Η συνταγή για ροξάκια υπάρχει στο τετράδιο που κρατάω από 15 χρονών. Ήταν ένα γλυκό που έμαθα από μια ξαδέρφη μου, αλλά δεν έφτιαξα παραπάνω από 3-4 φορές. Ο λόγος απλός και συνηθισμένος στις παλιές συνταγές. Γράφει: 50 δραχμές μαγιά :-) Άντε τώρα, να κάνεις αναγωγή με τον τιμάριθμο κάθε χρονιάς, μετά μετατροπή σε ευρώ και ποιος ξέρει σε τι άλλο. :-p
Επίσης αντιμετώπιζα ένα τεχνικό πρόβλημα: η σοκολατένια ζύμη, ξεχώριζε από τη λευκή και δεν είχα μπει στον κόπο να μάθω γιατί. Τώρα και αυτό διορθώθηκε.
Τα ροξάκια τα λατρεύω. Είναι το γλυκό που ψάχνω μετά μανίας στα σούπερ μάρκετ όταν θέλω να γλυκαθώ με κάτι έτοιμο, είναι το γλυκό που έκοψα με το μαχαίρι όταν είπα ότι πρέπει να χάσω κιλά και έκανα ένα χρόνο να ξαναγοράσω και είναι το γλυκό που πριν λίγο καιρό μας κέρασε η Πέννυ και αναγάλιασε η καρδιά μου επειδή θα διόρθωνα τη συνταγή μου. Σε μερικές συνταγές προσθέτουν καρύδι στη σοκολατένια γέμιση. Όχι για μένα! Εγώ θέλω να φαφαλιάζει από το σιρόπι και να μην έχει τίποτα μέσα!
Τέλος να πω ότι τα προηγούμενα χρόνια έβλεπα τα ροξάκια να πρωταγωνιστούν στα μπλογκς την περίοδο των Χριστουγέννων, γεγονός που μου έκανε εντύπωση γιατί ούτε στην Πάτρα, ούτε στη Ζάκυνθο είναι γιορτινό γλυκό και δεν το ήξερα. Οπότε, επέλεξα να το βάλω κι εγώ τώρα :-) Προσοχή: είναι εθιστικά!
Επίσης αντιμετώπιζα ένα τεχνικό πρόβλημα: η σοκολατένια ζύμη, ξεχώριζε από τη λευκή και δεν είχα μπει στον κόπο να μάθω γιατί. Τώρα και αυτό διορθώθηκε.
Τα ροξάκια τα λατρεύω. Είναι το γλυκό που ψάχνω μετά μανίας στα σούπερ μάρκετ όταν θέλω να γλυκαθώ με κάτι έτοιμο, είναι το γλυκό που έκοψα με το μαχαίρι όταν είπα ότι πρέπει να χάσω κιλά και έκανα ένα χρόνο να ξαναγοράσω και είναι το γλυκό που πριν λίγο καιρό μας κέρασε η Πέννυ και αναγάλιασε η καρδιά μου επειδή θα διόρθωνα τη συνταγή μου. Σε μερικές συνταγές προσθέτουν καρύδι στη σοκολατένια γέμιση. Όχι για μένα! Εγώ θέλω να φαφαλιάζει από το σιρόπι και να μην έχει τίποτα μέσα!
Τέλος να πω ότι τα προηγούμενα χρόνια έβλεπα τα ροξάκια να πρωταγωνιστούν στα μπλογκς την περίοδο των Χριστουγέννων, γεγονός που μου έκανε εντύπωση γιατί ούτε στην Πάτρα, ούτε στη Ζάκυνθο είναι γιορτινό γλυκό και δεν το ήξερα. Οπότε, επέλεξα να το βάλω κι εγώ τώρα :-) Προσοχή: είναι εθιστικά!
Ροξάκια
Υλικά για 45-50 κομμάτια μέτριου μεγέθους
Υλικά για 45-50 κομμάτια μέτριου μεγέθους
1 φλυτζάνι λάδι (3/4 δοσομετρικής κούπας)
1 φλυτζάνι γάλα (3/4 δοσομετρικής κούπας)
1 κυβάκι μαγιά ή ένα σακουλάκι ξηρή (8 γρ.)
1 σακουλάκι baking powder (=3 κ. γ.)
2 αυγά
αλεύρι όσο πάρει (περίπου μισό
κιλό)
επιπλέον
2 κ. σ. κακάο
λίγο γάλα
1 πρέζα σόδα
λίγο αλεύρι
για το σιρόπι
3 φλυτζάνια νερό
3 φλυτζάνια ζάχαρη
λίγο χυμό λεμονιού
λίγο χυμό λεμονιού
Μέσα σε ένα μπωλ, βάζουμε το γάλα
χλιαρό και μέσα εκεί διαλύουμε τη μαγιά.
Προσθέτουμε τα αυγά και το λάδι.
Προσθέτουμε το baking powder
ανακατεμένο με λίγο αλεύρι και το υπόλοιπο αλεύρι, και ζυμώνουμε μέχρι να
έχουμε μια ζύμη απαλή και ελαστική που δεν κολλάει.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπαλίτσες.
