Friday, May 25, 2012

No bake cookies-Μπισκοτάκια χωρίς ψήσιμο

Προχτές την Τετάρτη, αρκετά παιδάκια ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που κάναμε μαζί με τη ΧΕΝ Ζακύνθου και ήρθαν για να φτιάξουμε μαζί μπισκοτάκια. Εφτά παιδάκια είχαν δηλώσει πως θα έρθουν, δεκαπέντε βρέθηκαν! Χαχα! Μην ρωτάτε πώς. Δεν ξέρω. Μάλλον ήταν και αναγνώστριες του μπλογκ με τα παιδάκια τους ή φίλες της ΧΕΝ. Ήταν κάτι που ξέχασα να ρωτήσω.


Στην προσπάθεια να σκεφτώ τι θα φτιάξουμε, έπρεπε να λάβω υπόψη μερικές λεπτομέρειες, όπως πού θα τα ψήσουμε (δεν υπήρχε δυνατότητα εκεί), να είναι 2 διαφορετικές συνταγές, να δοκιμαστούν επί τόπου, αλλά να πάρουν και σπίτι.

Το πρώτο το λύσαμε. Αν φτιάχναμε μπισκότα που θέλουν ψήσιμο, θα τα έψηνε η κ. Τασία που μένει από πάνω, όπως και έκανε! Ευχαριστούμε κυρία Τασία!


Η 2η συνταγή όμως, ήθελα να είναι κάτι που θα φαγωθεί αμέσως, αφού ξέρω πόσο ανυπόμονα μπορεί να γίνουν τα παιδάκια αυτής της ηλικίας. Έτσι, έψαξα να βρω μια συνταγή για μπισκότα χωρίς ψήσιμο. Κι εδώ είχα περιορισμούς με τη δική μου λογική. Όχι καρύδα, γιατί δεν αρέσει σε όλους. Όχι φυστικοβούτυρο που έχουν οι περισσότερες συνταγές για άψητα μπισκότα, επειδή υπάρχουν παιδιά αλλεργικά στα φυστίκια (το διαπίστωσα και στην εκδρομή που πήγα στην Πάτρα με τα παιδιά μου). Οπότε, βρήκα μια πολύ καλή συνταγή με νυφάδες βρώμης, με απλό βούτυρο, που γίνεται σε 3 λεπτά η προετοιμασία. Αυτή ήταν για μας!


Πιστεύω ότι πέρασαν ωραία τα παιδάκια και οι μαμάδες τους! Όπως ήταν αναμενόμενο, τα παιδάκια ήταν ανυπόμονα, έκαναν δεκάδες ερωτήσεις το δευτερόλεπτο, με φώναζαν όλα ΚΥΡΙΑ (τι πρωτότυπο, χαχα) και μου άρεσε που όλα συμμετείχαν και ήθελαν να βοηθήσουν. Είχα πάρει κάμποσα κουπ πατ μαζί μου, τα περισσότερα τρισδιάστατα που είναι πιο εντυπωσιακά για τα παιδικά ματάκια και το ευχαριστήθηκαν. Αν είχαμε περισσότερη ζύμη, θα την υποδεχτεί με χαρά, αφού τελικά η μιάμιση δόση για τόσα πολλά παιδάκια, δεν ήταν πολλή. Παρόλα αυτά, όλα έκοψαν αρκετά μπισκοτάκια!


Σας γράφω τη συνταγή για τα μπισκότα χωρίς ψήσιμο. Τη συνταγή τη βρήκα σε πολλά σάιτς, αλλά τελικά ανήκει στη σελίδα του κουάκερ.


Σοκολατένια μπισκοτάκια με βρώμη, χωρίς ψήσιμο
Υλικά για 36 περίπου μπισκότα
1,5 κούπα ζάχαρη (η συνταγή έλεγε 2, αλλά πιστέψτε με είναι υπερβολικά γλυκά)
1/3 κούπας κακάο
8 κ. σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1/2 κούπα γάλα κανονικό ή χαμηλών λιπαρών
3 κούπες νυφάδες βρώμης (ή και λίγο περισσότερο)

