Η ιδέα φυσικά δεν είναι δική μου, αλλά τη βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα και παιχνιδιάρα και θέλησα να τη μοιραστώ μαζί σας. Εκείνο που πρέπει να κάνετε, είναι να φτιάξετε μια μικρή δόση royal icing και να βρείτε πατρόν από το ίντερνετ ή από παραμύθια κλπ, για χιονονιφάδες. Θα χρειαστείτε επίσης χαρτί ψησίματος και κορνέ με λεπτή μύτη.
1 1/2 κούπα (ίσως λίγη παραπάνω ή παρακάτω) κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη
λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
2 κ. σ. ζεστό νερό
1 1/2 κούπα κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη
λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
Στην πρώτη περίπτωση, θα χτυπήσετε το ασπράδι αυγού (δεν είναι απαραίτητο να γίνει σφιχτό σαν μαρέγκα), θα προσθέσετε το λεμόνι και τη ζάχαρη σε 2-3 δόσεις, θα χτυπήσετε για μερικά λεπτά και θα έχετε ένα σφιχτό γλάσο που δεν τρέχει.
Στη δεύτερη περίπτωση, θα χτυπήσετε τη σκόνη αυγού με το νερό πάλι χωρίς να γίνει απαραίτητα σφιχτή μαρέγκα και θα συνεχίσετε με τη ζάχαρη και το λεμόνι όπως παραπάνω.
Και στις 2 περιπτώσεις, μην ρίξετε τη ζάχαρη όλη μαζί. Μπορεί να μην χρειαστεί. Εκείνο που θέλουμε, είναι ένα σφιχτό γλάσο που δεν τρέχει. Όταν δεν χρησιμοποιείτε το γλάσο, σκεπάστε το με βρεγμένη πετσέτα, γιατί ξεραίνεται.
Για το θέμα των ωμών αυγών: Όπου και να διαβάσετε για τα ωμά αυγά σε ιατρικά φόρουμ, θα δείτε να αναφέρεται η πιθανότητα που υπάρχει για σαλμονέλα. Παρόλο που πρώτη εγώ, τρώω ωμά αυγά από παιδί, και μάλιστα δίνω και στα παιδιά μου (απορείτε για το ωμό; Δεν έχετε φάει ποτέ το μίγμα για το κέικ ή τα μπισκότα σας; Δώσατε στα παιδιά σας; Άρα έχετε φάει κι εσείς ωμό αυγό!), δεν μπορώ να αγνοήσω την μικρή έστω πιθανότητα ύπαρξης σαλμονέλας, γι' αυτό και προτείνω τη χρήση παστεριωμένης σκόνης αυγού, την οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από μεγάλα μπαχαρτζίδικα. Αν πάλι δεν φοβάστε, ή δεν έχετε σκοπό να φάτε τις χιονονιφάδες, χρησιμοποιήστε ασπράδι αυγού.
Βρείτε σχέδια από χιονονιφάδες. Αν κάνετε ένα ψάξιμο με τη λέξη "snowflakes" θα σας βγάλει πολλά αποτελέσματα. Προτιμήστε απλές χιονονιφάδες που να μην έχουν πολλές λεπτομέρειες, για να μην σας βασανίσουν και σπάσουν όταν στεγνώσουν και τις βγάλετε από το χαρτί.
Αποθηκεύστε τα σχέδιά σας σε ένα έγγραφο του word και τυπώστε το. Αν πιάνει το χέρι σας, απλά σχεδιάστε σε ένα φύλλο χαρτί.
Κόψτε ένα χαρτί ψησίματος στις διαστάσεις ενός ταψιού, μέσα στο οποίο θα τις αφήσετε να στεγνώσουν για ένα 24ωρο.
Κάτω από το χαρτί, τοποθετήστε το σχέδιό σας.
Με το κορνέ, σχηματίστε το σχέδιο της χιονονιφάδας και ξαναπεράστε το και 2η φορά.
Μετακινήστε το σχέδιό σας και φτιάξτε όσες χιονονιφάδες θέλετε.
