Wednesday, April 20, 2011

Κατσίκι στη γάστρα με ξερά σύκα

Τελευταία συνταγή πριν το Πάσχα...Να κάνω και καμιά δουλειά η μαγείρισσα, να εκκλησιαστώ και λίγο, να κάνω και το πλάνο μου και τα ψώνια για τα μαγειρέματα της Κυριακής ε;

Τη συνταγή την έκανα πέρυσι ανήμερα το Πάσχα. Όσοι μπλογκάρετε, ξέρετε πολύ καλά ότι η μοίρα ορισμένων επειτειακών συνταγών, είναι αν βγαίνουν την επόμενη χρονιά. Η συνταγή δοκιμάστηκε πέρυσι και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Αν δεν είστε από αυτούς που ψήνουν στη σούβλα, και σας αρέσουν οι φρουτένιες νότες στα κρεατικά σας, θα τη λατρέψετε. Η Ελένη μου είχε στείλει σύκα Κύμης. Τα μισά τα έκανα λικέρ, κάποια τα έφαγα και τα άλλα τα έβαλα στο κατσίκι. ΑΝ έχετε φτιάξει λικέρ από ξερά σύκα και είναι η ώρα να το φιλτράρετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα σύκα από το λικέρ. Θα ταιριάξουν μια χαρά!


Για κέρασμα της Κυριακής, προτείνω κάποιο ελαφρύ γλυκό. Κρέμες, σορμπέ, παγωτό, μαρέγκες. Αποφύγετε τη σοκολάτα μετά από 2 βαριά γεύματα του Σαββάτου και της Κυριακής.

μίνι πάβλοβα

Εύχομαι να περάσετε πολύ όμορφα με τους αγαπημένους σας. Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!

Κατσίκι στη γάστρα με ξερά σύκα
Υλικά
3 κιλά κατσίκι (από μπούτι και πλάτη) κομμένο σε μερίδες
1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
20 ξερά σύκα, κομμένα στα 4 ή μισά ή ακόμα και ολόκληρα
2 κ. σ. ξανθές σταφίδες
½ κούπα κρασί βινσάντο ή κάποιο γλυκό κόκκινο κρασί
αλάτι με μυρωδικά
μίγμα μπαχαρικών (κάρυ, κόλιαντρο, τζίντζερ, μαύρο πιπέρι, κόκκινο πιπέρι καπνιστό, κύμινο)
2 κούπες ζωμό λαχανικών
2 κ. σ. μέλι
2 κ. σ. μπαλσάμικο

Εκτέλεση
Από το προηγούμενο βράδυ, κόβουμε τα σύκα και τα βάζουμε σε ένα μπωλ με τις σταφίδες και το κρασί.
Την επόμενη μέρα:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Πλένουμε, καθαρίζουμε και βάζουμε το κατσίκι στη γάστρα.
Κόβουμε το κρεμμύδι και το σκορπάμε πάνω από το κατσίκι.

Ρίχνουμε τις 2 κούπες ζωμό λαχανικών (ακόμα καλύτερα ζεστό) και πασπαλίζουμε καλά το φαγητό με τα μπαχαρικά και το αλάτι.
Ψήνουμε για μιάμιση ώρα στους 200 βαθμούς, με κλειστό το καπάκι της γάστρας και ελέγχοντας αν χρειάζεται νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Μετά από μιάμιση ώρα, ρίχνουμε 1 κούπα νερό ακόμα, τα σύκα με τις σταφίδες, το μέλι με το μπαλσάμικο και ψήνουμε για μισή ώρα ακόμα με κλειστό το καπάκι.
Σερβίρουμε ζεστό.

Tip:
Στο φαγητό δεν πρόσθεσα καθόλου λάδι, γιατί το κατσίκι είναι ήδη λιπαρό.

