Σας φαίνεται αστείος ο τίτλος; Σας διαβεβαιώνω ότι είναι απόλυτα σοβαρός και έχει την εξήγησή του! Το "εύκολη για αρχάριους", προκύπτει από το γεγονός ότι έχει ένα φύλλο που δεν χρειάζεται να είσαι και σπουδαίος τεχνίτης στη μαγειρική για να το καταφέρεις. Είναι απλό, εύπλαστο και εύκολο να γίνει ακόμα και από έναν άπειρο στην κουζίνα. Για να καταλάβετε πόσο απαλό και εύπλαστο ήταν, το κάτω φύλλο το άνοιξα πάνω στο ταψί με το χέρι μου. Σας έπεισα; Το φύλλο το είδα στην Μπέττυ, σε μια εξαιρετική τυρόπιτα που είχε κάνει και το λάτρεψα μόνο από τη φωτογραφία (όπως και την τυρόπιτα). Ήθελα να το κάνω από τη στιγμή που το είδα. Προκύπτει ένα φυλλαράκι απαλό και τριφτό όπως λέει και η Μπέττυ. Δοκιμάστε το!
Το "για πρωτευουσιάνους" είναι για να σας πειράξω λιγάκι, επειδή έχετε δυσκολία ίσως να βρείτε άγρια χόρτα για πίτα στις μεγαλουπόλεις σε σχέση με μας στην επαρχία. Τελευταία, σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, έχει κάνει την εμφάνισή του σακουλάκι με 400 γρ. χόρτα για πίτα - λέει. Η αλήθεια είναι ότι τα μόνα που θα μπορούσα να χαρακτηρίσω σαν άγρια, είναι τα μυρώνια και οι καυκαλίθρες που έχει. Τα υπόλοιπα (σπανάκι, σέσκουλα, πράσο, κρεμμυδάκι, άνιθος, δυόσμος), άγρια πολύ δεν είναι, αλλά είναι ιδανικά για πίτα γιατί είναι πεντάγλυκα. Στην ανάγκη, αγριέψτε τους εσείς για να έχετε την ψευδαίσθηση ότι μαζέψατε άγρια χόρτα για πίτα :-p . Φυσικά, το σακουλάκι δεν έλεγε ότι είναι άγρια, οκ; Για να εξηγούμεθα! Η πίτα πάντως προέκυψε νοστιμότατη!
Αν νηστεύετε, αφαιρέστε τη φέτα, ενισχύστε τη γέμιση με χόρτα ή πράσο κλπ και θα είναι εξίσου νόστιμη!
Εύκολη χορτόπιτα
Υλικά
Για το φύλλο πατήστε εδώ
Για τη γέμιση
400 γρ. χόρτα για πίτα
2-3 κ. σ. ελαιόλαδο
200-300 γρ. φέτα χοντροτριμμένη
λίγο αλάτι
λίγο πιπέρι
1-2 κ. σ. ελαιόλαδο για άλειμμα του ταψιού και των φύλλων
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε το φύλλο σύμφωνα με τις οδηγίες και το αφήνουμε να σταθεί για μισή ώρα, όσο χρειάζεται δηλαδή μέχρι να ετοιμάσουμε τα χόρτα μας.
Βάζουμε τα χόρτα σε κατσαρόλα με 2-3 κ. σ. ελαιόλαδο.
Τα γυρίζουμε χωρίς νερό για 5-10 λεπτά σε μέτρια φωτιά αν χρειάζεται, μέχρι να μαραθούν και να μαλακώσουν. Μην το παρακάνετε γιατί θα ψηθούν κιόλας.
Προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο, τα αφήνουμε να μισοκρυώσουν, προσθέτουμε τη φέτα και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190-200 βαθμούς με αέρα.
Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί* και βάζουμε το πρώτο φύλλο. Το κάτω φύλλο το άφησα λίγο μεγαλύτερο από το πάνω για να μπορώ να το γυρίσω σε κόθρο. Η ζύμη ήταν τόσο απαλή, που δεν χρειάστηκε να την ανοίξω με πλάστη. Στο πάνω φύλλο χρειάστηκε, για να δώσω το μέγεθος και το σχήμα που ήθελα.
Πάνω από το πρώτο φύλλο απλώνουμε τη γέμιση να πάει παντού.
Από πάνω, απλώνουμε το 2ο φύλλο.
