Να κεράσω φραουλίτσες; Ένα γλυκό που έφτιαξα πρόσφατα και σας συστήνω να κάνετε κι εσείς το Πάσχα. Μετά τα διπλομπούκια και τα κοψίδια που θα πέσουν, χρειάζεστε ένα ελαφρύ και δροσερό γλυκάκι και το γλυκάκι αυτό, είναι ό,τι πρέπει. Ήθελα να φτιάξω ένα γλυκό που να έχει φράουλες. Να μην είναι βαρύ, να είναι δροσερό, να είναι κάτι που θα μπορούμε να το φάμε μετά από ένα τραπέζι. Εγώ που το έφτιαξα, το πήγα κατευθείαν σε τραπέζι που ήμουν καλεσμένη και παρόλο που το τραπέζι είχε όλα τα καλά του Θεού (τα οποία φαγώθηκαν), μετά, οι καλεσμένοι έφαγαν ευχαρίστως ΚΑΙ αυτό. Όχι ότι θα είχαν πρόβλημα, αλλά λέμε!
Μιλφέιγ φράουλας
Υλικά για ένα μέτριο πυρέξ
1 λίτρο γάλα φρέσκο
130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
2 κρόκους
2 κ. σ. λικέρ φράουλας
600-700 γρ. φράουλες
1 ½ πακέτο ιταλικά σφολιατίνια
1 φάκελο σαντιγί συν 200-250 ml γάλα ή 1 κρέμα γάλακτος με λίγη ζάχαρη άχνη
προαιρετικά:
2 ασπράδια
100 γρ. ζάχαρη ψιλή λευκή-caster sugar (αν δεν έχετε λευκή, μπορείτε να χτυπήσετε κανονική ζάχαρη στο μπλέντερ ή να χρησιμοποιήσετε τη ζάχαρη που έχετε).
Προετοιμασία
Πλένουμε τις φράουλες, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες, εκτός από 7-10 φράουλες που τις κρατάμε για στόλισμα.
Κόβουμε προσεχτικά κατά μήκος τα σφολιατίνια στα δύο.
Εκτέλεση
Στρώνουμε μια σειρά σφολιατίνια στο πυρέξ.
Κρατάμε μία κούπα από το γάλα και ζεσταίνουμε το υπόλοιπο σε κατσαρόλα.
Μέχρι να ζεσταθεί, χτυπάμε σε μπλέντερ τη μία κούπα γάλα, το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Όταν ζεσταθεί λίγο το γάλα, προσθέτουμε το αλάτι και το μίγμα που χτυπήσαμε και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ή σύρμα συνέχεια σε μέτρια φωτιά, μέχρι η κρέμα μας να πήξει. Μόλις πήξει, χτυπάμε τους κρόκους σε ένα πιάτο, βάζουμε λίγο από το ζεστό μίγμα της κρέμας στους κρόκους και τους ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τους κρόκους αργά-αργά πάντα ανακατεύοντας στην κρέμα μας, ρίχνουμε και το λικέρ και την αφήνουμε 2-3 λεπτά ακόμα στη φωτιά. Αποσύρουμε και ρίχνουμε τη μισή κρέμα πάνω στα σφολιατίνια.
Βάζουμε μια σειρά φράουλες, όχι κολλητά , αλλά ούτε και αραιά τη μία φέτα από την άλλη.
Τοποθετούμε άλλη μια στρώση σφολιατίνια.
Βάζουμε άλλη μια σειρά από φράουλες, αυτή τη φορά, πριν ρίξουμε την κρέμα (πράγμα που μπορούμε να κάνουμε και στην πρώτη στρώση.)
Ρίχνουμε την υπόλοιπη κρέμα και το αφήνουμε να κρυώσει.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με λίγη άχνη ζάχαρη μέχρι να στέκεται ή χτυπάμε 1 φάκελο σκόνη σαντιγύ με το ανάλογο γάλα. Εγώ δεν βάζω ποτέ όσο γάλα λέει, αλλά παραπάνω. Βάζω στην αρχή όσο γάλα λέει και μετά, όταν στέκεται, προσθέτω κι άλλο. Έτσι γίνεται πιο ανάλαφρη.
Στρώνουμε τη σαντιγύ πάνω στο γλυκό.
Κόβουμε στη μέση τις φράουλες που έχουμε κρατήσει και στολίζουμε το γλυκό, λίγο πριν το σερβίρουμε.
