Monday, December 19, 2011

Πώς να φτιάξετε βρώσιμες χιονονιφάδες-cup cakes χιονονιφάδες

Η ιδέα φυσικά δεν είναι δική μου, αλλά τη βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα και παιχνιδιάρα και θέλησα να τη μοιραστώ μαζί σας. Εκείνο που πρέπει να κάνετε, είναι να φτιάξετε μια μικρή δόση royal icing και να βρείτε πατρόν από το ίντερνετ ή από παραμύθια κλπ, για χιονονιφάδες. Θα χρειαστείτε επίσης χαρτί ψησίματος και κορνέ με λεπτή μύτη.


Για να κάνετε royal icing, αν δεν φοβάστε τα ωμά αυγά, θα χρειαστείτε:
1 ασπράδι αυγού
1 1/2 κούπα (ίσως λίγη παραπάνω ή παρακάτω) κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη
λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού

Αν φοβάστε τα ωμά αυγά (και πολύ καλά κάνετε) και διαθέτετε παστεριωμένη σκόνη ασπραδιού, αυγού θα χρειαστείτε:
2 κ. γ. σκόνη ασπραδιού
2 κ. σ. ζεστό νερό
1 1/2 κούπα κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη
λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού

Στην πρώτη περίπτωση, θα χτυπήσετε το ασπράδι αυγού (δεν είναι απαραίτητο να γίνει σφιχτό σαν  μαρέγκα), θα προσθέσετε το λεμόνι και τη ζάχαρη σε 2-3 δόσεις, θα χτυπήσετε για μερικά λεπτά και θα έχετε ένα σφιχτό γλάσο που δεν τρέχει.

Στη δεύτερη περίπτωση, θα χτυπήσετε τη σκόνη αυγού με το νερό πάλι χωρίς να γίνει απαραίτητα σφιχτή μαρέγκα και θα συνεχίσετε με τη ζάχαρη και το λεμόνι όπως παραπάνω.

Και στις 2 περιπτώσεις, μην ρίξετε τη ζάχαρη όλη μαζί. Μπορεί να μην χρειαστεί. Εκείνο που θέλουμε, είναι ένα σφιχτό γλάσο που δεν τρέχει. Όταν δεν χρησιμοποιείτε το γλάσο, σκεπάστε το με βρεγμένη πετσέτα, γιατί ξεραίνεται.

Για το θέμα των ωμών αυγών: Όπου και να διαβάσετε για τα ωμά αυγά σε ιατρικά φόρουμ, θα δείτε να αναφέρεται η πιθανότητα που υπάρχει για σαλμονέλα. Παρόλο που πρώτη εγώ, τρώω ωμά αυγά από παιδί, και μάλιστα δίνω και στα παιδιά μου (απορείτε για το ωμό; Δεν έχετε φάει ποτέ το μίγμα για το κέικ ή τα μπισκότα σας; Δώσατε στα παιδιά σας; Άρα έχετε φάει κι εσείς ωμό αυγό!), δεν μπορώ να αγνοήσω την μικρή έστω πιθανότητα ύπαρξης σαλμονέλας, γι' αυτό και προτείνω τη χρήση παστεριωμένης σκόνης αυγού, την οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από μεγάλα μπαχαρτζίδικα. Αν πάλι δεν φοβάστε, ή δεν έχετε σκοπό να φάτε τις χιονονιφάδες, χρησιμοποιήστε ασπράδι αυγού.

Βρείτε σχέδια από χιονονιφάδες. Αν κάνετε ένα ψάξιμο με τη λέξη "snowflakes" θα σας βγάλει πολλά αποτελέσματα. Προτιμήστε απλές χιονονιφάδες που να μην έχουν πολλές λεπτομέρειες, για να μην σας βασανίσουν και σπάσουν όταν στεγνώσουν και τις βγάλετε από το χαρτί.

Αποθηκεύστε τα σχέδιά σας σε ένα έγγραφο του word και τυπώστε το. Αν πιάνει το χέρι σας, απλά σχεδιάστε σε ένα φύλλο χαρτί.

Κόψτε ένα χαρτί ψησίματος στις διαστάσεις ενός ταψιού, μέσα στο οποίο θα τις αφήσετε να στεγνώσουν για ένα 24ωρο.
Κάτω από το χαρτί, τοποθετήστε το σχέδιό σας.
Με το κορνέ, σχηματίστε το σχέδιο της χιονονιφάδας και ξαναπεράστε το και 2η φορά.




Μετακινήστε το σχέδιό σας και φτιάξτε όσες χιονονιφάδες θέλετε.


Όταν τελειώσετε, σύρετε από τον πάγκο εργασίας στο ταψί το χαρτί ψησίματος με τις χιονονιφάδες. Μην φοβάστε. Δεν πρόκειται να μετακινηθούν!
Αν σας μείνει γλάσο, μπορείτε με αυτό να διακοσμήσετε μπισκότα χριστουγεννιάτικα.

