Τελευταία συνταγή πριν το Πάσχα...Να κάνω και καμιά δουλειά η μαγείρισσα, να εκκλησιαστώ και λίγο, να κάνω και το πλάνο μου και τα ψώνια για τα μαγειρέματα της Κυριακής ε;
Τη συνταγή την έκανα πέρυσι ανήμερα το Πάσχα. Όσοι μπλογκάρετε, ξέρετε πολύ καλά ότι η μοίρα ορισμένων επειτειακών συνταγών, είναι αν βγαίνουν την επόμενη χρονιά. Η συνταγή δοκιμάστηκε πέρυσι και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Αν δεν είστε από αυτούς που ψήνουν στη σούβλα, και σας αρέσουν οι φρουτένιες νότες στα κρεατικά σας, θα τη λατρέψετε. Η Ελένη μου είχε στείλει σύκα Κύμης. Τα μισά τα έκανα λικέρ, κάποια τα έφαγα και τα άλλα τα έβαλα στο κατσίκι. ΑΝ έχετε φτιάξει λικέρ από ξερά σύκα και είναι η ώρα να το φιλτράρετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα σύκα από το λικέρ. Θα ταιριάξουν μια χαρά!
Για κέρασμα της Κυριακής, προτείνω κάποιο ελαφρύ γλυκό. Κρέμες, σορμπέ, παγωτό, μαρέγκες. Αποφύγετε τη σοκολάτα μετά από 2 βαριά γεύματα του Σαββάτου και της Κυριακής.
Κατσίκι στη γάστρα με ξερά σύκα
Υλικά
3 κιλά κατσίκι (από μπούτι και πλάτη) κομμένο σε μερίδες
1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
20 ξερά σύκα, κομμένα στα 4 ή μισά ή ακόμα και ολόκληρα
2 κ. σ. ξανθές σταφίδες
½ κούπα κρασί βινσάντο ή κάποιο γλυκό κόκκινο κρασί
αλάτι με μυρωδικά
μίγμα μπαχαρικών (κάρυ, κόλιαντρο, τζίντζερ, μαύρο πιπέρι, κόκκινο πιπέρι καπνιστό, κύμινο)
2 κούπες ζωμό λαχανικών
2 κ. σ. μέλι
2 κ. σ. μπαλσάμικο
Εκτέλεση
Από το προηγούμενο βράδυ, κόβουμε τα σύκα και τα βάζουμε σε ένα μπωλ με τις σταφίδες και το κρασί.
Την επόμενη μέρα:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Πλένουμε, καθαρίζουμε και βάζουμε το κατσίκι στη γάστρα.
Κόβουμε το κρεμμύδι και το σκορπάμε πάνω από το κατσίκι.
Ρίχνουμε τις 2 κούπες ζωμό λαχανικών (ακόμα καλύτερα ζεστό) και πασπαλίζουμε καλά το φαγητό με τα μπαχαρικά και το αλάτι.
Ψήνουμε για μιάμιση ώρα στους 200 βαθμούς, με κλειστό το καπάκι της γάστρας και ελέγχοντας αν χρειάζεται νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Μετά από μιάμιση ώρα, ρίχνουμε 1 κούπα νερό ακόμα, τα σύκα με τις σταφίδες, το μέλι με το μπαλσάμικο και ψήνουμε για μισή ώρα ακόμα με κλειστό το καπάκι.
Σερβίρουμε ζεστό.
Tip:
Στο φαγητό δεν πρόσθεσα καθόλου λάδι, γιατί το κατσίκι είναι ήδη λιπαρό.
Τα σύκα μπορούν να μείνουν και ολόκληρα ή μισά. Αν είναι ολόκληρα, μπορείτε να τα προσθέσετε μισή ώρα πριν τελειώσει το ψήσιμο.
Αν τα κόψετε σε τέταρτα, μπορείτε να τα προσθέσετε στο φαγητό, 15 λεπτά πριν λήξει ο χρόνος ψησίματος και όχι μισή ώρα, για να μην λιώσουν. Εγώ τα πρόσθεσα μισή ώρα πριν, και μερικά μόνο έλιωσαν.
Τη συνταγή την έκανα πέρυσι ανήμερα το Πάσχα. Όσοι μπλογκάρετε, ξέρετε πολύ καλά ότι η μοίρα ορισμένων επειτειακών συνταγών, είναι αν βγαίνουν την επόμενη χρονιά. Η συνταγή δοκιμάστηκε πέρυσι και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Αν δεν είστε από αυτούς που ψήνουν στη σούβλα, και σας αρέσουν οι φρουτένιες νότες στα κρεατικά σας, θα τη λατρέψετε. Η Ελένη μου είχε στείλει σύκα Κύμης. Τα μισά τα έκανα λικέρ, κάποια τα έφαγα και τα άλλα τα έβαλα στο κατσίκι. ΑΝ έχετε φτιάξει λικέρ από ξερά σύκα και είναι η ώρα να το φιλτράρετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα σύκα από το λικέρ. Θα ταιριάξουν μια χαρά!
