Ένα φαγητό, που μπορεί να σταθεί άνετα σε ένα γιορτινό τραπέζι, είναι αυτό που σας προτείνω σήμερα. Τα φρούτα και οι ξηροί καρποί μου αρέσουν πολύ στα φαγητά και αν σας αρέσουν κι εσάς. σίγουρα θα το αγαπήσετε!
100 γρ. ξυνομυζήθρα Κρήτης
50 γρ. κουκουνάρι
50-100 γρ. σταφίδα ξανθή
250 γρ. ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια
10 ξερά σύκα κομμένα στα 4
1 κούπα λευκό κρασί
λίγο λάδι
αλατοπίπερο
2 κούπες νερό
Κατά μήκος, βάζουμε 3 λεπτές φέτες ξυνομυζήθρα, μια σειρά δαμάσκηνα, λίγα κουκουνάρια και λίγες σταφίδες. Όσα δαμάσκηνα μείνουν, θα τα βάλουμε στη σάλτσα.
Τυλίγουμε προσεχτικά σε σφιχτό ρολό και κλείνουμε με μεταλλικές οδοντογλυφίδες ή σπάγκο.
Σε κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι.
Σωτάρουμε τα φιλέτα από όλες τις πλευρές.
Όταν σωταριστούν και πάρουν χρώμα ολόγυρα, τα σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε να πάρει μια βράση με το κρασί, προσθέτουμε 1 κούπα νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν για 30-40 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος προσθέτουμε άλλη μια κούπα νερό. Τα δαμάσκηνα που έχουν απομείνει τα προσθέτουμε 10 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα, ενώ τα σύκα μπορούμε να τα προσθέσουμε πιο νωρίς.
Όταν τελειώσει το μαγείρεμα, παίρνουμε λίγα από τα δαμάσκηνα και τα σύκα και λίγο από το ζουμί και τα λιώνουμε στο μπλέντερ για να κάνουμε μια πιο πηχτή σάλτσα αν θέλουμε.
Κόβουμε αφού κρυώσουν λίγο (για να μπορούν να κοπούν χωρίς να διαλυθούν), σερβίρουμε σε πιατέλα με τα υπόλοιπα δαμάσκηνα, σύκα και τη σάλτσα.
Μην ξεχνάμε ότι σήμερα, είναι το μπαζάρ των γερμανίδων που κατοικούν στο νησί μας! Όλη μέρα, μέχρι το βραδάκι, μπροστά από τη Νομαρχία.
Ψαρονέφρι γεμιστό με ξυνομυζήθρα, ξηρούς καρπούς και ξερά φρούτα
Υλικά
3 φιλέτα χοιρινά (περίπου 1.300 γρ.)100 γρ. ξυνομυζήθρα Κρήτης
50 γρ. κουκουνάρι
50-100 γρ. σταφίδα ξανθή
250 γρ. ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια
10 ξερά σύκα κομμένα στα 4
1 κούπα λευκό κρασί
λίγο λάδι
αλατοπίπερο
2 κούπες νερό
Εκτέλεση
Πλένουμε τα φιλέτα και τα ανοίγουμε προσεχτικά με μαχαίρι, έτσι ώστε να πλατύνουν και να χωράει η γέμιση.Κατά μήκος, βάζουμε 3 λεπτές φέτες ξυνομυζήθρα, μια σειρά δαμάσκηνα, λίγα κουκουνάρια και λίγες σταφίδες. Όσα δαμάσκηνα μείνουν, θα τα βάλουμε στη σάλτσα.
Τυλίγουμε προσεχτικά σε σφιχτό ρολό και κλείνουμε με μεταλλικές οδοντογλυφίδες ή σπάγκο.
Σε κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι.
Σωτάρουμε τα φιλέτα από όλες τις πλευρές.
Όταν σωταριστούν και πάρουν χρώμα ολόγυρα, τα σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε να πάρει μια βράση με το κρασί, προσθέτουμε 1 κούπα νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν για 30-40 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος προσθέτουμε άλλη μια κούπα νερό. Τα δαμάσκηνα που έχουν απομείνει τα προσθέτουμε 10 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα, ενώ τα σύκα μπορούμε να τα προσθέσουμε πιο νωρίς.
Όταν τελειώσει το μαγείρεμα, παίρνουμε λίγα από τα δαμάσκηνα και τα σύκα και λίγο από το ζουμί και τα λιώνουμε στο μπλέντερ για να κάνουμε μια πιο πηχτή σάλτσα αν θέλουμε.
Κόβουμε αφού κρυώσουν λίγο (για να μπορούν να κοπούν χωρίς να διαλυθούν), σερβίρουμε σε πιατέλα με τα υπόλοιπα δαμάσκηνα, σύκα και τη σάλτσα.
Μην ξεχνάμε ότι σήμερα, είναι το μπαζάρ των γερμανίδων που κατοικούν στο νησί μας! Όλη μέρα, μέχρι το βραδάκι, μπροστά από τη Νομαρχία.
Πολυ ωραια συνταγη.
ReplyDelete-Τα συκα ταιριαζουν;
-Οταν λες γιορτινη συνταγη εννοεις μπουφε, ετσι;
-Με τι τα συνοδευεις; Ρυζι ας πουμε;
Καλησπερα!
:)
Το χοιρινό με τους ξηρούς καρπούς και τα γλυκά ξηρά φρούτα είναι καταπληκτικό! Δεν το έχω δοκιμάσει με σύκα! θα το κάνω το συντομότερο! Φιλάκια
ReplyDeleteΜου αρέσουν πολύ τα φαγητά με τα φρούτα και το κρέας. Καλές γιορτές!
ReplyDeleteΚαλημέρα Κική , θα πρέπει να είναι πολύ νόστιμο πιάτο!!!
ReplyDeleteΓΙΑΤΙ? Γιατί δεν περίμενα να φτιάξω σήμερα ,αντι για χθες,το ψαρονέφρι με αυτή την υπέροχη συνταγή? Φιλιά!!
ReplyDeleteΩραία συνταγή, ό,τι πρέπει για το γιορτινό τραπέζι, εκτός από το πατροπαράδοτο αυγολέμονο!
ReplyDeleteDeli,super η συνταγή σου!
ReplyDeleteΠεριέχει όσα μ΄αρέσουν,φαντάζομαι γεύση.
Φιλιά!
Γιάμι Γιάμι τι ωραίο!!!
ReplyDeleteΑντώνη ταιριάζουν! Είναι πάρα πολύ νόστιμο! Μόνο αν δεν αρέσει σε κάποιον η ξυνομυζήθρα καλό είναι να μην τη βάλει. Όλα τα άλλα τέλεια. Με ρύζι το είχα κάνει, αλλά και με πουρέ άνετα πάει. Χαίρομαι που είδες γκουρμεδιά και μπήκες. Σε περίμενα :-)
ReplyDeleteΑγγελική, μου είχε χαρίσει σύκα η Ελένη και έκανα αρκετές δοκιμές!
Λίλα κι εμένα! Επίσης!
Αφροδίτη είναι! :-)
ReplyDeleteΜαριάννα γιατί δεν ρωτάς;;; Ε;;; Χαχα!
Φοντάνα, αν σου πω ότι δεν έχω φτιάξει ποτέ;;; :-(
Ελενίτσα, με τα σύκα που μου είχες φέρει το είχα κάνει!
ReplyDeleteΕρη ναι! :-)