Στο παρακάτω βίντεο, θα σας λυθούν οι απορίες που τυχόν έχετε για το πώς θα τις φτιάξετε. Είναι η πηγή από όπου έμαθα πώς γίνονται.



Όταν οι χιονονιφάδες στεγνώσουν, θα πρέπει να τις αποκολλήσετε απαλά για να μην σπάσουν. Συνήθως χρειάζονται 24ωρο για να σταθεροποιηθούν.

Τώρα, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε με διάφορους τρόπους.

Μπορείτε να τις βάλετε στο δέντρο σας!





Μπορείτε να διακοσμήσετε μπισκότα (αν κάνετε μικρές), τούρτες, ή να φτιάξετε εντυπωσιακά cupcakes.



Για τα cupcakes, χρησιμοποίησα τη συνταγή που έχω δώσει για υγρό κέικ σοκολάτας με κεφίρ. Γέμισα τις φόρμες για cupcakes κατά τα 3/4 και τα έψησα για 15 λεπτά περίπου. Από πάνω, έβαλα βουτυρόκρεμα που έφτιαξα με βούτυρο αγελάδος, άχνη ζάχαρη και λίγη σκόνη σοκολάτας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια συνταγή για cupcake θέλετε. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε cupcakes με τη συνταγή σας για βασιλόπιτα. Tην επόμενη εβδομάδα, θα σας πω μια ιδέα για βασιλόπιτα-cupcake. Στο μεταξύ, μπορείτε ακόμα για λίγο να παραγγέλνετε την εντυπωσιακή βασιλόπιτά σας από τη Νίκη!

Βάλτε τις χιονονιφάδες όρθιες από πάνω για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα,




ή ξαπλωτές για εξίσου εντυπωσιακό αποτέλεσμα!




Βάλτε μουσική και ακούστε το let it snow! ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ!
Τώρα, αφού αφήσατε άφωνους τους καλεσμένους σας με το καλλιτέχνημά σας, καθίστε και απολαύστε ένα snowflake chocolate cupcake!

Καλή εβδομάδαααα!


26 comments:

  1. Καλημερα Κικιτσα μας με τις πρωτοτυπες ιδεες!!!Πολυ ομορφες οι νιφαδες που μας εφτιαξες σημερα! Να'χεις καλη εβδομαδα, φιλακια!!!

    ReplyDelete
  2. Κική καλημέρα!
    Τι έχεις κάνει πάλι!!!
    Χρόνια πολλά, καλές γιορτές .
    Να περασεις καλά.
    Φιλιά

    ReplyDelete
  3. πολυ ομορφες και μπραβο για την υπομονη.
    καλη εβδομαδα.

    ReplyDelete
  4. Καλημέρα Κική!Καλή εβδομάδα!
    Υπέροχες οι χιονονιφάδες σου.Θα κάνω την απόπειρα από σήμερα να τις φτιάξω.
    Θέλω να σου πω ένα ευχαριστώ που τα κάνεις όλα να φαίνονται τόσο εύκολα.
    Αν θέλεις κάνε μια επίσκεψη στο μπλογκοσπιτάκι μου να δεις τι μαγείρεψα σήμερα και να μου πεις τη γνώμη σου για το μπισκοτόσπιτό μου.
    Φιλιά

    ReplyDelete
  5. Καλημέρα... αχ βρε κακούργα κάθε μέρα ψάχνω και για διαφορετικό υλικό!!! Άντε τώρα να βρω σκόνη αυγού!!!! :-p
    Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε...

    ReplyDelete
  6. Πραγματικά εντυπωσιακές οι χιονονιφάδες!!!
    Καλή βδομάδα Κική μου!

    ReplyDelete
  7. Νομίζω ότι φέτος ξεπέρασες και τον εαυτό σου! Το πνεύμα των Χριστουγέννων σε έχει κάνει πολύ δημιουργική!!!!
    Αριστουργήματα!

    ReplyDelete
  8. Υπέροχα μα..για σένα γλυκιά μου..δεν θέλω να ξαναφτιάξω πια άλλο γλάσο..με το σπιτάκι βγήκα απο τα ρούχα μου!Φίλη μου σ' ευχαριστώ για το δωράκι σου..τόσο μοσχοβολούσα να σαπουνάκια που τα κρέμασα στο δένδρο για μα μυρίζει το σπίτι..Ευχαριστώ μέσα απο τα βάθη της καρδιάς μου..Το αλάτι πήγε στο Δημήτρη..και ακόμα μια φορά θα δηλώσω οτι συμβουλεύομαι το βιβλίο σου ΠΑΝΤΑ όταν κάνω πίτσα, τσουρέκια και ψωμί..θεωρώ τις συνταγές σου μοναδικές γιατί είναι εύκολες...βατές..Φίλη μου ευχαριστώ, με συγκίνησες.

