Ο φίλος μου ο Αντώνης, είναι από τα όμορφα Χανιά, αλλά εδώ και χρόνια ζούσε στην Αθήνα. Η αλήθεια είναι ότι μέσα του, πάντα ήθελε να γυρίσει στα Χανιά, στον τόπο που μεγάλωσε και προσφατα αυτό έγινε πραγματικότητα. Ο Αντώνης γύρισε πίσω και άνοιξε ένα μεζεδοπωλείο, στο Καλάμι, με θέα τον κόλπο της Σούδας.
Εγώ φυσικά δεν έχω πάει ΑΚΟΜΑ, αλλά μέσα στα σχέδιά μου, είναι πώς κάποια στιγμή θα ξαναπάω στην Κρήτη και θα δω πάλι τις ομορφιές της, αλλά θα δοκιμάσω και τις νοστιμιές του Αντώνη, αλλά και άλλων μεζεδοπωλείων (εκτός από χοχλιούς φυσικά), διότι με άλλο μυαλό πας στα 27 και με άλλο στα... Ε καλά...ας τα αφήσουμε αυτά τωρα! ;-)
Τι έλεγα; Α ναι! Για τον Αντώνη. Το μεζεδοπωλείο Ιντζεδίν λοιπόν, πήρε το όνομά του από το κάστρο της περιοχής, για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία στη σελίδα του μεζεδοπωλείου στο facebook.
Ο Αντώνης λοιπόν, μου στέλνει email και μου λέει: Σου έχω συνταγή για τηγανιά, Κατά τη γνώμη μου, από τις καλύτερες που έχω φάει!
Μαρινάρεις το μέσα σε λάδι, σκορδάκι, μπούκοβο και ρακόμελο για κανένα δίωρο (αν θέλεις και λιγότερο). Βάζεις το κρέας στο τηγάνι να ασπρίσει με πράσο και κρεμμυδάκι φρέσκο και σβήνεις με ρακόμελο. Μόλις πάρει μια βράση με το ρακόμελο, ρίχνεις λίγο λάδι και χαμηλώνεις τη φωτιά και το αφήνεις 5-7 λεπτά να μαλακώσει το κρέας και είναι έτοιμο!!
Τώρα εγώ, κάτι από τη βιασύνη που διάβασα το μέιλ, κάτι που πήγαινα κι ερχόμουνα στην κουζίνα και στο σαλόνι για να βλέπω τη συνταγή στο πισι, κάτι που μου φάνηκε λίγος ο χρονος για να έχει μαγειρευτεί το χοιρινό, την έκανα λίγο διαφορετικά, αλλά είμαι σίγουρη ότι είχε την ίδια νοστιμιά! Αν την ξανακάνω όμως (που θα την ξανακάνω), θα κάνω ακριβώς αυτό που έγραφε ο Αντώνης, δηλαδή θα ασπρίσω το κρέας στο τηγάνι χωρίς λάδι και μετά θα κάνω τα υπόλοιπα, για να δω τη διαφορά με τον τρόπο που την έκανα εγώ. Εσείς, επιλέξτε απλά πώς θα την κάνετε.
2 πράσα
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
λίγο μπούκοβο
1 ποτήρι του κρασιού ρακόμελο ( ½ στο μαρινάρισμα και ½ στο σβήσιμο)
3 σκελίδες σκόρδο
αλατοπίπερο
Σε αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε το μαριναρισμένο κρέας μαζί με όλα τα υλικά, και το τηγανίζουμε περίπου ένα 10λεπτο.
Σβήνουμε με λίγο ρακόμελο και αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό.
Προσθέτουμε τα πράσα κομμένα σε κομμάτια 2 εκατοστών και τα κρεμμυδάκια χοντροκομμένα και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί άλλα 10 λεπτά. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε νερό.
Αλατοπιπερώνουμε, δοκιμάζουμε και σερβίρουμε σκέτο ή με ρύζι, πατάτες κλπ.
Είναι από τις πιο νόστιμες τηγανιές που έχω δοκιμάσει!
Συνταγή για ρακόμελο μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο μου Λικεράκια και σερμπέτια, αλλά και στο ίντερνετ όπου κι αν ψάξετε!
Για τους αναγνώστες της μικρής κουζίνας ειδικά, ο Αντώνης θα κεράσει μία σφακιανή πίτα, αρκεί, όποιος πάει να πει, ότι έμαθε για το μαγαζί από το μπλογκ μικρή κουζίνα. Μετά, περιμένουμε εντυπώσεις μια και εμάς μας πέφτει λίγο μακριά! Καλές δουλειές εύχομαι στον Αντώνη και καλή εβδομάδα σε όλους μας!