Όταν τελειώσετε, σύρετε από τον πάγκο εργασίας στο ταψί το χαρτί ψησίματος με τις χιονονιφάδες. Μην φοβάστε. Δεν πρόκειται να μετακινηθούν!
Αν σας μείνει γλάσο, μπορείτε με αυτό να διακοσμήσετε μπισκότα χριστουγεννιάτικα.
Στο παρακάτω βίντεο, θα σας λυθούν οι απορίες που τυχόν έχετε για το πώς θα τις φτιάξετε. Είναι η πηγή από όπου έμαθα πώς γίνονται.
Όταν οι χιονονιφάδες στεγνώσουν, θα πρέπει να τις αποκολλήσετε απαλά για να μην σπάσουν. Συνήθως χρειάζονται 24ωρο για να σταθεροποιηθούν.
Τώρα, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε με διάφορους τρόπους.
Μπορείτε να τις βάλετε στο δέντρο σας!
Μπορείτε να διακοσμήσετε μπισκότα (αν κάνετε μικρές), τούρτες, ή να φτιάξετε εντυπωσιακά cupcakes.
Για τα cupcakes, χρησιμοποίησα τη συνταγή που έχω δώσει για υγρό κέικ σοκολάτας με κεφίρ. Γέμισα τις φόρμες για cupcakes κατά τα 3/4 και τα έψησα για 15 λεπτά περίπου. Από πάνω, έβαλα βουτυρόκρεμα που έφτιαξα με βούτυρο αγελάδος, άχνη ζάχαρη και λίγη σκόνη σοκολάτας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια συνταγή για cupcake θέλετε. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε cupcakes με τη συνταγή σας για βασιλόπιτα. Tην επόμενη εβδομάδα, θα σας πω μια ιδέα για βασιλόπιτα-cupcake. Στο μεταξύ, μπορείτε ακόμα για λίγο να παραγγέλνετε την εντυπωσιακή βασιλόπιτά σας από τη Νίκη!
Βάλτε τις χιονονιφάδες όρθιες από πάνω για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα,
ή ξαπλωτές για εξίσου εντυπωσιακό αποτέλεσμα!
Βάλτε μουσική και ακούστε το let it snow! ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ!
Τώρα, αφού αφήσατε άφωνους τους καλεσμένους σας με το καλλιτέχνημά σας, καθίστε και απολαύστε ένα snowflake chocolate cupcake!
Καλή εβδομάδαααα!
Για να κάνετε royal icing, αν δεν φοβάστε τα ωμά αυγά, θα χρειαστείτε:
1 ασπράδι αυγού1 1/2 κούπα (ίσως λίγη παραπάνω ή παρακάτω) κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη
λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
Αν φοβάστε τα ωμά αυγά (και πολύ καλά κάνετε) και διαθέτετε παστεριωμένη σκόνη ασπραδιού, αυγού θα χρειαστείτε:
2 κ. γ. σκόνη ασπραδιού2 κ. σ. ζεστό νερό
1 1/2 κούπα κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη
λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
Στην πρώτη περίπτωση, θα χτυπήσετε το ασπράδι αυγού (δεν είναι απαραίτητο να γίνει σφιχτό σαν μαρέγκα), θα προσθέσετε το λεμόνι και τη ζάχαρη σε 2-3 δόσεις, θα χτυπήσετε για μερικά λεπτά και θα έχετε ένα σφιχτό γλάσο που δεν τρέχει.
Στη δεύτερη περίπτωση, θα χτυπήσετε τη σκόνη αυγού με το νερό πάλι χωρίς να γίνει απαραίτητα σφιχτή μαρέγκα και θα συνεχίσετε με τη ζάχαρη και το λεμόνι όπως παραπάνω.
Και στις 2 περιπτώσεις, μην ρίξετε τη ζάχαρη όλη μαζί. Μπορεί να μην χρειαστεί. Εκείνο που θέλουμε, είναι ένα σφιχτό γλάσο που δεν τρέχει. Όταν δεν χρησιμοποιείτε το γλάσο, σκεπάστε το με βρεγμένη πετσέτα, γιατί ξεραίνεται.
