Wednesday, December 21, 2011

Μπεζέδες με άρωμα μέντας

Αυτό τον καιρό, οι περισσότεροι έχουμε κλειστεί στις κουζίνες μας για να φτιάξουμε παραδοσιακά γλυκά και να κάνουμε τα σπίτια μας γιορτινά. Αν κάνετε κουραμπιέδες, ίσως σας μείνουν ασπράδια αυγού. Πολύ το χαίρομαι όταν μένουν ασπράδια, γιατί έτσι κάνω το αγαπημένο μου γλυκό: μπεζέδες!

 
Σας προτείνω μια γιορτινή ιδέα για τους μπεζέδες σας αυτή τη φορά. Μπεζέδες με άρωμα μέντας. Αν σας αρέσει η μέντα, θα τους λατρέψετε. Αν πάλι δεν σας αρέσει, μπορείτε να βάλετε άλλο άρωμα. Εσάνς μέντας δεν ξέρω αν υπαρχει εδώ. Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε το αγαπημένο σας άρωμα ζαχαροπλαστικής. Επίσης, μπορείτε να βάλετε λικέρ μέντας, μόνο που δεν θα είναι το ίδιο δυνατό με την εσάνς. Όσοι δεν έχετε καταπιαστεί ποτέ με μπεζέδες, διαβάστε όλα τα μυστικά τους εδώ και εδώ.



Μπεζέδες με άρωμα μέντας
Υλικά
4 ασπράδια
180-200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
¼ . κ. γ. εσάνς μέντας
2-3 σταγόνες πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής




Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία 50-80 βαθμούς
Χτυπάμε τα αυγά σφιχτή μαρέγκα, να στέκεται καλά. Ξεκινάμε το χτύπημα κατευθείαν με την μεγάλη σκάλα του μίξερ.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη σε 2-3 δόσεις, ενώ συνεχίζουμε να χτυπάμε.
Τέλος, προσθέτουμε την εσάνς και το χρώμα
Στρώνουμε σε ταψί χαρτί ψησίματος και ρίχνουμε μικρές κουταλιές από το μίγμα (δε φουσκώνουν πάρα πολύ). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κορνέ για να έχει σχεδιάκι. Τους βάζουμε στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία (50-80 βαθμούς) και τους ξεχνάμε για αρκετές ώρες μέχρι να στεγνώσουν καλά.


 Αν θέλουμε να στολίσουμε τους μπεζέδες (με ζάχαρη, κουφετάκια κλπ), το κάνουμε πριν ψηθούν.
Διατηρούνται εκτός ψυγείου σε αεροστεγές κουτί ή σε περιβάλλον χωρίς υγρασία.

14 comments:

  1. Μου αρέσουν πολύ οι μπεζέδες ειδικά οι γεμιστοί με μους σοκολάτας!
    Καλά Χριστούγεννα εύχομαι, με υγεία, αγάπη κι ευτυχία στα σπιτικά όλων μας!

    ReplyDelete
  2. Αυτοί οι ωραίοι τριφτοί μπεζέδες που πουλάνε στα ζαχαροπλαστεία μου αρέσουν και μένα, αλλά ακόμα είμαι στο ψάξιμο για να τους πετύχω!
    Η διαφορά τους με τα μακαρόνς είναι ότι δεν έχουν αμύγδαλο τριμμένο και άχνη? Επίσης συνταγές για μακαρόνς σε άλλα blogs γράφουν ψήσιμο 15 - 20 λεπτά. Ίσως όμως να πρόκειται για 2 διαφορετικά γλυκά και με διαφορετική υφή.

    Κι εμένα μου περισσεύουν συχνά ασπράδια, διάβασα και τις παλιές συμβουλές, σε πιστεύω, οπότε λέω να δοκιμάσω και πάλι!
    Καλημέρα :)

    ReplyDelete
  3. "Εγραψες" πάλι στην δημιουργική εκτέλεση του μπεζέ Κική μας!
    Προσωπικά δεν τους έχω φτιάξει ποτέ, γιατί είμαι βέβαιη ότι θα τους τσάκιζα μόνη μου, όπως μου συμβαίνει όταν αγοράζω...και γι' αυτό κάνω το "κορόϊδο"!
    Εύγε και πάλι.

