Τον τελευταίο καιρό, έχω εκτιμήσει πολύ το φρέσκο δεντρολίβανο. Από το Πάσχα που το έβαλα στο κατσίκι που έφτιαξα, όλο βρίσκω τρόπους να το χρησιμοποιώ και κάπου.
Η αλήθεια τελικά, είναι ότι τα φρέσκα βότανα, δεν έχουν καμία σχέση με τα αποξηραμένα. Τα φρέσκα είναι μακράν νοστιμότερα.
Παρόλο που έχω προσπαθήσει πολλές φορές να φυτέψω βότανα και μυρωδικά, είτε δεν ζουν για πολύ, είτε μου τα διαλύουν οι γάτες μου, οπότε καταφεύγω συχνά στα αποξηραμένα. Όποτε όμως μπορώ να έχω φρέσκα, τα χρησιμοποιώ. Τώρα, δεν έχω φρέσκο δεντρολίβανο (αν και, αμα πάνε καλά τα σποράκια που φύτεψα θα έχω σύντομα), αλλά ας είναι καλά η γειτόνισσά μου που έχει ένα, ολόκληρο δεντράκι!
Στο σπίτι τελευταία έχουν μαζευτεί πολλές μπύρες και βρίσκω διάφορους τρόπους να τις καταναλώσω. Έτσι, έφτιαξα ένα νοστιμότατο ψωμί μπύρας με δεντρολίβανο. Αν το φτιάξετε, προτιμήστε μια μπύρα που να σας αρέσει στη γεύση. Αν δεν σας αρέσει η μπύρα, αντικαταστήστε τη με νερό.
Ψωμί με μπύρα και φρέσκο δεντρολίβανο
Υλικά
1 κούπα μπύρα (240 ml)1 φάκελο ξηρή μαγιά (8 γρ.)
500 γρ. αλεύρι σκληρό
4 κ. σ. ελαιόλαδο
2 κ. σ. φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
½ κ. σ. ζάχαρη
1 κ. σ. ξύδι
1 κ. γ. αλάτι
Εναλλακτικά, αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε όλο το κουτάκι μπύρας ή αλεύρι χωριάτικο:
Υλικά
1 κουτάκι μπύρα (330 ml)
1 φάκελο ξηρή μαγιά (8 γρ.)
600 γρ. αλεύρι χωριάτικο για ψωμί
4 κ. σ. ελαιόλαδο
2 κ. σ. φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
½ κ. σ. ζάχαρη
1 κ. σ. ξύδι
1 κ. γ. αλάτι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 30 βαθμούς.Μέσα σε ένα μπωλ, βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι, ξεκινώντας από τη μπύρα και τη μαγιά. Προσθέστε τη μπύρα απαλά, ώστε να μην αφρίσει πολύ.
Ανακατεύουμε με το χέρι μας να λιώσει η μαγιά.
Προσθέτουμε το αλεύρι σε 1-2 δόσεις και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να έχουμε μια ζύμη απαλή, που δεν κολλάει στα χέρια. Στη 2η περίπτωση, η ζύμη μας θα είναι λίγο πιο σφιχτή.
Βάζουμε το μπωλ στο φούρνο, τυλιγμένο με τραπεζομάντηλο και σβήνουμε το φούρνο.
Αφήνουμε εκεί για περίπου μία ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του ψωμιού.
Μετά από μία ώρα, το βγάζουμε, ανάβουμε το φούρνο στους 30 βαθμούς, ξαναζυμώνουμε και του δίνουμε το σχήμα που θέλουμε.
Σε ταψί, βάζουμε αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε το καρβέλι μας.
Αφήνουμε μέσα στο φούρνο για μισή ώρα να διπλασιαστεί, στους 30 βαθμούς.
Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 50-60 λεπτά, ενώ καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο μετά το πρώτο 20λεπτο αν πάρει χρώμα.
Και στις 2 περιπτώσεις, έχουμε ένα νοστιμότατο ψωμί. Στην 1η περίπτωση έχετε ένα ψωμί πολυτελείας, με καστανή κρούστα και μαλακή ψίχα. Στη 2η, έχετε ένα ψωμί με χωριάτικη υφή, που πιθανότατα θα σκάσει καθώς θα φουσκώνει, γι΄ αυτό καλύτερα να το χαράξετε πριν το φούσκωμα. Θεωρώ ότι με το χωριάτικο αλεύρι είναι ακόμα πιο νόστιμο, αλλά αυτό είναι θέμα γούστου! Εμένα μου αρέσουν τα χωριάτικα ψωμιά, ενώ σε άλλους τα πολυτελείας.