Για το θέμα των ωμών αυγών: Όπου και να διαβάσετε για τα ωμά αυγά σε ιατρικά φόρουμ, θα δείτε να αναφέρεται η πιθανότητα που υπάρχει για σαλμονέλα. Παρόλο που πρώτη εγώ, τρώω ωμά αυγά από παιδί, και μάλιστα δίνω και στα παιδιά μου (απορείτε για το ωμό; Δεν έχετε φάει ποτέ το μίγμα για το κέικ ή τα μπισκότα σας; Δώσατε στα παιδιά σας; Άρα έχετε φάει κι εσείς ωμό αυγό!), δεν μπορώ να αγνοήσω την μικρή έστω πιθανότητα ύπαρξης σαλμονέλας, γι' αυτό και προτείνω τη χρήση παστεριωμένης σκόνης αυγού, την οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από μεγάλα μπαχαρτζίδικα. Αν πάλι δεν φοβάστε, ή δεν έχετε σκοπό να φάτε τις χιονονιφάδες, χρησιμοποιήστε ασπράδι αυγού.
Βρείτε σχέδια από χιονονιφάδες. Αν κάνετε ένα ψάξιμο με τη λέξη "snowflakes" θα σας βγάλει πολλά αποτελέσματα. Προτιμήστε απλές χιονονιφάδες που να μην έχουν πολλές λεπτομέρειες, για να μην σας βασανίσουν και σπάσουν όταν στεγνώσουν και τις βγάλετε από το χαρτί.
Αποθηκεύστε τα σχέδιά σας σε ένα έγγραφο του word και τυπώστε το. Αν πιάνει το χέρι σας, απλά σχεδιάστε σε ένα φύλλο χαρτί.
Κόψτε ένα χαρτί ψησίματος στις διαστάσεις ενός ταψιού, μέσα στο οποίο θα τις αφήσετε να στεγνώσουν για ένα 24ωρο.
Κάτω από το χαρτί, τοποθετήστε το σχέδιό σας.
Με το κορνέ, σχηματίστε το σχέδιο της χιονονιφάδας και ξαναπεράστε το και 2η φορά.
Μετακινήστε το σχέδιό σας και φτιάξτε όσες χιονονιφάδες θέλετε.
Όταν τελειώσετε, σύρετε από τον πάγκο εργασίας στο ταψί το χαρτί ψησίματος με τις χιονονιφάδες. Μην φοβάστε. Δεν πρόκειται να μετακινηθούν!
Αν σας μείνει γλάσο, μπορείτε με αυτό να διακοσμήσετε μπισκότα χριστουγεννιάτικα.
Στο παρακάτω βίντεο, θα σας λυθούν οι απορίες που τυχόν έχετε για το πώς θα τις φτιάξετε. Είναι η πηγή από όπου έμαθα πώς γίνονται.
Όταν οι χιονονιφάδες στεγνώσουν, θα πρέπει να τις αποκολλήσετε απαλά για να μην σπάσουν. Συνήθως χρειάζονται 24ωρο για να σταθεροποιηθούν.
Τώρα, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε με διάφορους τρόπους.
Μπορείτε να τις βάλετε στο δέντρο σας!
Μπορείτε να διακοσμήσετε μπισκότα (αν κάνετε μικρές), τούρτες, ή να φτιάξετε εντυπωσιακά cupcakes.
Για τα cupcakes, χρησιμοποίησα τη συνταγή που έχω δώσει για υγρό κέικ σοκολάτας με κεφίρ. Γέμισα τις φόρμες για cupcakes κατά τα 3/4 και τα έψησα για 15 λεπτά περίπου. Από πάνω, έβαλα βουτυρόκρεμα που έφτιαξα με βούτυρο αγελάδος, άχνη ζάχαρη και λίγη σκόνη σοκολάτας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια συνταγή για cupcake θέλετε. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε cupcakes με τη συνταγή σας για βασιλόπιτα. Tην επόμενη εβδομάδα, θα σας πω μια ιδέα για βασιλόπιτα-cupcake. Στο μεταξύ, μπορείτε ακόμα για λίγο να παραγγέλνετε την εντυπωσιακή βασιλόπιτά σας από τη Νίκη!