Γυρίζουμε το φύλλο που περισσεύει σε κόθρο (προς τα μέσα), λαδώνουμε την επιφάνεια και τον κόθρο ελαφρά και ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν καλά τα φύλλα.
Απολαμβάνουμε ζεστή ή κρύα.
Tip: Το ταψί που χρησιμοποίησα είχε 30 εκατοστά διάμετρο. Γι΄ αυτό το μέγεθος ταψιού η ζύμη ήταν αρκετή. Αν θέλετε πιο λεπτή ζύμη (για να είναι τραγανή και όχι ψωμένια), χρησιμοποιήστε λίγο μεγαλύτερο ταψί, ή αφαιρέστε λίγο από τα αλεύρια, για να μην χρειαστεί να προσθέσετε υλικά στη γέμιση, που ήταν ιδανικά για 30 εκ.
Καλή εβδομάδα!
Το "για πρωτευουσιάνους" είναι για να σας πειράξω λιγάκι, επειδή έχετε δυσκολία ίσως να βρείτε άγρια χόρτα για πίτα στις μεγαλουπόλεις σε σχέση με μας στην επαρχία. Τελευταία, σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, έχει κάνει την εμφάνισή του σακουλάκι με 400 γρ. χόρτα για πίτα - λέει. Η αλήθεια είναι ότι τα μόνα που θα μπορούσα να χαρακτηρίσω σαν άγρια, είναι τα μυρώνια και οι καυκαλίθρες που έχει. Τα υπόλοιπα (σπανάκι, σέσκουλα, πράσο, κρεμμυδάκι, άνιθος, δυόσμος), άγρια πολύ δεν είναι, αλλά είναι ιδανικά για πίτα γιατί είναι πεντάγλυκα. Στην ανάγκη, αγριέψτε τους εσείς για να έχετε την ψευδαίσθηση ότι μαζέψατε άγρια χόρτα για πίτα :-p . Φυσικά, το σακουλάκι δεν έλεγε ότι είναι άγρια, οκ; Για να εξηγούμεθα! Η πίτα πάντως προέκυψε νοστιμότατη!
Αν νηστεύετε, αφαιρέστε τη φέτα, ενισχύστε τη γέμιση με χόρτα ή πράσο κλπ και θα είναι εξίσου νόστιμη!
Εύκολη χορτόπιτα
Υλικά
Για το φύλλο πατήστε εδώ
Για τη γέμιση
400 γρ. χόρτα για πίτα
2-3 κ. σ. ελαιόλαδο
200-300 γρ. φέτα χοντροτριμμένη
λίγο αλάτι
λίγο πιπέρι
1-2 κ. σ. ελαιόλαδο για άλειμμα του ταψιού και των φύλλων
Καλέεεε! Μην την τρώτε λέμε! Πρέπει να τη φωτογραφήσω πρώτα!!! |
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε το φύλλο σύμφωνα με τις οδηγίες και το αφήνουμε να σταθεί για μισή ώρα, όσο χρειάζεται δηλαδή μέχρι να ετοιμάσουμε τα χόρτα μας.
Βάζουμε τα χόρτα σε κατσαρόλα με 2-3 κ. σ. ελαιόλαδο.
Τα γυρίζουμε χωρίς νερό για 5-10 λεπτά σε μέτρια φωτιά αν χρειάζεται, μέχρι να μαραθούν και να μαλακώσουν. Μην το παρακάνετε γιατί θα ψηθούν κιόλας.
Προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο, τα αφήνουμε να μισοκρυώσουν, προσθέτουμε τη φέτα και ανακατεύουμε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190-200 βαθμούς με αέρα.
Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί* και βάζουμε το πρώτο φύλλο. Το κάτω φύλλο το άφησα λίγο μεγαλύτερο από το πάνω για να μπορώ να το γυρίσω σε κόθρο. Η ζύμη ήταν τόσο απαλή, που δεν χρειάστηκε να την ανοίξω με πλάστη. Στο πάνω φύλλο χρειάστηκε, για να δώσω το μέγεθος και το σχήμα που ήθελα.
Πάνω από το πρώτο φύλλο απλώνουμε τη γέμιση να πάει παντού.
Από πάνω, απλώνουμε το 2ο φύλλο.
Γυρίζουμε το φύλλο που περισσεύει σε κόθρο (προς τα μέσα), λαδώνουμε την επιφάνεια και τον κόθρο ελαφρά και ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν καλά τα φύλλα.