Τα σύκα μπορούν να μείνουν και ολόκληρα ή μισά. Αν είναι ολόκληρα, μπορείτε να τα προσθέσετε μισή ώρα πριν τελειώσει το ψήσιμο.
Αν τα κόψετε σε τέταρτα, μπορείτε να τα προσθέσετε στο φαγητό, 15 λεπτά πριν λήξει ο χρόνος ψησίματος και όχι μισή ώρα, για να μην λιώσουν. Εγώ τα πρόσθεσα μισή ώρα πριν, και μερικά μόνο έλιωσαν.

27 comments:

  1. πολυ ομορφο φαινεται.
    καλο Πασχα!

    ReplyDelete
  2. Γλύκισμα! Καλή Ανάσταση με υγεία και ευτυχία!

    ReplyDelete
  3. Όταν με φως τσ΄ Ανάστασης
    ανάψεις το κερί σου
    κάθε αχτίνα
    μια χαρά
    να γίνει
    στη ζωή σου”.
    kαλό Πάσχα....καλή μου!!!

    ReplyDelete
  4. Λουκούμι το κατσικάκι!
    Ωραία ιδέα τα σύκα.

    Εύχομαι Καλή Ανάσταση σε σένα και την οικογένειά σου.

    Καλό Πάσχα !

    ReplyDelete
  5. Deli,μμμ νοστιμιά τέλεια!
    Θα το φτιάξω οπωσδήποτε,ξέρεις την αγάπη μου γι΄αυτές τις γεύσεις-εκεί πήγαν τα συκάκια.
    Φιλιά-Καλή Ανάσταση!


    Είχα φάει στο Θησείο κοτόπουλο με σύκα και σουσάμι-ήταν τέλειο!

    ReplyDelete
  6. Πρώτη φορά βλέπω τόσο νόστιμο κατσίκι.Αλλά όταν έρχονται οι δικοί μου στο σπίτι για το Πάσχα δεν τους αρέσουν οι ζακυνθινές συνταγές.Γι'αυτό η μαμά μου μαγειρεύει όπως θέλουν.Ελπίζω μια άλλη μέρα να το φάμε και εμείς ακριβώς όπως αυτό.

    ReplyDelete
  7. Μας έχεις ανοίξει την όρεξη για το Πάσχα. Να είσαι πάντα καλά.
    Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα.

    ReplyDelete
  8. Λουκούλειο το Πασχαλινό τραπέζι με όλα αυτά!Καλή Ανάσταση Κική μου και Καλό Πάσχα!

    ReplyDelete
  9. Καλες προετοιμασιες & καλα μαγειρεματα!!!
    Ευχες για ολα με απ' ολα!!!

    :)

    ReplyDelete
  10. Γλύφ τα δάχτυλά μου! και... πολύ όμορφη η καρτούλα σου! Ευχαριστώ! (και θα ευχηθώ αναλογως ;-)

    ReplyDelete
  11. Γαστρα: οκ
    Ξερα φρουτα: πολυ οκ
    Κατσικι, οχι οκ...
    αλλα με αλλο κρεας, παλι πολυ οκ!!

    Εχω φτιαξει χοιρινο με ξερα φρουτα, αλλα παλι, οχι σε γαστρα και πρεπει να ειναι το τελειο!!!!Καλο Πασχα!!!!! :)

    ReplyDelete
  12. Και εγώ δεν το τρώω το κατσίκι αλλά είμαι σίγουρη ότι θα είναι το ίδιο νόστιμο και με άλλο κρέας! Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

    ReplyDelete
  13. πολύ ωραίος συνδυασμός υλικών

    εύχομαι Καλό Πάσχα Καλή Ανάσταση με υγεία

    ReplyDelete
  14. ΤΕΛΕΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ!!!
    ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

    ReplyDelete
  15. Μας άρτησες μέρα πούναι... (εγω μεταξύ μας μόλις ξεφούρνισα τα κουλουράκια και δοκίμασα...να μην δω αν έγιναν καλά;)
    Φαίνεται λουκούμι! ΑΝτε με το καλό , Καλή Ανάσταση αγαπημένη μου κι ευχαριστώ για τις ευχές. Θα τα πούμε οπωσδήποτε κάτω...

