Τα ζακυνθινά παξιμάδια τα λατρεύω σε όλες τους τις εκδοχές. Και υπάρχουν πολλές! Πιστέψτε με! Κατ' αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι όλα είναι λαδιού. Άρα νηστίσιμα. Υπάρχουν παξιμάδια μαλακά πορτοκαλιού. Είναι από τα πιο αγαπημένα! Σκληρότερα κρασιού. Πολύ σκληρά με γλυκάνισο που αγόραζα όταν πρωτοδιορίστηκα στις Βολίμες. Ακόμα τα φτιάχνουν! Υπάρχουν ακόμα και χωρίς ζάχαρη! Παραλλαγές υπάρχουν πολλές. Χωρίς να έχω μελετήσει το πώς και γιατί, πιστεύω απλά ότι οι συνταγές διαφοροποιούνται σε κάποια χωριά. Τα υλικά που περιέχουν μέσα τους τα ζακυνθινά παξιμάδια, είναι υλικά που παρήγαγε πάντα αυτός ο εύφορος τόπος. Ελαιόλαδο, μαύρη σταφίδα, πορτοκάλι, κρασί. Οι ζακυνθινοί αγαπούν τα μπαχαρικά. Κανέλλα, γαρίφαλο και γλυκάνισο, είναι υλικά που μπαίνουν σε παξιμάδια και γιορτινά ψωμιά.
Επειδή έτσι και ξεκινήσω με τα παξιμάδια, σταματημό δεν έχω, είπα να τα φτιάξω χωρίς ζάχαρη για να έχω μια δικαιολογία για να φάω κανένα παραπάνω. Μην νομίζετε ότι δεν ήταν γλυκά! Αντιθέτως ήταν πεντανόστιμα. Ο χυμός πορτοκαλιού, τα μπαχαρικά και ειδικά τα γλυκάνισο, δίνουν την απαραίτητη γλύκα στα παξιμάδια μας! Πλάστε τα κουλούρια σας μικρά σε πάχος, έτσι ώστε να τα κόψετε μικρά και πάλι να έχετε δικαιολογία για να φάτε παραπάνω ;-)
Δοκιμάστε τα τώρα που θα αρχίσει η νηστεία των Χριστουγέννων!
Χωριάτικα παξιμάδια χωρίς ζάχαρη
Υλικά για 30-35 παξιμαδάκια
1/2 κούπα ελαιόλαδο (110. γρ.)
3/4 κούπας χυμό πορτοκαλιού (180 γρ.)
1 κ. γ. κανέλλα
1/4 κ. γ. γαρίφαλο
2 κ. σ. σπόρους γλυκάνισο
3/4 κούπας σταφίδα μαύρη (100 γρ.)
2 κ. γ. baking powder
1/4 κ. γ. μαγειρική σόδα
340-350 γρ. αλεύρι σκληρό
Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπωλ βάζουμε το λάδι και το χυμό πορτοκαλιού.
Ρίχνουμε μέσα τα μυρωδικά, τη σταφίδα, λίγο αλεύρι και τα διογκωτικά και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι, κρατώντας λίγο για το τέλος και ζυμώνουμε όλα τα υλικά για λίγα λεπτά, μέχρι να έχουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας.
Αν αφού τα ζυμώσαμε, η ζύμη μας κολλάει, ρίχνουμε λίγο ακόμα αλεύρι μέχρι να έχουμε ζύμη που δεν κολλάει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μέρη.
Πλάθουμε 4 κουλούρια μακρόστενα, διαμέτρου 3-4 εκ.
Τα τοποθετούμε ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
Τα χαρακώνουμε μέχρι κάτω με μαχαίρι ανά ένα-ενάμιση εκατοστό.
Ψήνουμε για μισή ώρα ή και παραπάνω αν χρειαστεί. Περιοδικά ελέγχουμε μήπως χρειάζεται να τα σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο (έψησα 2 διαφορετικές φορές, τη μία χρειάστηκε αλουμινόχαρτο και ήταν έτοιμα στο 30λεπτο, την επόμενη δεν χρειάστηκε αλουμινόχαρτο και ψήθηκαν για 40 λεπτά).
