Thursday, June 22, 2017

Μοσχάρι κοκκινιστό πάνω σε πουρέ μελιτζάνας

Πρόσφατα φάγαμε με φίλες ένα καταπληκτικό τας κεμπάπ με πουρέ μελιτζάνας σε μαγαζί. Ήταν απλά θεϊκό! Καθώς γευόμουν τον βελούδινο πουρέ μελιτζάνας, θυμόμουν ένα ποστ της φίλης μου της Αγγελικής που έμοιαζε. Δεν είχα άδικο. Θυμόμουν καλά.  Αυτό το φαγητό, ΕΠΡΕΠΕ να το φτιάξω οπωσδήποτε. Ήταν τόσο μα τόσο νόστιμο! Όχι μόνο το έφτιαξα αλλά ακολούθησα τις light οδηγίες της φίλης μου.


Με μια μικρή έρευνα και αφού ξεκίνησα από το ποστ της φίλης μου, είδα ότι όλες αυτές οι παραλλαγές που έβρισκα, είχαν σαν βασική αφετηρία ένα φαγητό της Ανατολής: το χουνκιάρ μπεγιεντί. Τι τας κεμπάπ με πουρέ μελιτζάνας το πεις, τι χουνκιάρ μπεγιεντί το πεις, στην ουσία είναι το ίδιο. 

Το ορίτζιναλ χουνκιάρ μπεγιεντί (όπως αρέσει στο σουλτάνο σημαίνει) γίνεται με αρνίσιο ή μοσχαρίσιο κρέας. Οι μελιτζάνες ψήνονται και καπνίζονται, ενώ στον πουρέ μελιτζάνας προστίθεται γάλα, ή κρέμα γάλακτος ή κρέμα μπεσαμέλ. Το δικό μου λοιπόν δεν θα το πω έτσι, αφού πολλά στοιχεία λείπουν, προκειμένου να γίνει πιο light το φαγητό μου. Δυνατότητα να καπνίσω τις μελιτζάνες δεν είχα, οπότε οι ψητές ήταν μια χαρά. Το φαγητό το έφτιαξα και με κοτόπουλο και ήταν πάλι πολύ νόστιμο. Αν σας αρέσουν οι μελιτζάνες, δοκιμάστε το οπωσδήποτε!



Μοσχάρι κοκκινιστό πάνω σε πουρέ μελιτζάνας
Υλικά για 3 μερίδες
700 γρ. μοσχάρι (χρησιμοποίησα ελιά) κομμένο σε μικρά κομμάτια
3-4 κ. σ. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
¼ κούπας λευκό κρασί
3-4 ώριμες ντομάτες τριμμένες ή 1 συσκευασία ντοματάκια τριμμένα 400 γρ.
2 κόκκους μπαχάρι
4-5 κόκκους πιπέρι
αλάτι
πιπέρι


Για τον πουρέ μελιτζάνας
3 μελιτζάνες φλάσκες
½ λίτρο γάλα (χρησιμοποίησα χαμηλών λιπαρών)
2 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε το κρέας και το αφήνουμε να στεγνώσει ΚΑΛΑ σε σουρωτήρι. Εγώ το έπλυνα και αφού σούρωσε καλά στο σουρωτήρι, το άφησα όλη νύχτα στο σουρωτήρι με ένα πιάτο από κάτω, μέσα στο ψυγείο πια, για όλη νύχτα.
Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στη χύτρα ταχύτητας (ή σε κανονική).
Σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά το κρέας. Αν δεν έχει στεγνώσει καλά, θα βράζει αντί να τηγανίζεται. Το σωτάρουμε από όλες τις πλευρές.
Ρίχνουμε τα κρεμμύδια  και το σκόρδο και αφήνουμε να σωταριστούν και αυτά μερικά λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε να πάρει δυο βράσεις και προσθέτουμε τη ντομάτα και τα μπαχαρικά (αλλά όχι το αλάτι γιατί σκληραίνει).
Κλείνουμε τη χύτρα, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, προσθέτουμε λίγο νερό και βράζουμε για μισή ώρα.
Μετά τη μισή ώρα, σβήνουμε τη φωτιά, αφήνουμε να ηρεμήσει η χύτρα, την ανοίγουμε και ελέγχουμε αν είναι έτοιμο το κρέας. Αν έχει πολύ νερό, το βράζουμε λίγο με ανοιχτή την κατσαρόλα για να εξατμιστεί. Αλατίζουμε.

Παράλληλα, ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο σε δυνατό γκριλ.
Τρυπάμε τις μελιτζάνες σε 2-3 μεριές, τις βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και τις ψήνουμε για μισή ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν.

Παράλληλα ετοιμάζουμε και την ελαφριά μπεσαμέλ, έτσι ώστε αυτά τα δύο να είναι έτοιμα την ίδια ώρα.

Διαλύουμε σε λίγο από το γάλα το αλεύρι.
Ζεσταίνουμε το γάλα, μαζί με το λάδι και ρίχνουμε όταν αρχίζει να ζεσταίνεται και το διαλυμένο αλεύρι και γάλα. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να κοχλάσει και να πήξει ελαφρά η κρέμα.

Βγάζουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε στη μέση, τις αδειάζουμε με ένα κουτάλι σε μπλεντεράκι και τις μισολιώνουμε. Εναλλακτικά το κάνουμε με το χέρι.
Ανακατεύουμε τις μισολιωμένες μελιτζάνες με τη μπεσαμέλ.

Για το σερβίρισμα, βάζουμε μια ποσότητα πουρέ μελιτζάνας στο πιάτο και από πάνω το μοσχάρι κοκκινιστό.

Με κοτόπουλο...


                                                                  Με μοσχάρι...



1 comment:

  1. Aχ τι ωραίο φαγάκι!!! Το λιγουρευομαι κάθε φορά.

    Το έκανες πολυ ωραίο Κική μου και ο πουρές μελιτζάνας εγινε πολύ ωραίος!!

    ReplyDelete