Εγώ φυσικά δεν έχω πάει ΑΚΟΜΑ, αλλά μέσα στα σχέδιά μου, είναι πώς κάποια στιγμή θα ξαναπάω στην Κρήτη και θα δω πάλι τις ομορφιές της, αλλά θα δοκιμάσω και τις νοστιμιές του Αντώνη, αλλά και άλλων μεζεδοπωλείων (εκτός από χοχλιούς φυσικά), διότι με άλλο μυαλό πας στα 27 και με άλλο στα... Ε καλά...ας τα αφήσουμε αυτά τωρα! ;-)
Τι έλεγα; Α ναι! Για τον Αντώνη. Το μεζεδοπωλείο Ιντζεδίν λοιπόν, πήρε το όνομά του από το κάστρο της περιοχής, για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία στη σελίδα του μεζεδοπωλείου στο facebook.
Ο Αντώνης λοιπόν, μου στέλνει email και μου λέει: Σου έχω συνταγή για τηγανιά, Κατά τη γνώμη μου, από τις καλύτερες που έχω φάει!
Είχα τηγανιά στο ψυγείο, οπότε του λέω "ρίχ' τη"! Και ο Αντώνης λέει:
Μαρινάρεις το μέσα σε λάδι, σκορδάκι, μπούκοβο και ρακόμελο για κανένα δίωρο (αν θέλεις και λιγότερο). Βάζεις το κρέας στο τηγάνι να ασπρίσει με πράσο και κρεμμυδάκι φρέσκο και σβήνεις με ρακόμελο. Μόλις πάρει μια βράση με το ρακόμελο, ρίχνεις λίγο λάδι και χαμηλώνεις τη φωτιά και το αφήνεις 5-7 λεπτά να μαλακώσει το κρέας και είναι έτοιμο!!
Τώρα εγώ, κάτι από τη βιασύνη που διάβασα το μέιλ, κάτι που πήγαινα κι ερχόμουνα στην κουζίνα και στο σαλόνι για να βλέπω τη συνταγή στο πισι, κάτι που μου φάνηκε λίγος ο χρονος για να έχει μαγειρευτεί το χοιρινό, την έκανα λίγο διαφορετικά, αλλά είμαι σίγουρη ότι είχε την ίδια νοστιμιά! Αν την ξανακάνω όμως (που θα την ξανακάνω), θα κάνω ακριβώς αυτό που έγραφε ο Αντώνης, δηλαδή θα ασπρίσω το κρέας στο τηγάνι χωρίς λάδι και μετά θα κάνω τα υπόλοιπα, για να δω τη διαφορά με τον τρόπο που την έκανα εγώ. Εσείς, επιλέξτε απλά πώς θα την κάνετε.
Χοιρινή τηγανιά με πράσα, μαριναρισμένη σε ρακόμελο
Υλικά για 3-4 μερίδες
750 γρ. χοιρινό για τηγανιά2 πράσα
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
λίγο μπούκοβο
1 ποτήρι του κρασιού ρακόμελο ( ½ στο μαρινάρισμα και ½ στο σβήσιμο)
3 σκελίδες σκόρδο
αλατοπίπερο
Εκτέλεση
Μαρινάρουμε το κρέας μέσα σε λίγο λάδι κι ρακόμελο, μαζί με το μπούκοβο και το σκόρδο για καμιά ώρα (ή και περισσότερο). Σε αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε το μαριναρισμένο κρέας μαζί με όλα τα υλικά, και το τηγανίζουμε περίπου ένα 10λεπτο.
Σβήνουμε με λίγο ρακόμελο και αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό.
Προσθέτουμε τα πράσα κομμένα σε κομμάτια 2 εκατοστών και τα κρεμμυδάκια χοντροκομμένα και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί άλλα 10 λεπτά. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε νερό.
Αλατοπιπερώνουμε, δοκιμάζουμε και σερβίρουμε σκέτο ή με ρύζι, πατάτες κλπ.
Είναι από τις πιο νόστιμες τηγανιές που έχω δοκιμάσει!
Συνταγή για ρακόμελο μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο μου Λικεράκια και σερμπέτια, αλλά και στο ίντερνετ όπου κι αν ψάξετε!
Για τους αναγνώστες της μικρής κουζίνας ειδικά, ο Αντώνης θα κεράσει μία σφακιανή πίτα, αρκεί, όποιος πάει να πει, ότι έμαθε για το μαγαζί από το μπλογκ μικρή κουζίνα. Μετά, περιμένουμε εντυπώσεις μια και εμάς μας πέφτει λίγο μακριά! Καλές δουλειές εύχομαι στον Αντώνη και καλή εβδομάδα σε όλους μας!
efaga kai mpiskota sokolata devils food (fra diavolo) gemista me pagoto vanilia alla to brady tsakisa kopsidi sta karvouna!!!! o anthrwpos den zei mono me thgania xara mou!
ReplyDeleteΘα πω στη Λίνα να πάει και να μας πει τις εντυπώσεις της.Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!
ReplyDeleteΚαι το φαγητο ωραιο αλλα και η θεα...
ReplyDeleteΚαλές δουλειές στον Αντώνη!
ReplyDeleteΗ πρασοτηγανιά φαίνεται νοστιμότατη και η ... τσαχπινιά με το ρακόμελο μου άρεσε πολύ!
Καλή βδομάδα Κικίτσα!
