Ξέρω, ξέρω. Είπα πως δεν θα βάλω άλλη συνταγή πριν το Πάσχα, αλλά ποιος μπορεί να πει όχι όταν του προσφέρουν συνταγή για κοντοσούβλι; Η συνταγή είναι προσφορά του site "Συνταγές για όλα τα γούστα." Ευχαριστώ!
Τέλειο κοντοσούβλι λουσμένο με μπύρα!
Συνταγή για 8-10 άτομα
Υλικά:
4 κιλά χοιρινό κρέας, σπάλα (ζητήστε να σας το κόψουν ειδικά για κοντοσούβλι)
2 κουταλιές της σούπας ρίγανη
1 κουτάλι της σούπας αλάτι
1 μπουκάλι μπύρα
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
Προετοιμασία
Το κρέας και ειδικά στα κάρβουνα είναι γνωστό ότι δεν το αλατίζουμε πότε από την αρχή της διαδικασία. Επίσης λόγω της μπύρας, αυτή η συνταγή είναι καλύτερα να ετοιμαστεί σε ανοικτό χώρο.
Ξεκινούμε, ετοιμάζοντας τα κάρβουνα. Μέχρι να «ψηθούν» τα κάρβουνα ετοιμάζουμε το κρέας το οποίο αφού το πλύνουμε καλά με καθαρό νερό το περνάμε στις σούβλες μας. Όταν τα κάρβουνα είναι πλέον έτοιμα τα απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της θράκας και τοποθετούμε τις σούβλες μας αρκετά ψηλά έτσι ώστε να μην αρχίσει να ψήνεται πολύ γρήγορα το κρέας. Άλλο ένα μυστικό για την συνταγή αυτή είναι ότι χρειάζεται αρκετή υπομονή!
Αφήνουμε το κρέας να αρχίσει να «ασπρίζει» και αρτύζουμε με αρκετή ρίγανη target="_blank"σε διάφορα σημεία. Μετά από λίγο αλατίζουμε με την μισή ποσότητα αλατιού. Όταν αρχίσει να ροδίζει ελαφρώς το κρέας, είναι η στιγμή που πρέπει να λούσουμε το κρέας με μπύρα. Για να γίνει αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσετε το μπουκάλι της μπύρας σας να ήταν σαμπάνια. Δηλαδή κλείνουμε το στόμιο του μπουκαλιού με τον αντίχειρα μας και κινούμε με δύναμη το μπουκάλι. Το αέριο της μπύρας θα αρχίσει να την εκτοξεύει και εσείς πρέπει να το στρέψετε σε όλη την επιφάνεια του κρέατος ενώ αυτό γυρίζει στην σούβλα. Πρέπει να είσαστε πολύ προσεκτικοί όταν το κάνετε αυτό διότι είναι λίγο δύσκολο! Η μπύρα target="_blank"θα δώσει στο κρέας σας την πικράδα αλλά ταυτόχρονα και την γλυκάδα της γεύσης της.
Αφήνουμε ψηλά το κρέας και φροντίζουμε να υπάρχουν πάντοτε αρκετά κάρβουνα από κάτω. Όταν ροδοκοκκινήσει το κρέας για τα καλά το αλείφουμε σε όλα τα σημεία με ελαιόλαδο και αλατίζουμε για τελευταία φορά. Αφήνουμε στην σούβλα μέχρι να αρχίσει να αφρίζει το κρέας και να βγαίνουν καθαρά τα υγρά από το κρέας.
To κοντοσούβλι το σερβίρουμε απευθείας από την θράκα όσο είναι ακόμα ζεστό το κρέας. Καλή Όρεξη!
Τέλειο κοντοσούβλι λουσμένο με μπύρα!
Συνταγή για 8-10 άτομα
Υλικά:
4 κιλά χοιρινό κρέας, σπάλα (ζητήστε να σας το κόψουν ειδικά για κοντοσούβλι)
2 κουταλιές της σούπας ρίγανη
1 κουτάλι της σούπας αλάτι
1 μπουκάλι μπύρα
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
Προετοιμασία
Το κρέας και ειδικά στα κάρβουνα είναι γνωστό ότι δεν το αλατίζουμε πότε από την αρχή της διαδικασία. Επίσης λόγω της μπύρας, αυτή η συνταγή είναι καλύτερα να ετοιμαστεί σε ανοικτό χώρο.
Ξεκινούμε, ετοιμάζοντας τα κάρβουνα. Μέχρι να «ψηθούν» τα κάρβουνα ετοιμάζουμε το κρέας το οποίο αφού το πλύνουμε καλά με καθαρό νερό το περνάμε στις σούβλες μας. Όταν τα κάρβουνα είναι πλέον έτοιμα τα απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της θράκας και τοποθετούμε τις σούβλες μας αρκετά ψηλά έτσι ώστε να μην αρχίσει να ψήνεται πολύ γρήγορα το κρέας. Άλλο ένα μυστικό για την συνταγή αυτή είναι ότι χρειάζεται αρκετή υπομονή!