Αν δεν έχετε φρέσκο δεντρολίβανο, δοκιμάστε να βάλετε ψιλοτριμμένο ξερό, σε μικρότερη ποσότητα.
Tips:
Διατηρήστε τα ψωμιά σας σε πάνινη σακούλα, χάρτινη ή πλαστική σακούλα τροφίμων, και απολαύστε τα για μέρες!
Όταν κάνετε ψωμί, κάνετε τη διπλή δόση και φυλάξτε το 2ο καρβέλι στην κατάψυξη, κομμένο στη μέση. Έτσι, θα έχετε ψωμί κι άλλη μέρα, χωρίς κόπο!
Στις 3 τελευταίες φωτό, βλέπετε τη διαφορά στο ψωμί με χωριάτικο αλεύρι.
ΑΧ!Kiki!!!ax!
ReplyDeleteαφού εχω αυπνίεςχιχι!
θα το δοκιμάσω το ψωμάκι
χμ!θα φανε ..πρωινο ζεστό ψωμάκι...τα καμάρια μου!!
ευχαριστούμε!!!καλή μου!!!
Καλημέρα! Τι να πω τώρα κι εγώ που το αρισμαρί το βάζουμε όπου φανταστείς! Από ψητά ως τηγανητά ως τουρσιά ως ψωμιά ως ... μπουκετάκια λουλουδιών. Συμφωνώ για τα φρέσκα μυρωδικά. Καμμία σχέση.
ReplyDeleteεχεις δικιο για τα φρεσκα μυρωδικα.
ReplyDeleteεγω τα εχω σε γλαστρες. δεντρολιβανο, φασκομηλο, βασιλικο και δυοσμο..
το ψωμι φαινεται ομορφο και η μπυρα του πηγαινει.
καλη σου μερα!
Παίρνεις κι' ένα ωραίο κομμάτι πικάντικο κασέρι και στρώνεσε απο δίπλα στο πανεράκι που "μοστράρει" στο πράσινο και τρυφερό χορτάρι και του δίνεις και καταλαβαίνει!
ReplyDeleteΕύγε Κική μας.
Eγώ όταν κάνω δίαιτα επειδή δεν μπορώ να κόψω το ψωμί,κόβω το φαγητό.Οπως και να το φτιάξεις ακόμα και σκέτο είναι νόστιμο.Πόσο μάλλον όταν έχει όλα αυτά τα μυρωδικά μέσα.
ReplyDeleteΤο δεντρολίβανό μου έχει γίνει θάμνος ολόκληρος, έχω καταντήσει πλέον να βάζω δεντρολίβανο παντού!
ReplyDeleteΝα μια ωραία ιδέα, δεντρολίβανο και στο ψωμάκι!
Φιλιά!
Θα δηλώσω κι εγώ οπαδός του δεντρολίβανου. Εμένα μου αρέσει τόσο που το βάζω ακόμα και σε γλυκά! Ευχαρίστως λοιπόν θα δοκίμαζα αυτό το ψωμί.
ReplyDeleteΌσο για τη μπύρα, ποτέ δεν μαζεύεται μεγάλη ποσότητα στο σπίτι, χε χε, αλλά εκτός από το να την καταναλώνω, μου αρέσει επίσης πολύ και να μαγειρεύω μαζί της!
Καλημέρα! :)
Επίσης έχω ένα τεράστιο δεντρολίβανο στην αυλή μου, θα το δοκιμάσω λοιπόν.
ReplyDeleteΚαλησπέρα
Μου περίσσεψαν κι εμένα μπύρες από το Πάσχα και από δεντρολίβανο γεμάτος ο κήπος. Άσε που έχω και φρεσκοαλεσμένο αλευράκι από στάρι παραγωγής μας......ζήλεια!!!!!
ReplyDeleteΣτο ψωμί δεν το έχω δοκιμάσει το δεντρολίβανο.. εχω κι εγώ στη γλάστρα μου και βάζω πιο πολύ στα ψητά στο φούρνο.
ReplyDeleteΩραία ιδέα.
ίριδα το έφτιαξες; :-)
ReplyDeleteVita, τι ωραία που το λες! Αρισμαρί! Το άκουγα προχτές στο νησί και μου ήταν οικείο από σένα!
Great κι εγώ σε γλάστρες προσπαθώ, αλλά οι γάτες μου έχουν αλλη γνώμη! ;-)
Πηνελόπη ακριβώς! Χαχα! Ευχαριστώ!
Σόφη, εγώ δεν μπορώ να αντισταθώ σε χειροποίητο ψωμί. Στα έτοιμα κάτι γίνεται, εκτός και είναι χωριάτικα!
ReplyDeleteΈλενα κι εγώ θάμνο ονειρεύομαι!