Το στόλισμα του γλυκού μας, μπορεί να σταματήσει εδώ. Μπορούμε όμως, να φτιάξουμε μπεζεδάκια με τα ασπράδια που έμειναν και να στολίσουμε και μ΄ αυτά το γλυκό μας. Του πάνε πάρα πολύ.
Για τους μπεζέδες, χτύπησα τα ασπράδια πολύ καλά μαρέγκα και μετά πρόσθεσα ε 2-3 δόσεις τη ζάχαρη. Στην τελευταία δόση ζάχαρης, δεν χτύπησα πολύ.
Σε ταψί, έστρωσα χαρτί ψησίματος και έβαλα κουταλιές από το μίγμα με μικρό κουταλάκι. Έψησα στους 50-60 βαθμούς για 3-4 ώρες.
Tip: Αν κάνετε τους μπεζέδες, στολίστε το γλυκό σας λίγο πριν το σερβίρετε (ακόμα κι αν βάλετε μόνο φράουλες), για να μην υγρανθούν.
Ήταν ελαφρύ, ήταν δροσερό, ήταν απόλυτα ανοιξιάτικο και ταιριάζει στο πασχαλιάτικο τραπέζι.
Καλό πσκ!
Να το επιχειρήσω για το Μεγάλο Σάββατο; Ή να κάνω πάστα σοκολάτα; Θα τα θέσω σε ψηφοφορία και ότι διαλέξει ο λαός του σπιτιου μου θα κάνω!!!
ReplyDeleteΠερσι τετοια μερα ειχες ποσταρει συνταγη για παβλοβα με φραουλες, σημερα μιλφειγ με φραουλες.
ReplyDeleteΤυχαιο; Δε νομιζω.
Πολυχρονη Κικη, τις καλυτερες ευχες μου!!!
:)
Κικίτσα μου χιλιόχρονη και από εδώ!!! Οτι επιθυμείς να γίνει πραγματικότητα!!!
ReplyDeleteΤο γλυκάκι αυτό είναι πολύ καλή ιδέα, δροσερό και με τις φραουλίτσες του μετά από το ντερλίκωμα που έχει να πέσει!
Σημειώνεται για να γίνει!!!
Φιλιά!!!!
Deli,πολύ δροσερό,ανοιξιάτικο!
ReplyDeleteΠού θα βρω τα σφολιατίνια,καλέεε;Τι προτείνεις να βάλω-κοίτα κάτι που να υπάρχει,όχι σπάνιο για μας.
Φιλιά!
Τι τελειο γλυκάκι!! Και έλεγα να φτιάξω μπανοφι, αλλά αυτό είναι πιο ελαφρύ!
ReplyDeleteΧιλιόχρονη και πάλι!!!
ReplyDeleteΚομματάκι χωρίς μπεζέδες έχει;;;
Πολλά φιλιά!
Το καλύτερο κέρασμα της ημέρας :)
ReplyDeleteΈτσι μούρχεται να κάνω βουτιά στο πυρέξ, αλλά μάλλον θα φάω τα μούτρα μου γιατί προλάβαν άλλοι :)))
Χιλιόχρονη χαρούμενη και τρισευτυχισμένη
Φιλιά
Καλημέρα Κική :)
Xρόνια πολλά Κικίτσα, χιλιόχρονη!
ReplyDeleteΤο γλυκάκι υπέροχο!
Αμάν βρε Κική.. θα γεννήσω πρωί πρωί..
ReplyDeleteΠολύχρονη να είσαι κορίτσι μου..
Να τα εκατοστησεις κοριτσάκι.. ολα υπεροχα... μακια
ReplyDeleteΧρόνια πολλά και πάλι φιλενάδα! Να τα εκατοστήσεις και πάντα επιτυχίες!
ReplyDeleteΤο γλυκάκι σου τέλειο:)
Χρόνια πολλά Κικίτσα μου !!!! να είσαι πάντα καλά !!!!
ReplyDeleteευχαριστούμε για το κέρασμα !!!!
καλό σ/κ
Χρόνια σου πολλάααααααααααα!!!!!!
ReplyDeleteΠάντα γερή και ευτυχισμένη!!!!!!!!!!!!!!
Πολλά φιλιά
Κριαράκι και συ Κικίτσα; Να τα εκατοστήσεις! Υπέροχο και ανοιξιάτικο το γλυκάκι σου!
ReplyDeleteΠολύχρονη, ευτυχισμένη και δημιουργική!
ReplyDeleteΤι ωραίο γλυκάκι είναι αυτό! Φανταστικό! Και έχει όλα τα συστατικά που μου αρέσουν! Θα το κάνω σε τσέρκι σαν τούρτα για το Πασχαλινό τραπέζι! Ευχαριστώ!!!!