Βάλτε τις χιονονιφάδες όρθιες από πάνω για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα,
ή ξαπλωτές για εξίσου εντυπωσιακό αποτέλεσμα!
Βάλτε μουσική και ακούστε το let it snow! ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ!
Τώρα, αφού αφήσατε άφωνους τους καλεσμένους σας με το καλλιτέχνημά σας, καθίστε και απολαύστε ένα snowflake chocolate cupcake!
Καλή εβδομάδαααα!
Καλημερα Κικιτσα μας με τις πρωτοτυπες ιδεες!!!Πολυ ομορφες οι νιφαδες που μας εφτιαξες σημερα! Να'χεις καλη εβδομαδα, φιλακια!!!
ReplyDeleteΚική καλημέρα!
ReplyDeleteΤι έχεις κάνει πάλι!!!
Χρόνια πολλά, καλές γιορτές .
Να περασεις καλά.
Φιλιά
πολυ ομορφες και μπραβο για την υπομονη.
ReplyDeleteκαλη εβδομαδα.
Καλημέρα Κική!Καλή εβδομάδα!
ReplyDeleteΥπέροχες οι χιονονιφάδες σου.Θα κάνω την απόπειρα από σήμερα να τις φτιάξω.
Θέλω να σου πω ένα ευχαριστώ που τα κάνεις όλα να φαίνονται τόσο εύκολα.
Αν θέλεις κάνε μια επίσκεψη στο μπλογκοσπιτάκι μου να δεις τι μαγείρεψα σήμερα και να μου πεις τη γνώμη σου για το μπισκοτόσπιτό μου.
Φιλιά
Καλημέρα... αχ βρε κακούργα κάθε μέρα ψάχνω και για διαφορετικό υλικό!!! Άντε τώρα να βρω σκόνη αυγού!!!! :-p
ReplyDeleteΘα το δοκιμάσω οπωσδήποτε...
Πραγματικά εντυπωσιακές οι χιονονιφάδες!!!
ReplyDeleteΚαλή βδομάδα Κική μου!
Νομίζω ότι φέτος ξεπέρασες και τον εαυτό σου! Το πνεύμα των Χριστουγέννων σε έχει κάνει πολύ δημιουργική!!!!
ReplyDeleteΑριστουργήματα!
Υπέροχα μα..για σένα γλυκιά μου..δεν θέλω να ξαναφτιάξω πια άλλο γλάσο..με το σπιτάκι βγήκα απο τα ρούχα μου!Φίλη μου σ' ευχαριστώ για το δωράκι σου..τόσο μοσχοβολούσα να σαπουνάκια που τα κρέμασα στο δένδρο για μα μυρίζει το σπίτι..Ευχαριστώ μέσα απο τα βάθη της καρδιάς μου..Το αλάτι πήγε στο Δημήτρη..και ακόμα μια φορά θα δηλώσω οτι συμβουλεύομαι το βιβλίο σου ΠΑΝΤΑ όταν κάνω πίτσα, τσουρέκια και ψωμί..θεωρώ τις συνταγές σου μοναδικές γιατί είναι εύκολες...βατές..Φίλη μου ευχαριστώ, με συγκίνησες.
ReplyDeleteΚΙΚΗ ΜΟΥ ΠΟΛΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ, ΛΕΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ;
ReplyDeleteΦΙΛΑΚΙΑ!
μα ποσο elegant ειναι!!!! τέλειες!!! θα προσπαθήσω να τις φτιάξω αύριο!!! πέρασε μια βόλτα από το blog να μου πεις καμιά ιδέα για επιδόρπιο η πρώτο πιάτο...:P
ReplyDeletexxx
Τέτοιο γλυκό χιόνι θέλουμε μέσα στο σπίτι!