Νταρκ σεφ, μου αρέσει η μπύρα πολύ, αλλά την αποφεύγω γιατί παχαίνω εύκολα, αλλιώς δεν θα έμενε! ;-)
Την περασμένη Κυριακή κορφολόγησα μερικά (πολλά) δενδρολίβανα και τώρα τα έδεσα ανάποδα για να ξεραθούν.
ReplyDeleteΜε αυτά που διαβάζω, όμως, θα πάω να κόψω καινούργια.
Ενδιαφέρον μυρωδικό, κάπως παρεξηγημένο σε μας.
Καλό βράδυ!
Μαρί, αν δοκιμάσεις πες μου!
ReplyDeleteΛίλα, αλευράκι ε; Χμμμμμ! Ζηλεύω!
Μάριον δοκίμασε!
Δύσπιστε, αν σου αρέσει το δεντρολίβανο, θα σου αρέσει και στο ψωμί!
kiki....καλημέραααα!!το ψωμάκι σου ...όπως πάντα άλωστε...εγινε απίθανο....με αλευρι χωριάτικο....αλλά σαν ...παιδί ζαβολιάρικο που ειμαι....χιχι
ReplyDeleteεβαλα στη μέση...και μπαστουνάκι φετας....
ΑΑΑΑΑΑ!!!!΄΄εφτιαξα και το λικερακι...με ουζο....απίστευτο...και τι χρώμαααα!!η κόρη μου δεν πίστευε...οτι δεν εχω βάλει μέσα κάποιο..φρούτο....
Kiki!!Eχαριστούμε πολύ...πολύ!!!
Η μπύρα κάνει πολύ νόστιμο το ψωμάκι, τα φρέσκα μυρωδικά είναι μακράν καλύτερα
ReplyDeleteΦαινεται πεντανοστιμο!!!Ειμαι και σε διατροφη....Αλλα το δεντρολιβανο το φοβαμαι.Εχω σε γλαστρα αλλα το δοκιμασ πρωτη φορα σε ψαρια μεσα στην κοιλια τους μου φανηκε πολυ εντονη γευση.Εριξα ξαι σε πατατες στο φουρνο το ιδιο...Δεν ξερω εαν φταιει η ποσοτητα που εβαλα ισως θελει ελαχιστο γιατι εβαλα αρκετο η δεν τα εχω συνηθισει αλλιως και δυσκολευομαι!
ReplyDeleteΘα το δοκιμασω το ψωμακι σου Κικη, οσο αντεχει η γλαστρα που πηρα με το δεντρολιβανο γιατι ουτε και σε μενα κανει προκοπη ο ατιμος.
ReplyDeleteΜοσχομυριστό , χωριάτικο ψωμάκι! τι καλύτερο!!! καλημέρα Κική :)
ReplyDeleteΩραίο και εύκολο!
ReplyDeletefilia kikh mou
ReplyDeleteDeli μου,να το δοκιμάσω,μ΄αρέσει το δεντρολίβανο,το βάζω στο ψητό κρέας και στις πατατούλες.
ReplyDeleteΕίχα φυτέψει κλαδάκια,που έκοψα από την παραλία μας.Στην αρχή δεν πήγαιναν καλά,όμως φέτος θέριεψαν και είναι υπέροχα.
Φιλιά-καλό Σ/Κ!
ΦΟΒΕΡΟ το ψωμάκι!!!!! πωπωπω σλουρπ
ReplyDeleteΠολλά πολλά φιλάκια
Καλή εβδομάδα
Αυτό πρέπει να δοκιμαστεί! Με προκαλούν τα υλικά σου... μπύρα, μαγιά, ξύδι μαζί... Μμμμ τέλειο θα είναι
ReplyDeleteΨηφίζω χωριάτικο!
(έχω δουλειές και παραλίγο θα μου ξέφευγε αυτό το ποστ...)
Μου ήρθε μια τρελή λιγούρα έτσι όπως το είδα. Να δώσω διεύθυνση να στείλεις;
ReplyDeleteΚόρες και laxanokitsos, ευχαριστώ για τα σχόλια. Δεν εχετε παρά να το δοκιμάσετε!
ReplyDeleteΝατάσα, μην το παρακάνεις. Έχει έντονη γεύση. Εκτός και δεν σου αρέσει τελικά!
Γεια σου Κικη!
ReplyDeleteΕγω εκανα σημερα κουρκουτι μπυρας και περισεψε αρκετο απαυτο,μπορω να προσθεσω αραγε την μαγια και τα υπολοιπα ,να φτιαξω ψωμακι;
Σε φιλω,φιλη απο Ολλανδια!!
Κάνε το! Τι έχεις να χάσεις;
ReplyDeleteΦιλιά!