Mmmm...!!! ΤΕΛΕΙΟ!!
ReplyDeleteJOYEUX ANNIVERSAIRE!
ReplyDeleteNα ζήσεις Κική
και χρόνια καλά
μεγάλη να γίνεις
με βιβλία πολλά!!
Παντού να σκορπίζεις
λικέρ και συνταγές
και όλοι να λέμε
τι ουάου λιχουδιές!!
[Το επιδόρπιό σου κατοχυρώθηκε για
το Πασχαλινό τραπέζι που θα
έχουμε και κόσμο από μακριά, μόνο
που η κρέμα και οι μπεζέδες θα
γίνουν στο φούρνο μικροκυμάτων!
Μerci pour l'idée!!]
Μαρίνα, μην κάνεις κάτο σοκολατένιο. Συνηθως όλοι τρώμε βαριά εκελινη τη μέρα! Η σοκολάτα θα σας αποτελιώσει! χαχα! Φτιάξε κάτι φρουτένιο, ή παγωτό ή γρανίτδα!
ReplyDeleteΑντώνη, όντως είναι τυχαίο, με την έννοια ότι πέρυσι ήταν μετά το Πάσχα τα γενέθλιά μου, ενώ τώρα είναι πριν! ;-) Κάθε χρόνο θέλω να φτιάχνω κάτι καινούριο με φράουλες (παρόλο που δεν κάνω την τρελή γι αυτές!). Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και αν δεν κάνω λάθος, και πέρυσι ήσουν από τους πρώτους που ευχήθηκες!
Εφη μου ευχαριστώ πολυ! Εύχομαι να το δοκιμάστε και να σας αρέσει!
Ελένη, βάλε μπισκότα σαβαγιάρ που θα τα βρέξεις με κάτι ή ακόμα και κράκερς που θα τα βρέξεις.
Μαριάννα είναι πιο ελαφρύ!
Ξανθή αμέ! Για όλους έχει ο μπαξές!
ReplyDeleteΕυχαριστώ!
Γιώργο! χαχα! Ευχαριστώωω!
Έλενα ευχαριστώ!
Τατιάνα όχι!!! χαχα! Ευχαριστώ!
Νίκη ευχαριστώωω! Φιλάκια!
Μαράκι μου γλυκό, ευχαριστώωω!
ReplyDeleteΜαρία ευχαριστώ!
Αστεράκι ευχαριστώωωωω!
Vita κριαράκι κι εγώ και μ΄ αρέσει! χαχα! Ευχαριστώ! (ποιος άλλος είναι;)
Αγγελική, πολύ ωραία η ιδέα! Ευχαριστώ!
Γεωργία Χαρά ευχαριστώ!
Πέννυ μου γλυκιά, ευχαριστω πολυ πολύ για ΟΛΑ!
Γλυκάκι σαν και σένα γευστικό και ντελικάτο.
ReplyDeleteΧρόνια καλά
Ez a sütemény maga lehet a mámor!!!Gratulálok,nagyon finom lehet!!!!nézni is jó!!!!!!
ReplyDeleteΠαίρνω το φραουλογλυκάκι μου και σου εύχομαι τα καλύτερα,Κικίτσα!Να είσαι πάντα καλά!!!
ReplyDeleteθέλω οπωσδήποτε απ'αυτό το γλυκάκι! Οι φράουλες είναι η αδυναμία μου αυτή την εποχή!
ReplyDeleteΟρεκτικά όλα σου!
ReplyDeleteΚαι πολύ λαχταριστά..!
'Αστα!
Τι θα κάνω με τα ..βαρίδια γύρω από τη μέση..πες μου!
Καλή Μεγάλη Εβδομάδα Κική μου,
Και Καλή Ανάσταση!
Πόπη ευχαριστώ!
ReplyDeletemellissina οταν μάθω ουγγρικά θα τα λέμε :-)
Λένια ευχαριστώ!
Κατερίνα φτιάξε το!
Ρεγγίνα άσε...Τρίαιτα θέλουμε. Οχι δίαιτα! Επίσης!
Κα Αγγελικη καλησπέρα !Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα!Πολύ ωραία ιδέα το γλυκάκι αυτό γιά το Πάσχα!Πέρυσι έφτιαξα και εγώ φρυγανιά (που έχει πάνω κάτω τις ίδιες κρέμες) με φράουλες αντί γιά βύσσινα !Αυτή η συνταγή είναι πιό καλή!
ReplyDeleteΕυχαριστω πολύ! :-)
ReplyDelete