Μπορεί εγώ να κάνω ...τρίαιτα, αλλά το μπλογκ όχι! χαχα! Τι μου φταίτε οι άνθρωποι να υποφέρετε μαζί μου;Τίποτα! Οπότε πάμε για κολοκυθόπιτα!
Η πιτούλα είναι στα συρτάρια μου καιρό και χτες που έκανα ένα ξεκαθάρισμα, τη θυμήθηκα! Μην σας φοβίσει το μέγεθος του ποστ! Δεν είναι τόσο πολύπλοκη όσο φαίνεται αρχικά!
½ κούπα αλεύρι χωριάτικο
3 κ. σ. ελαιόλαδο
2 κ. σ. τσίπουρο
1 κ. γ. αλάτι
1 κ. γ. ζάχαρη
νερό ζεστό όσο πάρει μέχρι να έχουμε ένα ζυμαράκι που να μην κολλάει στα χέρια
2-3 κ. σ. ελαιόλαδο για το ταψί και τα φύλλα
αλεύρι επιπλέον ή νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
300 γρ. φέτα τριμμένη με το χέρι ή πηρούνι
5-6 κλωνιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
2-3 κ. σ. ηλιόσπορους
1 πρέζα λευκό πιπέρι
λίγο σουσάμι
Κάνουμε λακκούβα και ρίχνουμε το τσίπουρο, το ελαιόλαδο και λίγο ζεστό νερό.
Ανακατεύουμε να πάνε παντού.
Ρίχνουμε σιγά-σιγά ζεστό νερό και ανακατεύουμε, μέχρι να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη που δεν κολλάει στα χέρια.
Πασπαλίζουμε με αλεύρι πάνω-κάτω τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κολοκύθια.
Τα τρίβουμε στον τρίφτη του κρεμμυδιού και τα στύβουμε μέσα σε σουρωτήρι.
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, στύβουμε μια τελευταία φορά τα κολοκύθια.
Τα βάζουμε σε μπωλ και τα ανακατεύουμε με τη φέτα, το μαϊντανό, το πιπέρι και τους ηλιόσπορους. Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας που θα ανοίξουμε το φύλλο.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα 2, φροντίζοντας το ένα από τα δύο ζυμαράκια να είναι λίγο πιο μεγάλο. Παίρνουμε το μεγαλύτερο ζυμαράκι και το ανοίγουμε με βέργα, σε μέγεθος μεγαλύτερο από το ταψί, ενώ πασπαλίζουμε συχνά με αλεύρι.
Το τοποθετούμε στο λαδωμένο ταψάκι.
Λαδώνουμε ελαφρώς το φύλλο παντού.
Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα παντού.
Ανοίγουμε και το 2ο φύλλο, λίγο μικρότερο αυτή τη φορά.
Το στρώνουμε πάνω από τη γέμιση.
Λαδώνουμε καλά το φύλλο.
Φέρνουμε τις άκρες που περισσεύουν προς τα μέσα για να φτιάξουμε τον κόθρο.
Λαδώνουμε τον κόθρο καλά.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι αν θέλουμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, σε πάνω-κάτω αντιστάσεις, στους 190 βαθμούς για 50 περίπου λεπτά, ή μέχρι να πάρει χρώμα το φύλλο.
Τρώγεται ευχάριστα τόσο ζεστή, όσο και κρύα.
Tip: Στις ζύμες που δεν έχουν μαγιά, μπορούμε να προσθέσουμε ζεστό αντί για χλιαρό νερό. Βοηθάει το ζυμαράκι μας να μείνει μαλακό και ελαστικό και να ανοίξει πολύ εύκολα.
Δοκιμάστε τη! Γίνεται πεντανόστιμη!
Καλή εβδομάδα!
Η πιτούλα είναι στα συρτάρια μου καιρό και χτες που έκανα ένα ξεκαθάρισμα, τη θυμήθηκα! Μην σας φοβίσει το μέγεθος του ποστ! Δεν είναι τόσο πολύπλοκη όσο φαίνεται αρχικά!