 
Εκτέλεση
Σε ένα μεταλικό σκεύος, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει.
Προσθέτουμε και το γάλα να ζεσταθεί.
Ανακατεύουμε το κακάο με τη ζάχαρη και τα προσθέτουμε κι αυτά. Ανακατεύουμε συνέχεια να λιώσει η ζάχαρη και να ενωθούν τα υλικά.
Αφήνουμε να βράσουν 3 λεπτά ενώ ανακατεύουμε συχνά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 3 κούπες βρώμη.
Ανακατεύουμε (πάντα με κουτάλι). Αν δείτε το μίγμα πολύ αραιό, προσθέστε λίγη βρώμη ακόμα. Το μίγμα δεν θα είναι ρευστό, ούτε σφιχτό ώστε να πλάθεται με τα χέρια. Συμβουλευτείτε την επόμενη  φωτό, που τα έχω στη λαδόκολλα για να καταλάβετε πώς θα πρέπει να είναι.

Στρώνουμε λαδόκολλα και ρίχνουμε κουταλιές πάνω της. Προσοχή γιατί  το μίγμα είναι ακόμα ζεστό.
Αφήνουμε να κρυώσουν και τσακίζουμε όσα αντέχει το στομάχι μας (το λέω γιατί την πάτησα η παθούσα).

 

Tips:
Μπορείτε αφού ρίξετε τις κουταλιές, να περιμένετε να κρυώσουν λίγο και να τα πατικώσετε ελαφρώς με τα δάχτυλά σας ή να διαμορφώσετε το σχήμα τους. Τα μπισκότα, θέλουν 2-3 ώρες για να σταθούν, αλλά αν θέλετε τη γνώμη μου, την επόμενη μέρα είναι απόλυτα καλά. Έχουν στεγνώσει και μπορείς να τα φας χωρίς να λερώνεσαι. Εκεί, προκειμένουν να προλάβουν να τα φάνε τα παιδάκια, είχα πάει έτοιμα που είχα φτιάξει από την προηγούμενη μέρα.

Προσέξτε πόσα θα φάτε, γιατί η βρώμη είναι βαριά για το στομάχι! Επειδή τα δοκίμασα σπίτι πριν τα κάνουμε στη ΧΕΝ και το παράκανα, την πάτησα με το στομαχάκι μου (εκτός και ήταν ίωση που είναι επίσης πιθανό).

Να θυμάστε ότι η βρώμη χαμηλώνει τη χοληστερίνη, έχει βιταμίνες, ισχνοστοιχεία, φυτικές ίνες κλπ. Έχετε λοιπόν μια καλή δικαιολογία για να τα φτιάξετε! Αν δεν σας αρέσει η βρώμη με τη μορφή που κυκλοφορεί αλλά θέλετε τα οφέλη της για σας ή για την οικογένειά σας, μπορείτε να την αλέσετε σε ένα μπλεντεράκι και να την προσθέτετε σαν άλευρο σε σούπες, μπιφτέκια, δημητριακά πρωινού, κέικ, μπισκότα, ψωμί κλπ.

Ευχαριστώ όλα τα παιδάκια και τις μαμάδες που ήρθαν (και που βοήθησαν, ακούς Πέννυ;), όπως επίσης και την κ. Λένα για τη βοήθεια και την πρόσκληση.
Τέλος, έχω να δηλώσω, ότι όλες οι νηπιαγωγοί, είναι ΗΡΩΕΣ! χαχαχα!

40 comments:

  1. Καλημέρα Κική!
    Είναι ωραία να μαγειρεύεις με παιδάκια γιατί βλέπεις τον ενθουσιασμό τους και χαίρεσαι με τη χαρά τους όταν γεύονται το αποτέλεσμα. Πρέπει βέβαια να έχεις και ΤΗΝ υπομονή γιατί οι ερωτήσεις και τα λερώματα είναι αναμενόμενα. Τη βρώμη τη χρησιμοποίησα μια μέρα σε μπιφτέκια γιατί δεν είχα ψωμί και βγήκαν πάρα πολύ αφράτα που από τότε τα κάνω μόνο έτσι!
    Καλό Σ/Κ σου εύχομαι.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι, έχουν πλάκα. Πάντως και τα μεγάλα με τα οποία δουλευω εγώ, μη νομίζεις πως είναι λιγότερα ανυπόμονα! χαχα!

      Delete
  2. Τι ωραία, τι καλά μπισκοτάκια στο πι και φι!! Προσωπικά λατρεύω τη βρώμη!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κι εμένα μου αρέσει αρκετά!

      Delete
  3. Φοβερή εμπειρία με τόσες φατσούλες δίπλα σου.
    Μπράβο Κική!!

