Thursday, November 5, 2015

Ζυμαρικά με μπρόκολο και ελαφριά μπεσαμέλ στον φούρνο

Ξεκινάς να βράσεις μπροκολάκι για να συνοδέψεις τα κεμπάπ σου. Τώρα πώς από μπροκολάκι σαλάτα κατέληξε μπροκολάκι με ζυμαρικά, θα σας γελάσω κύριε πρόεδρε και δεν το θέλω.


Και άντε τώρα να με πιστέψουν εμένα, ότι δεν έφτιαξα ζυμαρικά επίτηδες! Μα σας ορκίζομαι! Δεν είχα σκοπό να φτιάξω ζυμαρικά! Αυτή η ξαδέρφη φταίει. ΕΓΩ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑ! Να! να! Αυτή φταίει, που πήρε τηλέφωνο τελευταία στιγμή, ΑΦΟΥ εγώ είχα βάλει τα μπροκολάκια μου να βράσουν και είπε πως θα έρθει για φαγητό. Ε τι να την ταΐσω; Βραστό μπρόκολο; Δεν γινόταν!

Έτσι το μπρόκολο  έβρασε αλ ντέντε (πάλι στο μακαρόνι το πάω, οκ το παραδέχομαι-άκου αλ ντέντε μπρόκολο!) και ενώθηκε με τα ζυμαρικούλια. Τι ενώθηκε δηλαδή, ο χαμός έγινε και για να μην σας τα πολυλέω, έγιναν πεντανόστιμα. Μια πολύ αραιή μπεσαμέλ έπεσε πάνω τους και τα απογείωσε.
Για δείτε πώς!




Ζυμαρικά με μπρόκολο και αραιή μπεσαμέλ στον φούρνο
Υλικά για μέτριο ταψί
2 μικρές φουντίτσες μπρόκολο ή ένα μικρό μπρόκολο
½ κιλό μικρά ζυμαρικά (πέννες ή βίδες κλπ)
½ κιλό γάλα περίπου (διαβάστε παρακάτω, η αλήθεια είναι ότι δεν μέτραγα)
3-4 κ. σ. βούτυρο
4 κ. σ. αλεύρι
μοσχοκάρυδο
αλάτι
μαύρο πιπέρι
λίγο λάδι για το ταψί
1-2 κ. σ. ρεγκάτο τριμμένο ή ό,τι τυρί σας αρέσει

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, κόβουμε σε μικρά κομμάτια το μπρόκολο και το πλένουμε.
Σε κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει. Αλατίζουμε και βράζουμε το μπρόκολο μέχρι να τρυπιέται (όχι να λιώσει).
Το σουρώνουμε, το αφήνουμε στο σουρωτήρι.
Βάζουμε νερό στην ίδια κατσαρόλα και βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα ζυμαρικά, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Τα σουρώνουμε.
Λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε μέσα τα ζυμαρικά και τα μπρόκολα.
Στην ίδια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε συνέχεια με σύρμα να μη σβωλιάσει.
Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο.
Η μπεσαμέλ θα πρέπει να είναι αραιή. Όχι πυκνή. Δεν θέλουμε να καλύψει από πάνω το φαγητό, αλλά να περάσει ενδιάμεσα από τα υλικά.
Περιχύνουμε τα ζυμαρικά και το μπρόκολο με τη μπεσαμέλ.


Πασπαλίζουμε με λίγο τυρί.
Ψήνουμε για 10-15 λεπτά σε γκριλ μέχρι να πάρει χρώμα.

Σερβίρουμε ζεστά. Θυμόμαστε να σηκωθούμε από το τραπέζι, πριν αδειάσει το ταψί ;-)

9 comments:

  1. Νομίζω ότι χρωστάς ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ξαδέρφη, μιας που στάθηκε η αφορμή για ένα τόσο νόστιμο πιάτο :)

    ReplyDelete
  2. Το έκανες και πολύ γκουρμέ το μπροκολάκι για την ξαδέλφη.
    Δεν νομίζω να έχει παράπονο.
    Η ελαφριά μπεσαμέλ δένει πολύ ωραία τα υλικά

    Φιλιά

    ReplyDelete
  3. Το μπρόκολο το υπερ αγαπώ!Είναι τέλειο έτσι όπως το έκανες!Του έδωσεα άλλη διάσταση Κικίτσα!

    ReplyDelete
  4. Βρήκα σήμερα τη συνταγή και το δοκίμασα....ήταν πεντανόστιμο...η κρέμα μου βγήκε ελάχιστα πιο πυκνή (μάλλον επειδή ανακάτευα πάνω στο μάτι λιγο παραπάνω απ'ότι θα έπρεπε), αλλα την έριξα πάνω απο τα αλλα υλικά και τα ανακάτεψα, οπότε πήγε παντού!!!!!
    Καιιιιι, συμβουλή...μη φοβηθείτε το αλάτι στο βράσιμο λόγω των τυριών..μπορω να πω οτι μου βγήκε λίγο πιο ανάλατο απ'ότι θα έπρεπε!!! Ευχαριστούμε πολυ για τη συνταγή

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε! :-)

      Delete
  5. Καταπληκτική συνταγή κικι. Από σαρακιναδο.

    ReplyDelete