Απολαμβάνουμε ζεστή ή κρύα.
Tip: Το ταψί που χρησιμοποίησα είχε 30 εκατοστά διάμετρο. Γι΄ αυτό το μέγεθος ταψιού η ζύμη ήταν αρκετή. Αν θέλετε πιο λεπτή ζύμη (για να είναι τραγανή και όχι ψωμένια), χρησιμοποιήστε λίγο μεγαλύτερο ταψί, ή αφαιρέστε λίγο από τα αλεύρια, για να μην χρειαστεί να προσθέσετε υλικά στη γέμιση, που ήταν ιδανικά για 30 εκ.
Καλή εβδομάδα!
Ωραία πίτα Κική!!Τό φύλλο πράγματι πολύ εύκολο!!Καυκαλίθρες βρίσκω εκεί πού μαζεύω χόρτα καί μυρώνια έχουν στήν λαική μας!!Θά τήν δοκιμάσω!!Καλό ξημέρωμα!!Φιλάκια!!
ReplyDeleteΦιλάκια
DeleteΤι μου κάνεις Κικίτσα μου βραδιάτικα!!!
ReplyDeleteΑύριο πρωί πρωί με την αυγούλα θα πάω στο σούπερ για προμήθειες, κατά τις 11.00 η πίτα θα βρίσκεται στο ταψί μου και κατά τις 1.00 το μεσημεράκι στην...κοιλιά μου!!! Κατάλαβες ότι δε μπορώ να περιμένω να γυρίσει ο πληθυσμός μου από το σχολείο!!! Τότε θα φάω το δεύτερο κομμάτι!!!
Πως να κάνω δίαιτα μ'εσάς που έχω μπλέξει;;;
Χαχαχα!
DeleteΩραίος τίτλος!!Αν πας στη λαϊκή και ξέρεις βρίσκεις άγρια ήμερα ότι θες.
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Τέλεια!
DeleteΤη λιμπίστηκα την πίτα με το υπέροχο φύλλο και τον ωραίο κόθρο!!! Γεια στα χέρια σου, Κική μου!
ReplyDelete(Μήπως να σου δώσω διεύθυνση να μου στείλεις κανένα κομμάτι;)
Γιατί όχι; :-p
DeleteΌταν ήρθα από την Αθήνα νύφη εδώ ούτε τα χόρτα ήξερα, ούτε φύλλο να ανοίγω, αν υπήρχαν τότε τα μπλογκς πολύ θα με είχαν βοηθήσει!!! Το φύλλο της Μπέτης το λιγουρεύτηκα κι εγώ!!!
ReplyDeleteΑααααχ...ποιες ξέραμε αλήθεια;
DeleteΔεν λέω ποτέ όχι σε πίτες!!
ReplyDeleteΚαι το φύλλο ενδιαφέρον χωρίς να είναι δύσκολο!
Καλημέρα!!!
Ούτε εγώ!
Deleteόπως το Στελλάκι έτσι κι εγώ, δε λέω ποτέ όχι σε πίτες! σλουρπ! κι επειδή αν και ασχολούμαι με τη μαγειρική βαριέμαι να ασχολούμαι 10 ώρες με το άνοιγμα του φύλλου θα δοκιμάσω το συγκεκριμένο που λες ότι είναι εύκολο!
ReplyDeleteφιλάκια και καλημέρες :)
Αυτό είναι εύκολο!
DeleteΝα ειχα ενα κομματακι φαινεται υπεροχη!!!!!
ReplyDeleteΕυχαριστώ!
DeleteΟ τίτλος της ανάρτησής σου Κική είναι φοβερός!! Με εξιτάρισε η ζύμη αυτή και μου κέντρισε πολύ το ενδιαφέρον. Θα την φτιάξω, ελπίζω σύντομα, και θα επανέλθω με τις εντυπώσεις μου. Φαίνεται καταπληκτική!!
ReplyDelete;-)
DeleteΑυτο το post είναι για μένα!
ReplyDeleteΚαλημερα σας, ειμαι άσχετος απο μαγειρική αλλα χρησιμοποιησα την συνταγή σας να φτιάξω για πρωτη φορα στην ζωη μου και την χορτοπιτα και την τυρόπιτα, και εγιναν πραγματικα εξαιρετικες που δεν το πίστευα οτι βγήκαν απο το φούρνο μου. Σας ευχαριστώ. :)
ReplyDeleteΠολύ χαίρομαι! :)
ReplyDelete