Δεν χρειάζεται να τα κόψετε αφού ψηθούν. Μπορείτε να τα αφήστε όπως είναι και να κόβετε όταν θελήσετε.
Επειδή έτσι και ξεκινήσω με τα παξιμάδια, σταματημό δεν έχω, είπα να τα φτιάξω χωρίς ζάχαρη για να έχω μια δικαιολογία για να φάω κανένα παραπάνω. Μην νομίζετε ότι δεν ήταν γλυκά! Αντιθέτως ήταν πεντανόστιμα. Ο χυμός πορτοκαλιού, τα μπαχαρικά και ειδικά τα γλυκάνισο, δίνουν την απαραίτητη γλύκα στα παξιμάδια μας! Πλάστε τα κουλούρια σας μικρά σε πάχος, έτσι ώστε να τα κόψετε μικρά και πάλι να έχετε δικαιολογία για να φάτε παραπάνω ;-)
Δοκιμάστε τα τώρα που θα αρχίσει η νηστεία των Χριστουγέννων!
Χωριάτικα παξιμάδια χωρίς ζάχαρη
Υλικά για 30-35 παξιμαδάκια
1/2 κούπα ελαιόλαδο (110. γρ.)
3/4 κούπας χυμό πορτοκαλιού (180 γρ.)
1 κ. γ. κανέλλα
1/4 κ. γ. γαρίφαλο
2 κ. σ. σπόρους γλυκάνισο
3/4 κούπας σταφίδα μαύρη (100 γρ.)
2 κ. γ. baking powder
1/4 κ. γ. μαγειρική σόδα
340-350 γρ. αλεύρι σκληρό
Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπωλ βάζουμε το λάδι και το χυμό πορτοκαλιού.
Ρίχνουμε μέσα τα μυρωδικά, τη σταφίδα, λίγο αλεύρι και τα διογκωτικά και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι, κρατώντας λίγο για το τέλος και ζυμώνουμε όλα τα υλικά για λίγα λεπτά, μέχρι να έχουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας.
Αν αφού τα ζυμώσαμε, η ζύμη μας κολλάει, ρίχνουμε λίγο ακόμα αλεύρι μέχρι να έχουμε ζύμη που δεν κολλάει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μέρη.
Πλάθουμε 4 κουλούρια μακρόστενα, διαμέτρου 3-4 εκ.
Τα τοποθετούμε ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
Τα χαρακώνουμε μέχρι κάτω με μαχαίρι ανά ένα-ενάμιση εκατοστό.
Ψήνουμε για μισή ώρα ή και παραπάνω αν χρειαστεί. Περιοδικά ελέγχουμε μήπως χρειάζεται να τα σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο (έψησα 2 διαφορετικές φορές, τη μία χρειάστηκε αλουμινόχαρτο και ήταν έτοιμα στο 30λεπτο, την επόμενη δεν χρειάστηκε αλουμινόχαρτο και ψήθηκαν για 40 λεπτά).
Δεν χρειάζεται να τα κόψετε αφού ψηθούν. Μπορείτε να τα αφήστε όπως είναι και να κόβετε όταν θελήσετε.
Κική μου τα παξιμαδάκια σου είναι σίγουρα εγγυημένα και πεντανόστιμα. Μόλις τα δοκίμασα και τα έβαλα και στο blog μου, με λίγη ζάχαρη και χωρίς σταφίδες. Εξαιρετικά, αχτύπητα! Θα δοκιμάσω σίγουρα και την άνευ ζάχαρης εκδοχή! Καλημέρες και αγάπες!
ReplyDeleteΕυχαριστω! Φιλάκια!
DeleteΔεν τα διπλοψηνουμε μετα κομενα ???
DeleteΑν τα θες τραγανά, ναι.
DeleteΠολύ ωραια κι εύκολα Κική.
ReplyDeleteO γλυκάνισος είναι τέλειος...
Δεν χρειάζεται να είναι νηστεία για να τα φάμε ;)
Ειδικά το τελευταίο ;-)
DeleteΤι ωραία παξιμαδάκια! Και τόσο αρωματικά!
ReplyDeleteΚαι νόστιμα ;-)
DeleteΤα έδειξα στην μανούλα μου και της άρεσαν!! Θα τα φτιάξουμε Κική μου<3
ReplyDelete