Κολοκυθόπιτα με φτιαχτό φύλλο
(για 8 κομμάτια σε ταψάκι τάρτας)
Υλικά
για τη ζύμη
1 ½ κούπα τσαγιού αλεύρι σκληρό½ κούπα αλεύρι χωριάτικο
3 κ. σ. ελαιόλαδο
2 κ. σ. τσίπουρο
1 κ. γ. αλάτι
1 κ. γ. ζάχαρη
νερό ζεστό όσο πάρει μέχρι να έχουμε ένα ζυμαράκι που να μην κολλάει στα χέρια
2-3 κ. σ. ελαιόλαδο για το ταψί και τα φύλλα
αλεύρι επιπλέον ή νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
για τη γέμιση
2 μεγάλα πράσινα κολοκύθια (700 γρ.)300 γρ. φέτα τριμμένη με το χέρι ή πηρούνι
5-6 κλωνιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
2-3 κ. σ. ηλιόσπορους
1 πρέζα λευκό πιπέρι
λίγο σουσάμι
Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπωλ, ανακατεύουμε τα αλεύρια με τη ζάχαρη και το αλάτι.Κάνουμε λακκούβα και ρίχνουμε το τσίπουρο, το ελαιόλαδο και λίγο ζεστό νερό.
Ανακατεύουμε να πάνε παντού.
Ρίχνουμε σιγά-σιγά ζεστό νερό και ανακατεύουμε, μέχρι να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη που δεν κολλάει στα χέρια.
Πασπαλίζουμε με αλεύρι πάνω-κάτω τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κολοκύθια.
Τα τρίβουμε στον τρίφτη του κρεμμυδιού και τα στύβουμε μέσα σε σουρωτήρι.
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, στύβουμε μια τελευταία φορά τα κολοκύθια.
Τα βάζουμε σε μπωλ και τα ανακατεύουμε με τη φέτα, το μαϊντανό, το πιπέρι και τους ηλιόσπορους. Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας που θα ανοίξουμε το φύλλο.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα 2, φροντίζοντας το ένα από τα δύο ζυμαράκια να είναι λίγο πιο μεγάλο. Παίρνουμε το μεγαλύτερο ζυμαράκι και το ανοίγουμε με βέργα, σε μέγεθος μεγαλύτερο από το ταψί, ενώ πασπαλίζουμε συχνά με αλεύρι.
Το τοποθετούμε στο λαδωμένο ταψάκι.
Λαδώνουμε ελαφρώς το φύλλο παντού.
Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα παντού.
Ανοίγουμε και το 2ο φύλλο, λίγο μικρότερο αυτή τη φορά.
Το στρώνουμε πάνω από τη γέμιση.
Λαδώνουμε καλά το φύλλο.
Φέρνουμε τις άκρες που περισσεύουν προς τα μέσα για να φτιάξουμε τον κόθρο.
Λαδώνουμε τον κόθρο καλά.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι αν θέλουμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, σε πάνω-κάτω αντιστάσεις, στους 190 βαθμούς για 50 περίπου λεπτά, ή μέχρι να πάρει χρώμα το φύλλο.
Τρώγεται ευχάριστα τόσο ζεστή, όσο και κρύα.
Tip: Στις ζύμες που δεν έχουν μαγιά, μπορούμε να προσθέσουμε ζεστό αντί για χλιαρό νερό. Βοηθάει το ζυμαράκι μας να μείνει μαλακό και ελαστικό και να ανοίξει πολύ εύκολα.
Δοκιμάστε τη! Γίνεται πεντανόστιμη!
Καλή εβδομάδα!
Mόνο και πάντα με φύλλο φτιαχτό:) σε δύο ή περισσότερα μέρη που τους αρέσει καλύτερα.
ReplyDeleteΤώρα που είναι η εποχή της την απολαμβάνουμε.
Έχω ετοιμάσει μία στην κατάψυξη, όταν την ψήσω θα δούμε πώς γίνεται.
Ωραιότατη η τάρτα κολοκυθιού!!!!
Το φτιαχτό φυλλαράκι δεν συγκρίνεται με τα έτοιμα! Κακά τα ψέματα! :-)
DeleteKικη καλημερα!Απιθανη η πιττα σου!Και ευκολη συνταγη!!Εαν ερθω κατα την Ζακυνθο μερια,η πρωτη που θα συναντησω θα εισαι εσυ!!Χρωσταω κερασμα!!Καλη εβδομαδα σου ευχομαι!!Φιλακια!!!