    ReplyDelete
  4. Κική μου πολύ ωραία τα μπισκοτάκια, φαντάζομαι πως πέρασες καταπληκτικά ανάμεσα σε τόσες χαρούμενες φατσούλες!!!

    Φιλιά καλό Σαββατοκύριακο!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Περάσαμε ωραία γενικώς! Ευχαριστώ!

      Delete
  5. Κατερίνα ΚMay 25, 2012 at 11:30 AM

    εύκολη ,οικονομική και νόστιμη συνταγή !!!προβλέπεται μάζεψη για την παρασκευή τους -πάντα όταν βρίσκω εύκολες συνταγές φωνάζω τα ξεδέλφια μου !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κατερινάκι την είδες ε; Πολύ χαίρομαι που την ψάχνεις τη δουλειά! Keep going!

      Delete
  6. Deli,θα πέρασες υπέροχα με τις γλυκές φατσούλες και φωνούλες-θα κατευχαριστήθηκαν!
    Τους έδειξες και συνταγές εύκολες και υγιεινές.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  7. Είμαι σίγουρη ότι τα παιδάκια θα το ευχαριστήθηκαν τρελά!!!
    Μπράβο Κική μου που τα βοήθησες να "δημιουργήσουν"
    Φιλιά, καλό μεσημέρι!!

    ReplyDelete
  8. Τι ωραία εμπειρία!!! Τα συγχαρητήρια μου για την ιδέα να δώσετε καινούρια ερεθίσματα στα παιδάκια. Ανεκτίμητες εμπειρίες για μικρούς και μεγάλους, σε δύσκολους καιρούς (που τις κάνουν ακόμα πιο πολύτιμες)!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σόφι καλωσήρθες!
      Έτσι. Σε δύσκολες μέρες, μικρές χαρές!

      Delete
  9. Να είσαι πάντα καλά Κική μου και να διοργανώνεις τέτοιες υπέροχες συγκεντρώσεις. Σε θαυμάζω πολύ μπράβο σου!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  10. Αχ, Κική μου τι ταλέντο που έχεις και με τα παιδάκια! Σε βλέπω μαζί τους και καταλαβαίνω το καλό κλίμα που υπήρχε!
    Η συνταγή ενδιαφέρουσα! Θα την δοκιμάσω και άμεσα! Φιλάκια

    ReplyDelete
    Replies
    1. :-)))
      Φιλιάαααααα! Ευχαριστώ!

      Delete
  11. τέλεια τα μπισκοτάκια σου!!! θα δοκιμαστούν!!!

    ReplyDelete
  12. Kiki, είμαι σίγουρη ότι τα παιδάκια πέρασαν πολύ καλά και θα είναι υπερήφανα για τις μπισκοτένιες δημιουργίες τους. Φαντάζομαι τις μαμάδες πως θα καμάρωναν! Η συνταγή για τα μπισκότα χωρίς ψήσιμο, εύκολη και υγιεινή λύση για γρήγορα μπισκότα.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κι εγώ θέλω να πιστεύω ότι πέρασαν ωραία :-)
      Ευχαριστώ!

      Delete
  13. Υπέροχο,δημιουργικό απόγευμα μας πρόσφερες Κική μου!!
    Όλοι, μικροί/ές αλλά και μεγάλοι/ες πήραμε τόσες
    ιδέες και μοσχοβολιές στα σπίτια μας από τα μπισκοτάκια
    σου που όπως κατάλαβες δεν μας φτάνουν ποτέ όσα και να
    μας ετοιμάσεις!! Τελικά το φρέσκο σπιτικό μπισκοτάκι
    δεν αλλάζεται με τίποτε όπως απέδειξαν τα μικρά
    το απόγευμα και κυρίως όταν σερβίρονται ολόζεστα
    από το ....ταψάκι!!
    Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ο Υ Μ Ε!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Πέννυ, ξέχασα να γράψω ευχαριστώ. Το συμπλήρωσα όμως!
      Ευχαριστώ και πάλι για τη βοήθεια και την υποστήριξη!