Στη μία μπάλα, προσθέτουμε το
κακάο, με ελάχιστο γάλα και μια πρέζα σόδα. Αν η ζύμη σας λασπώνει, πασπαλίστε
τη με λίγο αλεύρι. Χωρίζουμε κι αυτή τη ζύμη σε 3 μέρη.
Απλώνουμε με πλάστη σε μακρόστενο
κομμάτι τη μία (ανοιχτόχρωμη) μπάλα και σε κορδόνι τη μία μπάλα με κακάο, σε
ίδιο μήκος.
Βάζουμε το σκούρο κορδόνι ζύμης
πάνω στην ανοιχτόχρωμη και κλείνουμε σε σφιχτό ρολό.
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τα
υπόλοιπα κομμάτια ζύμης.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί.
Κόβουμε τα ρολά με κοφτερό μαχαίρι
κάθε ένα-ενάμιση εκατοστό και τα πατικώνουμε με το χέρι μας.
Τα αραδιάζουμε σε ταψί, όχι πολύ
κοντά το ένα με το άλλο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο
στους 170-180, μέχρι να χρυσίσει η ζύμη.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα
τοποθετούμε όλα μέσα σε ταψί.
Φτιάχνουμε ελαφρύ σιρόπι με το νερό
και τη ζάχαρη το οποίο βράζουμε για λίγα λεπτά.
Περιχύνουμε τα ροξάκια στο ταψί με
το σιρόπι και τα αφήνουμε να ρουφήξουν για μισή ώρα, τα γυρίζουμε και τα
αφήνουμε τουλάχιστον για άλλη μισή ώρα ή και παραπάνω, για να σιροπιαστούν
καλά.
Tips:
Στη σκούρα ζύμη, πολλοί προσθέτουν
καρύδι τριμμένο. Not for me! Στη δική μου παιδική μνήμη τα ροξάκια είναι μαλακή
ζύμη που φαφαλιάζει στο στόμα χωρίς...εμπόδια!
Μπορείτε αν κάνετε πολύ μεγάλη
δόση, να φυλάξετε ΑΣΙΡΟΠΙΑΣΤΑ τα ροξάκια σε τάπερ που κλείνει και να τα
σιροπιάσετε όποτε θέλετε!
Η ζύμη χωρίς σιρόπι και κακάο,
είναι άριστη ζύμη για αλμυρά τυροπιτάκια. Δοκιμάστε να κλείσετε μέσα της τυράκι
ή λουκανικάκι.
Καλημέρα. Κορυφαία λέξη το "φαφαλιάζει". Δεν την είχα ξανακούσει και δηλώνει τόσο καθαρά αυτό που θέλει να πει...
ReplyDelete;-) :-D
DeleteΑπό τα πολύ αγαπημένα γλυκάκια των παιδικών και εφηβικών μου χρόνων!
ReplyDeleteΥπέροχα και ζουμερά, τα έφτιαχνε θυμάμαι η θεία μου και όλα τα ξαδέρφια τα εξαφανίζαμε!
Λατρεμένα και αυτά και οι αναμνήσεις!
DeleteΝοστάλγησα... τα εφτιαχνε η μαμα μου οταν ημουν εφηβη.
ReplyDeleteΠρεπει να κατσω μια μερα μαζί της να τα κάνουμε!
Ναι! :-)
DeleteΚαλημέρα, τέλειο το γλυκάκι. Θα ήθελα να ρωτήσω όταν γράφετε φλυτζάνι πόσα γραμμάρια εννοείτε; Σας ευχαριστώ.
ReplyDeleteΓραμμάρια δεν ξέρω να σου πω γιατί δεν τα ζύγισα. Σε ml η δοσομετρική κούπα είναι 240 ml και εδώ έβαζα 3/4 κούπας. Αν δεν έχεις δοσομετρική, μέτρα με μία μέτρια κούπα. Όχι μεγάλη του τσαγιού. Φαντάσου μια κούπα του διπλού ελληνικού καφέ.
Deleteκικη μου.τι μου θυμησες.παρ ολο εχω καταγωγη απο θεσσαλονικη και εκει τα τρωνε πολυ και μαλιστα τα μεγαλα ειχα καιρο να κανω.συμφωνω μαζι σου για το καρυδι.λεω να τα κανω για τα χριστουγεννα.γινονται και νηστισιμα και ειναι ωραια.
ReplyDeleteΑπίθανα τα ροξάκια!! Απίθανα και αγαπημένα!!
ReplyDeleteΚική έτσι ακριβώς μου αρέσουν
ReplyDelete΄Τέλεια.
Φιλιά
σε καποιες συνταγες γραφουν γαρυφαλλο κ στο σιροπι κανελα...αυτα του εμποριου εχουν κατι απ τα δυο;?;?;?
ReplyDeleteΔεν ξέρω αν του εμπορίου έχουν! Αν δεις μια συσκευασία ίσως το λέει. ΑΥΤΑ τα ροξάκια πάντως, είναι ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ! Θα του αρέσουν, γιατί κι εγώ είμαι φάν αυτών του εμπορίου!
Deleteτα ροξακια του εμποριου εχουν γαρυφαλλο ηη κανελα στο σιροπι; επειδη καποιες συνταγες τα περιεχουν....ο αντρας μου ειναι φαν των αγοραστων γιαυτο ρωταω για να τα πετυχω..
ReplyDelete