Για κέρασμα της Κυριακής, προτείνω κάποιο ελαφρύ γλυκό. Κρέμες, σορμπέ, παγωτό, μαρέγκες. Αποφύγετε τη σοκολάτα μετά από 2 βαριά γεύματα του Σαββάτου και της Κυριακής.
μίνι πάβλοβα
Εύχομαι να περάσετε πολύ όμορφα με τους αγαπημένους σας. Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!Κατσίκι στη γάστρα με ξερά σύκα
Υλικά
3 κιλά κατσίκι (από μπούτι και πλάτη) κομμένο σε μερίδες
1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
20 ξερά σύκα, κομμένα στα 4 ή μισά ή ακόμα και ολόκληρα
2 κ. σ. ξανθές σταφίδες
½ κούπα κρασί βινσάντο ή κάποιο γλυκό κόκκινο κρασί
αλάτι με μυρωδικά
μίγμα μπαχαρικών (κάρυ, κόλιαντρο, τζίντζερ, μαύρο πιπέρι, κόκκινο πιπέρι καπνιστό, κύμινο)
2 κούπες ζωμό λαχανικών
2 κ. σ. μέλι
2 κ. σ. μπαλσάμικο
Εκτέλεση
Από το προηγούμενο βράδυ, κόβουμε τα σύκα και τα βάζουμε σε ένα μπωλ με τις σταφίδες και το κρασί.
Την επόμενη μέρα:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Πλένουμε, καθαρίζουμε και βάζουμε το κατσίκι στη γάστρα.
Κόβουμε το κρεμμύδι και το σκορπάμε πάνω από το κατσίκι.
Ρίχνουμε τις 2 κούπες ζωμό λαχανικών (ακόμα καλύτερα ζεστό) και πασπαλίζουμε καλά το φαγητό με τα μπαχαρικά και το αλάτι.
Ψήνουμε για μιάμιση ώρα στους 200 βαθμούς, με κλειστό το καπάκι της γάστρας και ελέγχοντας αν χρειάζεται νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Μετά από μιάμιση ώρα, ρίχνουμε 1 κούπα νερό ακόμα, τα σύκα με τις σταφίδες, το μέλι με το μπαλσάμικο και ψήνουμε για μισή ώρα ακόμα με κλειστό το καπάκι.
Σερβίρουμε ζεστό.
Tip:
Στο φαγητό δεν πρόσθεσα καθόλου λάδι, γιατί το κατσίκι είναι ήδη λιπαρό.
Τα σύκα μπορούν να μείνουν και ολόκληρα ή μισά. Αν είναι ολόκληρα, μπορείτε να τα προσθέσετε μισή ώρα πριν τελειώσει το ψήσιμο.
Αν τα κόψετε σε τέταρτα, μπορείτε να τα προσθέσετε στο φαγητό, 15 λεπτά πριν λήξει ο χρόνος ψησίματος και όχι μισή ώρα, για να μην λιώσουν. Εγώ τα πρόσθεσα μισή ώρα πριν, και μερικά μόνο έλιωσαν.
πολυ ομορφο φαινεται.
ReplyDeleteκαλο Πασχα!
Γλύκισμα! Καλή Ανάσταση με υγεία και ευτυχία!
ReplyDeleteΌταν με φως τσ΄ Ανάστασης
ReplyDeleteανάψεις το κερί σου
κάθε αχτίνα
μια χαρά
να γίνει
στη ζωή σου”.
kαλό Πάσχα....καλή μου!!!
Λουκούμι το κατσικάκι!
ReplyDeleteΩραία ιδέα τα σύκα.
Εύχομαι Καλή Ανάσταση σε σένα και την οικογένειά σου.
Καλό Πάσχα !
Deli,μμμ νοστιμιά τέλεια!
ReplyDeleteΘα το φτιάξω οπωσδήποτε,ξέρεις την αγάπη μου γι΄αυτές τις γεύσεις-εκεί πήγαν τα συκάκια.
Φιλιά-Καλή Ανάσταση!
Είχα φάει στο Θησείο κοτόπουλο με σύκα και σουσάμι-ήταν τέλειο!
Πρώτη φορά βλέπω τόσο νόστιμο κατσίκι.Αλλά όταν έρχονται οι δικοί μου στο σπίτι για το Πάσχα δεν τους αρέσουν οι ζακυνθινές συνταγές.Γι'αυτό η μαμά μου μαγειρεύει όπως θέλουν.Ελπίζω μια άλλη μέρα να το φάμε και εμείς ακριβώς όπως αυτό.
ReplyDeleteΜας έχεις ανοίξει την όρεξη για το Πάσχα. Να είσαι πάντα καλά.
ReplyDeleteΚαλή Ανάσταση και καλό Πάσχα.
Λουκούλειο το Πασχαλινό τραπέζι με όλα αυτά!Καλή Ανάσταση Κική μου και Καλό Πάσχα!
ReplyDeleteΚαλες προετοιμασιες & καλα μαγειρεματα!!!
