αγκαλιά την κολώνα που ήταν ακριβώς από πίσω του και άρχισε να την ...κουτουλάει...Εφαγε μεγάλη φρίκη...αυτός και εγώ γέλαγα μέχρι την άλλη μέρα...
Εφη ευχαριστώ!
ReplyDeleteΩχ! Ο σερβιτόρος τα 'παιξε! Χαχα!
Για το ψαρονέφρι, όλοι σχεδόν την έχουμε πατήσει με το όνομά του στην αρχή! Πάντως είναι νόστιμο και προσφέρεται για πολλές συνταγές. Θα του πάνε τα αμύγδαλα!
ReplyDeleteΦιλιά και περαστικά και από μένα!
Πολύ ωραίο φαγάκι και εγώ με ρυζάκι θα το συνόδευα. Περαστικά κάνε υπομονή. Δεν είσαι η μόνη που πίστευε για το ψαρονέφρι ότι είναι σχετικό με ψάρι, αλλά για το ψαροφάι... δεν το είχα σκεφτεί ποτέ.
ReplyDeleteΚικιτσα υπεροχη συνταγη καποτε ...θα την φτιαξω, περαστικουλια κουκλα μου , κανε τα μπανακια σου απολαυσε τη θαλασσα και εμεις εδω ειμαστε, φιλακια πολλα
ReplyDeleteΤι είναι αυτό το πράγμα; Θα φάω την οθόνη του υπολογιστή και θα φταις εσύ!!!!
ReplyDeleteΤο έκανα σήμερα.. Υ-ΠΕ-ΡΟ-ΧΟ !!
ReplyDeleteDark chef, ναι. Ειναι καλο και νοστιμο κρέας και ευκολομαγείρευτο με διάφορους τρόπους!
ReplyDeletenostimia ευχαριστώ! :-)
Κατερίνα, αυτό κάνω πια. Ευχαριστώ!
Σοφία μηηηηηηη! χαχα!
Ειρήνη το έκανες; Χαίρομαι που σου άρεσε!
αν εβαζες στο τηγανι και λιγο ελβετικο τυρι,το αποτελεσμα θα ηταν ενα φαγητο που εδω στη γερμανια λεγεται σνιτσελ ζυριχης
ReplyDeleteΚοντοχωριανή η συνταγή, γερμανική γαρ! ;-)
ReplyDelete