Αφήνουμε το κρέας να αρχίσει να «ασπρίζει» και αρτύζουμε με αρκετή ρίγανη target="_blank"σε διάφορα σημεία. Μετά από λίγο αλατίζουμε με την μισή ποσότητα αλατιού. Όταν αρχίσει να ροδίζει ελαφρώς το κρέας, είναι η στιγμή που πρέπει να λούσουμε το κρέας με μπύρα. Για να γίνει αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσετε το μπουκάλι της μπύρας σας να ήταν σαμπάνια. Δηλαδή κλείνουμε το στόμιο του μπουκαλιού με τον αντίχειρα μας και κινούμε με δύναμη το μπουκάλι. Το αέριο της μπύρας θα αρχίσει να την εκτοξεύει και εσείς πρέπει να το στρέψετε σε όλη την επιφάνεια του κρέατος ενώ αυτό γυρίζει στην σούβλα. Πρέπει να είσαστε πολύ προσεκτικοί όταν το κάνετε αυτό διότι είναι λίγο δύσκολο! Η μπύρα target="_blank"θα δώσει στο κρέας σας την πικράδα αλλά ταυτόχρονα και την γλυκάδα της γεύσης της.
Αφήνουμε ψηλά το κρέας και φροντίζουμε να υπάρχουν πάντοτε αρκετά κάρβουνα από κάτω. Όταν ροδοκοκκινήσει το κρέας για τα καλά το αλείφουμε σε όλα τα σημεία με ελαιόλαδο και αλατίζουμε για τελευταία φορά. Αφήνουμε στην σούβλα μέχρι να αρχίσει να αφρίζει το κρέας και να βγαίνουν καθαρά τα υγρά από το κρέας.
To κοντοσούβλι το σερβίρουμε απευθείας από την θράκα όσο είναι ακόμα ζεστό το κρέας. Καλή Όρεξη!
Πωπωπω!τι βαρβάτος μεζές!Καλή Ανάσταση,Κικίτσα!
ReplyDeleteθα μας τρελλανεις οπως ειμαστε νηστικοι!!!!!
ReplyDeleteκαλη ανασταση!
Ευχομαι να περάσης καλά, παρέα με αυτούς που αγαπάς!!!
ReplyDeleteΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!
ReplyDeleteΑμα έχεις λόγο...!!!Τον κρατάς όχι παίξε γέλασε!χαχαχα
ReplyDeleteαλλά για τετοιο κοντοσούβλι χαλάλι σου.
Καλή Ανάσταση!
Κικίτσα μου Καλή Ανάσταση, με Υγεία!!!
ReplyDeleteΧριστός Ανέστη!Χρονια πολλα με υγεία αγάπη κι ευτυχία!!
ReplyDeleteΘΑ ΜΕ ΛΟΥΣΕΤΕ ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥ?
ReplyDeleteΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
XRISTOS ANESTH KIKH,PANTA KALA,ME YGEIA!
ReplyDeleteFILI APO OLLANDIA-
Κική μου, τι μεζές είναι αυτός! Χαρά σε αυτούς που θα το γευτούν!
ReplyDeleteΧρόνια πολλά με υγεία!
Φιλάκια από Ν Αφρική!
Xριστός Ανέστη! Υγεία στα σπίτια μας και αγάπη στις καρδιές μας!!!
ReplyDeleteΧριστός Ανέστη,Deli μου!
ReplyDeleteΘα σε λυπήσω,μα καθόλου δε ζηλεύω το μεζεδάκι σου,οι υπόλοιποι εδώ τρελαίνονται χιχι...
Φιλάκια!
Χριστός Ανέστη Κικη, χρόνια πολλά! Να χαίρεσαι την οικογένειά σου.
ReplyDeleteΧρονια Πολλα, Χριστος Ανεστη!
ReplyDeleteΤελειο φαινεται και το φαγακι!
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ
ReplyDeleteΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!!!!
Χριστος Ανεστη.
ReplyDeleteΚαι του χρονου να ειμαστε καλα.
Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά!!
ReplyDeleteΚαι του χρόνου Κικί - Χρόνια Πολλά!
ReplyDeleteI hope the holidays found you safe and well, and revived your energy to provide us with more good recipes!
Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά,Κική μου! Τέλειο το κοντοσούβλι σου μοσχομύρισε!!
ReplyDeleteΚαι μετά απ όλα αυτά, την επαύριο ακριβώς είναι η ώρα ν αρχίσουμε..δίαιτα! Αλλά όχι πριν την ..επαύριο..
ReplyDeleteΧριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά
Χριστός ανέστη! Χρόνια πολλά και καλά σε ολες και όλους! Εύχομαι υγεία να έχουμε όλοι στα σπιτικά μας. Σας ευχαριστώ για τις ευχές!
ReplyDelete