ReplyDeleteΕυχες για ολα με απ' ολα!!!
:)
Γλύφ τα δάχτυλά μου! και... πολύ όμορφη η καρτούλα σου! Ευχαριστώ! (και θα ευχηθώ αναλογως ;-)
ReplyDeleteΓαστρα: οκ
ReplyDeleteΞερα φρουτα: πολυ οκ
Κατσικι, οχι οκ...
αλλα με αλλο κρεας, παλι πολυ οκ!!
Εχω φτιαξει χοιρινο με ξερα φρουτα, αλλα παλι, οχι σε γαστρα και πρεπει να ειναι το τελειο!!!!Καλο Πασχα!!!!! :)
Και εγώ δεν το τρώω το κατσίκι αλλά είμαι σίγουρη ότι θα είναι το ίδιο νόστιμο και με άλλο κρέας! Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!
ReplyDeleteπολύ ωραίος συνδυασμός υλικών
ReplyDeleteεύχομαι Καλό Πάσχα Καλή Ανάσταση με υγεία
ΤΕΛΕΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ!!!
ReplyDeleteΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!
Μας άρτησες μέρα πούναι... (εγω μεταξύ μας μόλις ξεφούρνισα τα κουλουράκια και δοκίμασα...να μην δω αν έγιναν καλά;)
ReplyDeleteΦαίνεται λουκούμι! ΑΝτε με το καλό , Καλή Ανάσταση αγαπημένη μου κι ευχαριστώ για τις ευχές. Θα τα πούμε οπωσδήποτε κάτω...
Καλό Πάσχα!
ReplyDeleteΟι προτάσεις σου εξαιρετικές!
Πολύ σ' ευχαριστούμε!
Κική συνταγή για άριστα! Και δεν είμαι από τις επιεικείς :-)
ReplyDeleteGreat,
ReplyDeleteΣοφία,
ίριδα,
Μάριον ευχαριστώ! Επίσης!
Ελένη ναι! Γιατί σκέτα δεν με τρελαίνουν και παχαίνουν επίσης! χαχα!
Σόφη, μην πεις σε κανένα ζακυνθινό ότι το κατσίκι με σύκα είναι ζακυνθινή συνταγή, γιατί θα γελάει! Χαχα! Δική μου έμπνευση είναι καλέ! Καλή Ανάσταση!
Ελλάδα,
Μάρα,
Αντώνη,
Πέννυ
ευχαριστώ!
Κάθυ, έχω κάνει σε κατσαρόλα μοσχάρι με σύκα. Εξαιρετικό επίσης!
Κατερίνα,
γαστεροπλήξ,
Μαριάννα,
Χαρά (εννοείται!)
Πόπη,
Vita, (ουαου!!!)
ευχαριστώ! Να περάσετε όλοι τέλεια και να έχετε υγεία! Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!
Ενδιαφέρον και πεντανόστιμο μου ακούγεται αλλά εμείς θα το σουφλίσουμε φέτος το ερίφιον!
ReplyDeleteΚαλή Ανάσταση Κικίτσα! Να περάσεις τέλεια!
Κική μου, αυτή τη συνταγή με τα ξερά σύκα θα την κάνω οπωσδήποτε!
ReplyDeleteΣου εύχομαι από καρδιάς να έχεις ένα όμορφο Πάσχα μαζί με τους Αγαπημένους σου, με όλη την Αγάπη που μπορείς ν αντέξεις, κι όλη την Ειρήνη την Αναγκαία για ν αγγίξεις το Νόημα της Ανάστασης..
Σου εύχομαι μια διαρκή Αναστάσιμη Χαρά!
Φαινεται τοσο λαχταριστο!
ReplyDeleteΓεια στα χερια σου!
Καλο Πασχα!
Πολύ ωραίο Κικίτσα αλλά οι παππούδες μου δεν είναι για τέτοιες πρωτοπορίες:))
ReplyDeleteΤο έταξα στον καλό μου όμως ότι θα του το κάνω μια μέρα!
Καλή Ανάσταση, καλό Πάσχα, με υγεία και ευτυχία:)
Αχ πολύ μου αρεσε σαν ιδέα.. Καλή Ανάσταση Κικίτσα μου.. καλά να περάσετε... xoxoxoxo
ReplyDeleteΚικίτσα μουυυυ.. τί μου 'κανες χρονιάρα μέρα...ζήλεψα τη μίνι πάβλοβα
ReplyDeleteΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ με ΥΓΕΙΑ, ΓΑΛΗΝΗ και ΧΑΡΑ!!!
Φιλί και Γλαρένες αγκαλιές
Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα !!
ReplyDeleteyour mini pavlovas look perfect - just what i like to make after i bake my easter koulourakia with all the egg whites i have collected!
ReplyDeleteΈφη,
ReplyDeleteΡεγγίνα,
Ελπινίκη,
Μαρία,
Νίκη,
Γλαρένια,
Conna,
Μαρία (I use the egg whites from tsourekia),
ευχαριστώ για τις ευχές σας! Να είαστε καλά!