ReplyDeleteΌμορφα και με απλά υλικά τα χιονονιφαδάκια! Μπράβο Κική, καλή συνέχεια στις γιορτινές προετοιμασίες! :)
Δεν θα καταφέρουμε να βγούμε από την κουζίνα μαζί σου!!! Αρχίζουμε αμέσως τις χιονονιφάδες σου!!
ReplyDeleteΣ' ευχαριστούμε πολύ για την ιδέα που θα διασκεδάσει όλα τα παιδιά του σπιτιού, μικρά και μεγάλα!!! Φιλάκια!
Super Kiki!!! Einai teleies!!!
ReplyDeleteΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΤΑ CUP CAKES ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕΣ!!!!
ReplyDeleteΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΩ
ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!!!
ΦΙΛΙΑ!!
Καταπληκτικά!!! Μου αρέσει πολύ το αποτέλεσμα των χιονονιφάδων και ο υπέροχος φωτισμός που έχουν τα μαγικά cup cakes σου
ReplyDeleteΦιλιά πολλά Κική
Καλές Γιορτές
Deli,τι έφτιαξες πάλι!Κάθε χρόνο μας εκπλήσσεις με κάτι καινούριο-δεν είναι κι εύκολο.
ReplyDeleteΕίσαι καλλιτέχνης,τις έκανες υπέροχες!
Φιλιά!
Κική το έκανες το θαύμα σου πάλι
ReplyDeleteΠολύ ωραίες οι χιονονιφάδες και ακόμα πιο ωραίες οι οδηγίες σου..πολύ κατατοπιστικές.
Φιλιά :)
Απίθανες οι χιονονιφάδες σου To Royal icing είναι μοναδικό για τέτοιες κατασκευές, για να κάνεις σχέδια ή γράμματα σε τούρτα και να στολίσεις μπισκότα. ειδικά άν το χρωματίσεις.!
ReplyDeleteΕύχομαι καλά Χριστούγεννα
Liono gia tis fotografies , to kafe fodo kai ton iperoxo fotismo !!! Ax posa xareis !!!
ReplyDeleteΧαρά,
ReplyDeleteΔήμητρα,
Great,
ευχαριστώ!
Θεανώ, καλορίζικο το μπλογκ! Εγώ χαίρομαι που μπαίνετε στον πειρασμό να φτιάξετε αυτά που προτείνω!
Angel μη γκρινιάζεις λέμε! Εσύ τα έχεις όλα μέσα στην Αθήνα! Εμείς τι να πούμε; Χαχα!
Έλενα ευχαριστώ!
ReplyDeleteΑγγελική, φέτος το παράκανα λιγάκι ομολογώ, αλλά είχα πολλές προκλήσεις!
Ευχαριστώ!
Αχτιδούλα ήρθε κιόλας; Τέλεια! Κι εγώ σ' ευχαριστώ! Καλά μαγειρέματα με το αλάτι και καλές γιορτές να περάσετε!
Εφη ναιιιιιιιιιι!
Έλενα ευχαριστώ! Έφτασα!
ReplyDeleteΝταρκ σεφ
Πέννυ,
καροτάκι,
ευχαριστώ!
Γεωργία-Χαρά ευχαριστώ! Επίσης!
Γιώργο
ReplyDeleteΕλένη
Μάριον
ευχαριστώωωω!
Νίκη συμφωνώ! Ευχαριστώ!
Γιάννη είδες τι σκάρωσα πάλι; Χαχα! Μμμμμάκια!
Αυτο θα πει καλητεχνη!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΕιναι απιστευτα ομορφα!!!!!! Μπραβο και μπραβο σου! :-)
Καλα Χρηστουγενα!
Ευχαριστωωωωωωωωωωωωω! Καλές γιορτέεεεεεεες!
ReplyDeleteχρονια πολλα θελω σαπουνακι εχω διγμα
ReplyDelete