ReplyDeleteΣε περιμένω!
DeleteGIASOU KIKI MOU,
ReplyDeleteTHANKS A MILLION!!!
NA ISE KALA!
XAIRETISMOUS,
SOFIA, SYDNEY XOX
Καλώς τη Σοφίτσα! Φιλιά!
DeleteΣαν το σπιτικό φύλλο κανένα! Σαν την σπιτική πίτα καμμία!! Τελικά δεν ήταν και τόσο δύσκολη η συνταγή. Τα κολοκύθια τώρα είναι γλυκά στην εποχή τους και φτιαχνουν τόσο ωραίες κολοκυθόπιτες!!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Συμφωνώ!
DeleteΌχι, δεν είναι δύσκολη! Τα κολοκυθάκια στα καλύτερά τους τώρα!
Μας έχει πιάσει τεμπελίτιδα στη μπλογκογειτονιά......χθες είχα φτιάξει μια ίδια, αντί για μαϊντανό έβαλα μπόλικο δυόσμο...φαγώθηκε σε χρόνο μηδέν!!!
ReplyDeleteΛιλάκι μου κάνει ζέστη! Γι΄αυτό η τεμπελιά! ;-)
DeleteΑπό καιρό έχω κατασταλάξει στην ζύμη κουρού. Τώρα που τελείωσαν τα αποθέματα μου, θα δοκιμάσω την δική σου και θα 'δω. Με μια πρώτη ματιά φαίνεται ότι λείπει το ξύδι, που βάζω, αλλά το αντικαθιστά το τσίπουρο, νομίζω.
ReplyDeleteΚαλή και δροσερή Εβδομάδα!
Εγώ κάνω διάφορες δοκιμές. Αλλάζω τα αλεύρια, αντί για ξύδι ή λεμόνι βάζω τσίπουρο όπως είδες κλπ. Μου αρέσουν οι δοκιμές! Ευχαριστώ!
DeleteΓιατί καλή μου το έριξες στη δίαιτα και τρίαιτα καλοκαιριάτικα;;;
ReplyDeleteΗ πιτούλα σου λαχταριστή και πεντανόσιτιμη φαίνεται!!!
Άσε τις δίαιτες και κάνε μας λιχουδιές να βλέπουμε και να παίρνουμε ιδέες...
Γιατί θέλω να χάσω κιλάκια. Στο μπλογκ όμως όπως βλέπεις γράφω ;-)
DeleteΠω πω Κική μου, το φύλλο φαίνεται απίθανο!
ReplyDeleteΒλέπω βάζεις και τσίπουρο μέσα!
Υπέροχη πίτα, ιδανική για όλες τις ώρες της ημέρας!
Φιλιά!
Ερμιόνη, ξύδι, λεμόνι, τσίπουρο, κάτι απ' όλα.
DeleteΦιλάκια!
Αμάν Κική...τρωω χαλαρα το ταψι
ReplyDeleteΦρόνιμααααα! :-D
DeleteΤϊ φοβερή πίτα είναι αυτή!! Δίαιτα ξε-δίαιτα, θα την έτρωγα στη στιγμή!
ReplyDeleteΚαι άδικο δεν θα είχες! χαχα!
DeleteDeli,από τις πιο αγαπημένες πίτες του καλοκαιριού!
ReplyDeleteΤο φύλλο στα μέτρα μου,δυο και τελειώσαμε για μας,που δεν ξέρουμε να ανοίγουμε πολλά λεπτά.
Φιλιά!
Είδες; Ευκολάκι ειδικά για σένα! χαχα!
DeleteΤι εκπληκτική πίτα, όσο για το φύλλο (απλά υπέροχο).Συγχαρητήρια,αχ να είχα κανένα κομματάκι έτσι για πρωινό....
ReplyDeleteΕυχαριστω!
DeleteΥπέροχη φαίνεται η πίτα σου. Σήμερα θα την δοκιμάσω μιας και έχω πολύ τριμμένο κολοκύθι στην κατάψυξη.
ReplyDeleteΦιλιά πολλά
Εεεε καλώς τη! Να τη δοκιμάσεις φυσικα! Φιλιά!
Delete