Ωραίος ο Αντώνης! :)
ReplyDeleteΑν στο κοντινό ή μακρινό μέλλον βρεθώ στα ασφαλώς όμορφα Χανιά, θα τον έχω στα υπόψη!
Μαρινάρισμα με ρακόμελο δεν έχω ξαναδεί, μου έκανε εντύπωση και φαντάζομαι πως είναι και το μυστικό της συνταγής! Πολύ - πολύ ωραία!
Καλό μεσημέρι και καλή βδομάδα! :)
ΩΡΑΙΑ ΘΕΑ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΩΡΑΙΟ ΦΑΓΗΤΟ!
ReplyDeleteΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΚΑΦΕ!
Απορία πρώτη: τι χοιρινό χρειάζομαι για τηγανιά;
ReplyDeleteΑπορία δεύτερη: τι άλλο τυρί να βάλω εκτός από μπόυκοβο; Που να το βρω εδώ το μπούκοβο;;;
Έχω πρόσκληση φέτος για Χανιά αλλά δύσκολα να πάω λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων! Αυτή η θέα πάντως τυπωθηκε στο μυαλό μου....
Σαν καλό να μου φαίνεται ... η προσθήκη του ρακόμελου το κάνει να αξίζει τη δοκιμή.
ReplyDeleteΕυχαριστούμε τον Αντώνη (καλές δουλειές) και εσένα Κική που μοιραστήκατε τη συνταγή μαζί μας.
Marina .... το μπούκοβο είναι μπαχαρικό (θρυμματισμένο τσίλι) δεν είναι τυρι. Το βρίσκεις σε όλα τα σ/μ. Οσο για το χοιρινό ... αν πας στο χασάπη και του πεις για τηγανιά θα σου δώσει αυτο που πρέπει ... εγω έτσι κάνω ;)
Καταγράφεται η διεύθυνση του Αντώνη για επίσκεψη το καλοκαίρι...Μέλι και άσπρο ή ροζέ ή κόκκινο κρασί βάζω στην τηγανιά. Δεν είχα σκεφτεί την τσικουδιά!
ReplyDeleteΤι υπέροχη συνταγή και το facebook τόπο incantevole.Oltre πού μπορώ να βρω τις οδηγίες του ταβέρνες μιλάτε; Συγχαρητήρια.
ReplyDeleteΞανθή πες το, ναι! Καλή εβδομάδα!
ReplyDeleteΕλπινίκη συμφωνώ!
Έλενα, και φαίνεται και ήταν νόστιμη!
Νταρκ σεφ, όντως, με το ρακόμελο είναι πολύ καλή γεύση!
Μαριαννα και η δική σας θέα όμως... ;-)
ReplyDeleteΜαρίνα, υποθέτω ότι η τηγανιά είναι από μπούτι, αφού χρειάζεται μέρος ψαχνό χωρίς κόκκαλα. Το μπούκοβο είναι το τσίλι. Σου έστειλα και μειλ.
Conna, το ρακόμελο κάνει τη διαφορά!
Vita δοκίμασέ τη!
Ciao Annamaria. Cosa precisamente vuoi saperi per i restoranti?
Τι είδους κουζίνας κάνουν καλύτερα ή αν υπάρχουν ιδιαίτερα πιάτα που είναι μόνο εκεί. Ευχαριστώ.
ReplyDeleteΣτο συγκεκριμένο που έγραψα τώρα, έχει κρητική κουζίνα. Φαντάζομαι θα φτιάχνουν και άλλα, αλλα στις φωτό ειδα κρητικά φαγητά. Αν εχεις φεισμπουκ, μπες να δεις φωτογραφίες με διάφορα πιάτα που έχει.
ReplyDeleteΚι είχα ένα μπουκάλι ρακόμελο από το Ρέθυμνο αλλά το ήπιαμε πριν λίγο καιρό..
ReplyDeleteΦαίνεται λαχταριστό το πιάτο πάντως.
Φιλιά
Φαίνεται πολύ γευστικό..
ReplyDeleteΚική μου, να σου πω την αλήθεια οτι κι εγώ που βρέθηκα συχνά στο Ηράκλειο, λόγω της κόρης, αλλά και της αγαπημένης μου Μαρίας, αρνήθηκα πεισματικά να δοκιμάσω κοχλιούς!
Φιλιά
Και πράσα και ρακόμελο!! νιαμ νιαμ:))
ReplyDeleteΑυτό το ρακόμελο όταν είχα πάει διακοπές στην Αμοργό με είχε καταστρέψει. Είμαι σίγουρη ότι και η τηγανιά θα μου κάνει το ίδιο γι'αυτό θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε!
ReplyDeleteΚέρδισες βραβείο!!! Έλα να το πάρεις...
ReplyDeleteΜάριον μπορείς εύκολα να ξαναφτιάξεις!
ReplyDeleteΡεγγίνα, πες τα χρυσή μου!
Μαράκι άσε...
Κατερίνα έτσι καταστροφή είναι και το φαγητο!
Μαρίνα ευχαριστώωω!