    ReplyDelete
  16. Καλό Πάσχα!
    Οι προτάσεις σου εξαιρετικές!
    Πολύ σ' ευχαριστούμε!

    ReplyDelete
  17. Κική συνταγή για άριστα! Και δεν είμαι από τις επιεικείς :-)

    ReplyDelete
  18. Great,
    Σοφία,
    ίριδα,
    Μάριον ευχαριστώ! Επίσης!

    Ελένη ναι! Γιατί σκέτα δεν με τρελαίνουν και παχαίνουν επίσης! χαχα!

    Σόφη, μην πεις σε κανένα ζακυνθινό ότι το κατσίκι με σύκα είναι ζακυνθινή συνταγή, γιατί θα γελάει! Χαχα! Δική μου έμπνευση είναι καλέ! Καλή Ανάσταση!

    Ελλάδα,
    Μάρα,
    Αντώνη,
    Πέννυ
    ευχαριστώ!

    Κάθυ, έχω κάνει σε κατσαρόλα μοσχάρι με σύκα. Εξαιρετικό επίσης!

    Κατερίνα,
    γαστεροπλήξ,
    Μαριάννα,
    Χαρά (εννοείται!)
    Πόπη,
    Vita, (ουαου!!!)
    ευχαριστώ! Να περάσετε όλοι τέλεια και να έχετε υγεία! Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!

    ReplyDelete
  19. Ενδιαφέρον και πεντανόστιμο μου ακούγεται αλλά εμείς θα το σουφλίσουμε φέτος το ερίφιον!
    Καλή Ανάσταση Κικίτσα! Να περάσεις τέλεια!

    ReplyDelete
  20. Κική μου, αυτή τη συνταγή με τα ξερά σύκα θα την κάνω οπωσδήποτε!
    Σου εύχομαι από καρδιάς να έχεις ένα όμορφο Πάσχα μαζί με τους Αγαπημένους σου, με όλη την Αγάπη που μπορείς ν αντέξεις, κι όλη την Ειρήνη την Αναγκαία για ν αγγίξεις το Νόημα της Ανάστασης..
    Σου εύχομαι μια διαρκή Αναστάσιμη Χαρά!

    ReplyDelete
  21. Φαινεται τοσο λαχταριστο!
    Γεια στα χερια σου!
    Καλο Πασχα!

    ReplyDelete
  22. Πολύ ωραίο Κικίτσα αλλά οι παππούδες μου δεν είναι για τέτοιες πρωτοπορίες:))
    Το έταξα στον καλό μου όμως ότι θα του το κάνω μια μέρα!
    Καλή Ανάσταση, καλό Πάσχα, με υγεία και ευτυχία:)

    ReplyDelete
  23. Αχ πολύ μου αρεσε σαν ιδέα.. Καλή Ανάσταση Κικίτσα μου.. καλά να περάσετε... xoxoxoxo

    ReplyDelete
  24. Κικίτσα μουυυυ.. τί μου 'κανες χρονιάρα μέρα...ζήλεψα τη μίνι πάβλοβα

    ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ με ΥΓΕΙΑ, ΓΑΛΗΝΗ και ΧΑΡΑ!!!

    Φιλί και Γλαρένες αγκαλιές

    ReplyDelete
  25. Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα !!

    ReplyDelete
  26. your mini pavlovas look perfect - just what i like to make after i bake my easter koulourakia with all the egg whites i have collected!

    ReplyDelete
  27. Έφη,
    Ρεγγίνα,
    Ελπινίκη,
    Μαρία,
    Νίκη,
    Γλαρένια,
    Conna,
    Μαρία (I use the egg whites from tsourekia),
    ευχαριστώ για τις ευχές σας! Να είαστε καλά!

    ReplyDelete