    ReplyDelete
  9. ΚΙΚΗ ΜΟΥ ΠΟΛΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ, ΛΕΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ;
    ΦΙΛΑΚΙΑ!

    ReplyDelete
  10. μα ποσο elegant ειναι!!!! τέλειες!!! θα προσπαθήσω να τις φτιάξω αύριο!!! πέρασε μια βόλτα από το blog να μου πεις καμιά ιδέα για επιδόρπιο η πρώτο πιάτο...:P
    xxx

    ReplyDelete
  11. Τέτοιο γλυκό χιόνι θέλουμε μέσα στο σπίτι!
    Όμορφα και με απλά υλικά τα χιονονιφαδάκια! Μπράβο Κική, καλή συνέχεια στις γιορτινές προετοιμασίες! :)

    ReplyDelete
  12. Δεν θα καταφέρουμε να βγούμε από την κουζίνα μαζί σου!!! Αρχίζουμε αμέσως τις χιονονιφάδες σου!!
    Σ' ευχαριστούμε πολύ για την ιδέα που θα διασκεδάσει όλα τα παιδιά του σπιτιού, μικρά και μεγάλα!!! Φιλάκια!

    ReplyDelete
  13. ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΤΑ CUP CAKES ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕΣ!!!!
    ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΩ
    ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!!!
    ΦΙΛΙΑ!!

    ReplyDelete
  14. Καταπληκτικά!!! Μου αρέσει πολύ το αποτέλεσμα των χιονονιφάδων και ο υπέροχος φωτισμός που έχουν τα μαγικά cup cakes σου
    Φιλιά πολλά Κική
    Καλές Γιορτές

    ReplyDelete
  15. Deli,τι έφτιαξες πάλι!Κάθε χρόνο μας εκπλήσσεις με κάτι καινούριο-δεν είναι κι εύκολο.
    Είσαι καλλιτέχνης,τις έκανες υπέροχες!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  16. Κική το έκανες το θαύμα σου πάλι
    Πολύ ωραίες οι χιονονιφάδες και ακόμα πιο ωραίες οι οδηγίες σου..πολύ κατατοπιστικές.

    Φιλιά :)

    ReplyDelete
  17. Απίθανες οι χιονονιφάδες σου To Royal icing είναι μοναδικό για τέτοιες κατασκευές, για να κάνεις σχέδια ή γράμματα σε τούρτα και να στολίσεις μπισκότα. ειδικά άν το χρωματίσεις.!
    Εύχομαι καλά Χριστούγεννα

    ReplyDelete
  18. Liono gia tis fotografies , to kafe fodo kai ton iperoxo fotismo !!! Ax posa xareis !!!

    ReplyDelete
  19. Χαρά,
    Δήμητρα,
    Great,
    ευχαριστώ!

    Θεανώ, καλορίζικο το μπλογκ! Εγώ χαίρομαι που μπαίνετε στον πειρασμό να φτιάξετε αυτά που προτείνω!

    Angel μη γκρινιάζεις λέμε! Εσύ τα έχεις όλα μέσα στην Αθήνα! Εμείς τι να πούμε; Χαχα!

    ReplyDelete
  20. Έλενα ευχαριστώ!

    Αγγελική, φέτος το παράκανα λιγάκι ομολογώ, αλλά είχα πολλές προκλήσεις!
    Ευχαριστώ!

    Αχτιδούλα ήρθε κιόλας; Τέλεια! Κι εγώ σ' ευχαριστώ! Καλά μαγειρέματα με το αλάτι και καλές γιορτές να περάσετε!

    Εφη ναιιιιιιιιιι!

    ReplyDelete
  21. Έλενα ευχαριστώ! Έφτασα!

    Νταρκ σεφ
    Πέννυ,
    καροτάκι,
    ευχαριστώ!


    Γεωργία-Χαρά ευχαριστώ! Επίσης!

    ReplyDelete
  22. Γιώργο
    Ελένη
    Μάριον
    ευχαριστώωωω!

    Νίκη συμφωνώ! Ευχαριστώ!

    Γιάννη είδες τι σκάρωσα πάλι; Χαχα! Μμμμμάκια!

    ReplyDelete
  23. Αυτο θα πει καλητεχνη!!!!!!!!!!!!!!
    Ειναι απιστευτα ομορφα!!!!!! Μπραβο και μπραβο σου! :-)
    Καλα Χρηστουγενα!

    ReplyDelete
  24. Ευχαριστωωωωωωωωωωωωω! Καλές γιορτέεεεεεεες!

    ReplyDelete
  25. χρονια πολλα θελω σαπουνακι εχω διγμα

    ReplyDelete