Saturday, April 23, 2011

Κοντοσούβλι λουσμένο με μπύρα

Ξέρω, ξέρω. Είπα πως δεν θα βάλω άλλη συνταγή πριν το Πάσχα, αλλά ποιος μπορεί να πει όχι όταν του προσφέρουν συνταγή για κοντοσούβλι; Η συνταγή είναι προσφορά του site "Συνταγές για όλα τα γούστα." Ευχαριστώ!

Τέλειο κοντοσούβλι λουσμένο με μπύρα!
Συνταγή για 8-10 άτομα
Υλικά:
4 κιλά χοιρινό κρέας, σπάλα (ζητήστε να σας το κόψουν ειδικά για κοντοσούβλι)
2 κουταλιές της σούπας ρίγανη
1 κουτάλι της σούπας αλάτι
1 μπουκάλι μπύρα
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

Προετοιμασία
Το κρέας και ειδικά στα κάρβουνα είναι γνωστό ότι δεν το αλατίζουμε πότε από την αρχή της διαδικασία. Επίσης λόγω της μπύρας, αυτή η συνταγή είναι καλύτερα να ετοιμαστεί σε ανοικτό χώρο.

Ξεκινούμε, ετοιμάζοντας τα κάρβουνα. Μέχρι να «ψηθούν» τα κάρβουνα ετοιμάζουμε το κρέας το οποίο αφού το πλύνουμε καλά με καθαρό νερό το περνάμε στις σούβλες μας. Όταν τα κάρβουνα είναι πλέον έτοιμα τα απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της θράκας και τοποθετούμε τις σούβλες μας αρκετά ψηλά έτσι ώστε να μην αρχίσει να ψήνεται πολύ γρήγορα το κρέας. Άλλο ένα μυστικό για την συνταγή αυτή είναι ότι χρειάζεται αρκετή υπομονή!

Αφήνουμε το κρέας να αρχίσει να «ασπρίζει» και αρτύζουμε με αρκετή ρίγανη target="_blank"σε διάφορα σημεία. Μετά από λίγο αλατίζουμε με την μισή ποσότητα αλατιού. Όταν αρχίσει να ροδίζει ελαφρώς το κρέας, είναι η στιγμή που πρέπει να λούσουμε το κρέας με μπύρα. Για να γίνει αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσετε το μπουκάλι της μπύρας σας να ήταν σαμπάνια. Δηλαδή κλείνουμε το στόμιο του μπουκαλιού με τον αντίχειρα μας και κινούμε με δύναμη το μπουκάλι. Το αέριο της μπύρας θα αρχίσει να την εκτοξεύει και εσείς πρέπει να το στρέψετε σε όλη την επιφάνεια του κρέατος ενώ αυτό γυρίζει στην σούβλα. Πρέπει να είσαστε πολύ προσεκτικοί όταν το κάνετε αυτό διότι είναι λίγο δύσκολο! Η μπύρα target="_blank"θα δώσει στο κρέας σας την πικράδα αλλά ταυτόχρονα και την γλυκάδα της γεύσης της.

Αφήνουμε ψηλά το κρέας και φροντίζουμε να υπάρχουν πάντοτε αρκετά κάρβουνα από κάτω. Όταν ροδοκοκκινήσει το κρέας για τα καλά το αλείφουμε σε όλα τα σημεία με ελαιόλαδο και αλατίζουμε για τελευταία φορά. Αφήνουμε στην σούβλα μέχρι να αρχίσει να αφρίζει το κρέας και να βγαίνουν καθαρά τα υγρά από το κρέας.

To κοντοσούβλι το σερβίρουμε απευθείας από την θράκα όσο είναι ακόμα ζεστό το κρέας. Καλή Όρεξη!

21 comments:

  1. Πωπωπω!τι βαρβάτος μεζές!Καλή Ανάσταση,Κικίτσα!

    ReplyDelete
  2. θα μας τρελλανεις οπως ειμαστε νηστικοι!!!!!
    καλη ανασταση!

    ReplyDelete
  3. Ευχομαι να περάσης καλά, παρέα με αυτούς που αγαπάς!!!
    ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!

    ReplyDelete
  4. ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!

    ReplyDelete
  5. Αμα έχεις λόγο...!!!Τον κρατάς όχι παίξε γέλασε!χαχαχα
    αλλά για τετοιο κοντοσούβλι χαλάλι σου.
    Καλή Ανάσταση!

    ReplyDelete
  6. Κικίτσα μου Καλή Ανάσταση, με Υγεία!!!

    ReplyDelete
  7. Χριστός Ανέστη!Χρονια πολλα με υγεία αγάπη κι ευτυχία!!

    ReplyDelete
  8. ΘΑ ΜΕ ΛΟΥΣΕΤΕ ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥ?
    ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

    ReplyDelete
  9. XRISTOS ANESTH KIKH,PANTA KALA,ME YGEIA!
    FILI APO OLLANDIA-

    ReplyDelete
  10. Κική μου, τι μεζές είναι αυτός! Χαρά σε αυτούς που θα το γευτούν!
    Χρόνια πολλά με υγεία!
    Φιλάκια από Ν Αφρική!

    ReplyDelete
  11. Xριστός Ανέστη! Υγεία στα σπίτια μας και αγάπη στις καρδιές μας!!!

    ReplyDelete
  12. Χριστός Ανέστη,Deli μου!

    Θα σε λυπήσω,μα καθόλου δε ζηλεύω το μεζεδάκι σου,οι υπόλοιποι εδώ τρελαίνονται χιχι...
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  13. Χριστός Ανέστη Κικη, χρόνια πολλά! Να χαίρεσαι την οικογένειά σου.

    ReplyDelete
  14. Χρονια Πολλα, Χριστος Ανεστη!
    Τελειο φαινεται και το φαγακι!

    ReplyDelete
  15. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!!!!

    ReplyDelete
  16. Χριστος Ανεστη.
    Και του χρονου να ειμαστε καλα.

    ReplyDelete
  17. Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά!!

    ReplyDelete
  18. Και του χρόνου Κικί - Χρόνια Πολλά!
    I hope the holidays found you safe and well, and revived your energy to provide us with more good recipes!

    ReplyDelete
  19. Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά,Κική μου! Τέλειο το κοντοσούβλι σου μοσχομύρισε!!

    ReplyDelete
  20. Και μετά απ όλα αυτά, την επαύριο ακριβώς είναι η ώρα ν αρχίσουμε..δίαιτα! Αλλά όχι πριν την ..επαύριο..

    Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά

    ReplyDelete
  21. Χριστός ανέστη! Χρόνια πολλά και καλά σε ολες και όλους! Εύχομαι υγεία να έχουμε όλοι στα σπιτικά μας. Σας ευχαριστώ για τις ευχές!

    ReplyDelete