      Delete
  14. Τι ωραία πρωτοβουλία Κική μου! Τα παιδάκια ενθουσιάζονται με τη μαγειρική και είναι πολύ κακό να ενισχύουμε αυτή την πλευρά της δημιουργικότητάς τους!
    Τα μπισκοτάκια που δεν θέλουν ψήσιμο είναι η αδυναμία μου! Πανεύκολα και νόστιμα!
    Φιλάκια και καλό ΣΚ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Υποθέτω ενοείς καλό. Ο δαίμων του πληκτρολογίου! Πράγματι τουε αρέσει, σε αγόρια και κορίτσια! Ευχαριστώ!

      Delete
  15. Καταπληκτική η συνταγή για τα μπισκοτάκια βρώμης.
    Την αποθήκευσα στις συνταγές μου για να τα φτιάξω αμέσως μόλις τελειώσω τη δίαιτα που κάνω τις τελευταίες μέρες.
    ΄Ομως έστω και με λιγότερη ζάχαρη θα είναι μάλλον παχυντικά άμα φάει κανείς περισσότερα από ένα και επειδή εγώ δεν αρκούμαι ποτέ σε ένα κομμάτι, ό,τι κι αν είναι αυτό, το κρίμα στο λαιμό σας!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Στέλλα, δεν υπάρχει κάτι με ζάχαρη που να μην παχαίνει αν το παρακάνεις. Όλα θέλουν μέτρο :-) Το παίρνω εγώ το κρίμα, οκ! ;-)

      Delete
  16. τι ωραια! μπραβο κικη. αυτο που θαυμαζω σε εσενα ειναι οτι εχεις παντα ορεξη και κανεις ενα σωρο πραγματα. μπραβο.
    ειρηνη

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όσο έχω όρεξη, είναι καλά :-)
      Ευχαριστώ!

      Delete
  17. Πολύυ ωραία Κική μου!! μπράβο...κι έυκολα όπως μου αρέσουν εμένα να γίνονται μέσα σε λίγα λεπτά!!Κική μου μου επιτρέπεις να αντιγράψω τη συνταγούλα?...(θέλω να τα φτιάξω)...ε,Κική μου μπορούμε να βάλουμε κάτι άλλο?εκτός από κουάκερ?(ε,μ'αρέσει δε λέω και πολύυ το κουάκερ (το τρώω μανιωδώς) χιιιχιιχιιι!αλλά θέλω να το δοκιμάσω με κόρν-φλέϊκς?ή κάτι άλλο...και με χαρουπάλευρο εκτός από κακάο...που κι'αυτό μ'αρέσει ιδιαίτερα και που η γεύση του πλησιάζει,αυτήν της μάυρης σοκαλάτας...καλό μεσημέρι..πολύυ ωραία συνταγή κι εύκολη όπως μου αρέσουν οι συνταγές...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Οι συνταγές είναι για να τις κάνουμε όλοι :-)
      Μπορείς να δοκιμάσεις να βάλεις άλλα δημητριακά.
      Ευχαριστώ!

      Delete
  18. Πολυ ομορφη πρωτοβουλια Κικη μου, τα παιδακια πρεπει να την καταευχαριστηθηκαν.

    ReplyDelete
  19. Καλησπερα! Τελειο το blog σου! Εφτιαξα τα μπισκοτακια και ειναι πεντανοστιμα, δεν μπορουσα να σταματησω να τα τρωω!! Εβαλα βουβαλισιο βουτυρο και μιση κουπα καστανη ζαχαρη. Σκεφτομαι να φτιαξω και μια παραλλαγη με μελι αντι για ζαχαρη και κομματακια αποξηραμενα δαμασκηνα.
    Μια ερωτηση μονο: στο ψυγειο μεσα σε βαζακι ποσο κρατανε περιπου?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ πολύ!
      Δεν έχω ιδέα πόσο κρατάνε στο ψυγείο γιατί δεν τα βρίσκει η μεθεπόμενη μέρα για να μπουν στο ψυγείο!

      Delete
  20. Καλημέρα . Έκανα κι εγώ τη συνταγή εχθές το βράδυ αλλά είναι ακόμη πολύ μαλακά !!!! Να δοκιμάσω να τα ζεστάνω ξανά και να βάλω κι άλλη βρώμη?????

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θα έλεγα να προσθέσεις λίγη βρώμη χωρίς να ζεστάνεις πάλι. Ξαναπλάσε τα με λίγη βρώμη ακόμα. Μπορείς να τη χτυπήσεις σε μούλτι να γίνει σκόνη επίσης, για να ενσωματωθεί καλύτερα αν δεν τα ζεστάνεις.

      Delete