    ReplyDelete
  4. Μπεζέδες, ένα από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά, μου θυμίζουν παιδικά χρόνια! Θα τα δοκιμάσω και με τη μέντα, τι άλλα αρώματα προτείνεις;

    ReplyDelete
  5. Με πάτησες, με έσφαξες και δεν ξέρω και τι άλλο τώρα....αχαχαχαχ!!!
    Αχ, είπα???? Και με άρωμα τριαντάφυλλο δεν θα΄είναι τέλειοι...που έχω και ένα σκαλωματάκι με το τριαντάφυλλο???
    Δεν προλαβαίνω τίποτα έτσι όπως πάω....πιστεύεις ότι δεν έκανα ακόμα κουραμπιέδες και μελομακάρονα? Απόψε λέω να τα φτιάξω...Οποιος ακολουθήσει τις οδηγίες σου στα μαρεγκάκια (και όχι μόνο) θα έχει σίγουρη επιτυχία! Μιλάω εκ πείρας...χαχα!!!
    Φιλιά και σόρρυ για το σεντόνι...

    ReplyDelete
  6. Είδα μπεζέδες και ήρθα τρέχοντας! Τέλειοι?

    Δεν φανταζόμουν ότι δεν είχες εξαντλήσει το θέμα μπεζές!!!! Μάστερ είχες κάνει και πας για PhD!

    ReplyDelete
  7. Λίλα κι εγώωωωω! Επίσηηης!

    Νταρκ σεφ, μακαρόνς δεν έχω φτιάξει ακόμα. Μοιάζουν οι συνταγές όντως και έχουν και αμύγδαλο. Δοκίμασε να φτιάξεις και μπεζέδες!

    Πηνελόπη κι εγώ δυσκολεύομαι να τους αντισταθώ!

    ReplyDelete
  8. Φοντανα, χμμμ...άρωμα καφέ, σοκολάτας, αμυγδάλου!

    Έφη, τριαντάφυλλο ε; Μμμμμ! Τέλειο! Θυμάσαι την τούρτα; χαχα! Δεν με πειράζουν τα σεντόνια, ειδικά όταν μιλάμε για μπεζέδες! χαχα!

    Αγγελική, μπαααα....Όλο και κάτι θα σκαρφίζομαι με τους μπεζέδες!

    ReplyDelete
  9. Πολύ χριστουγεννιάτικοι! Τρελαίνομαι για μπεζέδες!

    ReplyDelete
  10. Πως να σ ευχαριστήσω Κική;;
    Ένοιωσα υπέροχα μόλις έλαβα το αρωματισμένο με αρώματα καρδιάς πακετάκι που τα είχε όλα..!
    Η "επίσκεψή σου" είχε γαλάζια αστεράκια και καρδούλες για την ατμόσφαιρα, χρυσές ευχές, κι αλάτι τόσο όσο πρέπει για ν αρτύσει τις καρδιές..
    Θα ρίξω στα γιορτινά φαγητά από το αρωματισμένο αλατάκι σου, κι έτσι θα είσαι Παρούσα ανάμεσα για να τσουγκρίσουμε ποτήρια..
    Σ ευχαριστώ θερμά
    Καλά και Ευωδιαστά από Αγάπη Χριστούγεννα, και μία Δημιουργική Χρονιά!

    ReplyDelete
  11. Βίτα κι εγώωωω!

    Ρεγγίνα ήρθεεεε; Ευτυχώς δεν χρειάστηκε να χαλάσω την έκπληξη! Μακάρι να μπορούσα να στείλω πιο πολλά! Την επόμενη! Καλά Χριστούγεννα!

    ReplyDelete
  12. Καλησπερα ειμαι και εγω μπεζεδοπληκτη και θ αηθελα να σε ρωτησω που βρηκες αρωμα μεντα?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλώς την! Άρωμα μέντας είχα φέρει από την Αμερική, αλλά νομίζω ότι μπορείς να βρεις σε μαγαζιά με είδη ζαχαροπλαστικής. Εναλλακτικά, βάλε λίγο λικέρ μέντας αν έχεις!

      Delete
  13. Eθχαριστω παρα πολυ. Και πολλα συγχαρητηρια για την πολυ καλη δουλεια σου

    ReplyDelete