Tuesday, December 27, 2011

Ένας τέλειος μεζές για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι: Μπρι ψητό με τσάτνεϋ δαμάσκηνο

Πίσω στη βάση μου μετά από 3 μέρες παραμονής στην Πάτρα. Η πόλη στολισμένη μεν, ο κόσμος συγκρατημένος δε, παντού τα ίδια προβλήματα. Σίγουρα αυτά τα Χριστούγεννα είναι δύσκολα για πολλούς έλληνες φέτος.
Μαγείρεψα για τους αγαπημένους μου απλά πράγματα, φάγαμε λίγο παραπάνω, είδαμε φιλαράκια, κάναμε βολτίτσες και πάλι πίσω.

Λίγες μέρες απομένουν πάλι για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Έναν πολύ εύκολο, νόστιμο, γρήγορο και γκουρμεδιάρικο μεζέ σας προτείνω να φτιάξετε για το βράδυ της παραμονής ή ανήμερα την πρωτοχρονιά: ψητό μπρι, συνοδεία κάποιου τσάτνεϋ.


Τι χρειάζεστε:
1 κομμάτι μπρι
τσάτνεϋ δαμάσκηνο ή κρεμμύδι, ή όποιο τσάτνεϋ έχετε ή σας αρέσει, σε θερμοκρασία δωματίου

Τι θα κάνετε:
Βάλτε το μπρί (χωρίς να αφαιρέσετε το άσπρο περίβλημα) πάνω σε πυρίμαχο σκεύος, μέσα στο οποίο και θα το σερβίρετε.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 120 βαθμούς.
Βάλτε μέσα το μπρι και αφήστε το να ζεσταθεί για 10-15 λεπτά.
Σερβίρετε αμέσως, με το τσάτνεϋ από πάνω, το οποίο θα έχετε σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαφρώς ζεσταμένο και ψωμάκι ή κράκερς. Αν έχετε τη δυνατότητα να έχετε φρεσκοψημένο ψωμί, ακόμα καλύτερα. Είναι εξαιρετικός μεζές και γκουρμεδιάρικος.
Εκείνο που θέλουμε με το μπρι, είναι να ζεσταθεί και να μαλακώσει και όχι να ψηθεί και να το μαζεύετε με το κουτάλι! Αν σας αρέσουν τα τσάτνεϋ και τα τυριά, θα το λατρέψετε!

Αν δεν έχετε τσάτνεϋ, μπορείτε να σωτάρετε κρεμμύδια ελαφρά σε ελάχιστο λάδι, μέχρι να γίνουν διάφανα.

Ευχαριστώ για όλες τις ευχές που έλαβα! Δεν είχα σύνδεση εκεί και δεν έχω απαντήσει ακόμα!
Ελπίζω να περάσατε όλοι τέλεια! 


12 comments:

  1. Καλή Πρωτοχρονιά!!!
    Φάγαμε τόσα τυριά τα Χριστούγεννα και συνεχίζουμε!!!
    Πάντα να περνάς καλά!

    ReplyDelete
  2. Καλες γιορτές!!!Φίνεται πόλύ καλό!!!Καλή πρωτοχρονιά!!!!!!Με υγεία!!!

    ReplyDelete
  3. Χρόνια Πολλά Κική μου, με υγεία!!!
    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
  4. Ω! Και μπρι και τσάτνι!! Αμφότερα αγαπημένα, δεν είχα σκεφτεί ότι συνδυάζονται!! Και του Χρόνου χρυσοχέρα Κική, με αγάπη και υγεία!!

    ReplyDelete
  5. Χρόνια πολλά και του χρόνου με υγεία!

    ReplyDelete
  6. Πολύ ιδιαίτερη και γιορτινή πρόταση! Τσάτνευ προμηθεύτηκαμε από το μπαζάρ, μένει να ψάξω για το τυράκι! Χρόνια πολλά Κικίτσα μου και καλή χρονιά να έχουμε! Ευχομαι να περάσεις πολύ όμορφα! Φιλάκια!

    ReplyDelete
  7. Χρόνια πολλά από όλους μας!!
    Το τσάτνεϋ δαμάσκηνου που μας χάρισες συνόδευσε τόσο νόστιμα τη γαλοπούλα μας που ανεπιφύλακτα θα δοκιμαστεί η νέα σου gourmet εκδοχή! Μόνο που θα το σκεφτώ πολύ να μοιραστώ αυτή τη γκουρμέ λιχουδιά με τους υπόλοιπους [χι,χι,χι] γιατί έχει για μένα αγαπημένα αρώματα και γεύσεις....
    Merci για την ιδέα!!
    Gros Bisous!!

    ReplyDelete
  8. Εδώ πάντως συνηθίζονται πολύ τα τσάτνευ, που εγώ τα έλεγα...μη γελάσεις...."μαρμελαδες" μέχρι που είδα τη σωστή ονομασία στης Ξανθής!

    ReplyDelete
  9. Την πρώτη φορά στη Γαλλία, έβγαζα την άσπρη κόρα. Μετά η Γαλλική μου παρέα με είπε ότι είναι φαγώσιμη. Μας το σέρβιραν με κάτι ξυνά ξερά σύκα.

    Με το καλό ο Καινούργιος Χρόνος!

    ReplyDelete
  10. Πολύ ταιριαστός συνδυασμός. Μου αρέσει πολύ. Τα Χριστούγεννα η αδελφή μου έκανε κάτι παρόμοιο με πολύ μικρά ταρτάκια γεμισμένα με καμαμπέρ και ψιλοκομμένο σύκο ζεσταμένα στο φούρνο. Χρόνια πολλά και χαρούμενα Κική!

    ReplyDelete
  11. Ξανθή
    Ελένη
    painter
    ευχαριστώ!

    Πέννυ ναι! Πάει πολύ με γλυκόξινα, με φρούτα κλπ!

    Μαράκι μου ευχαριστώωω!

    Έφη πήρες; Τέλεια! Το τυρί είναι εύκολο να το βρεις!

    Πέννυ, κι εγώ έχω κρατήσει για την πρωτοχρονιά! Αν δεν έχεις πολύ, πες μου!

    ReplyDelete
  12. Μαρίνα, κι εδώ τα λένε πολλοί μαρμελάδες! Στην ουσία δεν διαφέρουν και πολύ!

    Δύσπιστε με τα σύκα θα ήταν τέλειο! Σου έχω συνταγή για αγριογούρουνο!

    Ειρήνη μου δίνεις ιδέες και είναι επικίνδυνο! χαχα! Ευχαριστώ!

    ReplyDelete