Friday, September 25, 2015

Παστουρμαδόπιτα

Όπως σας έλεγα τις προάλλες, στην Κομοτηνή έχουν ωραίο παστουρμά. Η φίλη μου η Ντίνα, μου είχε στείλει κι εμένα, αλλά είχε στείλει και στην κοινή μας φίλη την Τάνια, η οποία ήρθε από τη Θεσσαλονίκη τότε ειδικά για τη βάπτιση. Η Τάνια είναι καλομαγείρισσα. Από αυτές τις γυναίκες που στο πι και φι έχουν φτιάξει φαγητό για παιδιά και εγγόνια, πριν καταλάβεις τι έγινε. Πριν έρθει στη βάπτιση έφτιαξε παστουρμαδόπιτα και μας έφερε. Η παρακάτω συνταγή και περιγραφή είναι δική της. Εγώ τη ρετουσάρισα λίγο γιατί μου την έγραψε βιαστικά στο ξενοδοχείο και ελπίζω να είναι κατανοητή. Υποθέτω ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο φύλλο για να μην παιδεύεστε. Το φύλλο της Τάνιας πάντως ήταν σαν έτοιμο! Ανάλογα τη διάθεσή της και τα υλικά που έχει, προσθαφαιρεί υλικά. Μπορεί να προσθέσει και φέτα, ή ανάμικτα κίτρινα τυριά κλπ. Οπότε το ίδιο μπορείτε να κάνετε κι εσείς. Το κομματάκι στη φωτογραφία είναι αυτό που γλύτωσε για να φωτογραφηθεί στην Κομοτηνή!



Παστουρμαδόπιτα 
για μέτριο ταψί
Για τη ζύμη σφολιάτας 
1 ποτήρι νερό χλιαρό
1 φλιτζάνι του καφέ λάδι
λίγο ξύδι
(αν θέλουμε προσθέτουμε και 2 αυγά)
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
λίγο αλάτι
μια πλάκα βούτυρο 250 γρ.
λίγο σουσάμι για στόλισμα
Για τη γέμιση
Κίτρινο τυρί (ή διάφορα κίτρινα τυριά-περίπου 300 γρ.)
4 ντομάτες
περίπου 150-200 γρ. παστουρμά
λίγο λάδι για τα φύλλα

Κάνω λακκούβα στο αλεύρι, ρίχνω το αλάτι, λάδι και λίγο ξύδι και ένα ποτήρι χλιαρό  νερό.
Προσθέτω αλεύρι και ζυμώνω, μέχρι να έχω μια ζύμη μαλακιά.
Τη χωρίζω στα δύο για να κάνω δύο φύλλα.
Ανοίγω ένα φύλλο μέτριο, παίρνω το βούτυρο κρύο όπως είναι και τρίβω το μισό με τον τρίφτη  πάνω στο φύλλο. Το άλλο μισό στο άλλο φύλλο.
Όπως είναι στρογγυλό το φύλλο με το βούτυρο επάνω κάνουμε φάκελο (τον διπλώνουμε στα 4 βάζοντας λίγο βούτυρο στα διπλώματα) και το βάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να ετοιμάσουμε το άλλο φύλλο (όταν ετοιμαστεί το 2ο φύλλο τα αφήνουμε και τα δύο πάλι για λίγο στην κατάψυξη).
Παίρνω το πρώτο φύλλο, αλευρώνω την επιφάνεια εργασίας και ανοίγω ένα φύλλο σύμφωνα με το ταψί μου.
Λαδώνω το ταψί και βάζω το φύλλο.
Βάζω τη γέμιση και κάνω την ίδια διαδικασία για το δεύτερο φύλλο. 

Γέμιση 
Λαδώνω  λίγο το φύλλο ετοιμάζω γέμιση
Παίρνω 4 ντομάτες τις κόβω, τις ξεσποριάζω να μείνει μόνο η ψίχα και τις κόβω σε κυβάκια.
Πάνω από το φύλλο βάζουμε λίγη ντομάτα, από πάνω κίτρινο τυρί, τον παστουρμά, ξανά ντομάτα, κίτρινο τυρί.
Βρέχουμε στις άκρες το κάτω φύλλο για κολλήσει το επάνω και απλώνουμε από πάνω το 2ο φύλλο.
Χαράζω την πίτα και την ψήνω σε αέρα στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσει το φύλλο.

Update: Η Τάνια λέει, ότι πάνω από το φύλο, πριν τα υλικά, μπορούμε να βάλουμε κέτσαπ!

4 comments:

  1. Η αγαπημένη μου πίτα! Εφτιαξε και φύλλο σφολιάτας;;; OMG !!!!

    ReplyDelete
  2. Ναι! Και με πολ΄θυ απλό τρόπο όπως βλέπεις! ;-)

    ReplyDelete
  3. Αγαπώ παστουρμά!!!!!
    Κι έχω καιρό να φάω και κάθε φορά τον λιγουρεύομαι.
    Και παστουρμαδόπιτα εχω πολυυυυύ καιρό να φάω.
    Η σφολιάτα ωραία ;)

    ReplyDelete
  4. Πεθαινω γι' αυτη την πιτα!! Ειναι φανταστικη με ετοιμο φυλλο. Φαινεται στη φωτογραφια αλλωστε! Αχχχ... Λιγουρες εχουμε νυχτιατικα!

    ReplyDelete